„ХРИСТОС СЕ РОДИ!“ - мош стварно?? Не бе така се заебавам..

• Креатор на темата Креатор на темата TheChosen7
  • Време на започнување Време на започнување
Христо нека ти е среќен родендено и се најубаво у живото. Сите јаки путки на тебе и да живеееш до велигден. Имаш поклон дрвен крст , да ти се најде у живото!
Ај живели па воскресли!:cug:

Христос се роди!!!
-Голем да расте! :helou:......шала на страна нека ни е честитт празникот за многу години!!

33.5 па 33.5 .. искрено мрза ме беше да го најдам пак артиклот зашто гледам дека нема ефект.. ама ај.. да не каже некој дека забушавам. 30 + 3.5 = 33.5 . Јасно ми е дека пак ке се извадите дека ви фалат „конкретни докази“ .. ама да бидеме реални .. додека ја читаме библијата нема ништо конкретно да најдеме. Библијата е пуна со конкретни грешки кајшто еден пишува дека биле 600 коњи а друг автор дека биле 8000 (само пример.. најдете си сами на интернет има цели сајтови посветени само за нумеричките и фактуални грешки во библијата.. затоа што малку е офтопик да навлегувам во детали)... нека луѓето заклучат сами.

http://www.carm.org/questions/about-jesus/how-old-was-jesus-when-he-was-crucified

Да, нема ниеден аргумент и на овој сајт за точната должина на неговиот живот во месеци, а бидејќи тоа е важно ако сакате да одредите месеци на раѓање испаѓа дека немате никаков аргумент во вашата дискусија за датумот на раѓање.
Што се однесува до „грешки“ во Библијата како што ги нарекувате, такви нема и има исто толки илјади сајтови на интернет што тоа го објаснуваат. Има само недоречености во некои преводи и има толкувања со логика. Библијата се чита со вера и љубов и тогаш се открива вистината, не со логика како ние сме научени. Мене ми требаа долги години за да го разберам тоа, ви посакувам исто и вам.
Се најдобро!

П.С. Оние што мислат дека ја бранат верата со тоа што ве навредуваат и плукаат за вашето мислење, па дури и ако е неточно, не се на патот кој мислат дека го бранат...

And David took from him a thousand chariots, and seven hundred horsemen, and twenty thousand footmen.
II Samuel 8:4

And David took from him a thousand chariots, and seven thousand horsemen, and twenty thousand footmen.
I Chronicles 18:4
It is clear that the first verse speaks of 700 horsemen, and the other 7000 horsemen -- a difference of 6300.
И после толку години меморијата ме служи релативно добро. Не беа коњи туку коњаници.. и промашив за околу 100 / 1000 ама еве ги горе точните бројќи цитирани. Кој не верува нека си најде во својата библија дома и нека види на сопствени очи. Што се однесува до љубовта и библијата... два напросто контрадикторни поими.. веќе објаснив зошто не се работи за љубов туку за страв.

И после толку години меморијата ме служи релативно добро. Не беа коњи туку коњаници.. и промашив за околу 100 / 1000 ама еве ги горе точните бројќи цитирани. Кој не верува нека си најде во својата библија дома и нека види на сопствени очи. Што се однесува до љубовта и библијата... два напросто контрадикторни поими.. веќе објаснив зошто не се работи за љубов туку за страв.

Како што реков, за да ја најдете вистината треба да читате со вера и љубов. Исто така, книгите од библијата формираат една целина и треба да се читаат заедно. Така е и со животот на Исус, треба да ги прочитате сите 4 евангелија за да склопите се, тие се надополнуваат.
Што тоа значи за конкретниот случај кој го наведувате? Како што реков, може да има само недоречености во некои преводи но ако се користи KJV (King James Version) преводот и ако се дадат стиховите кои ги цитирате во целина тогаш имаме:

2 Самуел 8.4 And David took from him a thousand chariots, and seven hundred horsemen, and twenty thousand footmen: and David houghed all the chariot horses, but reserved of them for an hundred chariots.

1 Летописи 18.4 And David took from him a thousand chariots, and seven thousand horsemen, and twenty thousand footmen: David also houghed all the chariot horses, but reserved of them an hundred chariots.

Зебележете ги малите разлики во стиховите каде се прават нагласоци (би рекол дека for во првиот дел нагласува дека за тие 700 луѓе се задржале 100те кочии). Ако ги читате адитивно како што споменав и како што се читаат и евангелијата тогаш се разбира дека Давид заробил 7000 луѓе кои биле во посадите на кочиите од кои задржал 100 кочии (логично заедно со посадите). Бидејќи секоја кочија имала посада од 7 луѓе (објаснувањето е погоре и поточно на линкот подолу), точно е и дека задржал 700 луѓе на кочии. Значи ако ги читате адитивно даваат комплетна информација и двете се точни.
Ако ја сакате точната детална анализа можете да го видите следниот линк:

http://www.scribd.com/doc/15447210/How-Many-Horsemen-2-Sam-8-vs-1-Ch-18

Како што реков, колку ќе најдете можни „грешки“, уште повеќе ќе најдете објаснувања, ако сакате. Наместо да се бараат „грешки“ и да се обрнува внимание на поневажни историски работи како оваа, многу поубаво е да се прими со љубов вистинската смисла на евангелието...

Ајде Христос се роди, честит Божиќ.

Тоа е тоа.. неконечни интерпретации по коишто нормално секој си наоѓа во библијата тоа што ќе му текне.. Кога јас дадов многу јасни пресметки 30 + 3.5 = 33.5 тогаш немаше доволно податоци ... но сега кога треба да се оди во дефанзива наеднаш кочијата има 7 луѓе собери одземи помножи и подели и наеднаш 700 = 7000. Бог да чува и да брани од вернициве уште малку не само веронаука туку и нови учебници по математика ќе има :pos2:

ЗораНаСлободата: Не.. не се роди.. објаснување имаш во првиот пост :helou:

Тоа е тоа.. неконечни интерпретации по коишто нормално секој си наоѓа во библијата тоа што ќе му текне.. Кога јас дадов многу јасни пресметки 30 + 3.5 = 33.5 тогаш немаше доволно податоци ... :helou:

Ве молам кажете ни уште еднаш која е таа точна пресметка за 30+3.5=33.5 која ја имавте и што таа докажува? Јас не видов ништо такво прецизно од кое што побегнав. А потоа моше да се вратиме ина објаснувањето за кочиите и да кажете што не ви се допаѓа таму.Инаку јас не се докажувам, само се треудам да изнесам и да сфатам аргументи, секој има право сам да извлекува заклучоци.
Но да се вратиме конкретно која е таа точна пресметка за 30+3.5=33.5 која ја имавте и што таа докажува?

http://www.carm.org/questions/about-jesus/how-old-was-jesus-when-he-was-crucified

од линкот погоре:

Therefore we can conclude that Jesus began His earthly ministry at the age of 30. Since it went on for 3 1/2 years before Jesus was crucified, it is safe to say that He was 33 at the time of His death.
Во превод .. 30 + 3 1/2 = 33.5. Немам повеќе намера да објаснувам основни алгебраички пресметки и ја завршувам оваа „дебата“ која веќе евидентно почнува да се врти во круг. Како личност што поседува очи и гледа бројќи кочиите на едно место се 700 на друго 7000... нема потреба за понатамошна дебата... а вакви нумерички примери во библијата има повеќе.. кој сака ќе најде.

Искрено овие дебати ги поминав пред 10-12 години кога ја студирав библијата а после и коранот. Моментално се занимавам со многу подлабоки знаења и „дебатирање“ на ова ниво не ми дава никаква вредност а време немам многу. Подлабоките знаења се на тема вонземјански сили, кој стварно го створил човештвото, кој у ствари ги сторил религиите и кои се авторите, вистинската историја на човештвото, илуминатите, улогата на ДНК структурата, дормантните метафизички способности и што не чека за 3 години - 2012 година. Кој сака да знае повеќе нека праша преку приватните пораки (исто може да дадете барање на моите претходни постови во еден друг топик, имаше некои доста квалитетни информации)

Почитуван Балтазар1. Еден ден (незнам дали во овој живот, но реинкарнацијата е реалност па може во некој од следните) ќе се сетите на овие податоци и дека вистината ве гледаше во очи ама не бевте уште спремни. Имате потенцијал само треба да го отворите умот за многу повисоки нивоа и скоро неверојатни можности.. Со доволно барање и труд ќе ја надминете религијата (го имам видено на сопствена кожа и на многу други луѓе коишто некогаш биле „тешки верници“). Во секој случај оценувам позитивно дека и преку мојот саркастичен тон комунициравте на културно ниво .. не како овај копиљаков Волверине што ептен скренал од „верата“ :wink:.. ама ај.. и јас кога имав 17 не бев којзнае што.

:-) Срдечен поздрав и ви посакувам се најубаво понатаму во животот, сепак имавме дебата која се надевам некому понатаму ќе му биде корисна. За крај, само цитат на првата реченица од линкот кој го давате и кој го сметате за факт кој нешто потврдува:

We do not know for sure the exact age of Jesus when He was crucified, but He was probably 33 years old.

Ваше право е да го сметате ова за факт и на него да базирате понатамошни калкулации,но исто така мое право е "we do not know for sure" и "He was probably" да сметам дека не се факти на кои понатаму може било што да се базира.

Srekni bozikni praznici.kako prvo me intersira sto vsushnost avtorot saka da kaze ? Dali Isus navstina se rodil ili ne ? I kakva e vrskata so vavilon?A sto bese pred vavilon? Moze edna hronologija da se napravi i do kade ke se stigne, sigurno taka red po red male do briljantniot charl darvin i karl marks i sl zamateni umovi.I kraj kraeva sekoj ima licen izbor vo sto da veruva toa si e negovo individualno pravo.Shto se odnesuva do biblijata vo minatoto pa i sega ima razno razni obidi za nejzino razlicno tolkuvanje ,stoe pravilno sto ne.Sekako i postojat nejzini zashtiti ili apologeti apologetika. 7 ne izmisluvaj topla voda koga veke ja ima:toe: EDNO ME INTERESIRA KAKVA E VRSKATA SO VAVILON I STO BESE PRED VAVILON.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom