Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Не верувам дека на некој му се фрлаат 300 евра за една цигара... колку да го опипа законот :pos:

Кој ти вика дека нема да се фрла? Ќе се прават фраери нема да го почитуваат законот-оп 300 евра казна. Ќе се прават фраери по втор пат-оп по втор пат 300 евра казна. И трет пат-и пак оп казна. И после кој е крив? Груевски? Абе јадни се тие кои мислат вака:pos:
Поздрав наумдб

Види, шизици како тебе сметаат дека мои постови, постови на ABC, concrete, leandra и други членови од форумов се глупост, али искуството од 5-годишното постирање овде покажа и докажа дека "академици", новинари и политичари си ги просвојуваат постовите прочитани тука како нивни, па си ги објавуваат делови од нив во колумни кои по медиуми ги објавуваат како свои, си воведуваат мерки, влечат потези, нудат решенија и слично.

("академици", новинари и политичари си ги просвојуваат постовите прочитани тука како нивни)<-- Упс не се залета малце? ОК долгогодишно искуство на кајгана форумов доста пофалени постој, интересни муабети и се... јас се извинувам ако го искажам моето мислење за твојот пост, ама целата поента ми беше да кажам дека твојот исказ кој во превод значеше "Законов е измислен за некој да профитират". Шо во никој случај не е така.

Не мојт државава да профитират и да имат подобро и појако економско утре ако влечит шо појке казни од народов, законов е единствено воведен зато шо така им е кажано дека требит да бидит за една "европска Македонија" .

И на крај краева сите само мојме да појајме бурек по форуми и слично и на крај сите ке си легниме на брашното исто ко за законот шо беше за посебни простории за пишачи.
:helou:

Според мене глупост неверојатна.
Чисто информативно непушач сум, ама сметам дека е глупост огромна.
Зошто?
Прво во кафичиве и дискотекиве во почеток ќе се пуши и ќе се игнорира законот колку да се опипа и испроба функционирањето на самата забрана.После извесно време и неколку шлапнати казни ќе се прекине.Ќе почне малце по малце да се празнат местава за искачање, или па ќе биде од типот на чек да излезам до надвор да испушам цигара одма се враќам.

Друго -ако на нашиве толку им е дојдено до здравјето на нашата нација има и други мерки кои можат да се преземт против пушење-стави посебни простории прочитав горе примери од други европски земји,создади услови.

И последно и најинтересно-мислат дека као демек ќе ги снема пушачите?Смешки.
Целата оваа забрана,прохибиција,рестрикција или што и да е ги третира пушачите ко да се некој посебен вид кои надежно ќе исчезне.Лош science fiction филм ептен.

Леле бре! Па не зборуваме дека само за непушачите е штетно чадењето на пушачите. Абре и за пушачите државата се грижи да не си го уништуваат здравјето!
А за болдираното-па пушачите тоа и се! Посебен вид кој не треба да исчезне туку да исчезне нивната лоша и неубава навика-пушењето!

Ај малце за болдираниве текстој од твојов пост шо сметам дека поголемиот дел ти е чиста глупост. ;)

- Ретко кој хардкор пушач ке се откаже од пушење, јас можам во секој момент да набројам барем 15тина души што јас ги знам кои се како мене и пушет само ко ке се излезени негде, и што нема да пушет со воведвењево на новиов закон пошо не смеет. :wink:

- Жити се кој е тој шо ке се собират кај некого встан или слично шо планират да пиет и да купит алкохол од кафич??? Ова со после 19 часот за алкохолов е само за да не ми текнит мене да застанам во 12 сатот пред продавница и да се пијанам наместо да одам вкафич.

- Многу малку ке се тие твој единици ако веке постоет. :wink:

А постои ли разлика ако сега се собираат пред кооперација 5 минути пред 21 часот и награбаат по гајба пиво,оти затвора “крчмата“ за 5 минути?Сликата останува грда како и предходно,слично како и со ригорозниве мерки од Законот против пушењето,кога наместо во кафе-баровите,ќе гледаме еден куп пушачи пред врата,кој ќе те меркаат од глава до петици кога ќе сакаш да влезеш внатре,како да си “кучка на кинолошка смотра“.
Мислиш ли дека ќе биде многу поубаво доколку сега,пред да влезеш во омилениот кафе-бар,ќе мора да поминеш пред “комисијата“,која со цигари во раце,онака колку да се најде во муабет,ќе коментира како некоја женска имала многу голем задник,или заплескан како “палачинка“,или како некој дечко бил со нозе како “соленки“,а некој не можел да си го види “алатот“ од што пуштил стомак?Впрочем таков ни е менталитетот овде,тоа не може толку едноставно да се преправи.

Абре и за пушачите државата се грижи да не си го уништуваат здравјето!

Зошто тогаш не само што не го забрануваат производството на тутун, туку и го стимулираат?
Стимулираат производство на тутун, за да казнуваат пушачи? Ово нема ни у њемачку (озбилно, го нема).

А постои ли разлика ако сега се собираат пред кооперација 5 минути пред 21 часот и награбаат по гајба пиво,оти затвора “крчмата“ за 5 минути?Сликата останува грда како и предходно,слично како и со ригорозниве мерки од Законот против пушењето,кога наместо во кафе-баровите,ќе гледаме еден куп пушачи пред врата,кој ќе те меркаат од глава до петици кога ќе сакаш да влезеш внатре,како да си “кучка на кинолошка смотра“.
Мислиш ли дека ќе биде многу поубаво доколку сега,пред да влезеш во омилениот кафе-бар,ќе мора да поминеш пред “комисијата“,која со цигари во раце,онака колку да се најде во муабет,ќе коментира како некоја женска имала многу голем задник,или заплескан како “палачинка“,или како некој дечко бил со нозе како “соленки“,а некој не можел да си го види “алатот“ од што пуштил стомак?Впрочем таков ни е менталитетот овде,тоа не може толку едноставно да се преправи.

Ахахахахах а што ми е гајле мене ако некој ме искоментира или ме гледа со остар поглед? :pos2:
И пушењето ќе биде забрането насекаде а не само во кафичите:wink:

законов е единствено воведен зато шо така им е кажано дека требит да бидит за една "европска Македонија" .

Така ве лажат, законов е осмислен за владата да може оваа година да потроши 1.4 милиони евра за гориво само, од дома до работа и назад. Или за да изгради неколку шмизли. Или неколку верски објекти. Да купи гласачи. За тоа е осмислен законов. Не за европската Македонија.

Точно така, целосно си во право, јас не викам дека е ова поубо, или полошо, но едноставно така е и крај.
Ние не мојме и онака ништо да напрајме околу то, а право да ти кажам ни владава сметам дека не мојт нишо да напрајт околу то пошо мое мислење е дека закониве од овој тим им се наложени од некој комисии советници или којзнајт шо за влез во Европска унија, Нато и такви срања.

И искрено јас пак мислам дека ке се најт некоја дупка и во овај закон како и во сите предходно па ке се најдит начин да се заобиколит.
Само како пример ке кажам за предходниот закон за посебни простории за пушачи: Скоро сегде кај шо не смееше да се пушит, наместо пепелари имаше пајнчиња така да успешно беше заобиколен тој закон со то шо казнив е само оној шо пушит а тој шо пушит скоро никош не беше казнет или барем јас не познавам таков случај.

Така ве лажат, законов е осмислен за владата да може оваа година да потроши 1.4 милиони евра за гориво само, од дома до работа и назад. Или за да изгради неколку шмизли. Или неколку верски објекти. Да купи гласачи. За тоа е осмислен законов. Не за европската Македонија.
А ова е веке глупост. Смислете нешто попаметно пред да истрчате и да плукните на владата или на шо и да е.

Напишано од the_best69
Ај малце за болдираниве текстој од твојов пост шо сметам дека поголемиот дел ти е чиста глупост. ;)

- Ретко кој хардкор пушач ке се откаже од пушење, јас можам во секој момент да набројам барем 15тина души што јас ги знам кои се како мене и пушет само ко ке се излезени негде, и што нема да пушет со воведвењево на новиов закон пошо не смеет. :wink:

Д Најдобар/ра, болдираните работи ама никако не одат заедно, стави ново жетонче и пробај пак.

Шала на страна, аман луѓе доста се „грижите„ за моето здравје. Да, пушам и по 2 кутии дневно, и да, ќе го почитувам и овој закон, затоа што е - Закон. Ама тоа не значи дека законов не е еден од најглупавите што можеше да се донесе (како и зошто во претходните постови, не ми се прави копи/паст), а кога веќе дел од вас решиле да не „еманципираат„, дај бе пробајте да го направите тоа малце поинтелегентно, не како во А2 дебатана пред некое време.
А баш би сакал да видам како ќе изгледа на човек што со приватен автобус го поминал цел град (да од тие што ви мењаат боја на колата кога сте заглавени позади нив), па ги поминува Усје, ОКТА и сличниве еколошки друштва, евентуално покрај некоја депонија, за да стигне на работа во каменолом, еве на пример Бањани ( и истата процедура назад) во лице да му кажете дека ете, цигарче со кафето му штети на здравјето:wink:. Прајзлес.

Мислиш дека владава ги носи или и текнале овие закони?
Овие се европски закони кои мора да ги спроведе ако сакаме во ЕУ:toe:

Која Европа чомбест, да проверам само дали мислиме на истата:

Austria
The Austrian Tobacco law prohibits smoking buildings that are open to the public and institutions open to children and young people BUT does not include workplaces. Austria plans to pass legislation banning smoking in restaurants by the end of 2007, with separate smoking romms or air conditioning measures.
Belgium

From the 1 January 2007 onwards, Belgium will allow smoking in restaurants in separate rooms where no food is served. Bars and cafés are not yet affected by the ban but are required to provide adequate ventilation and a non-smoking zone to their clients.

Since the 1 January 2006, Belgium has banned smoking in all enclosed workplaces. Smoking will only be allowed in designated areas. However, employers are not obliged to create such areas.
Czech Republic

In April 2007, the Parliament passed an anti-smoking bill ought to limit smoking in restaurants and other public areas. Separate premises in restaurants, cafes and bars will have to be reserved for smokers.

Estonia

Bars, restaurants, cafes and nightclubs will come under a complete ban on smoking on 5 June 2007. Smoking will only be permitted in enclosed smoking rooms with a separarte ventilation system. A complete ban on smoking has been imposed on all enclosed premises which are open to the public since June 2005.

Germany

On 22 March 2007, Germany’s federal states agreed to ban smoking in restaurants and pubs, but will allow exemptions for small bars and premises with separate smoking rooms. This proposed ban will have to be approved by each of the sixteen state parliaments before it can come into force.
Berlin is set to be the first city to inforce the ban on smoking in public buildings, as well as bars and restaurants.
On the 27 April 2007, the Federal Health Minister and the Federal Consumer Affairs Minister of Germany introduced a bill to ban smoking in buses, trains, taxis, stations and Federal government buildings as of 1 September 2007, while still providing the option for separate smoking rooms. The sale of cigarettes will also be prohibited to persons under 18.
Greece

Greece has implimented smoking bans in specific public places, but allow for spcial smoking areas.

Italy Italian legislation has prohibited smoking in the workplace since 2005, including bars and restaurants. However, enclosed and separately ventilated rooms are permited.

LatviaSmoking is prohibited in many indoor public places and municipalities have th power to prohibit smoking in outdoor public places. However, smoking is permited in bars and restaurants and other public actering establishments, however owners must set up no-smoking rooms

Наведени се по азбучен ред и тек до Л сме стигнати, ама мислам дека е доволно.

Или на некоја друга Европа мислеше?:toe:

Не мојт државава да профитират и да имат подобро и појако економско утре ако влечит шо појке казни од народов, законов е единствено воведен зато шо така им е кажано дека требит да бидит за една "европска Македонија" .
Бул-шит. Па со што ќе профитира освен од наплата на казни? Со развиено стопанство?

А Македонија може да биде европска, кога европски ќе бидат платите. Туку, ај признај сега дека не знаеш како е регулирано пушењето во европските држави..

Едит: Членот над мене ти објаснил.

Зошто тогаш не само што не го забрануваат производството на тутун, туку и го стимулираат?
Стимулираат производство на тутун, за да казнуваат пушачи? Ово нема ни у њемачку (озбилно, го нема).
Стимулираат производство на тутун за извоз можеби?

Зашто го стимулираат? Можеби оти Македонија има висококвалитетен тутун... и заработката е неколку пати поголема од вложеното. Цена на чинење на една кутија цигари изнесува околу 10 денари, а кога ќе ја продадиш за 50-60 денари види ја заработката. Се прогнозира поскапување на цената на цигарите, па ете уште поголема заработка. Со тоа што ќе се намали бројот на пушачи во Македонија ќе се остави простор за поголем извоз и уште поголема заработка :smir:

Абе по економијата не можи да има повеќе последици негативни законов во глобала, може пред се позитивни да има според мене: здравје, трошоци на население и друго.
Но едно друго ме загрижува со кафичиве. Имено, иако лишени сме од облаци чад, се појавува друг проблем на кој не сме навикнати а кој еве уште веднаш мене почна да ми смета: многу различни неубави миризби кои досега беа неутрализирани или сузбивани од цигарите, сега почнаа да се чувствуваат на сите страни. Кромидче, скариче, лукче, моч, пот,.. - доста смрдит.:toe:

И ја го приметив тоа денес.
Досега сите кафичи и ресторани смрдеа на цигари. Нит знаеш кој не се бањал, ни кој не сменил в'нена чарапа и маица неколку дена.

Сега до израз доаѓаат нови доживувања за нашите сетила.

Сакаш да кажиш дека за инает треба да го забранат? Па нормално е да се стимулира производтство на тутун една од ретките добра шо ги извезува државата. Извоз значи влегува надворешен капитал и недискутабилно е колку е то добро за државата.

А од казни веќе колку се наполна буџетот, ете го прелива веќе неможат да го дособерат. Колкав процент е тој фамозен прилив од казни нека кажи некој?

Бул-шит. Па со што ќе профитира освен од наплата на казни? Со развиено стопанство?

А Македонија може да биде европска, кога европски ќе бидат платите. Туку, ај признај сега дека не знаеш како е регулирано пушењето во европските држави..

Едит: Членот над мене ти објаснил.

Ако успејт државава со то шо ке се осиромашит народов а таја ке се збогатит тешко нас... :S

То со европската Македонија не значеше дека тие закони се на сила во европскиве држави, зато шо за една срање држава ко шо е нашава не е доволно законите да ни се ко на Германија на пример, требит да иаме појаки и подобри закони зато шо имаме по срање услови и погнасни граѓани то е цела смисла на овие закони, и не се расправајте со мене ко јас да го обожавам законов. ЈАС САМО КОМЕНТИРАМ ЗА НЕГО ко и сите овде .:wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom