П.С. А тие пасивни куќи е нереално да прајме муабет за македонски стандарди. То се патентирани дизајни и да сакаш да изградиш прашање е дали постои фирма кај нас шо е способна да изгради такво нешто, а за цената па да не прајме муабет.
Хрватска и Словенија наголемо ги прават... Во Словенија и субвенции постојат за овој вид градба. До 10% ти враќаат од трошоците - значи 5-10,000 Евра.... Да, точно е треба да исполнат високи стандарди изведувачите за да добијат лиценца за градба на вакви куќи. Со субвенциите па и без нив не се многу поскапи од класичната градба, но доколку во куќа - класична градба трошиш 3 или 5литри мазут за затоплување по М2 годишно, тогаш кажи ми која е поевтина куќа? Греењето на просториите претставува цца. 60% од вкупните енергетски потреби во стамбен простор... Од таа причина ке мораме и ние наскоро да почнеме, не ќе треба Европа да не притиска за тоа... таа доволно не притиска струјата до 2013 да ја поскапиме 60%.... енергенсите на светските берзи (веројатно познато е) секојдневно поскапуваат..... Ние за секоја техничко-технолошка новотарија сме скептични и гледаме со одбојност. Од тие причини каскаме зад Словенците и Хрватите... ама ќе не натера маката да ден порано почнеме ако не со пасивни она со нискоенергетски куќи. Ќе мора да менуваме нешто во свеста и да се бориме со предрасудите....[/QUOTE]
evropski subvvencii e tie sto gi vrakaat i ne se 10% tuku se poveke
se zavisi koj tip na kuka pravis so zasteda na energija
za certifikat firmata ti dava toa e tocno samo i materijalite sto gi koristis si imaat svoi dejstvija i certifikatnost
da receme deka pravis kuka i sakas da imas kuka klima so zasteda na energija solidna ili golema
kaj nas ne znam kako funkcionira ama vo IT mozam da kazam
ti dava subvencii drzavata ama treba da imas se komplet sto treba da napravis i da se znae koj materijali gi koristis
najgolema prednost imaat drvenite kuki bidejki drvoto ima golema zastita i od stud i od ladno
znaci ne se ladi mnogu i ne se gree brzo
tehncka slika imas na sekoj materijal znaci se e objasneto do detal
normalno e kaj nas urbanata mafija posebno vo sk da prodava stan 1500 evra mQ
znaeme deka gi kosta po 250 evra od mQ ama nie ne gi gledame ostanatite troskovi
kupuvanje mesto dobivanje dozvola komunalni troskovi celosna dokumentacija i najbitnoto podmituvanje eden tovar idioti i plakanje drzaven reket taka da ima uste 3 pati pogolemi troskovi graditelot
e sega da si gradis i sam ama pravime muabet extra dobra kuka da si kupis mesto da sredis plan da platis komunalii i se da sredis bi te kostalo nekoj 600 evra od mQ
sepak ne se 1500 ili 1000 ama toa e jebi ga makedonce
sekoj vlog za zasteda na energija sega ke ti bide malku poskap ama za 10 godini ke ti bide gratis vlogot i ke bides kar
e sega imas mnogu raboti da izvedes ubavo kaza Zmigo i prozorite menuvaat ako stavis 3 komorni stakla ama seto ova kosta pari