Најекономично греење и ладење

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Italija!? Mozno e, ne velam ne... verojatno zboruvas za "passive house" !? Vo uslovi na Mediteranska klima vo edna pasivna kuca, so site prednosti sto gi ima pred klasicnata gradba.... moze da pomine podnoto greenje so temperatura na vodata od 27- 32*C kako velis, a ne 40.... ! Ama se somnevam deka so tolku stepeni vo edna prosecno izolirana kuca, pri uslovi kakvi imavme denovive ( minimalna do -15 mi se cini stigna!?).... tesko deka bi pomognalo podnoto greenje so zarevanje na vodata od 27 do 32 stepeni.... Taa temperatura i nema da mu smeta na coveckiot organizam, bidejki e pomala od telesnata temperatura na covekot... No temperaturi povisoki od 38,39,40*C.... sekako negativno bi se odrazile na coveckoto zdravje, osobeno negativno bi vlijaela na zdravjeto na nozete... zatoa spomnav predmalku Hepatrombin (krema za veni)....
Inaku vo edna pasivna kuca, gradena so visoki standardi i isto takva tehnologija, so certificirani materijali.... pri sto so specijalna tehnologija se ispituvaat eventualnite propusti vo izolacijata, te termicki mostovi.... ne samo podnoto so voda zagreana do 32 stepeni, vakva kuca mozes da ja grees ekonomicno i kvalitetno, taka da se kaze, bilo sto od ona sto koristime kako ogrev ili bilo koja tehnologija da ja upotrebis za greenje.... Uste gi vikaat i ednolitarski kuci - toa bi znacelo deka za da go ispolni kriteriumot na "passive house", bi trebalo godisno da trosi edno litro po m2 maslo za lozenje, te mazut ili 20kW/h isto po metar kvadraten godisno.... No rekov za da gi ispolni tie standardi, ne e dovolno samo da se stavi 10cm tvrdopresuvan stiropor kako komponenta vo "demit fasadata".... treba i mnogu poveke! Na primer ekstrudiran polistiren, koj BTW so debelina od 5 cm kosta 8 Eura... i tn. i tn...Znaci mora da se postigne koeficient na gubitok na toplina pomal od 0.15 W/m2K, ... Da ne ja zaboravam i toa deka uslov e i troslojno izolacisko staklo na site otvori postaveno na kvalitetna certificirana stolarija.... poznato kako termopan, no ova bi bil trostruk t-pan: 4/16/4/16/4... pri sto 4 e debelinata na stakloto, 16 e delumno vakumiran prostor so argonsko polnenje.... sto na stolarijata i dava mnogu podobra izolacija od klasicniot t-pan: 4/16/4....
toa bi bilo!
хе...единствената изолација која функционира во обичниот приземен свет е ВОЗДУХОТ...:).., сите ИЗОЛАЦИОНИ материјали се всушност матрици во кои е тој заробен..стиропор, минерална волна,пенобетон итн.итн. Битно е тој воздух да не се движи... екструдираниот стиродур и слично се битни заради механичката чврстина за другите барања во однос на фасадата. И најлесниот 15 килски експандиран полистирен е доволен , ако не е механички оптеретен. Значи дека passive house е можна и со поевтини материјали , ама со повеќе знаење и умеење, нормално и потреба....бидејќи се во што треба повеќе труд и време ...да се вложи..се преведува со ПАРИ!! Но во ситуација кога енергенсите и за загревање и за ладење стануваат СКАПИ вреди да се инвестира во ИЗОЛАЦИЈА и ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ....тие два елемента стануваат битен и НАЈЕФТИН начин за инвестирање во енергетиката... :)
Абе луѓе подот не се загрева никогаш до 40 степени, скоро никогаш дури и не е нешто посебно топол, барем не до степен да легниш на земја и да се топлиш, ако дојди до то значи си ја прегреал собата зошто подот дури се олади собата ќе се напрај бања.

Иначе на вакви температури за куќа шо е од сите 4 страни од горе и од долу отворена, без соседи под, над и до вас да греат, едноставно не постои изолација шо ќе помогни. Температурите во Битола се задржуват под нулата по неколку недели без прекин и кога да е ѕидот комплетно ќе се излади. Иначе пример кај мене за најекстремни случаи има и класични ребра парно насекаде, во случај подното да не може да одржава пријатна температура.
Има има, ако добро ја изолираш и на Јужен Пол ќе се топли , а во Битола ќе ја топлиш со малку џогирање низ неа неколку пати на ден... :)

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Полистиренот првенствено онаму каде има влажност и најчесто на подовите - према подрумот. Ги спомнав нискоенергетските куќи, како шампиони во заштедата на електрична енергија, пред се... за што пишуваме на овој форум, кои воглавно се изработени од *топли* материјали, лоши проводници, како што е дрвото како градежен материјал од кој се изработува носивата конструкција...
Е сега, да се изразам малку пежоративно, читајки го следниов текст:
http://energetskaefikasnost.co.cc/?p=918
па се помалку се сомневам дека приказната за *трите прасиња* е само пропаганда на градежната мафија од тоа време и ништо друго!.... *Кој се плаши од волкот лош... волкот лош?*.... ама читајки го текстов, изгледа прасињата што граделе од слама и дрво.... не се лузери!? Лузери се оние што се во *бетонски кафези* со очајна изолација!
Нискоенергетска монтажна куќа за 250,- Еур клуч на рака.... или ваква од слама уште поевтина, многупати поекономични од цврстата градба.... Се чудам каков профил на луѓе се денес оние што за М2 во Лисиче даваат 1,200 Еур/М2 стамбена површина!? Или 1,400,- Евра на потегот од Дебар маало до Државна... за најголема бучавост, за најмалку простор за паркирање, а бонус им е најзагадениот воздух во градот! Да потсетам најзагаден дел на Скопје е кај АМСМ (со години веќе)... токму на половина од локацијата што ја наведов. Ама тоа е друга тема! :toe:

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
хе...единствената изолација која функционира во обичниот приземен свет е ВОЗДУХОТ...:).., сите ИЗОЛАЦИОНИ материјали се всушност матрици во кои е тој заробен..стиропор, минерална волна,пенобетон итн.итн. Битно е тој воздух да не се движи... екструдираниот стиродур и слично се битни заради механичката чврстина за другите барања во однос на фасадата. И најлесниот 15 килски експандиран полистирен е доволен , ако не е механички оптеретен. Значи дека passive house е можна и со поевтини материјали , ама со повеќе знаење и умеење, нормално и потреба....бидејќи се во што треба повеќе труд и време ...да се вложи..се преведува со ПАРИ!! Но во ситуација кога енергенсите и за загревање и за ладење стануваат СКАПИ вреди да се инвестира во ИЗОЛАЦИЈА и ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ....тие два елемента стануваат битен и НАЈЕФТИН начин за инвестирање во енергетиката... :)

Има има, ако добро ја изолираш и на Јужен Пол ќе се топли , а во Битола ќе ја топлиш со малку џогирање низ неа неколку пати на ден... :)
Со оглед на то шо куќата е градена самостојно и татко ми работи веќе 30 години надзор на висока градба, вервам дека изолацијата е според финансиската можност најидеалната избрана. Плус и дограмата тука игра улога. Сепак друго е кога некој сака само да ја изгради куќата и да ја продава, ќе цели на минимални трошоци не на максимална заштеда.

Голема загуба е кај самостојните куќи за раслика од становите шо колку и да има изолација топлината се губи на секоја страна. Во станот кај шо живеам дури сум на студии, во кујната апсолутно никогаш немало пуштено никакво греење, а температурата нема паднато под 10 степени и во најладните периоди. Значи сенилните соседи шо греат по 30 степени околу мене ми заштедија голема пара последниве 4 години :)

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Ха-ха-ха-хахаха! Најдобра изолација - сенилен сосед што грее до 30 степени!? Фантастично
Инаку грешиш ако мислиш дека тоа за лошата енергетска ефикасност, е генерално за сите куќи.
Има предрасуди за тоа, не размислуваш само ти така. Инаку тоа не важи за нискоенергетските и особено за пасивните куќи за кои пишував малку погоре. Ќе повторам нивната енергетска ефикасност оди до таму што ги викаат еднолитарски (пасивните) а дво или тролитарски ниско-енергетските! Значи едно-три литра лож-уље (мазут) на метар квадратен ГОДИШНО!!!.... Немора мене да ми веруваш, појди на ГООГЛЕ - на кој јазик сакаш напиши: Нискоенергетске или "pasivne kuce"... или пасивне hise (хише) ... или Passive house.... прочитај - ќе се увериш!

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Ха-ха-ха-хахаха! Најдобра изолација - сенилен сосед што грее до 30 степени!? Фантастично
Инаку грешиш ако мислиш дека тоа за лошата енергетска ефикасност, е генерално за сите куќи.
Има предрасуди за тоа, не размислуваш само ти така. Инаку тоа не важи за нискоенергетските и особено за пасивните куќи за кои пишував малку погоре. Ќе повторам нивната енергетска ефикасност оди до таму што ги викаат еднолитарски (пасивните) а дво или тролитарски ниско-енергетските! Значи едно-три литра лож-уље (мазут) на метар квадратен ГОДИШНО!!!.... Немора мене да ми веруваш, појди на ГООГЛЕ - на кој јазик сакаш напиши: Нискоенергетске или "pasivne kuce"... или пасивне hise (хише) ... или Passive house.... прочитај - ќе се увериш!
Абе јас од лично искуство ти кажвам за мене. На исти температури во стан граден во 50та година со никаква дограма и во куќа изградена 2003 со изолација во ѕидовите и на подот, драстична разлика има во потрошувачката на енергија. Незнам колку е сеедно некој да те грее од 5 страни, а да се ладиш само од една страна, има огромна разлика како сакаш врти ја работата.

П.С. А тие пасивни куќи е нереално да прајме муабет за македонски стандарди. То се патентирани дизајни и да сакаш да изградиш прашање е дали постои фирма кај нас шо е способна да изгради такво нешто, а за цената па да не прајме муабет.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Абе јас од лично искуство ти кажвам за мене. На исти температури во стан граден во 50та година со никаква дограма и во куќа изградена 2003 со изолација во ѕидовите и на подот, драстична разлика има во потрошувачката на енергија. Незнам колку е сеедно некој да те грее од 5 страни, а да се ладиш само од една страна, има огромна разлика како сакаш врти ја работата.

П.С. А тие пасивни куќи е нереално да прајме муабет за македонски стандарди. То се патентирани дизајни и да сакаш да изградиш прашање е дали постои фирма кај нас шо е способна да изгради такво нешто, а за цената па да не прајме муабет.
Нема тука никакви тајни, се работи само за едноставниот принцип: доообра изолација, прекинување на сите мостови за пренос на топлина кон надвор, или во лето кон внатре. Масата на бетонот и циглите се потребни заради механичката чврстина, ЗВУЧНАТА ИЗОЛАЦИЈА, долговечноста на структурата и што е најважно ДРЖЕЊЕ па и растење, на ЦЕНАТА на куќата барем пет-шест генерации. Пасивна куќа не е проблем во Македонија и проблем не се СТАНДАРДИТЕ...туку едноставно СТАНДАРДОТ на оние кои би ја граделе, обично таквите кои размислуваат за штедливост во енергија и слично се оние кои немаат баш многу пари :)

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
П.С. А тие пасивни куќи е нереално да прајме муабет за македонски стандарди. То се патентирани дизајни и да сакаш да изградиш прашање е дали постои фирма кај нас шо е способна да изгради такво нешто, а за цената па да не прајме муабет.[/QUOTE]

Хрватска и Словенија наголемо ги прават... Во Словенија и субвенции постојат за овој вид градба. До 10% ти враќаат од трошоците - значи 5-10,000 Евра.... Да, точно е треба да исполнат високи стандарди изведувачите за да добијат лиценца за градба на вакви куќи. Со субвенциите па и без нив не се многу поскапи од класичната градба, но доколку во куќа - класична градба трошиш 3 или 5литри мазут за затоплување по М2 годишно, тогаш кажи ми која е поевтина куќа? Греењето на просториите претставува цца. 60% од вкупните енергетски потреби во стамбен простор... Од таа причина ке мораме и ние наскоро да почнеме, не ќе треба Европа да не притиска за тоа... таа доволно не притиска струјата до 2013 да ја поскапиме 60%.... енергенсите на светските берзи (веројатно познато е) секојдневно поскапуваат..... Ние за секоја техничко-технолошка новотарија сме скептични и гледаме со одбојност. Од тие причини каскаме зад Словенците и Хрватите... ама ќе не натера маката да ден порано почнеме ако не со пасивни она со нискоенергетски куќи. Ќе мора да менуваме нешто во свеста и да се бориме со предрасудите....

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435

Хрватска и Словенија наголемо ги прават... Во Словенија и субвенции постојат за овој вид градба. До 10% ти враќаат од трошоците - значи 5-10,000 Евра.... Да, точно е треба да исполнат високи стандарди изведувачите за да добијат лиценца за градба на вакви куќи. Со субвенциите па и без нив не се многу поскапи од класичната градба, но доколку во куќа - класична градба трошиш 3 или 5литри мазут за затоплување по М2 годишно, тогаш кажи ми која е поевтина куќа? Греењето на просториите претставува цца. 60% од вкупните енергетски потреби во стамбен простор... Од таа причина ке мораме и ние наскоро да почнеме, не ќе треба Европа да не притиска за тоа... таа доволно не притиска струјата до 2013 да ја поскапиме 60%.... енергенсите на светските берзи (веројатно познато е) секојдневно поскапуваат..... Ние за секоја техничко-технолошка новотарија сме скептични и гледаме со одбојност. Од тие причини каскаме зад Словенците и Хрватите... ама ќе не натера маката да ден порано почнеме ако не со пасивни она со нискоенергетски куќи. Ќе мора да менуваме нешто во свеста и да се бориме со предрасудите....[/QUOTE]
evropski subvvencii e tie sto gi vrakaat i ne se 10% tuku se poveke
se zavisi koj tip na kuka pravis so zasteda na energija
za certifikat firmata ti dava toa e tocno samo i materijalite sto gi koristis si imaat svoi dejstvija i certifikatnost
da receme deka pravis kuka i sakas da imas kuka klima so zasteda na energija solidna ili golema
kaj nas ne znam kako funkcionira ama vo IT mozam da kazam
ti dava subvencii drzavata ama treba da imas se komplet sto treba da napravis i da se znae koj materijali gi koristis
najgolema prednost imaat drvenite kuki bidejki drvoto ima golema zastita i od stud i od ladno
znaci ne se ladi mnogu i ne se gree brzo
tehncka slika imas na sekoj materijal znaci se e objasneto do detal
normalno e kaj nas urbanata mafija posebno vo sk da prodava stan 1500 evra mQ
znaeme deka gi kosta po 250 evra od mQ ama nie ne gi gledame ostanatite troskovi
kupuvanje mesto dobivanje dozvola komunalni troskovi celosna dokumentacija i najbitnoto podmituvanje eden tovar idioti i plakanje drzaven reket taka da ima uste 3 pati pogolemi troskovi graditelot
e sega da si gradis i sam ama pravime muabet extra dobra kuka da si kupis mesto da sredis plan da platis komunalii i se da sredis bi te kostalo nekoj 600 evra od mQ
sepak ne se 1500 ili 1000 ama toa e jebi ga makedonce
sekoj vlog za zasteda na energija sega ke ti bide malku poskap ama za 10 godini ke ti bide gratis vlogot i ke bides kar
e sega imas mnogu raboti da izvedes ubavo kaza Zmigo i prozorite menuvaat ako stavis 3 komorni stakla ama seto ova kosta pari

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Постои пасивна куќа во Македонија?

Почетната цена е секогаш важна, зошто ако за почетната инвестиција да се исплати треба да поминат 20-30 години не е лесно да се инвестира. Факт е дека бојлер на соларно се исплаќа за Х број на години, ама ретко кој има капитал да инвестира. Е сега реално кажете ми вие кој можи да инвестира во ваква пасивна куќа во Македонија, земајќи во предвид сите технологии шо е потребно да се применат особено вентилацијата.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Постои пасивна куќа во Македонија?

Почетната цена е секогаш важна, зошто ако за почетната инвестиција да се исплати треба да поминат 20-30 години не е лесно да се инвестира. Факт е дека бојлер на соларно се исплаќа за Х број на години, ама ретко кој има капитал да инвестира. Е сега реално кажете ми вие кој можи да инвестира во ваква пасивна куќа во Македонија, земајќи во предвид сите технологии шо е потребно да се применат особено вентилацијата.

Постојат ниско-енергетски куќи во Македонија, ако не пасивни. И тие се со големи предности во споредба со класичната градба. Не само долгорочно (со заштеда на ел. енергија за 20 години се исплаќа половина од цената), поисплатливи се во старт! Реков предмалку, стартната цена на една ваква куќа почнува од 250,- Евра клуч на рака... Втора работа: На фундамент - плоча на која се гради 100м2, во однос на класичната градба (цигла, Итонг-сипорекс....) во монтажната градба добиваш нето простор поголем за 8-10М2 (8-10%, значи поголема НТО површина) Ѕидот (надворешен) со енергетска ефикасност [FONT=&quot]0,13[/FONT][FONT=&quot]Wc[/FONT][FONT=&quot]/м2К[/FONT] во ниско-енергетските куќи е дебел само 32цм, за да го постигнеш истиот ефект при класична градба ти треба ѕид подебел од 60 цм. Внартрешните ѕидови исто така кај монтажната градба не се 25 - 30 цм туку се 10-12цм Тоа е класичен ѕид Кнауф - тоа е ЦЕРТИФИЦИРАН квалитет W-112 (две плочи 12,5 изолација 7,5 повторно 2 плочи Кнауф) ... Е сега додај го ова на предходните предности што ги набројав, па кажи дали е по-евтина или не?
Пасивни куќи кај нас нема (сега засега) ти кажав јас предходно, а ти кажа и Конкрит зошто: Затоа што тие што имаат пари да градат пасивна градба ЈЕБЕ СЕ ЊИМА ЗА ИЗОЛАЦИЈА И ЗА ЗАШТЕДА НА ЕНЕРГИЈА. На таквите инвеститори синовите и ќерките возат џипови кои трошат 40литри гориво на 100Км, па ги заболе нив за фактот дека куќата во која треба да живеат би трошела едно литро мазут на М2 годишно ... но полека свеста се менува. Ке мора да се менува! Реков јас, во многу работи сме последни - па и во оваа зошто би биле меѓу првите.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Јас имам дома подно греење и во старт беше планирано да биди само на нафта, ама кога почнуваше да се гради куќата нафтата беше 10 денари сега е далеку поскапа. Така да сега може да работи и на струја и нешто поефтино е мислам на струја, ова мислам од испробано тестирано можам да потврдам. Во секој случај релативно скапо е греењето било со нафта било со струја.

Е сега шо се однесува до контролата на температурата, се контролира, ама е сложена работа. Прво густината на цеките во сите соби е различна, пример во дневна во кујна се погусто, во спалните на пошироко, плус секоја соба има можност да се запри рачно. Само шо со подното греење нема запирање кога ќе ни текне, зошто кога цел под ќе се загрее преминува во грејна површина како шо се лади, така да и да се запри парното сеуште ќе грее.

Пример кај мене дома е регулирано автоматски да работи на ефтина струја и нормално секој ден во зависност од климатските промени се мести да работи подолго или пократко. Предностите се то шо има пријатна топлина рамномерна насекаде и нема многу мислење зошто скоро се е автоматизирано. Лошо е шо е релативно скапо и не можи да работи никако на дрва или ќумур, зошто температурата на водата мора стрикно да се регулира, не смее да преминува над 40 степени или така нешто.
може и на дрва котел и на ќумур.... само никој не ти кажал и не те известил... потребни се следниве елементи:
-котел на дрва
-бојлер со големина нај малку од 1 тон
-специјални мешачко-термички вентили
-одреден број на кугласти вентили
-циркулациона пумпа.

прикаската е дека: котелот на дрва (ќумур) го грее бојлерот со вградените изменувачи. понатака, изладената вода (повратот) од подното влегува во долната зона на бојлерот. а на горната излегува топлата. е сега тука е финтата во термичкиот мешачки вентил. тој ја мери температурата на излез према подното греење и ја разладува со повратната вода од подното греење, па ја дотерува на зададената температура во твојов случај 40 степени, може и 30 ако сакате. понатака спремната вода проага преку електричен котел кој е само на стендбај, во случај да го потрошиш целиот бољер а не си запалил да догрееш. понатака, тука во оваа прикаска, се комбинира и вакуумски сончев колектор кој на сончев ден во зимо ке даде температура... значи, во бољерот може да се крене температура и 80-90 степени. а на подно ке добиеш константна температура. тоа е одлична акумулација. не треба да му се чудиш навечер ако изгаси котелот што ке се деси, дали без греење ке останеш и слично... наутро, пак си го палиш котелот и си шибаш даље... значи, ова е инсталација за подно греење, за ниски температури, не е за радијаторско греење.

пробано, проверено, функционира...

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
може и на дрва котел и на ќумур.... само никој не ти кажал и не те известил... потребни се следниве елементи:
-котел на дрва
-циркулациона пумпа.

прикаската е дека: котелот на дрва (ќумур) го грее бојлерот со вградените изменувачи. понатака, изладената вода (повратот) од подното влегува во долната зона на бојлерот. а на горната излегува топлата. е сега тука е финтата во термичкиот мешачки вентил. тој ја мери температурата на излез према подното греење и ја разладува со повратната вода од подното греење, па ја дотерува на зададената температура во твојов случај 40 степени, може и 30 ако сакате. понатака спремната вода проага преку електричен котел кој е само на стендбај, во случај да го потрошиш целиот бољер а не си запалил да догрееш. понатака, тука во оваа прикаска, се комбинира и вакуумски сончев колектор кој на сончев ден во зимо ке даде температура... значи, во бољерот може да се крене температура и 80-90 степени. а на подно ке добиеш константна температура. тоа е одлична акумулација. не треба да му се чудиш навечер ако изгаси котелот што ке се деси, дали без греење ке останеш и слично... наутро, пак си го палиш котелот и си шибаш даље... значи, ова е инсталација за подно греење, за ниски температури, не е за радијаторско греење.

malku ti e semava rasipnicka , ama nema veza.... :)
spomna vakumski soncev kolektor...kakvi ti se iskustva so nego ...???

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
-котел на дрва
-циркулациона пумпа.

Незнам колку ќе биди ефикасно да грееш толкава количина на вода, ама ете ќе ти вервам очигледно се занимаваш со овие работи. А со соларното биди среќен ако имаш вода да се истушираш без да пригреваш во зима, а да не прајме муабет за греење.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
malku ti e semava rasipnicka , ama nema veza.... :)
spomna vakumski soncev kolektor...kakvi ti se iskustva so nego ...???
не е расипничка, ако земеш за бољер обичен железен сад... треба да биде добро изолиран, за да се намалат губитоците...
вакумски колектор... збориме за тубите стаклени... фалинка е со нив зашто неможе да трпи поголеми притисоци. инаку подобри резултати дава од обичниот колектор. има подобро искористување во однос дека поголемиот дел од денот сончевите зраци се со удар од 90 степени...
Незнам колку ќе биди ефикасно да грееш толкава количина на вода, ама ете ќе ти вервам очигледно се занимаваш со овие работи. А со соларното биди среќен ако имаш вода да се истушираш без да пригреваш во зима, а да не прајме муабет за греење.
да, тоа работам. јас сум сопственик на КАНО ИНЖИНЕРИНГ. инаку ете го погоре одговорот. да... зимно време е проблем со соларите за греење. ама не заборавај дека македонија има 10,5 месеци сончеви денови.

еве пример: во петокот беше страшно ладно нели? скопје ноќта дочека -14 степени. другиот ден, се задесив на сервис во бардовци. во 10:30 се појави сонце. во 11:30 имаше веке сонце, иако надвор температурата беше -6 во бољерот имаше температура од 40 степени за смао 1 саат. до 13 се качи на 58 степени. тогаш си заминав од објектот... единствена проблем е ако завее снег. треба да се исчистат колекторите од снег, инаку нема да работат иако е сонце...

Kajgana Shop

На врв Bottom