Птичја љубов...

sonne

војвода
Член од
26 мај 2006
Мислења
2.664
Поени од реакции
123
брилијантен фоторасказ , навистина да се наежиш

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.133
Поени од реакции
30.239
Ова е една од ретките работи кои ми го допреле срцето.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Секој со минимално, елементарно познавање на биологијата.
Инстнктивно однесување е различно од свесно.
Последен пат ко проверив, беше ова еден од поглавните фактори по кои се разликуваме од животните.

Птичја љубов.. meh. Ќе премине ова во комерцијала. Исто како птичјиот грип.

Конечно...да напише некој нешто разумно!

Птиците размислувале, имале чувства, знаеле за љубов...па уште некои овде се ежат од потресеност! Не ми се верува, патетика на кило (да не речам глупави заклучоци и нелогичности). Колку да потсмирам некои овде претерано вознемирени од "настанов"-само човекот е "привилегиран" да сака-да чувствува љубов, да размислува...и секако да претерува. Животните делуваат инстинктивно , природата нема време (и интерес) за сентименталност, грижа за повредените, болните и немоќните. Знаеме како Таа се справува со вакви ситуации. И (за живо чудо) се продолжува понатака, да се врти и превртува (да, дури и кога се повредени некои причји чувства)...

Знаењето е сила, знаењето е моќ, ама сепак останува фактот дека глупавоста го врти светот!!!

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Скренало све, еј :icon_lol:

Патетично/смешно ми е ова.

И чисто онака ко податок...Лавицата го брани чак трогателно лавчето, али кога нов алфа мажјак ќе дојде у чопорот и ќе го убие истото, после тој чин лавицата одма се пари со лавот, за да создадат ново "посоодветно" потомство.

Иначе, сакам животни и ми будат емоции многу повеќе од што луѓе можат да ми побудат. Али тоа го сметам за личен "дефект".
Затоа и вие треба да се запрашате и подзамислите кога идеализирате животни, а си го потценувате видот.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566

Птиците размислувале, имале чувства, знаеле за љубов...па уште некои овде се ежат од потресеност! Не ми се верува, патетика на кило (да не речам глупави заклучоци и нелогичности). Колку да потсмирам некои овде претерано вознемирени од "настанов"-само човекот е "привилегиран" да сака-да чувствува љубов, да размислува...и секако да претерува.
Имаат чувства...Базични чувства како страв, "среќа" и сл. на кои, патем, реагираат многу посоодветно од човекот, кој ради отупеноста на инстинктите и разните неоурози, најчесто не реагира емоционално соодветно, туку како кретен.
Воедно, приматите и кучињата докажано покажуваат приврзаност и демонстираат депресија и слично кога биваат одвоени од субјектот кон кој се приврзани.

Се на се, науката дефакто малку знае со сигурност што се случува кај животните што се однесува до емоциите и когнитивните функции, затоа не пласирајте ништо како здраво за готово.

Али, ко шо веќе реков, претерувањево на темава, кое прерасна у коментари од типот "животните се прекрасни, луѓето ужасни, ќе се омажам со ластовица" ми е смешно.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Имаат чувства...Базични чувства како страв, "среќа" и сл. на кои, патем, реагираат многу посоодветно од човекот, кој ради отупеноста на инстинктите и разните неоурози, најчесто не реагира емоционално соодветно, туку како кретен.
Воедно, приматите и кучињата докажано покажуваат приврзаност и демонстираат депресија и слично кога биваат одвоено ид субјектот со кој се поврзани.

Се на се, науката дефакто малку знае со сигурност што се случува со животните, затоа не пласирајте ништо како здраво за готово.

Али, ко шо веќе реков, претерувањево на темава, кое прерасна у коментари од типот "животните се прекрасни, луѓето ужасни, ќе се омажам со ластовица" ми е смешно.
...Или евентуално да го изедат (коа ќе умре, као што беше скоро пласирана една вест). Кој знае што точно мислат и чувствуваат животните, и на крај дали (ако го прават тоа) го прават според нашите, човечки критериуми? Сакаме да мислиме дека нашата мачка не сака и го цени нашето внимание, а дека нашето куче не обожава-и ако добро набљудуваме, ќе се убедиме дека е така. Но, вистината е дека нашата мачка евентуално исто така среќно може да живее во друга куќа, опкружрна со многу несоодветна човечка љубов и внимание... Така е тоа, човекот, скоро непогрешливо ГРЕШНО е во состојба да ги толкува животинските реакции и однесување...

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
...Или евентуално да го изедат (коа ќе умре, као што беше скоро пласирана една вест). Кој знае што точно мислат и чувствуваат животните, и на крај дали (ако го прават тоа) го прават според нашите, човечки критериуми? Сакаме да мислиме дека нашата мачка не сака и го цени нашето внимание, а дека нашето куче не обожава-и ако добро набљудуваме, ќе се убедиме дека е така. Но, вистината е дека нашата мачка евентуално исто така среќно може да живее во друга куќа, опкружрна со многу несоодветна човечка љубов и внимание... Така е тоа, човекот, скоро непогрешливо ГРЕШНО е во состојба да ги толкува животинските реакции и однесување...
...и случаи, евидентирани, каде на пример куче не може да се привикне на нов газда, запаѓа во нешто налик на депресија, не јаде и сл.

Пак ќе речам, не се знае доволно, од сегашна перспектива што и како се случува.

А, има цели теории, како бихевиористичката, кои велат дека мотивите/учењето/чувствувањето и реакциите кај луѓето се одвиваат на ист принцип како и кај животните.

Во последно време и за билките се црпат некои сознанија.

Сепак, официјалната наука била секогаш премногу ригидна и затуцана за да може човек секогаш да се ослони на неа.

Али тоа на страна...Претеруваат на темава.

Zodiak DJ

♥ I feel you... Anyway ♥
Член од
8 август 2009
Мислења
286
Поени од реакции
21
Да потсетам дека 90% од птиците се моногамни. За разлика од цицачите, кои учествуваат со скромни... 7%. Човековата моногамија е 60-65%... И тоа како приказнава е вистинита.
Чоек аман со твојата моногамија и полигамија.... Дури и во овие теми најде таму да задираш... Што сакаш да потенцираш пак дека тука луѓево се ебеме кај стасаме??:nenene: Е не си во право.... Аман веќе од твоево мешање теории... Тука не е темата дали и кој е моногамен или полигамен, така да отвори си друга тема за тоа и слободно плукај... Поздрав:helou:!

Секој со минимално, елементарно познавање на биологијата.
Инстнктивно однесување е различно од свесно.
Последен пат ко проверив, беше ова еден од поглавните фактори по кои се разликуваме од животните.

Птичја љубов.. meh. Ќе премине ова во комерцијала. Исто како птичјиот грип.
Ок поштуем твое размишљање, ама не се согласувам...:helou: Искрено истиктивни чуства и емоции нема... Истиктивно може да е движење или некоја реакција од некое чуство или емоција која постоела или се јавила, но тоа не е инстикт... И ова јас го знам од биологоја... Истиктот е реакција на состојба... Така да и птиците се во состојба, они имаат чуство за глад, чуство за опасност, чуство за сексуална потреба, и врз основа на тоа се појавува инстиктот, моментален или пак продолжен... :salut:

Каква научна теорија бре, ако е така тогаш селаните (и граѓаните кои чуваат кокошки на селски начин) треба да добијат нобелова награда според тебе, бидејќи тие ова одамна го знаат.
Ако не биле и тие, немало овие сега да знаат како да направат софистициран начин за производство на јајца и месо или не знам што... Сепак ако гледам тој начин е цивилизациски, многу повксуен за разлика на овој напредниот каде јајцата дури не личат ни на јајцето кое сум го јадел кај бабами на село... :) Се си има техника... според некоја теорија без разлика дали е изведена на селски или градски начин... Па така и ова... Не мора испитувања и истражувања... Човекот сликовито го разкажал, неинстиктивното понашање и однос на две ластовички кое траелео повеќе од еден час... Еден час не е инстикт... :)

Птиците размислувале, имале чувства, знаеле за љубов...па уште некои овде се ежат од потресеност! Не ми се верува, патетика на кило (да не речам глупави заклучоци и нелогичности). Колку да потсмирам некои овде претерано вознемирени од "настанов"-само човекот е "привилегиран" да сака-да чувствува љубов, да размислува...и секако да претерува. Животните делуваат инстинктивно , природата нема време (и интерес) за сентименталност, грижа за повредените, болните и немоќните. Знаеме како Таа се справува со вакви ситуации. И (за живо чудо) се продолжува понатака, да се врти и превртува (да, дури и кога се повредени некои причји чувства)...

Знаењето е сила, знаењето е моќ, ама сепак останува фактот дека глупавоста го врти светот!!!
Од ова поголема патетика и самобендисаност не сум сретнал досега... Ако нешто не го чуствуваш и не можеш да го осетиш не мора да значи дека другите се бесчуствителни... Треба да научиш можеби да се соживуваш понекогаш со другите, но не и да го правиш тоа што го прават они... Тука е убаво во 5 слики раскажано со над 5000 сликовити замисли, кој што како каде прави и зошто... Не станува збор за патетика ако некој тука е трогнат од ваквиот настан... Но сепак има и безчуствителни привилегоирани, не можам да го негирам тоа...:smir:

...и случаи, евидентирани, каде на пример куче не може да се привикне на нов газда, запаѓа во нешто налик на депресија, не јаде и сл.

Пак ќе речам, не се знае доволно, од сегашна перспектива што и како се случува.

А, има цели теории, како бихевиористичката, кои велат дека мотивите/учењето/чувствувањето и реакциите кај луѓето се одвиваат на ист принцип како и кај животните.

Во последно време и за билките се црпат некои сознанија.

Сепак, официјалната наука била секогаш премногу ригидна и затуцана за да може човек секогаш да се ослони на неа.

Али тоа на страна...Претеруваат на темава.
Како и кај тебе, така и кај нив... да не си имала родители не дај боже, и да си била сама на себе оставена не знам колку ќе си ги разбирала и основните потреби, так и кај нив... сепак чуства се чуства... Они учат од своите родители... исто како и ти од твоите... човекот не е привилегиран од приридата, тоа е резултата на некоја позитиван муатеција, ако може да се каже... но во последно време човекот гледам дека почна да забегува, мутира во лоши форми... колку е попаметен толку и штети на природава...

S

smart ass

Гостин
Навистина неверојатна и трогателна приказна..........

Ластовички

Ова е женката која е повредена и нејзината состојба е фатална. Таа е удрена од автомобил и паднала на улицата.​

Ова е мажјакот како и носи храна и ја опсипува со љубов и внимание.​

Повторно и носи храна, но е запрепастен кога гледа дека е мртва. Прави напор да ја крене, нешто што е навистина ретко видено кај ластовичките.​

Свесен дека неговата љубов е мртва и дека нема да се врати, испушта тажни крици.​

Помирен со фактот дека нема да се врати, стои мирно покрај неа, тажен и скршен од болка.​

Многу луѓе плачеле откако ги виделе овие фотографии. Фотографот кој ги направил фотографиите ги продал за огромни парични суми на познатите француски весници. Сите весници каде биле објавени овие фотографии биле веднаш распродадени. Кој вели дека птиците не размислуваат и немаат чувства?:smir:
Туу колку ново...

Имаш ли видено како ластовичките ги хранат малите???

Кога гнездото им е во соба(кај мене има до ламбата-отворено гнездо).

Да потсетам дека 90% од птиците се моногамни. За разлика од цицачите, кои учествуваат со скромни... 7%. Човековата моногамија е 60-65%... И тоа како приказнава е вистинита.
Овие геј се птициве:pos2::pos2:

???

Тамн во македонија од 2 милиона птици 10% т.е 200000 се геј:pos2:

Zodiak DJ

♥ I feel you... Anyway ♥
Член од
8 август 2009
Мислења
286
Поени од реакции
21
Туу колку ново...

Имаш ли видено како ластовичките ги хранат малите???

Кога гнездото им е во соба(кај мене има до ламбата-отворено гнездо).
Брат, не знам на што алудираш ново старо... но сепак сум видел и како мал сум галел ластовички сум ги хранел кај баба ми на терасата од куќата имаше две гнезда... Ама сепак ова досега ретко кој го видел... Ова не е мала ластовичка... Ова е истражена сторија која се објавувала во неделници и весници, никој не ги плаќал толку многу овие фотографии за заебанција... Е сега оти ние овде го дрвиме на вакви работи кои и те како докажуваат некои работи само колку да се инаетиме... тоа е друга работа...:helou:

S

smart ass

Гостин
Не ме разбра...

Заедно ги хранат малите следствено на тоа мора мажјакот да и помогне на женката.

Добро барем нема кој да го нарече папучар:vozbud:

Zodiak DJ

♥ I feel you... Anyway ♥
Член од
8 август 2009
Мислења
286
Поени од реакции
21
Овие геј се птициве:pos2::pos2:

???

Тамн во македонија од 2 милиона птици 10% т.е 200000 се геј:pos2:

Ма иди бегај.... хахахха ме изнасмеа... како ги поврзувате работиве хахахах... Кај ви појде паметот сега... Птициве геј... хахахах може и бисекс да се или транссекс... хахахаха... :)

Kajgana Shop

На врв Bottom