Патам од комплекси

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.940
Поени од реакции
12.534
Најтажно од се ми е кога гледам искомплексирани луѓе кои не го ни забележуваат тоа...тие обично патат од комплекс на повисока вредност....секоја чест на тие кои ги согледуваат, и не се срамат да ги кажат своите комплекси....

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Комплекс, создаден од нас, поради споредба со околината, но околината не е таа што го ствара комплексот.

Земи го комплексот како сивата боја. Сивата боја е всушност бела (нашето мислење) на која се додава црна (околината).
Но, сивата боја, ќе остане сива, колку и да додаваш црна, се додека има бела, таа ќе биде сива.

Такада комплексот си го правиме сами, при мало влијание на околината, односно споредбата на нас, со околината и тоа колку ние сме задоволни од себеси.

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Гледај сеа шо праиш. Многу ме нервира коа некој ќе напише на форум “дефинирај нешто“. Ти, ем знаеш шо е комплекс, и знаеш дефиниција, ем бараш тоа да ти биде нацртано на темата. Ако не знаеш што е комплекс како збор, не учествувај на темата или истражи (што веќе си направил) ама која е поентата да потрошиш пост џабе со тоа што ќе речеш дефинирај?! :toe:

Ако сакаш и сам да придонесеш, како што кажа (дека дискусијата нема да тече во вистински правец) насочи ја. Авторот ако има низок коефициент на интелигенција (на што не алудирам во случајов) или едноставно не се снаоѓа во интернет и форумската комуникација, а отвара тема која може да биде база за добар муабет, ние треба да чекаме тој да ја поведе во вистински правец?

Сеедно, друже извини шо те нападнав вака, ама имам комплекс кога луѓето размислуваат нелогично според мојот начин на размислување. Мислам дека сум увек у право. Беља е шо... стварно увек сум у право. :helou:
Поентата е да му дадам шанса прво нему сам да си ја исполни должноста. Негова тема е. Негова должност е да ја направи ко што треба. Ако тој неможе, тогаш ќе интервенираме ние што сме заинтересирани за муабет на дадената тема. Си имаат ред работите. Неможеш да идеш и да навлагаш во негова „територија“. Да го направев тоа, ќе дојдеше некој и ќе ми речеше: остај го него, сам си знае да ја среди темата, дај му шанса, не е тој глуп.

Дефинирањето на темата на разговор е основна работа и тоа право му припаѓа на тој што ја отворил темата. И плус мене не ми е сосема јасно што точно значи комплекс. И што ако мојата претстава е поинаква од неговата?

Во секој случај, да се осврнеме на најважното..... а тоа е дека мојата намера беше добра :D:D::P
И многу ми е жал што не размислувам како тебе
.... или не ми е :Р

п.с. „Увек сум у право“ :pos: хахахахахахххах.... ме изнасмеа

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
here we go again.

ајде како на четврто оделенец

Комплекс, создаден од нас, поради споредба со околината, но околината не е таа што го ствара комплексот.

Земи го комплексот како сивата боја. Сивата боја е всушност бела (нашето мислење) на која се додава црна (околината).
Но, сивата боја, ќе остане сива, колку и да додаваш црна, се додека има бела, таа ќе биде сива.

Такада комплексот си го правиме сами, при мало влијание на околината, односно споредбата на нас, со околината и тоа колку ние сме задоволни од себеси.
Хммм , во ред до некаде си во право, но тоа е под влијание на онаа лажна перцепсија за перфектен маж/жена, секогаш наметната од големата маса на луѓе, околината, масивните медиуми и слично. Значи како што што рече, ако имаме цврст карактер, споредбите со други личности би ги отфрлиле како лоша особина( и Библијата го наведува истото ), би дошле до заклучок дека единствен стимул на душата е да си живееш во свој свет, и да си го грашид онака како што ти одговара, со еден и единствен мотив, сатисфакција и внатрешен мир, е тука ќе ја пронајдеш вистинската среќа...

Извини површно читав, мислам дека не се морални, споредби со четврто оделенци и слично, ако почнеме да се вреѓаме сета дебата ќе стане сувишна...

:smir:

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Хммм , во ред до некаде си во право, но тоа е под влијание на онаа лажна перцепсија за перфектен маж/жена, секогаш наметната од големата маса на луѓе, околината, масивните медиуми и слично. Значи како што што рече, ако имаме цврст карактер, споредбите со други личности би ги отфрлиле како лоша особина( и Библијата го наведува истото ), би дошле до заклучок дека единствен стимул на душата е да си живееш во свој свет, и да си го грашид онака како што ти одговара, со еден и единствен мотив, сатисфакција и внатрешен мир, е тука ќе ја пронајдеш вистинската среќа...

Извини површно читав, мислам дека не се морални, споредби со четврто оделенци и слично, ако почнеме да се вреѓаме сета дебата ќе стане сувишна...

:smir:
Ми скузи, импулсивна реакција, 300 пути го повторуем ова.

Во принцип до негде и си во право. Комплексите се ствараат ради лабав карактер. Ама не баш да живееш во свој свет. Фората е да живееш во реалниот свет, а да не те боцкаат копјата од Комплексоиницирачите.

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
Секој од нас си има замислено профил на перфектна личност како треба да изгледа, како да се однесува, кои критериуми да ги има. Ако дел од тие критериуми ги нема исполнето, повеќе од сигурни е дека ќе пати од комплекси. А, сите ние патиме барем од некој комплекс. Нема кој не пати. Најважно, тие критериуми кои што таа личност ги има замислено, се резултат на влијанието од околината во која живее. Или пак, профилот кој го има замислено е резултат на потребите на околината.

После бурно помината ноќ на некоја забава и сексуални успеси и подвизи со спротивниот пол, еден другар кој до тогаш бааги време патеше од комплекс дека не може да легне женска (што меѓудругото беше причина плус да прави повеќе грешки и да биде понесигурен во себеси), вчера ми рече дека бил толку јебозовен, спремен да ја легне и најјаката женска.

Комплексите (според мене), сами си ги создаваме и од нив може да се разрешиме само ако ги сватиме како проблем и согледаме на каков начин може да се решат. Никако со седење дома, затворање во соба, мислење дека сме во безизлезна ситуација, дека сме неспособни.

Некои кои во минатото биле многу пати повредувани, за да избегнат слични ситуации се однесуваат грубо према другите, исфрустрирано во некои ситуации, арогантно.

Можеби јас патам од комплекс, дека ова што го напишав на некој ќе му изгледа глупо и ќе рече што му е на идиотов и дека ќе ми извршат нискоквалитетна психоанализа (и можеби тоа е причината зошто се мислев 5 минути што да напишам), ама сепак го напишав коментаров. :smir:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Да поедноставам..пример јас имам голем нос и го сметам тоа за мал недостаток и не ми пречи , ти ми кажеш дека сум грда, и ^^^магде^^^ ми го каже истото..после тоа мојата самодоверба ќе опадне и тоа може кај мене да се манифестира на најразличен начин, да створи комплекси и да се асоцијализирам на пример. Значи не секогаш, но најчесто иницијатор е околината. Ме сфаќаш? И ќе те замолам кога дискутираш биди објективен ( и не, не користам лексикон, терминов е јасен ми се чини, не ) и занемари ги личните навреди, невкусно изгледа и мошне инфантилно..
Едноставно ...
До единката е.
Ја иам вечи нос него шо треба. И знам. И не ми смета, infact, кур ме боли. Иам и 10 кила вишак, ни тоа не ми смета, infact и за тоа ме боли кур.
И мислиш мене ми немаат кажано за тоа? Едноставно не ми смета и крај, безразлика КОЈ ќе ми каже дека сум дебел и дека носот ми е 5 минути напред, ја не се замарам! Чак што више и шала на моја сметка си праам пошо кејф ми праи.

Ако некој 5 ретардирани фаци ми кажат дека сум глуп, ја ќе си набијам комплекс дека стварно сум глуп? I just couldnt care less.
Или ако 10 души не го сватат вицот треба да си набијам комплекс дека неам смисла за хумор?
Ха. Смешки.

Едноставно, до самиот себе си е се'. Ако си ги знаеш недостатоците, и ако си се прифаќаш како таков, може цел свет да те руга тебе ич кур да не ти чуе.
А може и сите да те убедуваат дека си најубав, а пак да си патиш од комплекс дека си грд.
Се' е до тоа како се глеаш у огледало, дали си се свиѓаш или не.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Да поедноставам..пример јас имам голем нос и го сметам тоа за мал недостаток и не ми пречи , ти ми кажеш дека сум грда, и ^^^магде^^^ ми го каже истото..после тоа мојата самодоверба ќе опадне и тоа може кај мене да се манифестира на најразличен начин, да створи комплекси и да се асоцијализирам на пример. Значи не секогаш, но најчесто иницијатор е околината. Ме сфаќаш? И ќе те замолам кога дискутираш биди објективен ( и не, не користам лексикон, терминов е јасен ми се чини, не ) и занемари ги личните навреди, невкусно изгледа и мошне инфантилно..
Едноставно ...

И темата ми се чини е за нашите комплекси, а не да го разглабаме терминот комплекс, не? :pipi:

:love3:
Еве вака, земи, човек како тебе, без мозок, значи ретардиран, не сфаќа ништо ама баш ништо, ко билка е. Ајде да видам направи му комплекс, пошо ти си околината за него.
Не се мачи, нема да успее, ради тоа што неговиот мозок,свест и подсвест, не ти дозволуваат.
За да си направиш комплекс, треба некој да те рчне ти да се дотепаш.
Така е, така и ќе биде. Пошо ако стоиме на твојата теза, дека комплексите се ствараат строго од околината, ондак, јас ке си земам 2ца другари ќе формираме група стварачинакомплекси, и ќе идам по улица и ќе им правам комплекси на луѓето.
Што не е могуче да се случи.
Ако имаш мозок и јас ти речам дека си глупа ко точак, нема да си створиш комплекс пошо знаеш дека не е така.
Ама ако ти речам дека си глупа ко точак, и стварно си, ќе си створиш комплекс, пошо ти самата знаеш дека си глупа и се јадеш ради тоа.
Значи како што реков, комплексот си го ствараш сама, околината само помага во тоа.

До единката е.
Ја иам вечи нос него шо треба. И знам. И не ми смета, infact, кур ме боли. Иам и 10 кила вишак, ни тоа не ми смета, infact и за тоа ме боли кур.
И мислиш мене ми немаат кажано за тоа? Едноставно не ми смета и крај, безразлика КОЈ ќе ми каже дека сум дебел и дека носот ми е 5 минути напред, ја не се замарам! Чак што више и шала на моја сметка си праам пошо кејф ми праи.

Ако некој 5 ретардирани фаци ми кажат дека сум глуп, ја ќе си набијам комплекс дека стварно сум глуп? I just couldnt care less.
Или ако 10 души не го сватат вицот треба да си набијам комплекс дека неам смисла за хумор?
Ха. Смешки.

Едноставно, до самиот себе си е се'. Ако си ги знаеш недостатоците, и ако си се прифаќаш како таков, може цел свет да те руга тебе ич кур да не ти чуе.
А може и сите да те убедуваат дека си најубав, а пак да си патиш од комплекс дека си грд.
Се' е до тоа како се глеаш у огледало, дали си се свиѓаш или не.
Thank you dear lord.

Ovce_Pole-9

^Tennis Lover^
Член од
12 декември 2008
Мислења
234
Поени од реакции
14
Уф комплекси...значи вака:Јас бев(сум)многу искомплексирана личноста небитно дали е физички изглед или нешто друго во прашање.Пример до лани моите комплекси се состоеја најнапред во физичкиот изглед,сеа да не набројувам ама бев незадоволна со речиси се надворешно на мене,така што самодовербата ми падна на нула,секогаш се чувствував инфериорно во споредба со другите луѓе околу мене,во друштво секогаш бев тивка посебно пред непознати но дојде моментот кога си реков чекај бе зошто има потреба од сево ова?Па и јас сум човек како и сите други,и решив да превземам нешто така што по многу размислување а и со помош на некои околности решив да се "сменам",но не ми беше воопшто лесно да го птофатам моето тело или пак тој мој многу незгоден дух и едноставно одлучив да се прифатам самата себеси каква што сум си создадена "од природата" нели и иако сеуште имам комплекси можам да кажам дека навистина напредував многу и сега се чувствувам многу подобро иако ме чека уште многу работа:DАли во секој случај според мене комплексите не се ништо друго освен недостаток на самодоверба и додека не станете свесни дека е напразно нервирање,вечно ќе си го носите тој товар...:toe:

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Не ти го кажал никој важен за тебе и ништо не зависело од тие твои „недостатоци“.
Не дека алудирам на тоа дека се недостатоци, ама сфаќаш шо сакам да кажам.
Што се однесува до шалите на твоја сметка, тоа е одбранбен механизам на егото.
Humor = is making a joke out of a grave or hurtful situation. (Laughing to cover fear or pain).
"It was just a joke. :) I was just kidding."
Еве вака, земи, човек како тебе, без мозок, значи ретардиран, не сфаќа ништо ама баш ништо, ко билка е. Ајде да видам направи му комплекс, пошо ти си околината за него.
Не се мачи, нема да успее, ради тоа што неговиот мозок,свест и подсвест, не ти дозволуваат.
За да си направиш комплекс, треба некој да те рчне ти да се дотепаш.
Така е, така и ќе биде. Пошо ако стоиме на твојата теза, дека комплексите се ствараат строго од околината, ондак, јас ке си земам 2ца другари ќе формираме група стварачинакомплекси, и ќе идам по улица и ќе им правам комплекси на луѓето.
За првиот болд- ко ќе ти ја шибнам една ќе ти кажам убаво.

За вториот- земи ти 92840983704724097 луѓе ако сакаш кои мене не ми се битни и набивај ми комплекси дека ијам уши како на Дамбо.
Џабе ќе се трудиш зашто ти и луѓето нит ми значите нешто, нит сте ми нашле недостаток во кој имам сомнеж нит нешто во животот ми зависи од моите уши.

Имате пример на преднекоја страна од Игор (извини што те земам за пример без дозвола) дека поради тоа што он наводно бил дебел-некој му рекол дека не го сака.
Кога нечија љубов е во прашње-онда ќе се створат ите какви комплекси, ама ако нишо посебно не ти зависи од тоа тогаш нема да се створи.
Ако некоја типка шо Гадхејтасол му рече дека престанала да го сака ради големиот нос или не знам шо тек тогаш ќе му се појави комплексот.
Или ако некој дома му викал нешо за тоа и му се подсмевал ќе имал комплекси, ама очигледно ништо посебно не му викале во тие критични моменти.

S

smart ass

Гостин
А кој е иницијатор на комплексите,од каде нивната искра-од индивидуата,или од ОПШТЕСТВОТО(те САкаа):vozbud:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Не ти го кажал никој важен за тебе и ништо не зависело од тие твои „недостатоци“.
Не дека алудирам на тоа дека се недостатоци, ама сфаќаш шо сакам да кажам.
Што се однесува до шалите на твоја сметка, тоа е одбранбен механизам на егото.

Ако некоја типка шо Гадхејтасол му рече дека престанала да го сака ради големиот нос или не знам шо тек тогаш ќе му се појави комплексот.
Или ако некој дома му викал нешо за тоа и му се подсмевал ќе имал комплекси, ама очигледно ништо посебно не му викале во тие критични моменти.

Шо се однесува до првиот болд, би можел делимично да се сложам...
Не се однесува за шалите за носот или дебелината, си ги правам зашо ми се интересни, дури и ме иритира коа некој ќе ми го каже туку така "дебел си", демек пробува да ме извреѓа, а мене ме заболе курот.
Али ако поише рамислам, често си праам шала за некоја грешка шо сум ја напраил, и тоа ја праам ја прв, за да не ме смараат после они :)
Онака, полесно ми е на мене, ќе си се насмеам сам на себе колку сум глуп, ќе видат дека знам, и чиста душа, раат, не ме гњават.
Значи да, не секад, али во голем случај е одбрамбен механизам...

Што се однесува до типката шо ќе ми каже дека не ме сака ради носот. Нај искрено ти кажувам, I coulnd't care less.
Единствена ствар која може да ме погоди е Попаметен од мене човек, да ми Докаже дека сум глуп. Тоаш малце ќе ме сецне, ќе ме извреѓа, ќе ме нафура, а дали ќе ми набие комплекс, тоа незнам...
Дури и девојката шо ја сакам и ме сака, да ми раскине од разумна причина шо и сметала кај мене, ако јас си ја знам одамна, и ако мене самиот не ми смета, веруј, нема ни да ме загрижи, а не па комплекс да ми набие...

Малце смешно е коа на 17 години зборувам за пубертет у минато време, али си рачунам како да сум го поминал. Имав доста фрки у основно, и воопшто низ цел пубертет ради одредени мои пренагласени карактерни особини, али среќа, се тоа ми се деси во одлично време, па најголемото срање и најголемите муки ми беа само поука, и само си се спознав себе си на време, без сега да патам од последици.

Значи, уште стојам на тоа дека се' е до индивидуата.
Сеа 20 души од форум да ми се убацат и да ми драпаат ташаци дека сум дрзок или ваков или таков, нема нишо да ми смени, зашо ЗНАМ дека е така, и НЕ ми смета, so far.
А тебе да ти се избацат, а ти не си знаела дека таква слика оставаш, којзнае шо ќе ти се сврти во умот, па можеби и комплекс ќе ти набијат :)

А кој е иницијатор на комплексите,од каде нивната искра-од индивидуата,или од ОПШТЕСТВОТО(те САкаа):vozbud:
Ќе им играме на свадба xD
:медо:

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
И јас патам од комплекси. Јас живеам во 3 згради по ред али пак патам за да живеам во некој поголем комплекс каде што ке има повеќе движење на луѓето.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
@ GoD.HateUSaLL

Не ми е смешно тоа што зборуваш за пубертет за минато, туку тоа што си убеден дека не може да ти се создадат комплекси.
Ама океј, ако така сакаш да веруваш, така нека биде.

Член од
29 август 2008
Мислења
21
Поени од реакции
0
Не да патам... ВРИЈАМ ОД КОМПЛЕКСИ кои ми го уништија животот....

Само толку имам да пишам на оваа тема која е многу болна за мене ...

Kajgana Shop

На врв Bottom