zakon so koj site javni objekti ke imaat soodvetna ventilacija kolku i da cini taa ..i resenieto e gotovo
Ова е најсмешното решение и би рекол најглупавото.
Ај не одам понатаму бидејќи никогаш нема да се донесе.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
zakon so koj site javni objekti ke imaat soodvetna ventilacija kolku i da cini taa ..i resenieto e gotovo
Многу едноставни решенија.Princ да те запрашам како гледаш решение односно пофункционален и по не дискриминирачки закон од ваша гледна точка (зборувам за пушачите)?
Фин закон. Нека трепка. Барем додека трае ладното.
Доста трпев гушење додека јадам во локалната или школската сендвичара. Payback time!!
Карма, баланс во универзумот, eвропски правила и норми, што и да е - ми одговара.
Ова е најсмешното решение и би рекол најглупавото.
Ај не одам понатаму бидејќи никогаш нема да се донесе.![]()
Многу едноставни решенија.
- Физички одделени простории за пушачи во локалите, со кои во никој случај нема да се загрозува здравјето на непушачите. Секој угостителски објект кој е способен да го изведе ова како што треба и ги задоволува вистински сите услови, да добие дозвола.
- Угостителски објекти наменети за пушачи. Непушачите нема што да бараат тука, ќе си одат во оние наменети за нив.
Ептен е едноставно. Доколку навистина некој има намера со меркиве искрено да влијае на заштита на здравјето на непушачите, ептен е едноставно.
И не ми праете филмови "еј, абе не може така, блаблабла..." затоа што може и е ептен едноставно, а секој муабет од тој тип не е ништо друго, освен да му умре цигарата на комшијата.
А и се снашле Талјаниве.Italy was the fourth country in the world to enact a nationwide smoking ban. Since January 10, 2005 it is forbidden to smoke in all public indoor spaces, including bars, cafès, restaurants and discos. However, special smoking rooms are allowed. In such areas food can be served, but they are subjected to strict conditions: they need to be separately ventilated, with high air replacement rates; their air pressure must constantly be lower than the pressure in the surrounding rooms; they must be equipped with automatic sliding doors to prevent smoke from spreading to tobacco-free areas; they may occupy at most 50%of the establishment. Only 1% of all public establishments have opted for setting up a smoking room.
Surprisingly, the ban has become highly popular. It is strictly enforced and respected by the general population
Some of these restaurants and bars did find a loophole. It is indeed allowed to smoke outdoors, which means that since Italy has sunny weather more than half of the year, people can still smoke at restaurants and bars as long as they sit on the outside tables; And in winter, the establishment simply covers the outside tables with plastic sheeting, so that, they are legally still outdoors, even though they are technically indoors. and people can still smoke there, as in a separate designated smoking area
Да бе, али кај нас и на летна тераса е забрането, да не се меша чадот со оној од фабрикитеА и се снашле Талјаниве.![]()
Абе нула креативност. Ме заинтересира темава па читам земјиве во европска унија како го решиле проблемов (ќе повторам, ние не сме членка ама ај, ќе си го мериме со нив, ни се може), во секоја од нив има одреден пропуст. Едни издаваат лиценци, други дозволуваат во локали од два ката, трети летните тераси е дозволено, внатре не.... Итн.
Само кај нас нула креативност - све ќе исклучиме. Полесно е со еден збор да забраниш се, отколку да одредиш што дозволуваш.
Од друга страна не ми е до толку за цигарите. Пушам од мои 13, значи веќе убави 14 години како пушам, ама пак јебига. Ќе се најдат кривини. Криво ми е што некој ми одзима слобода. А тие после можат да се наредат како ѓердан, едно после друго.
Мене ми е криво што дел од пушачите не се совесни точно и дел од непушачите. Јас како непушач реков дека поддржувам да има посебни одделни простории за пушачи ама и пушачите мора да разберат дека им штетат на непушачите во јавна просторија и за тоа мора да се променат нештата.
Не викам дека законов е совршен ама убеден сум дека и пушачите можат многу да добијат, знам дека оваа реченица е многу осетлива кај вас за оставање на цигари итн... ама ете ќе се вратам на мислата од погоре нека има посебни простории ама мора да бидете реални не сакам да мирисам на цигари и не сакам да дишам дим и тоа мора да го почитувате за да почитувам и јас тоа што вие сакате да пушите.
Најсмешно е што тука сите кажуваат како е во ЕУ а замисли 95% небиле ни до соседниот град освен до Охрид, а тука прави споредба како е во ЕУ а како кај нас
И јас сум непушач но сум против овој закон затоа што почнав во оваа дрѓава да се плашим да излезем надвор од дома. Па ни дома веќе не се осеќам сигурно може да ми тропнат на врата и да ме иселат. Затоа некако не ми се свиѓа овој закон и мислам дека може да се направи решение доколку се сака.
Инаку треба свеста да се промени кај нас за да функционираат некои работи подруго. Сепак кај нас кафето се пие со цигара. Тоа е како дел од култура како традиција. Таква е традицијата тука. Тоа му доаѓа како да му забраниш на црнец да рапува или да слуша Соул
Џанки напротив... ова ти е најдобро решение... знам во место од 200 души со поќе од 150 пушачи неможе чад да се види... а законов е крајно дискриминирачки, не дека сум пушач (ама не дека сум и непушач) не мојш ти да излезиш со пријател на пр на кафе или шо било... шо е сеа ја внатре тој надвор да палит цигара... ептен еОва е најсмешното решение и би рекол најглупавото.
Ај не одам понатаму бидејќи никогаш нема да се донесе.![]()
А да се воведе ова со лиценциве ќе е супер...Абе нула креативност. Ме заинтересира темава па читам земјиве во европска унија како го решиле проблемов (ќе повторам, ние не сме членка ама ај, ќе си го мериме со нив, ни се може), во секоја од нив има одреден пропуст. Едни издаваат лиценци, други дозволуваат во локали од два ката, трети летните тераси е дозволено, внатре не.... Итн.
Само кај нас нула креативност - све ќе исклучиме. Полесно е со еден збор да забраниш се, отколку да одредиш што дозволуваш.
Од друга страна не ми е до толку за цигарите. Пушам од мои 13, значи веќе убави 14 години како пушам, ама пак јебига. Ќе се најдат кривини. Криво ми е што некој ми одзима слобода. А тие после можат да се наредат како ѓердан, едно после друго.
Кафето се пиело со цигара? Значи сепак си пушач и не кажуваш. Те молам не генерализирај.
За каква традиција ми зборуваш те молам? Мешаш рап музика? Разбираш дека димот ми пречи мене ми солзат очи ме печат очи значи им наштетуваш на сите што не пушат и не мешајте глупости нема логика ни 0.0001 процент