Албанските Грци :)))

• Креатор на темата Креатор на темата marsovka
  • Време на започнување Време на започнување
M

marsovka

Гостин
Албанските Грци тврдат дека се многу повеќе отколку што смета Тирана
Претставниците на грчкото малцинство во Албанија тврдат дека во земјата, посебно во јужниот дел, има многу повеќе Грци отколку што официјално признаваат албанските власти.

На Меѓународниот ден на човековите права, претседателот на друштвото „Омонија“, Васил Болано, изјави дека три петтини од населението во јужна Албанија се Грци што зборуваат грчки, но има и друг дел што зборуваат влашки јазик. Болано, кој е градоначалник на јужното приморско гратче Химара, тврди дека Грците ги има на целата територија на Албанија, па дури и во северниот дел. Според него, тие се населиле во земјата уште во 7 век пред новата ера и дека токму тие го создале градот Драч.

Тврдењето на Болано за многу поголема бројка припадници на грчкото малцинство од официјалната на албанските власти го поддржа и лидерот на Партијата за заштита на човековите права, Вангел Дуле. Тој потсети на неодамнешното ветување од премиерот Сали Бериша дека ќе се спроведе нов попис на населението, при што на пописните листи ќе има колона во која малцинствата ќе се изјаснуваат по етничка и верска припадност, како и за мајчиниот јазик.

Малцинствата го бојкотираа последниот попис спроведен во април 2001 година.

Според претставниците на грчкото малцинство, во Албанија живеат над 600 илјади Грци. И претставниците на другите малцинства не се согласуваат со официјалните бројки на албанските власти. Така, Македонците тврдат ги има од 120 до 150 илјади, Ромите и Египќаните од 150 до 200 илјади, Србите и Црногорците над 45 илјади и Власите околу 60 илјади. Доколку овие бројки се точни, тогаш дури една третина од вкупната популација на Албанија се припадници на етничките заедници. (В.Т.)

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=C6E5C1FA80BBD84E92658D8164D2E25B

нова рчка
децо нешто се кува овде :))))

Тврдам дека има многу Грци во Албанија, сум бил секаде во јужна Албанија: Саранда, Валона, Химара и Дерми. Се зборува грчки многу.

нова рчка
децо нешто се кува овде :))))
Ne se kuva nisto srcka.
Damnesna i opsto poznata grcka strategija, napagjaj za da ne te napadnat. Sega za sega efikasna za niv, bidejki se pomokni i od nas i od Albanija. :toe:

Тврдам дека има многу Грци во Албанија, сум бил секаде во јужна Албанија: Саранда, Валона, Химара и Дерми. Се зборува грчки многу.
Ipak ne kolku sto se zbori albanski vo Grcija. :toe:

Веројатно е одговор на про-ЕУ митингот на 9ти декември во Тирана во кој излегоа пола милион, односно еден од грчките услови за ЕУ интеграции.

_46889150_tirana512.jpg

Веројатно е одговор на про-ЕУ митингот на 9ти декември во Тирана во кој излегоа пола милион, односно еден од грчките услови за ЕУ интеграции.

_46889150_tirana512.jpg
misirkov линк до целата статија молим те :)

edit : мене ми изгледа дека грција намерно прави проблеми за да го замени постојниот со Македнија или со турција

стратегија на земање заложници а друго више ме плаши папандреу од караманлис
Копилето е далеку поперфидно од неговите претходници :)
Она со дора и разговорот со Милошевски беше еден удар две муви утепување

Само се прашувам акко ќе успее да сикамчи 300 милијарди долари

Ех а сега се расправав со еден пријател кој доби синче(нека му е живо и здраво) му даде име Филип.Викам немој бе друже ке дојде Фуере ке рече ги провоцираш Атињаните....Се мислам да го пријавам ли за евроскептицизам или не...

.....

misirkov линк до целата статија молим те :)

edit : мене ми изгледа дека грција намерно прави проблеми за да го замени постојниот со Македнија или со турција

стратегија на земање заложници а друго више ме плаши папандреу од караманлис
Копилето е далеку поперфидно од неговите претходници :)
Она со дора и разговорот со Милошевски беше еден удар две муви утепување

Само се прашувам акко ќе успее да сикамчи 300 милијарди долари

Еве видео најдов само на Албански е

Да бе има Грци и во Берово, Пехчево , Попчево, Раборци и Дедели. Се зборувало гејски и таму.

.....Еве видео најдов само на Албански е

Фала Genti. Дали можеш да кажеш накратко што зборува?

Мене многу посимптоматично ми делува поделбата со опозицијата во Албанија која зема се поголем замав овие недели.

Опозицијата (социјалистичка партија на Еди Рама) тврди дека имало нерегуларности при последните избори минатиот јуни и одбива да влезе во парламентот. Почнаа со протести последниве неколку недели.

А владата на Бериша само што донесе анти-мафија закон и јавно ја обвини опоозицијата дека е најголемиот мафијашки клан на Балканот, при што извади доверливи документи за да го поткрепи тоа тврдење.

Еди Рама го окарактеризира Бериша како ментален случај, и така во недоглед и најави уште протести додека не се донесе одлука за предвремени избори.

Вакво политично распукување не сум чул никаде досега. Што е најтрагично, сега чекаат на Оли Рен односно на меѓународната заедница да ги опраи...

На Меѓународниот ден на човековите права, претседателот на друштвото „Омонија“, Васил Болано, изјави дека три петтини од населението во јужна Албанија се Грци што зборуваат грчки, но има и друг дел што зборуваат влашки јазик.
Овие полиглоти биле, бе.:pos2:
Болано, кој е градоначалник на јужното приморско гратче Химара, тврди дека Грците ги има на целата територија на Албанија, па дури и во северниот дел. Според него, тие се населиле во земјата уште во 7 век пред новата ера и дека токму тие го создале градот Драч.
:vozbud::vozbud::vozbud:
Е тука мислам дека малку преголем залак ставиле во уста. Ќе биде интересно на Балканот следните 50-на години.

Ah grcite sakaat da pikaat nos sekade...ke zavrsi i nivnoto!

Фала Genti. Дали можеш да кажеш накратко што зборува?

Мене многу посимптоматично ми делува поделбата со опозицијата во Албанија која зема се поголем замав овие недели.

Опозицијата (социјалистичка партија на Еди Рама) тврди дека имало нерегуларности при последните избори минатиот јуни и одбива да влезе во парламентот. Почнаа со протести последниве неколку недели.

А владата на Бериша само што донесе анти-мафија закон и јавно ја обвини опоозицијата дека е најголемиот мафијашки клан на Балканот, при што извади доверливи документи за да го поткрепи тоа тврдење.

Еди Рама го окарактеризира Бериша како ментален случај, и така во недоглед и најави уште протести додека не се донесе одлука за предвремени избори.

Вакво политично распукување не сум чул никаде досега. Што е најтрагично, сега чекаат на Оли Рен односно на меѓународната заедница да ги опраи...

Ова бил празник денот кога падна комунизмот во Албанија , а поправилно јас мислам дека повеке го направи тоа ради опозициата , да ги мерат силите кратко речено :)
Бериша го обвинува опозициата за коруптивни работи или мафијашки клан како шо вика , додека Рама него на ист начин му возврача :)
Мислам дека Рама треба да го признае поразот додека биле изборите како демокртаски прогласени ..
Што се однесува до тие Грците таму , или него со осмолетка Болано не е ништо ново тој има таква работа од Атина , и кој ке знае како ке заврши дека е еднашка осуден 6 месеци а се уште е на слобода ..
Еден пример од пред две недели : Грчко школо е отверно таму каде што има албанци , а треба да учат Грчки , тоа е нивната пропаганда контра удар , дека многу Албанци има кај нив , и време е за контра удар ..
Еве го видеото принудени да учат Грчки само што им дават добро можности за школување , и да се водат како Грци Децава ги учат првите зборови на Грчки , а како што вика новинарот имаат намера уште такви школи да отвараат .

Слични судбини делиме кога се во прашање Грциве.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom