Заладување на односите Србија-Хрватска

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Бидејќи тоа се партизаните во Хрватска.

Сега разбрав дека се брукнав... :)

Kaко и да е,ние Македонците наместо на Солунски сме се бореле на Сремски Фронт.

Грешка во чекори и тотална дамка во поновата македонска историографија.

Nemozam da razberam kolku makedoncive se zasegnati od srpsko hrvatskite odnosi.Gospode boze nesi go gledaat svojot dvor tuku vo tugjiot.:tapp: Zosto ednive se favoriziraat vo odnos na drugite.MAKEDONIJA ne bese pod hrvatska okupacija tuku pod srpska.i srbite ja delea makedonija zaedno so tatarite i africkite pederi.a ete pravoslavni .arno napisa bratot a se spomnat srbite odma na gazolizacka i mudalizacka.gospod da ne cuva od vakvi makedonci.ustvari da ne navredam ti so srpski simpatii se deca od meshani brakovi.toest nese cisti makedonci.cisti makedonci nema shansa da imaat prosrpska nastroenost.:toe:

Бидејќи тоа се партизаните во Хрватска.

Strength of Yugoslav partisans
(NOV & POJ) 1941-44

Еве уште едно
Late 1941 Late 1942 September 1943 Late 1943 Late 1944
Bosnia & Herzegovina 20000 60000 89000 108000 100000
Croatia 7000 48000 78000 122000 150000
Kosovo 5000 6000 6000 7000 20000
Macedonia 1000 2000 10000 7000 66000
Montenegro 22000 6000 10000 24000 30000
Serbia (proper) 23000 8000 13000 22000 204000
Slovenia 1000 19000 21000 25000 40000
Vojvodina 1000 1000 3000 5000 40000
Total 80000 150000 230000 320000 650000

Jugoslavija 1941-1945, Vlado Strugar, Beograd: Vojnoizdavački zavod, 1969; Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, Nikola Anić, Sekula Joksimović i Mirko Gutić, Beograd: Vojnoistorijski institut, 1982.
Оди на страната на Народноослободилачка војска Југославије на википедија на српски и ќе видиш таму има објаснето како за основни информации не е лошо.Таму има и еден цитат од говор на Тито и ќе видиш што пишува

Оди на страната на Народноослободилачка војска Југославије на википедија на српски и ќе видиш таму има објаснето како за основни информации не е лошо.Таму има и еден цитат од говор на Тито и ќе видиш што пишува

:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

И википедија на српски ќе ми ги разјасни работите??? Навистина не знам зошто одговарам, кога за тебе е јасно Срби=антифашисти/херои/тие кои се жртвувале, Хрвати=фашисти/усташи/тие кои колат бебиња.
Јас претходно ти дадов за пример една книга, пак ќе ја повторам - Диктатура Краља Александра од Светозар Прибичевиќ, објаснети се многу работи за српско-хрватските односи од 1900 до 1930 и корените на свињариите кои се случија во војната :toe:

Ако мислиш на шестојануарската диктатура таа е објаснета тука нема што многу да се додаде освен ако не се ревидира и тој период.Јас колку што знам тогаш фашизам немаше и геницид врз хрватите.Ама сега можеби има нешто друго ново не знамкако тргнале еден ден и Хитлер ќе го направат херојзошто убил најмногу словени во историјата на словенскиот народ

:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

И википедија на српски ќе ми ги разјасни работите??? Навистина не знам зошто одговарам, кога за тебе е јасно Срби=антифашисти/херои/тие кои се жртвувале, Хрвати=фашисти/усташи/тие кои колат бебиња.
Јас претходно ти дадов за пример една книга, пак ќе ја повторам - Диктатура Краља Александра од Светозар Прибичевиќ, објаснети се многу работи за српско-хрватските односи од 1900 до 1930 и корените на свињариите кои се случија во војната :toe:
Веројатно не се сомневаш во веродостојноста на Тито.Ете таму има еден негов цитат прочитај го ,Не е лошо ради објективноста на твоето сознание

Ако мислиш на шестојануарската диктатура таа е објаснета тука нема што многу да се додаде освен ако не се ревидира и тој период.Јас колку што знам тогаш фашизам немаше и геницид врз хрватите.Ама сега можеби има нешто друго ново не знамкако тргнале еден ден и Хитлер ќе го направат херојзошто убил најмногу словени во историјата на словенскиот народ

Веројатно не се сомневаш во веродостојноста на Тито.Ете таму има еден негов цитат прочитај го ,Не е лошо ради објективноста на твоето сознание

Можеби од 1918 до 1941 не постоел фашизам, ама постоел српскиот национализам маскиран во југословенство. Па на пример хрватското знаме било забрането, а српското не (бидејќи било знаме на СПЦ), потоа убиството на Стјепан Радиќ во сред парламент... Да не зборуваме за тоа каква била ситуацијата во Македонија!

Ова ли толку те пали?
„Морамо овдје повући чињеницу да се у редовима Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије, од самог почетка па до данас налазе у огромној већини баш Срби, умјесто да то буде обратно. Баш српски, црногорски, босански и лички партизани и бригаде, које су биле састављене готово искључиво од Срба, водиле су и данас воде немилосрдну борбу не само против окупатора, већ и против четника Драже Михаиловића и осталих непријатеља народа.

ама таму го има и ова, ама тивко е премолчено дека тие двајца се Хрвати, нели?
Маја 1942, пилоти два авиона који су припадали ратном ваздухопловству НДХ, Руди Чајавец и Фрањо Клуз, су прешли на страну партизана у Босни и касније се користили своје авионе против снага осовина

Па зарем мислиш дека за Фрањо Клуз или Борис Кидрич ќе кажам нешто лошо.Тоа се херои кои се бореле против фашистичките зверови.Мене ми е муабетот дека треба да се знаат и да не дозволиме да се заборават или ревидираат фактите како некој што сакаат тоа да го направат.Исто сака да се направи и со нашата историја.

Сите Срби, а? И Јосип Краш, Фрањо Клуз, Вечеслав Холјевац, Руди Чајавец, Владимир Бакариќ, Владо Багат, Иван Горан Ковачиќ, Андрија Хебранг.....
И македонските одреди да не биле составени од Срби од Македонија??? Заклучокот е дека само Србите биле во НОБ. И потоа ќе речеш дека некој друг не ги почитува жртвите на одреден народ. :kesa:

Почему хрватите да се борат против нивната "вековна" аспирација за земја преку Дрина до Земун? Крајишките,Кордунската и Личката дивизија да не беа од хрвати случајно? Дај овие приказни за деца кажувај си ги дома.

„Морамо овдје повући чињеницу да се у редовима Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије, од самог почетка па до данас налазе у огромној већини баш Срби, умјесто да то буде обратно. Баш српски, црногорски, босански и лички партизани и бригаде, које су биле састављене готово искључиво од Срба, водиле су и данас воде немилосрдну борбу не само против окупатора, већ и против четника Драже Михаиловића и осталих непријатеља народа.

Ова е цитат од ТИТО.Ова е вистината за втората светска војна во Југославија

И покрај ова србите ништо не добија по војната туку само изгубија и територии и луѓе.Исто како и ние.

Сега разбрав дека се брукнав... :)

Kaко и да е,ние Македонците наместо на Солунски сме се бореле на Сремски Фронт.

Грешка во чекори и тотална дамка во поновата македонска историографија.

Солунски Фронт е во прва светска војна :tv:

Солунски Фронт е во прва светска војна :tv:

Македонски фронт официјално во светската воена историографија, “Солунски“ само за србите од познати пропагандни причини.

15-от Македонски корпус беше испратен на Срем и покрај масовните демонстрации низ повеќе градови во Македонија, што резултираше со крваво задушување на бунтот на Македонската Артилериска Бригада на плоштадот во Скопје кои скандираа: „На Солун!, на Солун!“, „Не на Берлин, не на Срем!“.
Ним им се приклучија и војниците од Штипската касарна при што неколкумина беа стрелани од поданиците на Лазо и комунистичката власт лојална на Белград.
Истовремено се изврши обезличување на македонската војска со сменување на македонските офицерски кадар со српски.

Се предадоа без никакво образложување северните територии на Србија.

ОООО Српски офицери ја воделе македонската војска :pipi:

Не е ни чудо зашто биле мотивирани за БОЈ и ослободување на Мајка Србија.

Daj neka mi objasni nekoj sto e razlika pomegju srbin srbi i srbijanec i srbijanci.:(navistina neznam koj se toa srbi a koj srbijanci?

Ова е цитат од ТИТО.Ова е вистината за втората светска војна во Југославија

И покрај ова србите ништо не добија по војната туку само изгубија и територии и луѓе.Исто како и ние.

Србија во втората светска војна имаше своја влада и министри (Недиќ) кои беа сојузници со нацистичка германија и кои си своите жандарми и војници се бореа рамо до рамо со германците. И дража и четниците подржни се до 1944 од кралот Петар беа отворено на страната на германците.
Партизанскиот покрет беше воден од хрват - Тито, најголем број на единици беше од хрватска и најголемите битки и судири се водеа во Хрватска и во Босна.
Србите се префрлија во антифашизмо во 1944 кога сфатија дека германија губи.
По војната, хрватот Тито е заслужен што Србија опстана воопшто и што не беше дадена на Русите како казна за соработка со окупаторот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom