Зошто има толку проблеми со личните карти?

• Креатор на темата Креатор на темата |Volkswagen|
  • Време на започнување Време на започнување

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Локација
Париз, Франција
Откако разбрав денеска дека системот на МВР паднал за лични карти (а бев закажан за сликање) решив да истражам кој е концептот на креирање на лични карти.

Од она што разбрав и видов, косата ми се крена :uvo:

Ете како работи системот на МВР.

Кога одите да се сликате за лична карта, да речеме во Струмица, вашите податоци (фотографијата, отисокот и адреса, број итн) веднаш се испраќаат во базата во Скопје.

Во ист момент друг службеник да речеме во Прилеп, или Битола, испраќаат такви податоци. Службеникот добива сигнал дека преносот неможи да се изврши, па повторно клика на mouse-от се додека не добие слободна „линија“ до Базата во Скопје.

Е сега замислете колку градови, колку граѓани има што во даден момент се сликаат и нивните податоци се праќаат во Скопје.

ЕДНА база на податоци за ЦЕЛА Македонија се користи во даден момент, со речиси мизерен broadband интернет за таа намена.

А решението е толку ТОЛКУ едноставно и веќе работи во една државна институција (Фонд за пензиско и инвалидско осигурување).

За секој град има посебен file сервер, каде се ставаат сите податоци за одреденото лице во текот на еден работен ден (8-16ч). По 16ч сите тие податоци се праќаат во единствената база во Скопје, средени дотерани во одреден временски период. Со тоа, граѓаните побрзо си ја завршуваат работата.

И за на крај...

Зошто по ѓаволите мора да не фотографираат пак, повторно да ни земаат отисок, кога веќе тоа го направивме за пасош?

Едноставно нека се искористат тие фотографии повторно да се имплементират во личната карта и граѓаните преку пошта (или со лично подигање од МВР) да си ги земат личните карти. Ако е потребна измена во ЛК, граѓанинот е должен да пријави по кој основ е потребна измената (адреса, презиме и сл.)
g674.gif

А што очекуваш ти од државна институција?

Извини, си ги помешал македонците со луѓе кои знаат кај им е глаата...........:tapp:

Си има процес кој си е предтоа одреден со закон. Тоа што македончето чека дедлајн за све е причина за глупостите што се случуваат.

Си има процес кој си е предтоа одреден со закон. Тоа што македончето чека дедлајн за све е причина за глупостите што се случуваат.
во свет на современи технологии,компјутеризирани институции,подобра комуникациска и интернет мрежа,технологија на највисоко ниво........НАРОДОТ да испадне кри,в што вади во последне момент, е лапсус!!!!!!!лична карта треба да се извади најмногу за два дена од поднесувањето,а не 2 години да чекам за сликање и + две недели додека не ми ја изработат:tapp:
НАРОДОТ ли е крив што има неквалификувани,неспособни,партиски и рамковски кадри??????
и убаво си кажа членот кој ја запона темава....како може од сите градови,села податоците да се прфрлаат во еден систем-Скопје???
зашто има СВР во 5/6 града во државава,,,,за да си го прчат куро((се извинувам за изразот)т и да рокаат казни????
зошто ја направија таа е.....на децентрализација?не убедуваа дека поубаво ќе се организира локалната власт.........НЕМОЈ МОЛИМ ТЕ,нека ги лажат барем партиските војничиња со овие изјави.......
НАРОДОТ најмалку е крив за оваа НЕФУНКЦИОНАЛНОСТ на бирократските институциите

во свет на современи технологии,компјутеризирани институции,подобра комуникациска и интернет мрежа,технологија на највисоко ниво........НАРОДОТ да испадне кри,в што вади во последне момент, е лапсус!!!!!!!лична карта треба да се извади најмногу за два дена од поднесувањето,а не 2 години да чекам за сликање и + две недели додека не ми ја изработат:tapp:
НАРОДОТ ли е крив што има неквалификувани,неспособни,партиски и рамковски кадри??????
и убаво си кажа членот кој ја запона темава....како може од сите градови,села податоците да се прфрлаат во еден систем-Скопје???
зашто има СВР во 5/6 града во државава,,,,за да си го прчат куро((се извинувам за изразот)т и да рокаат казни????
зошто ја направија таа е.....на децентрализација?не убедуваа дека поубаво ќе се организира локалната власт.........НЕМОЈ МОЛИМ ТЕ,нека ги лажат барем партиските војничиња со овие изјави.......
НАРОДОТ најмалку е крив за оваа НЕФУНКЦИОНАЛНОСТ на бирократските институциите
Види, делумно се согласувам со тебе, факт е дека таму врие неспособни работници, кои што влегле само затоа што добиле награда лепач на плакати на месецот, факт е дека им е за нигде системот, па не го ни одржуваат па им паѓа на секој трет ден, само затоа што е купено поефтиното пред поквалитетното.

Али за конкретнава ситуација, да ја бараш вината само кај нив е игнорантно. Сигурно не очекуваш на два милиона народ, да се обезбеди систем за сите одеднаш да извадиме лични карти. Незнам точно кога се извадени новиве лични, али сигурно има добри две години откога е тоа направено. Што се чекало до сега ? Или мора се во државата да биде со закани, за да станеш и да извадиш лична. Тоа е тоа, што си надробил, тоа ќе сркаш. Али бар за јадење гомна не бива...

Али за конкретнава ситуација, да ја бараш вината само кај нив е игнорантно. Сигурно не очекуваш на два милиона народ, да се обезбеди систем за сите одеднаш да извадиме лични карти. Незнам точно кога се извадени новиве лични, али сигурно има добри две години откога е тоа направено. Што се чекало до сега ? Или мора се во државата да биде со закани, за да станеш и да извадиш лична. Тоа е тоа, што си надробил, тоа ќе сркаш. Али бар за јадење гомна не бива...
спомнав дека со таква технологија можат на ден мин 1000 лични карти да се вадат(во еден град) што е проблемот кај нас...сите податоци пристигнваат во СВР Скопје,зашто тогаш постојат тогаш СВР Велес,СВР Тетово,Куманово,Штип,Битола итн??????на 1 500 000 народ постои еден ирелевантен систем во кој пристигнуваат сите податоци:tapp:
не знам зашто е толкава голема процедурата за вадење на лични карти????картичките се сите готови т.е. пластифицирани,испечатени со посебен жиг(грбот и името на државата) е нив што им преостанува само.да ги стават на специјален принтач(не знам точно како им се вика машината) и да ми го напишат името,презимето,адресата,год на раѓање,матичниот и бројот на личната карта и сликата!!!!што е овде толку сложено,комплицирано и тешко:toe:
а замисли тоа да го работат 50 луѓе(што е смешна бројка во однос на вработеноста во МВР)........па секој да прави по 100 лични карти нема да ти закажат за февруари 2011 т.е. месечно ќе се вадат по 100 000 лични карти(збориме за бројка од 50 луѓе кои ги изработуваат личните карти,да прават на ден по 100 л.к.,за 25 работни дена во месецот,од 8 до 21 часот работно време,за еден град)
па мене ми пишува дека личната карта ми истекува во мај 2010...и според стариот закон(не овој новиов што го донесоа пред месец дена,кој како доѓа си прави закон по сопствена мерка,НЕМАМЕ ниеден закон со долгорчна незименетост или надополнување) должен е секој граѓанин да ја замени старата лична карта 14 работни дена пред да му истече или во случај ако е изгубена...........кажи ми јас во кој случај припаѓам овде според законот(стариот) за да ја сменам предвреме личната карта?????
и пак ќе напоменам НАЈГОЛЕМ ВИНОВНИК се самите ИНСТИТУЦИИ,народот е најмалку крив(барем за овој случај)

Јас менував адреса, верувај позаебано од тоа немало. Му носиш копија од купопродажен договор за куќа/стан, те закажуваат за сликање од ко ќе помини РЕОНСКИ полицаец да провери дали навистина живееш таму.... шо ќе ми е да ја променам адресата ако живеам на друга?

А да... и не заборавај дека мвр се врзани во token ring мрежа, па кој ќе го добие “жетонот“ има право да праќа податоци :)

Ви ол лив ин Америииикаа....Америкааааа ист вундаба!

Само што Американците пред 10 години видоа дека не го бива Токенот и си го усовршуваат Ethernet-от како најдобра комуникациска шема. (Со појавата на 10Base-T Ethernet)

Иако имаше едно време галама као Токен ринг е подобар од Етернет ама се укакаа Токенриговците кога видоа дека сето тоа им било само илузија!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom