Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Ти само по биртии ли си искачал бе?! Јас досега никогаш не сум си дошла дома усмрдена од цигари, а и да сум дошла алиштата се перат не за друго тука за лична хигиена. Те читам вака некоја педантерија се правиш па веројатно внимаваш на чисти алишта, или пак штедиш на пРашок?
Сеа ќе му кажеш на момаков и белите дробови да си ги исчисти со прашок? И баш ме интересира кај искачаш па дома не се враќаш со засмрдени алишта... или можеби и дома ти смрди на тутун повеќе одколку облеката па не можеш да направиш разлика.

Колку што се грижи државата за Велешаните, толку ќе се грижи и за пушачите... Кола возиш? Колата ти е на воздух?! Сега бре прочитавте Владава решила ќе копира глупи европски закони...
За Велешаните баш ми е жал и би сакал да можам да направам нешто окулу тоа... тоа што мене ме интересира е што ТИ направи окулу тоа?
Ова што го предлагаш, ако те разбрав добро е: све е загадено, бла-бла, сите ќе умреме и така и така, бла-бла, удри на пушење (или барем мене остави ме да те трујам) итн итн

Ти бе имаш поим малку економија? Знаеш што значи ова за државата? Прво немој да мислиш дека во оваа држава сите пари што ќе влезат во каса се за тебе за трошење! Парите вртат! Знаеш колку даноци се плаќаат? Знаеш кои казни фрчат?
Економија?
Немам бројки за Македонија (затоа што најверојатно и нема студии) ама бројките од САД и ЕУ доволно зборуваат сами за себе: Само придобивките од помалиот број случаи на здравствени проблеми заради последици од пушењето, пасивно или активно, неколкукратно ги надминуваат негативните привремени последици врз угостителството.

Преку глава ми е од неписмена раја која излегува по биртии НЕ ВИ СМЕТА ТУРБО ФОЛКОТ БЕ? Или тоа ви ги лечи раните, ве тера да заборавите на маките?
Абе не се срами со глупостите дека цигарите се штетни!
Прво од каде знаеш што слушам јас и каде излегувам?
Она што ти сакаш да ми го наметнеш, а за моја среќа овојпат законот е на моја страна, е местата за излегувања да ги бирам не од музички/клубски/whatever аспект туку по тоа дали во нив моментално има нема премногу пушачи.

Ти бе мора да си на некои тешки дроги! Па што ти е гајле за моето здравје? Ова е мој живот или твој? Не ти се седи кај што има пушачи? Еве ти решение: СТАНИ ОДИ СИ! Кој си ти да ми кажуваш дали јас сум себична или не? Со мојот живот правам што сакам! Во овој случај
СЕБИЧНОСТА АКО ПОСТОИ Е ОБОСТРАНА!!
Хахаха, ти си навистина забавна во својата тесноградост... Значи сите ние што не сакаме да не труеш сме СЕБИЧНИ. Заради тоа што не сакаш да си го мрднеш газето да излезеш надвор да си ја испушиш цигарата, јас и сите како мене треба да НЕ одиме во омилените места.

Да станам и да си одам?
Не си разбрала, ТИ си таа што ќе стане и ќе си излезе...

Абе не се срами со глупостите дека цигарите се штетни!
Е ова треба да га ставам во потписот... што гледаш и воопшто не е лоша идеја! :wink:

Немој да бидеш глуп. Темата не е политички определена, само се критикува политиката на владеачката партија.
Иако сум непушач, овој закон е повеќе од дискриминирачки за пушачите. Сепак, како таков ми одговара, барем јас не се гушам :)
Прочитај ги постовите на 2-3 члена па види кој испаѓа глуп во муабетов. :wink: Инаку потполно се согласувам со ова не сакам заради некого што решил сам да си го зае*ува здравјето јас да патам.

Што е мерило што е добро,а што лошо.

Лево - добро, десно - ЛОШО! (иако тоа најверојатно и сам ќе го заклучеше)

hl1.jpg
dl2.jpg

hl1.jpg
dl2.jpg

Абе луѓе, зошто не сфаќате дека ако јас САКАМ и сум РЕШИЛ да бидам пушач никој неможе да ми го скрати тоа право? Дали е добро или лошо тоа некој од страна не треба да го интересира, јас си имам свој живот и со него ќе си правам што сакам и крај!!!

ПС: Доста тупите дека некои си војници на БЦ и генерали на НГ ја политизираат темата...Овој закон е дел од политиката на оваа држава и нормално е дека ние дискутираме и на политичка основа.

hl1.jpg
dl2.jpg
Ако ти дошло време за умирање ќе си умриш,без разлика дали си пушач или непушач.
Распрашај се,сигурно ќе најдиш дедовци кои пушат појќе од 40 години, па нишо не им е.
Од какви се не болести се умира,скраја да е.. државава ќе го спречи порастот на морталитетот со то шо забранува пушење цигари??

Секако е реална цената, само шо државава сака директно парите в рака да ги има,а знаеше дека ова е најлесна опција да се зберат пари и да се соголи народот.

Мислам дека нема да никаков ефект од законот. Казните се големи и сите што пушат излегуваат пред објектите на цигара, а и самите собственици на локалите нема да те пуштат да запалиш цигара во објектот оти за нив казната е 4000 евра:nenene:

Многу убаво чувство беше синоќа кога во преполниот кафич немаше чад од цигари , и кога дома си отидов без притоа облеката да ми “смрди“ на чад.....

МЕНЕ ми сметаше тоа што порано се пушеше во моја близина со оглед на тоа што никој од друштвото не пуши (или кога сме заедно не му остававме).....а некој од околните маси “НЕ трули и закашлува“

Така да ОД МОЈ АСПЕКТ законот ми годи.

Сепак:
Мислам дека ако профункционираше тоа со маси за пушачи/непушачи (очигледно не профункционира, бидејќи немаше физичка преграда во повеќето места) ќе беше на обострано задоволство!

Vanlok ептен си одлепил!!!!

Сеа ќе му кажеш на момаков и белите дробови да си ги исчисти со прашок? И баш ме интересира кај искачаш па дома не се враќаш со засмрдени алишта... или можеби и дома ти смрди на тутун повеќе одколку облеката па не можеш да направиш разлика.

На „момакот“ му зборував за алиштата! Искачам на места каде што има пушачи и да знаеш воопшто не ми сметаат цигарите ако јас си поминувам убаво! Ако не ми е убаво со тие луѓе ќе си најдам со некои со кои си поминувам супер! Не плачам по форуми дека ми мирисаат алиштата на цигари!

За Велешаните баш ми е жал и би сакал да можам да направам нешто окулу тоа... тоа што мене ме интересира е што ТИ направи окулу тоа?
Ова што го предлагаш, ако те разбрав добро е: све е загадено, бла-бла, сите ќе умреме и така и така, бла-бла, удри на пушење (или барем мене остави ме да те трујам) итн итн

:nesvest: еј... фраерче си ме заеба :pos: :pos: :pos: јас може не сум направила нешто посебно за нив, но нивната болка не ја занемарувам и не ја споредувам со цигари! Таа тема јас не ја симнувам на толку ниско ниво, не сум к'о некои што кукаат дека им смета димот без да се потсетат на другите проблеми со кои се соочува општеството

Економија?
Немам бројки за Македонија (затоа што најверојатно и нема студии) ама бројките од САД и ЕУ доволно зборуваат сами за себе: Само придобивките од помалиот број случаи на здравствени проблеми заради последици од пушењето, пасивно или активно, неколкукратно ги надминуваат негативните привремени последици врз угостителството.

:ija: во Америка и во Европа???? :pos2: :pos2: :pos2: ова се едни од најголемите произведувачи и потрошувачи на тутун и ти Македонија ја споредуваш со нив? Браво бе.. тоа значи дека следната година отиде цела Македонија јабана :pos2: Мене тие бројки воопшто не ми се мерило за било што. пазарот го диктира темпото на производство, употреба и продажба. Во Македонија во никој случај не е исто како во Европа или Америка. Велам дека треба да има посебни места за пушачи и непушачи но не затоа што на некого му мирисаат алиштата туку од несакани алергиски реакции :smir:
Инаку ова ме пресмеа дека последициве биле привремени. Чекај ти и ќе се надминат сите економски проблеми со кои ќе се соочат угостителите, нема проблем! Абе немаш поим кои давачки се плаќаат на државата сега уште и казниве иди кажувај му економија на некој друг немој мене!

Хахаха, ти си навистина забавна во својата тесноградост... Значи сите ние што не сакаме да не труеш сме СЕБИЧНИ. Заради тоа што не сакаш да си го мрднеш газето да излезеш надвор да си ја испушиш цигарата, јас и сите како мене треба да НЕ одиме во омилените места.

Јас не сум пушач!!!!! Туку ми сметаат луѓе кои глумат лудило! Реков дека двете страни се себични! Едните бараат да можат да запалат цигара кога ќе си седнат на кафе, а другите сакаат да дишат „чист“ воздух. Мене поинтересна ми е втората група затоа што глумат лудило. Трескаат глупости. Бараат чист воздух а пола и повеќе возат коли (бензин, дизел, плин сеедно) Е тоа е веќе дволиќно! Сакаш да дишеш чист воздух? Иди пешки или со толчак или како на времето со коњ, колата да си ја продадеш! Тебе омилено место ти е каде што има пушачи затоа што тие се поинтересни. Пола и повеќе од нив почнале да пушат од чалам и сега не сакаат да се откажат и ти немаш никакво право да им кажуваш што да прават.
Се кладам дека да ги поделат кафичите каде што нема да влегуваат непушачи и тогаш ќе кукате дека ви се оди таму. Немој мене да ми шиткаш финти! Секогаш она што не можеш да го добиеш ти е поинтересно.

Е ова треба да га ставам во потписот... што гледаш и воопшто не е лоша идеја! :wink:

ахххххххх шегобиец :pos2:

Мислам дека нема да никаков ефект од законот. Казните се големи и сите што пушат излегуваат пред објектите на цигара, а и самите собственици на локалите нема да те пуштат да запалиш цигара во објектот оти за нив казната е 4000 евра:nenene:
Нема ефект?
Па самиот кажа дека сите пушат надвор... кој друг ефект го сакаш? :aplauz:

Нема ефект?
Па самиот кажа дека сите пушат надвор... кој друг ефект го сакаш? :aplauz:

Некој се фалеше дека ќе се намали бројот на пушачи:vozbud:

Колку што гледаш нема абер од намалување.

А тие што излегуваат надвор не знам кој кур воопшто и влегуваат во локалите...си немаат друга работа па ќе прават влези-излези, абе ич не влегувај, со мисла сум дека со тек на времето се повеќе ќе има гости со чашата пијалок надвор неголи внатре:pos2:

Која Европа чомбест, да проверам само дали мислиме на истата:

Austria
The Austrian Tobacco law prohibits smoking buildings that are open to the public and institutions open to children and young people BUT does not include workplaces. Austria plans to pass legislation banning smoking in restaurants by the end of 2007, with separate smoking romms or air conditioning measures.
Belgium

From the 1 January 2007 onwards, Belgium will allow smoking in restaurants in separate rooms where no food is served. Bars and cafés are not yet affected by the ban but are required to provide adequate ventilation and a non-smoking zone to their clients.

Since the 1 January 2006, Belgium has banned smoking in all enclosed workplaces. Smoking will only be allowed in designated areas. However, employers are not obliged to create such areas.
Czech Republic

In April 2007, the Parliament passed an anti-smoking bill ought to limit smoking in restaurants and other public areas. Separate premises in restaurants, cafes and bars will have to be reserved for smokers.

Estonia

Bars, restaurants, cafes and nightclubs will come under a complete ban on smoking on 5 June 2007. Smoking will only be permitted in enclosed smoking rooms with a separarte ventilation system. A complete ban on smoking has been imposed on all enclosed premises which are open to the public since June 2005.

Germany

On 22 March 2007, Germany’s federal states agreed to ban smoking in restaurants and pubs, but will allow exemptions for small bars and premises with separate smoking rooms. This proposed ban will have to be approved by each of the sixteen state parliaments before it can come into force.
Berlin is set to be the first city to inforce the ban on smoking in public buildings, as well as bars and restaurants.
On the 27 April 2007, the Federal Health Minister and the Federal Consumer Affairs Minister of Germany introduced a bill to ban smoking in buses, trains, taxis, stations and Federal government buildings as of 1 September 2007, while still providing the option for separate smoking rooms. The sale of cigarettes will also be prohibited to persons under 18.
Greece

Greece has implimented smoking bans in specific public places, but allow for spcial smoking areas.

Italy Italian legislation has prohibited smoking in the workplace since 2005, including bars and restaurants. However, enclosed and separately ventilated rooms are permited.

LatviaSmoking is prohibited in many indoor public places and municipalities have th power to prohibit smoking in outdoor public places. However, smoking is permited in bars and restaurants and other public actering establishments, however owners must set up no-smoking rooms

Наведени се по азбучен ред и тек до Л сме стигнати, ама мислам дека е доволно.

Или на некоја друга Европа мислеше?:toe:

Никој не ги искоментира европските закони. Еве ги, бујрум... Секаде се предвидува посебна просторија за пушачите.

Нашиов закон не е европски закон, повеќе би го нарекол манастирско-целибатен закон.

А најповеќе од се е ЛИЦЕМЕРЕН, поради причините кои некои од членовите ги наведоа овде и немам намера да ги повторувам...

Vanlok ептен си одлепил!!!!
На „момакот“ му зборував за алиштата! Искачам на места каде што има пушачи и да знаеш воопшто не ми сметаат цигарите ако јас си поминувам убаво! Ако не ми е убаво со тие луѓе ќе си најдам со некои со кои си поминувам супер! Не плачам по форуми дека ми мирисаат алиштата на цигари!
Абе супер што ти „машки„ го поднесуваш чадот ама поентата беше што да прави тој со штетата на неговите бели дробови...

Таа тема јас не ја симнувам на толку ниско ниво, не сум к'о некои што кукаат дека им смета димот без да се потсетат на другите проблеми со кои се соочува општеството
Врати поназад кон првите постови и ќе видиш дека застапниците на труењ... ова... пушењето се тие што се повикуваат на загадувања од индустијата и слично, во контекст дека во споредба со тоа штетите од пушењето се ништожни... што не се.

:ija: во Америка и во Европа???? :pos2: :pos2: :pos2: ова се едни од најголемите произведувачи и потрошувачи на тутун и ти Македонија ја споредуваш со нив? Браво бе.. тоа значи дека следната година отиде цела Македонија јабана :pos2: Мене тие бројки воопшто не ми се мерило за било што. пазарот го диктира темпото на производство, употреба и продажба. Во Македонија во никој случај не е исто како во Европа или Америка. Велам дека треба да има посебни места за пушачи и непушачи но не затоа што на некого му мирисаат алиштата туку од несакани алергиски реакции :smir:
Инаку ова ме пресмеа дека последициве биле привремени. Чекај ти и ќе се надминат сите економски проблеми со кои ќе се соочат угостителите, нема проблем! Абе немаш поим кои давачки се плаќаат на државата сега уште и казниве иди кажувај му економија на некој друг немој мене!
Никој не ја споредуваше Македонија со по развиени/поголеми земји/пазари. За тутунската индустрија зборев.
А тоа што се САД и ЕУ најголемите произведувачи и потрошувачи на тутун ги прави бастиони на тутунската индустрија.
Во секој случај главната економска (но и хуманитарна) поента беше: „Заштедите од здравството ги надминуваат загубите од угостителството!„

Ако сакаш на забавен начин да дознаеш повеќе за тутунската индустрија (без да читаш еден куп информации од web) ти препорачувам да го одгледаш The Insider со Al Pacino и Russell Crowe.

Јас не сум пушач!!!!! Туку ми сметаат луѓе кои глумат лудило! Реков дека двете страни се себични! Едните бараат да можат да запалат цигара кога ќе си седнат на кафе, а другите сакаат да дишат „чист“ воздух.
Едните бараат да се трујат ама и да ги трујат другите, а другите сакаат да дишат...
Тешка дилема! :raz:

Оф лелееее пак ќе заглавам во темава како што ми се чини. Добро бре луѓе зошто да пушите? Па после болни да легнувате?! Мислам стварно! И во сите држави ако не се почитува законот има казна какво богатење бре веќе аман! :tapp:
Мислам ствааарно веќе неможам да ве читам! Со овие (извини вака) безврска постови! Зошто да пушите??? ПОЛЕКА НО СИГУРНО, ПУШЕЊЕТО УБИВА!!!

ни пушам нити пак ќе пушам некогаш ... гнасно е . ама не гледам зошто на човек кој пушел 40 години по кафич кафана на работа дома , навечер наутро , во капатило пред децата пред мајка му и татко му да му забраниш така наеднаш да прај нешто шо му станало секојневие .. то е исто ко некој лебот од уста да ти го земи и да ти речи од денес па натаму ти лебот ќе си го јадиш надвор ..

Јасно е дека пушењето убива и алкохоло убива и прекумерно јадење убива, се шо е претерано убива и уште многу други работи шо не се претерани убиваат ама то е личен избор.

Добро си беше кога ги поделија кафичите со пушачки места и непушачки па на тој шо му смета нека се прегрупира. доволно си беше тоа .

МИ смета пушењето некогаш дури и мисолзат очите и ми смрди а понекогаш и ми се повраќа ама јас не можам да му забранам на некој нешто да прави кое шо е од лична природа . Може и јас нив како непушач им сметам . Соживот !!!

Како бре долги години нишо не ни сметаше па сега така од нигде никаде ко кокиче изникна и овај закон ко многу други .

најпрво, прашањето за гласас ње е лошо дефинирано а и не гледам што како показател може од него да се извлече на крајот на гласањето.. дали некој што е загрижен за економскиот ефект или здравствениот односно правото да си пуши слободно.. но нмд.

Вчеравечер излеговме во еднго ресторанче и да бидам искрен подзаборавив на законот :) .. едно чудо луѓе надвор во 10 меѓу кои и јас вриштам како тоа сум обесправен итн итн имајќи предвид дека пушам стандард со години мин 2 кутии дневно .. во 12:30 бевме само неколкумина нормално повторно надвор а останатите рекоа јбг сакале нејќеле ќе ги откажуваме...
што е тука е .. народот секогаш е во право.. незнам како ќе се справам ама очигледно дека доминира мислењето дека повеќето се за забрана.. без оглед тоа колку мене лично неправедно ми изгледа.. ќе мора да чекаме некоја друга прилика да им се реваншираме на непушачите :))))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom