JNA si imase svoi pravila i zakoni ednoto od tie se vikase Pravilo Sluzbe JNA popoznat kako PE ES (koj bil u JNA cul za PeEs, najverotno nikoj od diskutantive).
Mobilizacija podrazbira transport na luge i SREDSTVA!, ne se seli JNA samo luge so puski, a u Vojno tehnicki Sredstva se podrazbira SVE, znaci karikirano do steker.Zasto? Po logikata na JNA i tie sto gi pisuvale pravilata Za da ne padne vo racete na neprijatelot tocka. Na linkov tuka moze da vidite deka postoelo i Pravilo za mobilizacija na edinici i USTANOVI na Jna
Zatoa se vadeni i stekeri, vo vojska pogotovo vo JNA, sve, ama bukvalno sve, se zadolzuvase na poedinci (vojnici i oficeri), znaci osven sto duzis puska uniforma duzis i krevet kaseta kaj sto stavas alista, zname, stolici klupi tabli po ucilnici sve toa nekoj go duzi na vojskata i zatoa se cuva i ne se krade bidejki treba da se razduzi koga ke mu zavrsi voeniot rok. Primer skrsis stolce, go plakjas ili lezis 10 dena i se skidas 10 dena pokasno pa ti pazi posle kako sedis na stolica
I vtora rabota, aj ne sme trebale da im go ostavime, ama ne slusnav nieden predlog kako da im se zemelo togas oruzjeto, posto oruzjeto e bre na JNA ne e nase, kako da ni go dade, da ni go pokloni li ? Kaj ima na svetov takva rabota da se poklanja oruzje neka mi javi![]()
Како прво е ПС не ПЕЕС.Понатаму како што ти објасни Воне се работеше за општествена сопственост,и ако како што тврдиш го познаваш ПС тогаш ќе знаеш дека кога една единица го напушта гарнизонот во кој дотогаш престојувала,со наредба се регулира што останува а што се носи,т.е се врши примопредавање на средствата на единицата која го презема гарнизонот во зависност од наредбата која требаше да ја издаде оној со кој се преговараше т.е Аџиќ.Со оглед на тоа дека единиците распоредени во МК беа дел од 3-та армиска област и тогаш припаѓаа по последната реорганизација на 41 и 42 армиски корпус,кои не беа прераспоредени никаде,туку одговорни за југоисточниот правец не може да ја однесат техниката по правила.Македонија како конститутивна членка на федерацијата имаше право да задржи она што и припаѓа т.е она распоредено тука.Уште пред распадот добар дел од техника и луѓе заминаа на боиштата т.е она што требало по наредба да замине беше заминато.Она што остана беше потребното за одбрана на територијата на РМ.
Не се сеќаваш убаво.Преговорите се водени со ЈА затоа што ЈНА го смени името во ЈА уште пред војната и тогаш веќе беше јасно на многумина каде оди работата,а интерно веќе беше карактеристично внимателно следење на војниците хрвати словенци и муслимани,групирање по национална основа итн итн.Паравојските кои делуваа беа сите под капата на ТО кое по реформата повторно беше под директна команда на ЈНА на чие чело се разбира,во тоа време кој беше се сеќаваш?Kolku sto znam pregovorite oficijalno! gi vodevme gi vodevme so JNA, a kolku sto vizuelno se sekjavam u toa vreme "paravojskata" ne bese so bradi i kokardi kako sto pokasno gi gledavme po televiziive kako setaat ko serifi.A deka imalo lopovi sigurno imalo, i sea gi ima pa ne togas
A i u varijantata da bile takva paravojska ko sto vikas use polud treba da si od takva paravojska da ocekuvas na fino lepo da ti pokloni oruzje neli ?:smir:
Opstestvena sopstvenost. Hmmmm...sekoja republika odvojuvase procent od bruto nacionalen dohod ili kako se vika toa za finansiranje na JNA, makedonceto ko najnerazvieno odvajase i najmalce(posle kosovo eventualno i vojvodina), u toj pravec mislam deka i se vodeva pregovorite, da ostane tuka onolkav del za koj nasite smetava deka treba da ostane...ali so srbin naoruzan do zabi tolku se iscenkaa kolku sto se iscenkaa....za poveke ke trebase da se pukame ko hrvatite sto napraviva
Понатаму Воне убаво ти напомна комплет воените објекти на ЈА на територијата на Рм беа опколени од страна на припадниците на МВР,а во тоа време објектите на ЈА во РМ беа со 20 -30 % од потребниот персонал бидејќи остатокот беше во Хрватска и Словенија и Босна.За илустрација ако на една караула порано имаше 44 војници во времето кога заминуваше ЈА останаа 9.Во касарните каде порано имаше по околу 2500 војници сега имаше 500-800 зависно од намената.
Или во кратко се што требаше Киро да направи е да испреговара и изнуди решение на кое ете гледаш и биле спремни овие од врвот тогашен заради тоа што знаеле и самите дека не можат да војуваат на 100 страни,или во случај да не успее да испреговара тогаш да искористи тактичката предност која ја имаше во тој момент и со сила да задржи она што и ни припаѓа нам,а кое е потврдено пред неколку години со сите оние договарања за распределба на имот.Типичен пример се Словенците кои денеска се НАТО членка а во чие модерно вооружување скоро 60 % е составено од техника останата од ЈНА која ни во догледно време нема да ја сменат.