Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Е па не е забрането дома никој не може да знае дали пушиш дома не можат да те контролираат дома, ама имаат култура никој не пуши дома а сум сигурен дека во шведска, има кабини за пушење барем во поголемите локали.

:vozbud: Тврдам дека нема , барем у Стокхолм , бев 2 месеца таму и иам роднини , така да у Стокхолм строго се почитува , општо сите закони , не само овој за пушењето .... Си пушел у некој поголем локал ? Не се луди луѓено таму , на тие ниски температури надвор да пушат сите и да се смрзнуваат ....

Ти треба да разбериш дека секој живеј со своите приоритети и на крај се сведува на општочовечка прифатеност. Ти колку и да го игнорираш преочигледно е ПРИФАЌАЊЕТО на законот.

Во Македонија посебни простории за пушачи и непушачи едноставно не функционираа, нема култура за да функционират. Ова не е хипотеза, ова е факт, имавме закон шо не функционираше и имаме сега закон кој функционира и мнозинството не само шо го прифаќа ами и го смета за исклучително подобрување.
Ne, ne deka ne funskionirase, tuku ne mozea i ne znaeja da go sprovedat. Oti se nesposobni, oti se kjutuci, oti se kreteni.
Nego, neka trae ova vaka 2-3 meseci, pa ke praime pak muabet kolku ke se pocituva i ovoj zakon. Sakal ti da priznes ili ne, ke pukne, ne e mozno da izdrzi, ke ima masovna neposlusnot i nepocituvanje na zakonot. Se sto e glupo i so sila terano, ne funksionira, ako na nisto drugo na toa barem istorijata ne nauci.

Е сега извини многу господине “страстен пушач“ шо мора да изгубиш 30 секунди да го напуштиш локалот за да не труеш мнозина други луѓе.
Ti pak ne sfakjas, ne e do ebanite 30 sekundi, tuku do rusenje na edna tradicija koja so godini nanazad ljubomorno i tvrdokorno se razvivala. Kafanite za kratko vreme so vakov zakon nema vise da bidat kafani, tuku ke bidat ko ebani mlecni restorani.

I pak go verglas istoto, truenje, pa truenje... nie ti velime neka ima pusacki i nepusacki kafani, ti pak, truenje, pa truenje.... nema poenta vekje diskusijata... :toe:

Ne, ne deka ne funskionirase, tuku ne mozea i ne znaeja da go sprovedat. Oti se nesposobni, oti se kjutuci, oti se kreteni.
Nego, neka trae ova vaka 2-3 meseci, pa ke praime pak muabet kolku ke se pocituva i ovoj zakon. Sakal ti da priznes ili ne, ke pukne, ne e mozno da izdrzi, ke ima masovna neposlusnot i nepocituvanje na zakonot. Se sto e glupo i so sila terano, ne funksionira, ako na nisto drugo na toa barem istorijata ne nauci.

Ti pak ne sfakjas, ne e do ebanite 30 sekundi, tuku do rusenje na edna tradicija koja so godini nanazad ljubomorno i tvrdokorno se razvivala. Kafanite za kratko vreme so vakov zakon nema vise da bidat kafani, tuku ke bidat ko ebani mlecni restorani.

I pak go verglas istoto, truenje, pa truenje... nie ti velime neka ima pusacki i nepusacki kafani, ti pak, truenje, pa truenje.... nema poenta vekje diskusijata... :toe:

Незнам јас голема нервоза не забележав ниту пак огромна желба кај некој за промена. Во целост се почитува законот и полека сите ќе се навикнат.

Зошто не функционираше законот незнам, ама факт е дека не функционираше. Овај барем не бара големо спроведување пошто на никој не му се даваат 300 евра на гладно срце.

Дискусијата ќе има поента ако ти не го игнорираш фактот шо нечие здравје и комфорт се загрозуваше за тие 30 секунди шо ти сега ги одвојуваш за да го напуштиш локалот. Без разлика дали се загрозува здравјето на твојот другар непушач или другар пушач кој во друг случај би испушил помалку. А ако одиме во крајности секогаш ќе се загрозува здравјето на персоналот.

Е сега ако во твојот свет е правилно за твојот комфорт да се загрозува нечие здравје, во мојот не е. И крај, нема шо да се убедуваме.

И ти кажав, на крај се сведува на општочовечкото прифаќање, а законот засега ужива голема прифатеност колку тебе то ти одговарало или не. Менвај опшество, шо да ти речам.

Незнам јас голема нервоза не забележав ниту пак огромна желба кај некој за промена. Во целост се почитува законот и полека сите ќе се навикнат.

Зошто не функционираше законот незнам, ама факт е дека не функционираше. Овај барем не бара големо спроведување пошто на никој не му се даваат 300 евра на гладно срце.

Дискусијата ќе има поента ако ти не го игнорираш фактот шо нечие здравје и комфорт се загрозуваше за тие 30 секунди шо ти сега ги одвојуваш за да го напуштиш локалот. Без разлика дали се загрозува здравјето на твојот другар непушач или другар пушач кој во друг случај би испушил помалку. А ако одиме во крајности секогаш ќе се загрозува здравјето на персоналот.

Е сега ако во твојот свет е правилно за твојот комфорт да се загрозува нечие здравје, во мојот не е. И крај, нема шо да се убедуваме.

И ти кажав, на крај се сведува на општочовечкото прифаќање, а законот засега ужива голема прифатеност колку тебе то ти одговарало или не. Менвај опшество, шо да ти речам.
Ok, ti go vrglas istoto po milionti pat, uzpat ne ni obrnuvas vnimanie drugite sto postiraat, pa i ja ke go vrglam istoto cim taka ( iako vekje stana monotono i degutantno oti iljada pati samo na temava se spomna ova): kafani za pusaci, kafani za nepusaci, i ja zadovolen, i ti zadovolen, i svalerkata zadovolna. :helou:

Апсолутно требаше нешто вакво. Многу години бев пушач, сега неможам да поднесам цигари и избегавам многу убави ’меани’ само ради цигарите, зашто нивните газди кои сега квичат и се жалат прават пари од продавање влезници а никогаш бројот не е ограничен. Веќе се одвикнав и не ми ни паѓаше на памет да отидам, сега е друго.
Премногу ми смета мирис на цигара додека јадам, веднаш губам аптетит, немаше ни еден ресторан или пицерија каде е забрането пушење,законот заподелба на простории на пушачки и непушачки не се спроведе како што требаше, па така:
Овој нов закон за комплетна забрана на пушењето го наоѓам како многу прифатлив за мене.
Е сега овде има еден куп споредни и навидум несакани ефекти:
1* До вчера знаевме дека меаните рестораните и кафичите смрдат на цигари, денес тие смрдат на се и сешто: тиња, гоВна, мишки, нозе, лук, кромид, манџа од вчера. Сега ни треба и закон за Туширање, или белким сега луѓево полека ќе почнат да се свестуваат дека неможи да се тушираат само во недела. Со цигарите се прикриваше сета таа реа, сега нема како ’спрејче’ од 10 миљарди не помага, мора туш! Сега се сеќава веднаш ако некој е ’несоодветен’ во околината!
2* До вчера кога немаше шо да праимемуабет ќе си запалевме по една и ќе зборевме колку ни се штетни цигарите и како се би дале да не пушиме и колку имаме желба да ги одкажеме, сега несмееме запалиме по една и имаме поголем проблем!
3* Забранетото овошје е најсладко, не се сеќавам дека некогаш се зборело за цигари во оваа мера! Сите бараат решение а такво нема, забрането е секаде!
Проблемот е шо, законот забранува пушење насекаде и нема ’ама’ и ’но’! друго решение за овај наш народ и непостои! Јас верувам дека за година дена од денес ќе има некакви одстапки....
Не оправдувам шо пример пушењето е забрането и на отворено во летни бавчи и тераси, мислам дека апсолутно таму не смета но тоа е тоа:smir:

Јас го разбирам твоето мислење, ти сметаш дека е во ред да повредуваш нечија слобода да дише, јас и мнозинството сметаме дека е во ред несебично да излезеш и да не труеш никој. Твојата себична потреба да пушиш каде ќе ти текне НЕ Е поприоритетна од нечие здравје. И готово!

П.С. Пушач сум, пушам умерено, со кафе 2-3 цигари дневно. Од друга страна пак неверојатно многу ми сметаше безобразното пушење во најголема гужва во дискотека.

Ти треба да разбериш дека секој живеј со своите приоритети и на крај се сведува на општочовечка прифатеност. Ти колку и да го игнорираш преочигледно е ПРИФАЌАЊЕТО на законот.

Во Македонија посебни простории за пушачи и непушачи едноставно не функционираа, нема култура за да функционират. Ова не е хипотеза, ова е факт, имавме закон шо не функционираше и имаме сега закон кој функционира и мнозинството не само шо го прифаќа ами и го смета за исклучително подобрување.

Е сега извини многу господине “страстен пушач“ шо мора да изгубиш 30 секунди да го напуштиш локалот за да не труеш мнозина други луѓе.

Kako prvo ti ne si pusac zatoa sto nieden pusac nema da pie kafe vo kafic bez cigara a uste poveke nema da sedi vo nekoj noken klub i da pie a da ne pusi cigari.I si se zapnal ko kelav za cesel vaka trebalo da bide i vo red bilo,e prijjatele ne e vred,koga moze nikade vo cela Evropa da ne se pocituva ovoj zakon zosto pa kaj nas koga kako prvo ima poveke pusaci od nepusaci i kako vtoro ovoj zakon e krajno diskriminiracki i glup.
Se poveke drzavi pocnaa i drogite da gi legaliziraat ovie ovde zakon za pusenje ce sproveduvaat,arno kaza nekoj pogore ova ti e druse sindikat kako toa so zabata.Jas sum na primer za legalizacija na lesni drogi zosto ne se prevzemi toj zakon za legalizacija koj e uspesen i proveren i pozitivno vlijae t.e se namaluva narkomanijata kaj mladite,a se prezema zakoni koi ni tamu odkade sto idat ne se uspesni,ili i onaka sme experiment drzava pa se izvrsuvaat nekoj probi i statisticki ispitivanja,gluposti.
I MOLIM TE PREKINI SO TRESENJE GLUPOSTI a ne personalot ova ona ili nepusacite vaka taka,po glup zakon od ovaj ni imalo ni ce ima.

Јас го разбирам твоето мислење, ти сметаш дека е во ред да повредуваш нечија слобода да дише, јас и мнозинството сметаме дека е во ред несебично да излезеш и да не труеш никој. Твојата себична потреба да пушиш каде ќе ти текне НЕ Е поприоритетна од нечие здравје. И готово!

П.С. Пушач сум, пушам умерено, со кафе 2-3 цигари дневно. Од друга страна пак неверојатно многу ми сметаше безобразното пушење во најголема гужва во дискотека.

не го врти муабетот како шо ти одговара тебе... кое глупо прашање го постави знаеш ли.. ај ке ги оделиме просториите и с ке биде океј и се избацуваш Е НЕМА СЕ ДА БИДЕ ОКЕЈ?? зашто? А ЗДРАВЈЕТО НА КЕЛНЕРОТ?:nesvest: мислам. стварно глеј реално на работиве

викаш искочи надвор
океј ке искочам мене не ми е проблем. завчера искачам пред комерцијална банка гледам групи на пушачи надвор седат пушати цигара.. на шо личи??? не иде сдиндикат разбери некои работи не идат!!! си се запнал надвор искочи па надвор искочи...
и ај одговори ми на ова сеа

ако ја идам у кафич со цел да испијам едно кафе а внатре не се пуши нели забрането е..
шо треба ја да правам?
голтка кафе па иди надвор димче цигара
па пак голтка кафе па пак димче цигара..

или се аке ми кажеш испи кафе па пуши цигара?? :nesvest: не идат некои работи не личи.. сбаќаш ли шо ти зборам или со сила се правиш дека не сваќаш....

А ЗДРАВЈЕТО НА КЕЛНЕРОТ?
Па тоа му е работа, како готвачот што се гуши над шпорет. Кој мене ме праша дали се гушам или не од тутунска прашина додека работев у производство на цигари у Т.К.? Му беше гајле некому. Муштериите се битни, нивното задоволство е задоволство и на келнерите, готвачите и менаџерот на локалот (т.е. нивните дневници).

Апсолутно требаше нешто вакво. Многу години бев пушач, сега неможам да поднесам цигари и избегавам многу убави ’меани’ само ради цигарите, зашто нивните газди кои сега квичат и се жалат прават пари од продавање влезници а никогаш бројот не е ограничен. Веќе се одвикнав и не ми ни паѓаше на памет да отидам, сега е друго.
Премногу ми смета мирис на цигара додека јадам, веднаш губам аптетит, немаше ни еден ресторан или пицерија каде е забрането пушење,законот заподелба на простории на пушачки и непушачки не се спроведе како што требаше, па така:
Овој нов закон за комплетна забрана на пушењето го наоѓам како многу прифатлив за мене.

во ред тоа, ама сега тие прекрасни кафани и меани кој толку си сакал да ги посетиш повеке нема да бидат тоа што се.сега уште не се осеќа, уште е рано да се каже, ама како што кажаја погоре ке станат млечни ресторани.никој кај нас не оди во кафеана за да ја прескокни вечерата или ручекот како што прават на западот, туку да се забавуваат , да се дружат да се социјализираат.убивате една прекрасна традиција кој опстанала со векови ради незнам ни јас веќе што.како на свадба оро да не се игра оти некој може да сопне некого или да стапне за нога па да го повреди, па ајде сега во интерес на сите неиграчи на оро со две леви нозе да не играат никој, или ако сакаат надвор нека играат пред кафана.на каква свадба или веселба ке личи тоа.на исто како и твоите најомилени кафани што ке личат по некој месец.на ништо
а и ти кога си пушел никој не ти забранувал или не те дискриминрал, си пушел каде што сакаш и еден ден сам си решил да ги откажеш.денес ситуацијата воопшто не е иста и е неспоредлива.мене владата ми забранува да пушам.тоа ти е исто како да не сакам да одам под пензија и на старост да ме пуштат од канцеларија надвор некаде со лопата, па сакам нејќам сам да си заминам.ако е тоа за вас фер за мене и за цел нормален свет не е.ама сепак ке речам ниедна влада не е вечна па ни оваа, а доттогаш се надевам дека ке донесат уште еден куп вакви глупи закони на кој и вие непушачите нема да бидете имуни а доттогаш ке си чекаме

во ред тоа, ама сега тие прекрасни кафани и меани кој толку си сакал да ги посетиш повеке нема да бидат тоа што се.сега уште не се осеќа, уште е рано да се каже, ама како што кажаја погоре ке станат млечни ресторани.никој кај нас не оди во кафеана за да ја прескокни вечерата или ручекот како што прават на западот, туку да се забавуваат , да се дружат да се социјализираат.убивате една прекрасна традиција кој опстанала со векови ради незнам ни јас веќе што.како на свадба оро да не се игра оти некој може да сопне некого или да стапне за нога па да го повреди, па ајде сега во интерес на сите неиграчи на оро со две леви нозе да не играат никој, или ако сакаат надвор нека играат пред кафана.на каква свадба или веселба ке личи тоа.на исто како и твоите најомилени кафани што ке личат по некој месец.на ништо
а и ти кога си пушел никој не ти забранувал или не те дискриминрал, си пушел каде што сакаш и еден ден сам си решил да ги откажеш.денес ситуацијата воопшто не е иста и е неспоредлива.мене владата ми забранува да пушам.тоа ти е исто како да не сакам да одам под пензија и на старост да ме пуштат од канцеларија надвор некаде со лопата, па сакам нејќам сам да си заминам.ако е тоа за вас фер за мене и за цел нормален свет не е.ама сепак ке речам ниедна влада не е вечна па ни оваа, а доттогаш се надевам дека ке донесат уште еден куп вакви глупи закони на кој и вие непушачите нема да бидете имуни а доттогаш ке си чекаме

А бе ако гледаш така владава веќе има мал милион такви закони, еве на пример пред извесно време си палев колата и се ја носев девојката во природа, несекад имавме каде. Е сега владата ми забрани да ебам... 1500е, тоа ако ме прашаш мене е многу полош закон од овој!
Него зборот ми беше што најлошо е што законот не дозволува никакво пушење, јас викам дека мора и треба да има отстапки, луѓе се тоа. Ама овие решиле полека полека да не ограничуваат во секоја свера на животот!:jaj:

ви викам јас ке дојде еден ден кога ке ви доаѓа сметка за воздух. порез на државата ке плаќате односно на министерството за еконологија зашо со самото дишење одземате кислород а издуишувате јаглероден диоксид.. пушачи непушачи сите ке не опфати.. :smir:

Сакам да кажам дека владата нема да дозволи луѓето да се трујат. А и не ми е јасно како воопшто до сега издржале цигарите да не ги забранат. Зар она “пушењето е штетно по здравјето“ може да се искористи и за марихуаната, па демек кој сака да се труе, нека повели?

МОЛАМ?
Чекај уште еднаш, МОЛАМ?
Абе ајде жити се, владата немало да дозволи. А зошто дозволва толку луѓе со ретки болести да седат дома и да молат за пари затоа што им се потребни за лекови?
Нив зошто не им дадат пари за да не дозволат да умрат?
Доста жити се, ајде ти се молам, продавање на пуфки и целуфки.

Во Италија е забрането да се пуши дури и на отворен простор.Исто и во мнозинство земји во ЕУ.Само по дома.Сакате ЕУ???Еве ви ЕУ.
Целосна подршка за законот.
Јас како не-пушач не му штетам на никого со моето непушење.

Шо збораш ле?
Од кај ја доби оваа информација?

Од другар во Италија,баш сега за празници беше дојден,а и лично сум видел во Италија дека е строго забрането.:toe:

МОЛАМ?
Чекај уште еднаш, МОЛАМ?
Абе ајде жити се, владата немало да дозволи. А зошто дозволва толку луѓе со ретки болести да седат дома и да молат за пари затоа што им се потребни за лекови?
Нив зошто не им дадат пари за да не дозволат да умрат?
Доста жити се, ајде ти се молам, продавање на пуфки и целуфки.

Зошто мешате други ситуации со законов? Разбираш дека не ти е забрането да пушиш дома на улица...? Ако си играш со твоето здравје, да твое право е ама во никој случај нема да го загрозуваш моето на јавни места. И ова се применува во уште 15 држави во европа сврти некоја страна поназад да видиш како стојат работите. Ако го изменат законот да има одделни простории за пушачи океј немам против ама сега нема да го дишам твојот дим.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom