Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

Хакет Мен

Juventus Till I Die
Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.227
Поени од реакции
3.414
Ќе влези непушач муштерија и одма пасивно пушење нема мрдање, затоа нема пушење има да си ставите од тие големите канти и пред излог надвор :icon_lol:.
Ако му одговара нека влезе и нека купува ако не никој не го пресилува .. досега непушачите влегуваа и купуваа во дуќани каде што пушат сопствениците,а сега ќе им смета .. булшит

P

Princ

Гостин
Се пушеше пред секое дуќанче.
Пред? :icon_lol:
Таман де тогаш, демек пред дуќаните на десната страна од вардар не се пуши.

Него сериозно, секаде ги има. Казни и според власта сеуште нема, значи ни лево од вардар ни десно, ама инспекција има секаде. Го тврдам ова. Да беше поинаку немаше да учествувам на темава веројатно. Ко што не учествувам на онаа "Во врска со љубовта, сакам да ти кажам дека...", немам интерес таков.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Основно човеково право за пушење на јавни места нема во Универзалната декларација за човекови права при ОН :toe:.
Ама има право за слободен избор, нели?
И мене ми пречи дим од цигари, ама секое искачање сега ми е од тапа - потапа затоа што цело друштво (20 луѓе, од кои 17 пушачи) излагаат на секои 10-15 минути да запалат цигара.
Па не ми треба мене закон кој покрај што им скратува право на избор на другите, покрај што ќе се одрази врз економијата (не знам точно како, ама знам дека ќе се одрази) па уште и да се одрази на мојот социјален живот... Не благодарам.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Pa ne e zabraneto pred dukance da se pusi. :toe:
забрането е. 15 метра од објектот треба да се тргнеш а ако се тргнеш 5 6 метра веќе влагаш у просторот на комшискиот дуќан и се така антака. коа ке видиш треба на раскрсница да застанеш и да запалиш цигара ко човек

Член од
28 март 2006
Мислења
17.779
Поени од реакции
12.245
забрането е. 15 метра од објектот
Ова каде го пишува? Мислам дека беше оспорено. И логично да е оспорено, многу поголема глупост него самата забрана во објект...од икс логични причини.

Знам дека за продажба од градинки и школи имаше нешто со оддалеченост, но за консумирање на цигари досега барем немало.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Ова каде го пишува? Мислам дека беше оспорено. И логично да е оспорено, многу поголема глупост него самата забрана во објект...од икс логични причини.

Знам дека за продажба од градинки и школи имаше нешто со оддалеченост, но за консумирање на цигари досега барем немало.
прочитај во претходните постови ме мрзи сега да барам инаку ке цитирав. некој пиша само дека добиле опомена бидејки пушеле пред објект и џандарот мислам беше им рекол 15 метра треба одалечени д објект да бидат.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.779
Поени од реакции
12.245
Не. на улица можеш да пушиш. 6 метри од објект (ова со метрите не знам дали е заебанција или вистина :) )
Можеби овој посто, но најверојатно дека е само претпоставка.

За оддалеченост немам видено досега негде за пушење да пишува (дали новите предлози ќе содржат, ич не знам), само за продажба (за реклами не сум сигурен), а и тоа гледам им падна на Уставен од многу прости причини наведени во образложението на Уставен од 06.06.2007
http://pravo.org.mk/documentDetail.php?id=363&gid=32&tid=1&page=documentlaws.php

За пушење на одредена далечина од објект глупо е и да го споменат во законот пошто (не само што никого не трујат туку) замисли улица и од двете страни објекти, локали, фирми...пушачите би требало да излезат и пушат на коловоз :) Друга работа (пошто не е забрането да се пуши на отворен простор), минувачите со цигара во рака исто би требало да бегаат од објектите на 10-15 метри што веќе би делувало премногу конфузно. Ќе испаднеме стварно земја број еден со закони од градот Будалија :wink:

Инаку вработените од сите фирми пушат пред самата фирма така да...сигурно се претпоставки (кои ептен не им одат во прилог на пушачите).

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Можеби овој посто, но најверојатно дека е само претпоставка.

За оддалеченост немам видено досега негде за пушење да пишува (дали новите предлози ќе содржат, ич не знам), само за продажба (за реклами не сум сигурен), а и тоа гледам им падна на Уставен од многу прости причини наведени во образложението на Уставен од 06.06.2007
http://pravo.org.mk/documentDetail.php?id=363&gid=32&tid=1&page=documentlaws.php

За пушење на одредена далечина од објект глупо е и да го споменат во законот пошто (не само што никого не трујат туку) замисли улица и од двете страни објекти, локали, фирми...пушачите би требало да излезат и пушат на коловоз :) Друга работа (пошто не е забрането да се пуши на отворен простор), минувачите со цигара во рака исто би требало да бегаат од објектите на 10-15 метри што веќе би делувало премногу конфузно. Ќе испаднеме стварно земја број еден со закони од градот Будалија :wink:

Инаку вработените од сите фирми пушат пред самата фирма така да...сигурно се претпоставки (кои ептен не им одат во прилог на пушачите).

кажав у претходниот пост мислам дека.. ако е така со тие 10 15 метра треба да искочиш на сред раскрсница за да запалиш цигара ко човек :)
тоа ми беше и мене муабетот. замисли во чаршија на пример нема да смееш да запалиш цигара никаде! ај во центар некако на сред плоштад ке запалиш али во улички кај шо секои 3 4 метра имаш деловна просторија дали дуќан кладилница мобилара или слично... ке треба да отидеш мноооогу далеку за да запалиш цигара и коа ке видиш на крај паузата одишла...

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Треба само да се овозможи правото на избор. Обавезно мора физички да се оградат пушачи од непушачи и после кој кај сака нека иде.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Треба само да се овозможи правото на избор. Обавезно мора физички да се оградат пушачи од непушачи и после кој кај сака нека иде.
Идејата на законот е не постоење на избор, туку наметнување на нешто задолжително.
Значи, никаква шанса да можеш да одбереш каде сакаш да пушиш.
Нема пушење и точка.
Ваков глуп и рестриктивен закон може да мине само во фашиштичко-социјалистички држави во кои постои константна и загушувачка државна интервенција.
Да постоеја кај нас или во Европа, правилата на слободниот пазар, капитализам во вистинска форма, ќе си отвореа многумина кафичи во кои ексклузивно ќе е дозволено пушење, дури и ќе им се даваат цигари на влез, па да видиме кој локал ќе успее.
Ова е безумно и е уште еден од чекорите кон формирање на тоталитарно општетсво, каде државата ќе има удел во секој сегмент од животот на граѓаните.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Во Струмица посебно во кафаните работата падна за едно 15% до 20%. Жално е да гледаш како надвор застанале на ладно 10 - 15 луѓе во една група и пушат цигара до канта, ( што патем смрди не се поднесува ама мораш да стоиш до неа ) додека некој непушач си седнал внатре на топло и си се ќефи што ти надвор се заледуваш. Незнам ама многу ми е дискриминирачки овој закон. Синоќа сум бил во кафич цела вечер и не запалив ниту една цигара пошо никој несакаше да ми прави друштво надвор оти беше ладно, а и целото друштво ми се непушачи само јас пушач. Па не е ли тоа жално?:toe:

Член од
14 ноември 2008
Мислења
151
Поени од реакции
12
Вчера за малку ќе повратев од тоа миризбата во диско, можеби воздухот е почист ама далеку понепријатен со законов!

Jovannah

Smile me baby
Член од
11 февруари 2008
Мислења
584
Поени од реакции
50
Доста Тамара тебе сега не те остават дома да пушиш, по кафичи забранија и немаш каде сега скршен ти е филмот зато скокаш. Нешто најисфрустрирани ми се тие пушачи дома шо не смејат цигари да донесат. :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
Мене уште посмешни ми се вакви муабети. Дома кај нас се пуши и Тамара е единствен непушач во куќата наша... Така да...

Член од
10 јануари 2010
Мислења
6
Поени од реакции
1
Posle dolgo vreme od disko se vrativ naparfimirana kako sto iskociv od doma. CUDO. Odlicnen poteg! Sepak, za pusacite treba nekakov pregraden prostor

Kajgana Shop

На врв Bottom