concrete
alte Esel
хе...единствената изолација која функционира во обичниот приземен свет е ВОЗДУХОТ...Italija!? Mozno e, ne velam ne... verojatno zboruvas za "passive house" !? Vo uslovi na Mediteranska klima vo edna pasivna kuca, so site prednosti sto gi ima pred klasicnata gradba.... moze da pomine podnoto greenje so temperatura na vodata od 27- 32*C kako velis, a ne 40.... ! Ama se somnevam deka so tolku stepeni vo edna prosecno izolirana kuca, pri uslovi kakvi imavme denovive ( minimalna do -15 mi se cini stigna!?).... tesko deka bi pomognalo podnoto greenje so zarevanje na vodata od 27 do 32 stepeni.... Taa temperatura i nema da mu smeta na coveckiot organizam, bidejki e pomala od telesnata temperatura na covekot... No temperaturi povisoki od 38,39,40*C.... sekako negativno bi se odrazile na coveckoto zdravje, osobeno negativno bi vlijaela na zdravjeto na nozete... zatoa spomnav predmalku Hepatrombin (krema za veni)....
Inaku vo edna pasivna kuca, gradena so visoki standardi i isto takva tehnologija, so certificirani materijali.... pri sto so specijalna tehnologija se ispituvaat eventualnite propusti vo izolacijata, te termicki mostovi.... ne samo podnoto so voda zagreana do 32 stepeni, vakva kuca mozes da ja grees ekonomicno i kvalitetno, taka da se kaze, bilo sto od ona sto koristime kako ogrev ili bilo koja tehnologija da ja upotrebis za greenje.... Uste gi vikaat i ednolitarski kuci - toa bi znacelo deka za da go ispolni kriteriumot na "passive house", bi trebalo godisno da trosi edno litro po m2 maslo za lozenje, te mazut ili 20kW/h isto po metar kvadraten godisno.... No rekov za da gi ispolni tie standardi, ne e dovolno samo da se stavi 10cm tvrdopresuvan stiropor kako komponenta vo "demit fasadata".... treba i mnogu poveke! Na primer ekstrudiran polistiren, koj BTW so debelina od 5 cm kosta 8 Eura... i tn. i tn...Znaci mora da se postigne koeficient na gubitok na toplina pomal od 0.15 W/m2K, ... Da ne ja zaboravam i toa deka uslov e i troslojno izolacisko staklo na site otvori postaveno na kvalitetna certificirana stolarija.... poznato kako termopan, no ova bi bil trostruk t-pan: 4/16/4/16/4... pri sto 4 e debelinata na stakloto, 16 e delumno vakumiran prostor so argonsko polnenje.... sto na stolarijata i dava mnogu podobra izolacija od klasicniot t-pan: 4/16/4....
toa bi bilo!

Абе луѓе подот не се загрева никогаш до 40 степени, скоро никогаш дури и не е нешто посебно топол, барем не до степен да легниш на земја и да се топлиш, ако дојди до то значи си ја прегреал собата зошто подот дури се олади собата ќе се напрај бања.
Иначе на вакви температури за куќа шо е од сите 4 страни од горе и од долу отворена, без соседи под, над и до вас да греат, едноставно не постои изолација шо ќе помогни. Температурите во Битола се задржуват под нулата по неколку недели без прекин и кога да е ѕидот комплетно ќе се излади. Иначе пример кај мене за најекстремни случаи има и класични ребра парно насекаде, во случај подното да не може да одржава пријатна температура.
Има има, ако добро ја изолираш и на Јужен Пол ќе се топли , а во Битола ќе ја топлиш со малку џогирање низ неа неколку пати на ден...