Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Б

Бат Елохим

Гостин
ме интерсира само кога инспекториве ќе се прошетаат по левата страна на Вардар. Ако смеат мислам....:toe:
не за друго.. да се скрши филмот дека законот се почитува.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
ме интерсира само кога инспекториве ќе се прошетаат по левата страна на Вардар. Ако смеат мислам....:toe:
аххх ке се прошетаат елохим.. само знаеш каде? у кафичот на ДИМИТАР у кафаната на АЛЕКСАНДАР у ноќниот клуб на ГОЦЕ.... и така натаму и верувај ке спалат казна.. а после нормално ке дојдат у чаир на пример и ке отидат у чајџилницата на ЏЕМАЉ па ке си порачаат еден чај и самите инспектори ке запалат некоја цигара, после у маалската бурегџилница на ЉУРЗИМ ке мавнат еден бурек па знаеш после јадење како иде цигара и уз спат накај дома ке поминат и од кај ЏЕВЏЕТ на едно кафе со цигара пошо им е добар пријател... верувај.. вакви работи гледам со години затоа што сум од бутел.. жалосно но вистинито...

-Mr.Positive-

MKD gentlemen
Член од
12 септември 2008
Мислења
609
Поени од реакции
47
мене лично не ми смета димот иако сум непушач

законот џабе го носат кога скоро никој не го почитува

али ае почиста околина подобро дишење ова она

затоа >

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
аххх ке се прошетаат елохим.. само знаеш каде? у кафичот на ДИМИТАР у кафаната на АЛЕКСАНДАР у ноќниот клуб на ГОЦЕ.... и така натаму и верувај ке спалат казна.. а после нормално ке дојдат у чаир на пример и ке отидат у чајџилницата на ЏЕМАЉ па ке си порачаат еден чај и самите инспектори ке запалат некоја цигара, после у маалската бурегџилница на ЉУРЗИМ ке мавнат еден бурек па знаеш после јадење како иде цигара и уз спат накај дома ке поминат и од кај ЏЕВЏЕТ на едно кафе со цигара пошо им е добар пријател... верувај.. вакви работи гледам со години затоа што сум од бутел.. жалосно но вистинито...
Aman be, moravte na kraj da ja usrate a, a kolku samo ubavo bevme sploteni nepusacite za zaednickata kauza...:vozbud::vozbud:

Tuku, idat idat inspektori, i ne kaj marjan, goce ili dime, tuku kaj lulzim, dzemal, ramiz.... ne se pusi i od ovaa strana... okey, so isklucok na dva-tri kafica :):):)... no i tie u brzo vreme ke prestanat valjda. :toe:

Член од
8 август 2008
Мислења
2.680
Поени од реакции
512
Незнам за другите градови али ко шо имам видено досега у Струмица законов се почитува 100% и попријатно е у кафичите и другите угостителски места, немора да гледаш низ магла од чад за да пронајдеш некој. Тоа е непријатно за пушачите пошо мора да излегуваат надвор од локалите ама... што е тука е :toe:

Член од
9 јануари 2010
Мислења
24
Поени од реакции
14
…Но, по се’ изгледа дека новинарите малку северозападно од нас многу подобро си ја сфатиле својата професијата, за разлика од кај нас каде известуваат слично како во времето на СФРЈ дека пушачите се многу дисциплинирани, го почитуваат законот за забрането пушење и дека два дена неикој не е казнет. Браво, само така продолжете македонска новинарска фело.Перете ги мозоците на луѓево на секое поле..>>>

…Дали сум хедонист и дека е тоа премногу што барам, дали сум толку себичен да мојот дим од две три цигари ќе ја отруе човековата околина околу мене да би бил така дискриминиран и малтретиран? Не знам, само знам дека не е фер. Многу е болно чувството на беспомош и гнев дека морам да се кријам како некој криминалец дека ќе бидам дискриминиран, легитимиран и на крај казнет само поради тоа што пушам….. >>>

… Каде сте вие разниоразни невладини опрганизации и бранители што ги штитите правата на уличните џукели, правата на педерите, лезбијките, курвите и на разноразните девијантни групи на луѓе ширум државава Македонија. Излезете да застанете зад нас и барем донекаде да го зачувате нашето човечко достоинство и нашите основни човекови права после донесувањето на овој идиотски закон за задолжително додавање на горенаведените грозни и морбидни слики на опаковката од цигарите. Гледате ли до каде оди ова психолошко малтретирање и тортура против пушачите? >>>
…. Во последната популарна емисија ИСТРАГА која беше емитувана на 13 Ноември гостин беше Оливер Драгојевиќ, кој зборуваше за дискриминаторниот однос и флагрантното кршење на човековите права на пушачите. Како што најавија во емисијата, голем број на естрадни уметници од Хрватска ќе достават званичен поднесок до Уставниот Суд на Хрватска во кои ќе бараат стручно толкување на уставноста на овој ступиден и контроверзен Закон.

А каде e Македонија во врска со ова? Никаде. Македончето како секогаш си молчи, па дури и блогерите. Два-три пати ја зачнав оваа тема, но одзивот беше катастрофален, два пати ја бев замолил г-ѓата Најчевска да ми одговори дали ми се кршат човековите права … >>>

А еве во пракса драги мој Андреј08 какво место за пушење ми одредува како на пушач една фирма во Скопје. Еве поради долниве слики јас се чувствувам доскриминиран и граѓанин од втор ред. Облечен денес во одело одам во една фрима и после дваесетина минути со еден колега излагаме да испушиме по една цигара на местото одредено за пушачи. Зар до тоа дереџе дојдовме на вакви места да не’ испраќаат да пушиме? Што толку му згрешивме на бога па вака да не’ понижуваат? Што да кажат некои госпожи ( што би рекол PIncher Barnet) облечени елегантно за на работа и да одат да седнат на оние железни и дрвени испокршени столици и испопрљани маси со пепељари никаккви тука да ги оставаат цигарите и кафе да пијат…. >>>

Не се лутам воопшто на колегите а ни на директорот. Напротив, со сета моја почит кон нив. Нивно суверено право е преку законски регулативи да си го чуваат здравјето. И сите непушачи го добија своето право што го бараа. А ние пушачите? Изгубивме едно човеково право. Овој закон не само во Македонија туку и во целиот свет е флагрантно кршење на човековите права. Тоа го почувствував денес на работа..>>>

… Дали со законот за ускратувањето на пушење на јавните места се решава проблемот со пушењето? Сигурно не. Туку само го преместуваме проблемот од едно на друго место, како на пример дома во станот, во некоја двоквадратна и затемнета просторија на работното место, на тераса од некој кафе бар, на влезот од пред некоја установа или угостителски објект, што доведува до стигматизација на пушачите и поради сите овие лицемерни законски одредби ги диведува до ситуација како граѓани од втор ред или талогот на едно општество…. >>>

Б

Бат Елохим

Гостин
Aman be, moravte na kraj da ja usrate a, a kolku samo ubavo bevme sploteni nepusacite za zaednickata kauza...:vozbud::vozbud:

Tuku, idat idat inspektori, i ne kaj marjan, goce ili dime, tuku kaj lulzim, dzemal, ramiz.... ne se pusi i od ovaa strana... okey, so isklucok na dva-tri kafica :):):)... no i tie u brzo vreme ke prestanat valjda. :toe:
неее ... јас зборев за селективноста на инспекторите. Вчера бев на Бит-пазар. Се пушеше пред секое дуќанче. Истово не можам да го кажам за пазарчето во Тафталиџе. :toe:

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
неее ... јас зборев за селективноста на инспекторите. Вчера бев на Бит-пазар. Се пушеше пред секое дуќанче. Истово не можам да го кажам за пазарчето во Тафталиџе. :toe:
Pa ne e zabraneto pred dukance da se pusi. :toe:

Член од
22 март 2009
Мислења
2.356
Поени од реакции
454
Што убаво се диши од кога го воведоа законов :)
Кога ќе влезам во кафиќ се зачадено,сега милина да ти е..:)

Б

Бат Елохим

Гостин
Pa ne e zabraneto pred dukance da se pusi. :toe:
забрането е :) дуќаните спаѓаат во пазарот. оние од страна што се ги дели 50 сантиметри од тезгите. Во оградата на пазарот се. И таму би требало да фаќа закон. Јавен простор од отворен тип. Исто како и летна бавча.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Основно човеково право за пушење на јавни места нема во Универзалната декларација за човекови права при ОН :toe:.

Хакет Мен

Juventus Till I Die
Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.227
Поени од реакции
3.414
Најглупо е што во сопствениот дуќан неможеш да пушиш.. глупости тоа ти е исто како некој да ти дојде дома и да ти забрани да пушиш !!

Annabel

Неутрална*
Член од
18 декември 2008
Мислења
1.298
Поени од реакции
183
Најглупо е што во сопствениот дуќан неможеш да пушиш.. глупости тоа ти е исто како некој да ти дојде дома и да ти забрани да пушиш !!
Ќе им смета на муштериите што ќе ти влезат,после цееел ден ќе смрдат на цигари :icon_lol:.

Јас само си чекам кога ќе падне законов,до тогаш ништо друго не ми преостанува освен ко лепрозна некоја да искачам надвор у некое ќоше за да запалам цигара затоа што мој избор е да пушам и поради тоа сум дискриминирана и окарактеризирана како убиец на моите и на белите дробови на луѓето околу мене.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ќе влези непушач муштерија и одма пасивно пушење нема мрдање, затоа нема пушење има да си ставите од тие големите канти и пред излог надвор :icon_lol:.

Kajgana Shop

На врв Bottom