Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
де бе ве читам по сто пати кажувате неќам да ме труеш...
да те прашам вака и тебе и другите шо се вадите на оваа теза... ти додека си у кафана кафич или било каде некој ти дува у фаца???
ве читам рак на бели дробови се добивало, опасно е пасивното пушење, ке сте навлечеле болести бла бла бла... ај некој нека ми каже шо болест фатил ако вдишил чад од цигара (зборам конкретно за вас непушачите).
и жити се како можеш ти на некој даму кажеп искочи надвор пуши цигара... како шо ти имаш право да идеш у кафич да пиеш кафе и да уживаш и никој притоа да не ти каже ни А ни Б така и јас имам право да пијам кафе и да пушам цигара..
и мене ми пречи коа некој ке дојде у кафич пие кафе и шмрка шо е можно погласно... и шо да му кажам ја на него? ај те молам не шмркај од кафето така ? на крај краева да ти кажам ја ај искочи надвор да испушам една цигара да не ти пречам па врати се???
бива вака??
Значи неговото кафе тебе не ти предизвикува болест која е докажана дека пасивното пушење ја предизвикува. Разбираш? или слабо?

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Значи неговото кафе тебе не ти предизвикува болест која е докажана дека пасивното пушење ја предизвикува. Разбираш? или слабо?
не ми претставуа болес но ете ме нервира.
а ти вака пошо толку многу ти пречи дај биди по конкретен на шо ти пречи? и која болест ти ја фати од димот на цигарите??? комплекси или?
која е таа докажана болест?
само немој да ми кажеш рак на бели дробови пошо ке паднам од стол од смеење!

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
не ми претставуа болес но ете ме нервира.
а ти вака пошо толку многу ти пречи дај биди по конкретен на шо ти пречи? и која болест ти ја фати од димот на цигарите??? комплекси или?
која е таа докажана болест?
само немој да ми кажеш рак на бели дробови пошо ке паднам од стол од смеење!
О ашлак. Секој пасивен пушач ако фаќал рак на бели дробови ојде популацијава.
Медицински докажано дека чадот од цигарите кај пасивните пушачи во гоме степен ги предизвикува болестите на белите дробови и респираторниот тракт. Со тебе да се инаетам дека не е така намера немам, сакал ти или неќел тоа е така и ќе си пушиш ко штурец надвор сеа.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Вака сеа... Двете теми се споени затоа што сепак ист проблем разработуваат. Ќе ве замолам уз пат малку повеќе да се воздржувате кога дебатирате за да не се вреѓаме меѓусебно.
Значи во темава ќе се дебатира за реакции и последици од Законот против пушење на јавни места

Продолжете:smir:

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
О ашлак. Секој пасивен пушач ако фаќал рак на бели дробови ојде популацијава.
Медицински докажано дека чадот од цигарите кај пасивните пушачи во гоме степен ги предизвикува болестите на белите дробови и респираторниот тракт. Со тебе да се инаетам дека не е така намера немам, сакал ти или неќел тоа е така и ќе си пушиш ко штурец надвор сеа.
море пишпирик... не реков дека секој пасивен пушач фаќа рак на бели дробови... кои болести ти ги фти вака биди по конкретен... кажи една болест шо ја фати на белите дробови или на респираторниот тракт како последица од димот... кажи ТИ за тебе по конкретно... а богами и другиве непушачи нека кажат.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Со овај законо сега на пролет и на лето ко ќе се стопли времето голем бизнис можи да се напрај со машини за кафе. Негде кај шо има клупи, паркче, место да се потседни еден автомат да бапниш доста профитабилно можи да биди.

Плус поефтино ќе е од автомат кафето со парите заштедени цигари ќе си купиш и сите задоволни.

Член од
6 мај 2006
Мислења
611
Поени од реакции
50
море пишпирик... не реков дека секој пасивен пушач фаќа рак на бели дробови... кои болести ти ги фти вака биди по конкретен... кажи една болест шо ја фати на белите дробови или на респираторниот тракт како последица од димот... кажи ТИ за тебе по конкретно... а богами и другиве непушачи нека кажат.

море... да не кажам што...
свесен си ти колку луге има што се болни од асма или еве не мора некој таков проблем.. друга болест нека биде.. еве hpv секоја будала што ја фака во денешно време а е сериозна и може да предизвика рак на матка на пример. знаеш дека сите тие луге несмеат да бидат никако изложени на чад од цигари, да водат здрав живот итн итн за имунолошкиот систем да им се избори со болеста. и сега ај да не мрдаат од дома затоа што ти мораш ВНАТРЕ да пушиш

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
свесен си ти колку луге има што се болни од асма или еве не мора некој таков проблем.. друга болест нека биде.. еве hpv секоја будала што ја фака во денешно време а е сериозна и може да предизвика рак на матка на пример. знаеш дека сите тие луге несмеат да бидат никако изложени на чад од цигари, да водат здрав живот итн итн за имунолошкиот систем да им се избори со болеста. и сега ај да не мрдаат од дома затоа што ти мораш ВНАТРЕ да пушиш
види. асма на пример од цигари не сум чул дека се фаќа никаде...
и сеа ради тие шо имаат ХПВ неколкумина ние пушачите нетреба да палиме цигара зашо на нив им пречи? дејана читај се шо пишуваш аман луѓе... ако мене ми е скршена раката и сакам да идам у дискотека треба да ми праат сите простор да поминам за да не си ја доискршам или да не ја влошам состојбата??? дијана... тие луѓе не верувам дека би искочиле поготово на место кај шо се пуши. нормалнно освен ако не идат против своја воља само.. ја да би имал таква болест на пример не би искачал или би седел надвор на тараса кај шо нема дим односно на почист воздух...

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70

Aleluja !!!

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Со овај законо сега на пролет и на лето ко ќе се стопли времето голем бизнис можи да се напрај со машини за кафе. Негде кај шо има клупи, паркче, место да се потседни еден автомат да бапниш доста профитабилно можи да биди.

Плус поефтино ќе е од автомат кафето со парите заштедени цигари ќе си купиш и сите задоволни.
оф убаво лето да дојде, да се стопли, па кафенцето во едната и цигарата во другата рака и на кеј.... а после кафето и пивце ладно... оф оф оф

а да ... инаку гледав на тв.. за овие 15 дена од кога е на сила законов бројот на заболени од рак на белите дробови е намален до 50%...
тоа дека не се пуши по биртии

Член од
5 јануари 2008
Мислења
96
Поени од реакции
5
Буџетот на РМ се финансира од сите граѓани и од пушачи и од непушачи.Најмногу со вакви глупи закони губи народот, а не политичарите.

:eek:ftopic:Ја па очекував да ме разбереш околу споредбата :nesvest:
онтопик:Споредбата помеѓу испушена цигара и глад ми беше за ОНИЕ КОИ НЕПУШАТ,НЕ СЕ ВРАБОТЕНИ И НЕМААТ ПАРЧЕ ЛЕБ ДА ЈАДАТ.Ако државата се грижи за здравјето на пушачите(драпај си мевот), зошто не се грижи тогаш и за здравјето на ОВИЕ ЛУЃЕ КОИ МОЖЕ ДА УМРАТ ОД ГЛАД И СИРОМАШТИЈА?Зошто секојдневно гледаме како некој граѓанин на Македонија има потреба од хуманитарна помош за да се излекува од некоја болест и не е пушач, а државата тоа не го гледа?
Сега ти се разјасни?
Епа кога си веќе толку заинтерсирана за нив откажисе от цигарите и парите што ги даваш за цигари почни да ги даваш на хуманитарни оганизации две придобивки ке имаш од тоа, мир на душата и слатки усни...:smir:

п.с. Јас очекував дека ти ке ме разбереш ама...

и погоре не наведов здрави бели дробови се извинувам..

едит: Честит именден на сите што слават

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
види. асма на пример од цигари не сум чул дека се фаќа никаде...
и сеа ради тие шо имаат ХПВ неколкумина ние пушачите нетреба да палиме цигара зашо на нив им пречи? дејана читај се шо пишуваш аман луѓе... ако мене ми е скршена раката и сакам да идам у дискотека треба да ми праат сите простор да поминам за да не си ја доискршам или да не ја влошам состојбата??? дијана... тие луѓе не верувам дека би искочиле поготово на место кај шо се пуши. нормалнно освен ако не идат против своја воља само.. ја да би имал таква болест на пример не би искачал или би седел надвор на тараса кај шо нема дим односно на почист воздух...
imaj malce respekt kon devojceto zbori za luge so seriozni zdrastveni problemi koi pred 2010 godina ne bea zastiteni na javni mesta od stetniot dim od cigarite koi drasticno moze da ja vloshi nicnata sostojba,ne e humano/covecki da nemas sozivuvanje za luge koi imaat takvi problemi se spravuvale so totalno necovecko odnesuvanje i ne bile zastiteni od drzavata na javni objekti (pa duri i drzavni ustanovi/bolnici) i bile prinudeni na cad.kade bilo pravoto na zdrastveno bolnite i nepusacite voopsto?dali tie nemaat pravo da sednat na edno kafe muabet ako imaat astma ili hpv?teski zborovi im napisa na tie bolni deka podobro bolnite da si sedat doma vazno vie da pusite na raat........mnogu loso i nesozreano od tvoja strana. stramota

а да ... инаку гледав на тв.. за овие 15 дена од кога е на сила законов бројот на заболени од рак на белите дробови е намален до 50%...
тоа дека не се пуши по биртии
decki imajte nekoja granica ,ne e u red vakvata komunikacijai upotreba na vakvi zborovi.prvo rak na beli drobovi e bolest od koja umiraat najveke luge vo svetot,vtoro vo najgolem del toa se pusaci.imajte vo prednid deka taa bolest se znae kako zavrsuva a se dobiva mnogu bavno i neprimetno a ne za mesec/dva/tri.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
imaj malce respekt kon devojceto zbori za luge so seriozni zdrastveni problemi koi pred 2010 godina ne bea zastiteni na javni mesta od stetniot dim od cigarite koi drasticno moze da ja vloshi nicnata sostojba,ne e humano/covecki da nemas sozivuvanje za luge koi imaat takvi problemi se spravuvale so totalno necovecko odnesuvanje i ne bile zastiteni od drzavata na javni objekti (pa duri i drzavni ustanovi/bolnici) i bile prinudeni na cad.kade bilo pravoto na zdrastveno bolnite i nepusacite voopsto?dali tie nemaat pravo da sednat na edno kafe muabet ako imaat astma ili hpv?teski zborovi im napisa na tie bolni deka podobro bolnite da si sedat doma vazno vie da pusite na raat........mnogu loso i nesozreano od tvoja strana. stramota

decki imajte nekoja granica ,ne e u red vakvata komunikacijai upotreba na vakvi zborovi.prvo rak na beli drobovi e bolest od koja umiraat najveke luge vo svetot,vtoro vo najgolem del toa se pusaci.imajte vo prednid deka taa bolest se znae kako zavrsuva a se dobiva mnogu bavno i neprimetno a ne za mesec/dva/tri.
види другар јас никаде во постот не реков дека несмеат да одат на такви места. само кажав дека луѓе кои имаат такви прблеми прво самите на себе не би си дозволиле да искачаат на такви места (освен ако не идат против своја воља) затоа што им е загрозено здравјето. пушачи во македонија ги има 10 пати повеќе него ли заболени од ХПВ. и сега да гледаме реално сите ке пушиме надвор за тие шо се болни од ХПВ да можат да дојдат во кафана или кафич и да се напијат нешто.
законов е донесен и ете не се пуши на јавни места. јас не го донесов законов па да кажам дали ке падне или нема да падне на уставен, дали ке се менува или не, или па колку и каде ке се почитува.

околу болдираново.... имаш некој податок да ни изнесеш јавно? не ти го оспорувам тоа шо го пиша само дај ми барем податок да ти држи вода муабетов колку толку. вака не е од големо значење.
јас како што знам и како шо ни трубат секој ден по весници вести и слично најголем број на луѓе се оние гладни и за жал од глад умираат.

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
ем си знаете ем дај да видам.....
епа еве
Lung cancer, the most common cause of cancer-related death in men and women, is responsible for 1.3 million deaths worldwide annually.[1] The most common symptoms are shortness of breath, coughing (including coughing up blood), and weight loss.

eve
Causes

The main causes of lung cancer (and cancer in general) include carcinogens (such as those in tobacco smoke), ionizing radiation, and viral infection. This exposure causes cumulative changes to the DNA in the tissue lining the bronchi of the lungs (the bronchial epithelium). As more tissue becomes damaged, eventually a cancer develops

eve

Smoking Smoking, particularly of cigarettes, is by far the main contributor to lung cancer.[32] Across the developed world, almost 90% of lung cancer deaths are caused by smoking.[33] In the United States, smoking is estimated to account for 87% of lung cancer cases (90% in men and 85% in women).[34] Among male smokers, the lifetime risk of developing lung cancer is 17.2%; among female smokers, the risk is 11.6%. This risk is significantly lower in nonsmokers: 1.3% in men and 1.4% in women.[35] Cigarette smoke contains over 60 known carcinogens,[36] including radioisotopes from the radon decay sequence, nitrosamine, and benzopyrene. Additionally, nicotine appears to depress the immune response to malignant growths in exposed tissue.[37]

поопширно си знаес али
еве
http://en.wikipedia.org/wiki/Lung_cancer#Smoking

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
За да не дојде до недоразбирање еве зошто е таква репликата
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=3253977&postcount=1431

http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=3253985&postcount=1434
Извини македонке1985, изгледа од мене се очекуваше реплика. Да признаам, не ми беше јасно прашањето :) Се преиспитувам (и препрочитувам) во кој момент имам изјавено дека пушачите треба да седат дома. И не можам да најдам.

Kajgana Shop

На врв Bottom