Феминизмот и семејството

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Факт е дека децата уште од утробата развиваат посебен и длабок однос со мајката, кој уште повеќе се продлабочува со доењето. Ништо не може да ја замени оваа врска. Мајчинскиот глас и самото нејзино присуство делува смирувачки за детето, што е особено важно за психичкиот развој и натамошното напредување. Сигурно дека нема да биде исто ако детето го поминува денот само со таткото, а да не спомнувам забавишта, градинки, игротеки и сл.
Едно е човек да биде принуден да работи (за опстанок, нормален живот), а сосема друго е да брка кариера. Кариерата и семејството едноставно се исклучуваат едно со друго (постојат исклучоци, да, ама ни оддалеку не се толку чести колку што ги гледаме на ТВ).

Налетав на постов во темата за абортус, но овој дел е како створен за овде (сам себе го убијал :)):
Никој не ви вели вас вие да не раѓате деца, родете и 100 ако сакате, ама не ги осудувајте ние кои не мислат како вас. Јас мислам дека кариерата ми е поважна од тоа да бидам нечија мајка, и тоа е мој избор, па не ги осудувам оние кои одлучуваат да бидат добри домаќинки и мајки и тоа им е приоритет. Која сум јас да им кажам како треба да живеат?
Баш така. Која си ти (читај ФЕМИНИЗМОТ) да им' кажува како да живеат? Кои се тие жени што имаат смелост да се дрзнат да ги учат другите жени што е добро за нив?

Целава работа е трула. Во суштина, феминизмот е најголемиот дискриминатор на жените, затоа што ги смета за доволно глупави да не можат сами да одредат каков живот сакаат и толку неспособни што не можат да проценат дали се угнетувани/робови/whatever и да се справат сами со своите проблеми.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Ова секако пак од некои рекла казала. Ниту сум видел да е роб ниту... дедо ми никогаш и нема свикано ниту се има закането кон мојата баба. Но таа традиционално израснала домаќински 4 деца, дедо ми секогаш од работа наместо намачкан леб, макарони, туна или хамбургер имал зготвен топол ручек и внимание. Машките понапорни работи ги работел тој заради самата биологија/градба на жената. Истито тој однос се пренесувал од колено на колено, до денешен ден кога за жал нашата држава со невработеноста придонесоа да не постои квалитетен репер за способноста на мажот да нахрани, а жената да одгледа семејство.
А од каде муабетот дека не смеела да излага од дома?
И во кој смисол те молам денеска а и порано жената е роб? Алиштата? Ручекот? Епа затоа сеа испаѓаат нездрави облини кај децата, последица на напредокот на жената. можела и може да вози кола, можела, може да работи, но не можела да работи тешки, т.н. машки работи, ниту сега може. Иста е ситуација и со мажот. Има граница до каде се иде со распределба на обврските и во домот и вон домот.
Багеристката од САД сигурно би била посреќна кога би работела во канцеларија или во бутик, со лакирани нокти.

Која е добивката во општеството и генерално семејството што сега наводно жената не е роб? Каков е квалитетот на живеење на децата цел ден без мајка? Мајка е мајка Тамарче, тоа ќе го сфатиш откако ќе израснеш семејство и деца. Без разлика што моите се прилично големи, без разлика што заменувам многу активности, пак мајка им го формира квалитетот на домот со нејзиното присуство и функција. Цело е кога има се, но левата половина не може да ја замени десната...секоја постои како засебен ентитет кој сепак е недоволен и нефункционален кога не соработува со другиот.
Во патрирајхалните средини, а такви до пред половина век беа речиси сите на светов семејството е основна клетка на општеството. Тоа е патријархална институција. Но мене не ми е чудно, оти сум видел неколку примери, кога всушност жената е „глава“ на семејството. Дали поради карактерот, поголемата снаодливост или интелигенција, или пак дарбата за манипулација :) сеедно. И истата таа жена е домаќинка, сопруга и мајка со сите работи што одат со тоа.
Изјавите дека во семејството жената е роб, се пренасилени, освен ако не се работи за дисфункционално семејство. Како што кажуваш и ти, се работи за поделба на обврски, секому според неговите можности.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Со тоа што пробуваме да го следиме другиот свет, со се поголемата слободан во и вон семејството и така натаму...што добивме сега а што имавме порано кога нашите живееле во традиционално уредување на семејството. Се повеќе абортуси, се повеќе разводи, се повеќе убиства, без контрола без ред, се помалку топлина и блискост...стануваме странци во сопственото семејство токму ради наводното ослободување од стегите на традицијата.
Дали нашите баби грешеле кога ги воспитале нивните деца да станат луѓе со почит, со ред и нега на традицијата?
Почит постои, внимание постои, исто така помош постои и во обврските и активностите во домот... но истовремено секој треба да си има соодветна улога и место во и вон семејството.
Топлите и блиски односи се ОСНОВА за едно дете да порасне во здрав, психички стабилен и среќен човек. Но, пред се, економските услови ја оневозможија таа до некаде придобивка, семејството да има повеќе време за семејни работи. Развојот на економијата, и самиот економски поредок бара секој човек активно да се ангажира во професионалното поле, со тоа, и да му се намали времето за семејни обврски. Не можеме да правиме компарација со животот на нашите предци, и мене ми се допаѓаат тие модернистички трендови, но не смееме да ги земеме здраво за готово, и тоа најмногу не ми се допаѓа, зошто мора да е црно и бело? Нели може да има нијанси???
Има повеќе разводи, токму заради тоа што повеќе не е ,,за срамота,, жената да одбие да биде во брак со некој кој едноставно не и одговара. Нашите баби ја немале таа привилегија да го остават мажот ако ги изневерува, тепа, или едноставно ако не го сакаат. Не се чувствувале доволно вредни, како жени. Ниту тогаш бракот не бил идеален, напротив, ЈА ПРЕМОЛЧУВАЛЕ НЕСРЕЌАТА ЗА ДА НЕ БИДАТ ОСУДЕНИ. Да им било толку добро на жените, феминизмот како феномен, движење, филозофија немало да се појави. Во светот одамна веќе постоеле тие ,,трендови на еднаквост,, но нашиот народ имал поважна работа - ослободување од ропство, било чие. Се до 1945 година ние сме биле нечии робови, според тоа, нашите жени, па и мажи, имале попаметна работа од докажување на права, зошто ако немаш држава, немаш свои закони, според тоа немаш и свои права. Исламот има силно влијание врз нашиот менталитет, воспитувањето е категорија која се пренесува од колено на колено, и некои ,,правила,, денес видоизменети, постојат. Самиот факт што сеуште се очекува да е нормално мажот да биде со повеќе жени потекнува од таа традиција, кога жените биле далеку побројни од мажите, зошто мажите нормално умирале во војни, а жените раѓале. Денес сме изедначени бројно, па сепак никој не осудува некој маж ако има повеќе партнерки во животот.
Религијата како правилник за семејни односи НЕ МОЖЕ да биде основа, зошто секој што има познавања од било која монотеистичка религија знае дека улогите се стрикно поделени, а и секаде е жената подредена. Значи МОРАМЕ да пријдеме до нови модернистички правила, ако сакаме да зборуваме за еднаквост. Во спротивно, според христијанството (со исклучок на некои христијански гранки, секти итн), и исламот, како највлијателни религии, жената е како што кажав ,,совозач,, во семејството.

Нашите поблиски предци имале сфаќање за ,,тато носи мама меси,, коешто денес е неприфатливо за повеќето жени. Не за сите, нормално, има и такви на кои им одговара. Сепак, моето сфаќање е дека, семејното уредување во односите меѓу партнерите не треба да подлежи на колективно одобрување, негирање, осуда или пофалба. Тоа треба да си биде работа на партнерите. Кај нас не е така И СВЕСНИ сме дека не е така. Да ти дојде другар (не сфаќај лично, воопштено зборувам) и да ти рече од денес одлучивме со жена ми јас да ги чувам децата зошто за џабе работам, не ја бива работава веќе, таа подобро заработува, пообразована е, па да не плаќаме дополнителна помош, јас ќе останам дома, знаеш што ќе му биде речено??? Прво ќе му се фати сеирот, ќе го испоплукаат сите другари, ќе стане ,,лигуш папучар сељак,, итн итн итн... Никој нема да ја одобри таа постапка и да ја смета за разумна. ЗОШТО? Значи се размислува да се обезбеди подобро воспитание за децата, да се обезбеди подобар економски статус, итн. А сепак е ,,ненормално,, мажот да ја преземе таа ,,домашна,, улога.

Тоа го зборувам. Тоа не значи да не ги воспитуваме децата на почит и љубов. Па јас пораснав без ниту еден родител дома да седи и да ми бдее, ниту бабите не ме чуваа, па пораснав во човек на кој пред се му е важна сечијата благосостојба. Не се познаваме, а и темава не ни е за тоа, јас сепак носам со себе многу ,,старомодни и социјалистички,, сфаќања, во поглед на хуманост спрема луѓе, животни, посебно спрема деца. Значи не е до тоа, кој колку работи и не е до тоа дека мајка ми санки дома седела и ме учела на љубов секој ден. Стабилноста, разбирањето, взаемната поддршка на партнерите Е ОСНОВНА КЛИМА за добар развој на децата. Според тоа, треба да се мафнат сите луѓе на страна од тоа што не е нивна работа - туѓото семејство, и да се остави тоа семејство да се формира БЕЗ предрасуди и осудување. Тоа е барем мојата цел. Можеби и премногу анализирам, но да го сфатиме тоа како професионална деформација.

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
^ Се' ова е твоја лична опсервација на работите некогаш и сега, a e темелена на? Камо факти, бројки, линкови, статистики?
И пред се' одговор на [post=4223731]ОВА[/post] (вториот дел после цитатот), молам.
:smir:

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Баш убава тема и дискусија, ама ептен е расплинета, ако можете да ја спастрите малку, супер ќе биде.

Од ова што читам (зборувам неутрално) и ако добро разбирам, зборувате за различни работи, а сепак блиски. BooBoo's lover се ужаснува од лагите во нашата средина, општо од менталитетот, од традиционалните сфаќања кои се` уште на површина стојат како Библија, а самата суштина на денешниот живот е многу поразлична. Со кратки зборови, на насловната страница пишува дека книгата е Библија, а внатре содржината е Содома и Гомора. :)

И таа се бори против тоа лицемерие. Грешка нејзина беше што спомна само една ситуација, имено бројот на сексуални партнери, па погрешно ја сфативте дека се бори за сексуално ослободување. Се бори против ограниченоста во нашата средина, каде за секого имаме совет, за сечија постапка имаме мислење, за сите други знаеме најдобро, а во самиот наш дом ги оставаме работите трули. Само и само од причина, за да бидеме прифатени од мнозинството што размислува како стадо, односно без цел и без индивидуалност:

Таа го опишува следново:

- жените не изневеруваат - ќутете, не збориме за тоа што се случува во темница
- жените не мастурбираат - аууууу, не тропај глупости
- жените немаат анален секс - бљак
- жените немаат повеќе од еден партнер - познатото, ти си ми втор :)
- ако имала повеќе од еден - курва

И покрај ова солење памет и кроење на туѓите животи, кога ќе му се претстават на потенцијалниот како деви марии, понатаму продолжуваме со ....

- ако се мажела бремена - направиле беља, па морале
- ако се мажела, а не забременила во првата година - кариеристка, кога мисли таа да раѓа
- ако не забременила втората година - јалова е
- ако роди едно дете - ајде, одма, додека се врели мекиците, спремај се за второ
- ако не сака второ дете - што жена ќе беше, ќе си го остави детето сираче
- ако роди 3 деца - види ја, ги остава голи и боси да одат, не може на сите да им се посвети
- ако роди 5 деца - види ја, од спална не излегува
- ако мажот случајно се изгужвал во кошулата - види ја, баш и` е гајле како оди во јавност човекот
- ако мажот е слаб - види ја, нема поим од готвење, го исуши човекот
- ако мажот е дебел - види ја, му ја изеде душата, кутриот само во јадење наоѓа утеха

...... и слободно дополнете понатаму. :)

И ваквите конзервативни и традиционални ставови најчесто потекнуваат од самите жени (кои понатаму сопствените деца си ги воспитуваат во тој дух), а мaжите и баш не се замараат многу многу, тоа и` беше поентата на BooBoo's lover. Оваа борба да биде придобиена.

Од друга страна, останатите зборуваат за правата кои ги има жената денеска и и` се дадени и загарантирани со закон. Како што спомнав погоре: образование, движење, гласање, партнер по наш избор, работа по наш избор, а притоа ги уживаме и придобивките од модернизацијата, која значително ни ги олесни домашните обврски. И нивното прашање е: што повеќе од ова сакаат жените??

Барем од она многу што беше кажано, ова е мојот впечаток, ако сум утнала слободно пишете. :)

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Says who? Не викам дека не се правеле вакви работи, ама се чудам како вие би можеле да ги знаете (а нели не се зборувало за нив). Можеме да кажуваме приказни до бескрај, ама не значи дека било така. Искрено, мислам дека ова е претерување, жената била роб, бла бла.. Демек порано мажите не си ги сакале жените и семејствата и гледале само за свое добро. А за кого работеле по цели денови? За кого оделе на печалба? Кога веќе тврдите дека било вака или онака, дајте некој линк, некој доказ. Инаку можеме и ние да измислуваме контра-приказни, но каде ќе не одведе тоа?
Не се зборувало тогаш, се кажува во поново време, аман чоек мора да ви ги џвака залаците за да сфатите.
Добро бе човече сега намерно се правиш наудрен? Колку книги биле напишани во минатото кои сведочат баш за тоа како жената била третирана од страна на мажот посебно тука, во Македонија. Ако си ги прочитал „Крпен живот“, „Пиреј“, ќе знаеш за што зборувам.

Кога влегов на темата, веднаш ги видов тие малограѓанштини од страна на мажите, особено оние кои постираат после BooBoo's Lover.

Oбјаснете ми зошто осудувате кога една жена спие со повеќе од 3 мажи? Зошто таа МОРА по секоја цена да биде домаќинка за да сакате вие да се жените со неа? Оти ви е мака или страв да не ви се повреди машкоста ако зготвите еден ручек или пуштите една машина?

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Темава е расклинкана најмногу поради __________ (сами пресудете), но ај да пробаме да ја средиме.

И покрај многуте [post=4222396]контрадикторности[/post], во најголемиот дел од своите постови, BooBoo's Lover (како најжесток поддржувач на феминизмот овде) се бори/залага за:
Според мене, законски не, но морално сеуште ни е потребна доза на феминизам. Феминизмот проповеда слобода на жената, не само законски, туку и морална слобода. Мене ми е смачено сеуште ЖЕНИТЕ меѓу себе да се јадат, пред се (види ја курвава, се ебела со 3ца) а потоа и самите мажи да ја спроведуваат и те како практикуваат таа сексуална дискриминација.
Мене не ме повредуваат мислењата на другите, но има девојки кои влегуваат во брак во кој не сакаат да влезат само зошто имале секс со некого, па сега следниот што ли ќе помислел.
Додека да го смениме тој менталитет, не смееме да ја заборавиме моралната битка на жената за рамноправност. Ок е типот да прави што сака, кога сака, каде сака, а типката е ,,курва,, ако прави дури половина од тоа што тој го прави?????????
Види, добро потенцирав дека не мислам на законски норми. Мене знаеш зошто ми пречи заостанатиот менталитет на ова поднебје??
. . .
Во целиот свет, не секогаш луѓето имаа сексуална слобода. Тоа е придобивка на новото време. Само кај нас доцни таа придобивка. Кој рече дека е грешка да имаш во животот повеќе сексуални партнери?
. . .
Но ние нашите ќерки ги воспитуваме да изиграваат дева марија, а тоа не го сакаат и живеат во страв дека ,,утре лошо ќе се мисли за нив,,. Јас зборувам за таа борба, и нема да се откажам од неа.
сексуалното воспитание на децата е една работа, за кое апсолутно тврдам дека треба да постои како задолжителен предмет во средното образование.
Реков дека има врска сексуалната дискриминација и во погрешен правец отиде муабетот. Зборувам за дискриминацијата каде што е ок типот да имал секс со 15, ама типката ако не изиграва невиност, ќе биде МОРАЛНО осудувана. Зборувам за МОРАЛНИ правила и норми, оние ненапишаните, како што кажа Pearl - менталитетот. И тоа се менува.
. . .
Затоа реков, менување на менталитет.
. . .
За крај не сексуалната дискриминација.
До сега, најголем дел од учесниците на темава се согласија дека :
1. Феминизмот во крајна линија е ДЕСТРУКТИВЕН и наметнува ДОМИНАЦИЈА НА ЖЕНИТЕ НАД МАЖИТЕ.
2. Феминизмот промовира РАЗВОД. Како што истакна Lurtz:
Theory Feminism
Divorce is a positive thing for women and children as only men benefit from family life. They believe that female single parent families are better than nuclear families for women.
3. Феминизмот промовира КАРИЕРА, а кариерата во најголемиот дел од случаите има директни НЕГАТИВНИ ПОСЛЕДИЦИ ПО СЕМЕЈСТВОТО.

Eве да се сложиме и дека сите поенти кои ги истакна BooBoo's се на место. Целата причина за постоењето на сите негативности што ги истакна таа, лежи во СЕКСУАЛНА НЕИНФОРМИРАНОСТ, ЗАОСТАНАТ МЕНТАЛИТЕТ/МАЛОГРАЃАНШТИНА И ОТСУСТВО НА ЕТИКА (т.е. ДВОЕН МОРАЛ). Со самото нивно истакнување, веќе се наѕираат решенијата. ФЕМИНИЗМОТ НЕ Е ЕДНО ОД НИВ, ФЕМИНИЗМОТ САМО ГИ СОДРЖИ ОВИЕ РЕШЕНИЈА ВО СЕБЕ!

Е сега, стигнуваме до ова:
На светот не е се црно и бело. А очигледно ти не можеш да го сфатиш тоа. Мене ми се допаѓа феминизмот во одредени работи, кои тврдоглаво и целосно ги поддржувам, но има и работи со кои не се согласувам. Зошто мора да се согласувам со целата филозофија за да ја прифатам?
Иако БооБоо смета дека слабо стојам со нијансите, јас сметам дека баш таа не ја сфаќа нивната поента. Феминизмот е движење со јасно дефинирани цели. Нема нијанси, или го следиш, или си против.

Моето прашање до неа и до сите што го поддржуваат феминизмот е:
Зошто, о зошто би поддржувал нешто што има само неколку добри страни, но во крајна линија е деструктивно?
Или посликовито:
Ако сакам ѕидот во собата да ми е светло-син (на пример), зошто би го фарбал со цела палета на бои, ако можам само со онаа што ја сакам?

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Зошто, о зошто би поддржувал нешто што има само неколку добри страни, но во крајна линија е деструктивно?
Или посликовито:
Ако сакам ѕидот во собата да ми е светло-син (на пример), зошто би го фарбал со цела палета на бои, ако можам само со онаа што ја сакам?
Сите работи во крајна линија се деструктивни. Ова ти е глупаво поставено.

Ако сакаш ѕидот да ти е светло-син, не значи дека не треба да прошараш со очите и да разгледаш други бои, и да имаш на ум дека можеби некоја друга боја ќе ти се допадне.

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Не ми замерајте, ама јас целосно се изгубив во нијансите, овај во муабетот. :):)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
Не се зборувало тогаш, се кажува во поново време, аман чоек мора да ви ги џвака залаците за да сфатите.
Добро бе човече сега намерно се правиш наудрен? Колку книги биле напишани во минатото кои сведочат баш за тоа како жената била третирана од страна на мажот посебно тука, во Македонија. Ако си ги прочитал „Крпен живот“, „Пиреј“, ќе знаеш за што зборувам.

Кога влегов на темата, веднаш ги видов тие малограѓанштини од страна на мажите, особено оние кои постираат после BooBoo's Lover.

Oбјаснете ми зошто осудувате кога една жена спие со повеќе од 3 мажи? Зошто таа МОРА по секоја цена да биде домаќинка за да сакате вие да се жените со неа? Оти ви е мака или страв да не ви се повреди машкоста ако зготвите еден ручек или пуштите една машина?
Големограѓанке, објасни што значи малограѓанштина во случаиве.
Второ објасни каков роб била жената и дали сега е или не е. Пиреј? Да, домаќините оделе на печалба, праќале пари и таму добар дел од нив рано ги оставале коските, а жената доживувала длабока старост...ама примери најде за дискриминација...оф леле. Зашто се срамиш од традицијата, селото, корените.

Oбјаснете ми зошто осудувате кога една жена спие со повеќе од 3 мажи?
Три, 5-пеесет...Среќа наша постојат проститутки со двоцифрени.

Ме боли онаквото со колку ќе спие некоја...нека се раскине од дупење, нејзин проблем ако не ми влезе у куќа. Али проблем е и на државата, идните семејства...и тако даље.

Ене една се фрка со кого стигне не бира албанци, македонци, роми, млади стари...спонзоруша за ситни пари, само да остане Скопје (од друго место е). И? утре ќе заебе некое саглам момче кое бара љубов, домаќинка, мајка за своите деца и нормално семејство. Не е сапун ама ко ќе имаш дете да те видам нека земе курва, како ќе реагираш.

Зошто таа МОРА по секоја цена да биде домаќинка за да сакате вие да се жените со неа?
Ретки случаи се некој да знае и да земе маалска ор... или некоја што освен лак за нокти не знае ништо друго.

за семеен партнер ти или други напредни женски особи бирате/сте бирале (батали го само зборот љубов у муабетов) домаќин чоек, курвар, кафански бекрија, богаташ, пијаница, садист? Тошо Малерот?

Епа Перличка, мислам дека муабетот отиде во невиноста и месењето пита. Муабетот мислев ќе се води околу феминстичките движења од минатото и сегашноста (ене и линкови за гоолемите придобивки), нивните резултати, последици врз семејството и одредени социолошки трендови во тој смисол. ..ко жена ми да е (пошто сум по традицијата и патријархалноста) у бурка па и со ланец врзана...налет такви напамет и осудувачки муабети.

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Сите работи во крајна линија се деструктивни. Ова ти е глупаво поставено.
Ако сакаш ѕидот да ти е светло-син, не значи дека не треба да прошараш со очите и да разгледаш други бои, и да имаш на ум дека можеби некоја друга боја ќе ти се допадне.
Грешката е во тоа ти како го поставуваш. Јас прошарав со очите, го разгледав феминизмот и сите негови бои, ми се допаднаа неколку од нив и решив САМО со нив да бојам, а не со целата палета што ја нуди феминизмот.
Со други зборови, наместо феминизам, јас сум за:
1. СЕКСУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ
2. ЕТИКА
3. ________(дополни што било)
Како резултат на овие, ќе се смени и менталитетот.
Ова е само еден пример на директен пристап за решение на проблемите.
Феминизмот исто така може да ги реши овие проблеми, но со себе носи премногу негативни последици. Затоа, феминизам не ни треба.

Не ми замерајте, ама јас целосно се изгубив во нијансите, овај во муабетот. :):)
Да речеме имаш партија која се залага за 10 точки. Ти се согласуваш само со 2-3 од тие точки, а си против останатите. Дали ќе ја поддржуваш и пропагираш таа партија, или наместо тоа ќе се зачлениш во некое здружение кое се бори само за тие 2-3 точки, без притоа да носи негативни последици?
Или:
Имаш одреден проблем, и имаш на располагање 2 решенија. Едното е со хепиенд, а другото носи со себе нови проблеми т.е. негативни последици. Кое ќе го одбереш?
Се работи за здрав разум, ништо повеше. Премногу е очигледно дека феминизмот е решението кое носи нови проблеми, затоа треба да се избегне.

(Сите прашања беа реторски :) )

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.349
може да се реши многу нешто со едукација и самоедукација, но сите се фаќаат за некои идеи кои требало да претставуваат нешто добро со одредени прилагодувања (ради неуниформноста на женската психа, став...биологијата), но пошто биле насочени во погрешен правец, послужиле како инструмент во погрешни раце, ја изгубиле смислата на постоењето. Последиците се податоците приложени наназад. Кај нас не е менталитетот во прашање. Во прашање се транзициските "вредности".
Пак ме интересира -дали жената денеска рамноправно е застапена во сите работни места во државава (од рудници, асфалтни бази до службенички и раководителки) и дали нејзината улога во домот како мајка може да ја замени таткото.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Темава е расклинкана најмногу поради __________ (сами пресудете), но ај да пробаме да ја средиме.

И покрај многуте [post=4222396]контрадикторности[/post], во најголемиот дел од своите постови, BooBoo's Lover (како најжесток поддржувач на феминизмот овде) се бори/залага за:

До сега, најголем дел од учесниците на темава се согласија дека :
1. Феминизмот во крајна линија е ДЕСТРУКТИВЕН и наметнува ДОМИНАЦИЈА НА ЖЕНИТЕ НАД МАЖИТЕ.
2. Феминизмот промовира РАЗВОД. Како што истакна Lurtz:

3. Феминизмот промовира КАРИЕРА, а кариерата во најголемиот дел од случаите има директни НЕГАТИВНИ ПОСЛЕДИЦИ ПО СЕМЕЈСТВОТО.

Eве да се сложиме и дека сите поенти кои ги истакна BooBoo's се на место. Целата причина за постоењето на сите негативности што ги истакна таа, лежи во СЕКСУАЛНА НЕИНФОРМИРАНОСТ, ЗАОСТАНАТ МЕНТАЛИТЕТ/МАЛОГРАЃАНШТИНА И ОТСУСТВО НА ЕТИКА (т.е. ДВОЕН МОРАЛ). Со самото нивно истакнување, веќе се наѕираат решенијата. ФЕМИНИЗМОТ НЕ Е ЕДНО ОД НИВ, ФЕМИНИЗМОТ САМО ГИ СОДРЖИ ОВИЕ РЕШЕНИЈА ВО СЕБЕ!

Е сега, стигнуваме до ова:

Иако БооБоо смета дека слабо стојам со нијансите, јас сметам дека баш таа не ја сфаќа нивната поента. Феминизмот е движење со јасно дефинирани цели. Нема нијанси, или го следиш, или си против.

Моето прашање до неа и до сите што го поддржуваат феминизмот е:
Или посликовито:
Исто како што Јунг е ученик на Фројд, и создава своја школа на основите на психоанализата. Исто како што ако не можеш да апстрахираш правилно од неправилно имаш сериозен проблем. Ете така, исто како што не мораш да бидеш член на политичка партија, ама можеш да бидеш симпатизер и да ги разгледуваш другите политички опции. Како што кога ќе ти направат за ручек турли тава, ги јадеш компирите и пиперките а месото го тргаш зошто не ти се допаѓа. АКо немаш способност сам да анализираш и да го прифаќаш доброто, а отфрлаш лошото, осакатен си за една многу важна човечка психичка особина.

Би го фарбала ѕидот со боите на виножитото, лично јас. Различноста е позитивна, а не негативна одлика, обележје, карактеристика. Ако се сите ѕидови бели, ќе добиеш слепило најверојатно, и ќе ја изгубиш способноста за разликување.

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Исто како што Јунг е ученик на Фројд, и создава своја школа на основите на психоанализата. Исто како што ако не можеш да апстрахираш правилно од неправилно имаш сериозен проблем. Ете така, исто како што не мораш да бидеш член на политичка партија, ама можеш да бидеш симпатизер и да ги разгледуваш другите политички опции. Како што кога ќе ти направат за ручек турли тава, ги јадеш компирите и пиперките а месото го тргаш зошто не ти се допаѓа. АКо немаш способност сам да анализираш и да го прифаќаш доброто, а отфрлаш лошото, осакатен си за една многу важна човечка психичка особина.

Би го фарбала ѕидот со боите на виножитото, лично јас. Различноста е позитивна, а не негативна одлика, обележје, карактеристика. Ако се сите ѕидови бели, ќе добиеш слепило најверојатно, и ќе ја изгубиш способноста за разликување.
Добра поезија ни раскажа, ама... Во случајов ни' е сервирана турли-тава од која ние го сакаме само месото (да речеме) ама морамe да ги јадеме и другите додатоци, само за не ја навредиме готвачката, додека некои од нас повторно бараат турли-тава за ручек, и покрај тоа што имаат избор да ручаат само месо. :tapp:

Ох, и ако сакаш да ти биде ѕидот син, ќе го фарбаш со сите бои? Ако сакаш розеви патики, ќе купиш зелени? Ова е надвор од сите дефиниции на логичко и здраворазумско размислување.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Големограѓанке, објасни што значи малограѓанштина во случаиве.
Второ објасни каков роб била жената и дали сега е или не е. Пиреј? Да, домаќините оделе на печалба, праќале пари и таму добар дел од нив рано ги оставале коските, а жената доживувала длабока старост...ама примери најде за дискриминација...оф леле. Зашто се срамиш од традицијата, селото, корените.

Три, 5-пеесет...Среќа наша постојат проститутки со двоцифрени.

Ме боли онаквото со колку ќе спие некоја...нека се раскине од дупење, нејзин проблем ако не ми влезе у куќа. Али проблем е и на државата, идните семејства...и тако даље.

Ене една се фрка со кого стигне не бира албанци, македонци, роми, млади стари...спонзоруша за ситни пари, само да остане Скопје (од друго место е). И? утре ќе заебе некое саглам момче кое бара љубов, домаќинка, мајка за своите деца и нормално семејство. Не е сапун ама ко ќе имаш дете да те видам нека земе курва, како ќе реагираш.

Ретки случаи се некој да знае и да земе маалска ор... или некоја што освен лак за нокти не знае ништо друго.

за семеен партнер ти или други напредни женски особи бирате/сте бирале (батали го само зборот љубов у муабетов) домаќин чоек, курвар, кафански бекрија, богаташ, пијаница, садист? Тошо Малерот?

Епа Перличка, мислам дека муабетот отиде во невиноста и месењето пита. Муабетот мислев ќе се води околу феминстичките движења од минатото и сегашноста (ене и линкови за гоолемите придобивки), нивните резултати, последици врз семејството и одредени социолошки трендови во тој смисол. ..ко жена ми да е (пошто сум по традицијата и патријархалноста) у бурка па и со ланец врзана...налет такви напамет и осудувачки муабети.
КАКО ТОА СПОРЕДУВАШ ПРОСТИТУЦИЈА СО СЕКСУАЛНА СЛОБОДА, ОБЈАСНИ МИ????? ВО КОЈА ЛИНИЈА СЕ ИСТИ, ИЛИ БАРЕМ СЛИЧНИ???

Ете дојде до делот --- што ќе ми е ако не е домаќинка. Ти што ќе си и ако не ја сфаќаш нејзината потреба да оствари кариера во финансиите, а не во кујната??? И ете ја таа дискриминација - спиела со повеќе - курва е. Знаеш ли што е курва?? Мислам дека на твои години е глупаво да ти објаснувам која е разликата меѓу слободен и своеволен сексуален живот, и проституција.

Малограѓанштина е тоа - ако не е домаќинка - курва е, се дупи со шефот, итн итн итн.
Ретки случаи некој да земе ороспија што знае само за лак за нокти (ако не е домаќинка - ороспија е, а?) . А што ако е брокер, што ако е извршен директор во Т-мобиле?????? Што ако е полицајка, работи во 3 смени???? Што ако е хирург и по 5 дена живее во болница???? Пак е курва?? Зошто нема време да испере, испегла, направи ручек?? А господичниот и маж е премногу свилен да се фати да направи нешто??

За семеен партнер СЕКОЈА ОБРАЗОВАНА ЖЕНА бара човек кој е сличен на неа, има разбирање за нејзините професионални потреби, нејзината кујнофобија (што не мора да биде) и секој НОРМАЛЕН ОБРАЗОВАН ЧОВЕК не очекува да најде учителка од 1-4 одд која цел ден ќе му кука да идат на излет или моооорааа во 3 попладне да си дојде на ручек, зошто и нему не му е потребна жена што ќе го малтретира со хармонични жалопојки, зошто не е свесна дека некој има поголема амбиција од неа, и дека може некој друг да смени сијалица (на пример она самата) наместо да го чека него.

Тоа е тоа раслојување. Пообразованите и мажи и жени немаат потреба од феминизам, зошто ни мажите, ни жените не се обидуваат да се надвладеат на полова основа, никој никого не убедува чија е кујната, зошто се свесни дека или е ничија или е заедничка.

Само кај нашите југоносталгици има оставено силни лузни тој режим, па и огромни лузни на сфаќањето на жените и нивното место во општеството.

Јас за дискриминација го сметам токму тоа, ако не е домаќинка - курва е, ако имала секс со повеќе мажи - пак е курва, недај боже деца да има.

Сите им е лесно да зборуваат за другите, а себеси не се гледаат.

Пријатно од мене, веќе ви се јасни моите ставови на сите, уживајте во дискусијата.

--- надополнето ---

Добра поезија ни раскажа, ама... Во случајов ни' е сервирана турли-тава од која ние го сакаме само месото (да речеме) ама морамe да ги јадеме и другите додатоци, само за не ја навредиме готвачката, додека некои од нас повторно бараат турли-тава за ручек, и покрај тоа што имаат избор да ручаат само месо. :tapp:

Ох, и ако сакаш да ти биде ѕидот син, ќе го фарбаш со сите бои? Ако сакаш розеви патики, ќе купиш зелени? Ова е надвор од сите дефиниции на логичко и здраворазумско размислување.
Не сакам ништо еднобојно. Еднобојноста е одлика на слепите луѓе. Луѓето неспособни за барање, истражување, сфаќање. Никој денес целосно не го прифаќа феминизмот зошто си ја оствари својата задача. Во развиените земји речиси и не постои традиционален брак. Постојат само подграноци на феминизам, кои си опстојуваат и одделно како помали акции и движења (најчесто врз менталитет, не врз закони ) влијаат. Исто како што сите знаеме дека не треба да убиеме куче, дека е противзаконски, дека треба да вдомиме куче, така е исправно, но сепак сите фрлаат кучиња по улица, и привидно законот е супер, имаат права кучињата, ама сепак се потребни здруженија за до некаде да се испочитуваат нивните права.

Феминизмот во оваа земја во своја ублажена форма ќе биде потребен уште долго ЗОШТО постојат:
1. Насилство врз жените, кое тие сеуште го прикриваат и трпат
2. Кариерен неуспех, зошто ,,мажот не и дозволил,, ,,мора да се грижи за децата,, ,,мора некој да готви чисти пере,,
3. На било кое работно место (поодговорно) бараат жена која нема деца, и услов и е да не забременува во одреден период
4. Преферираат немажени, без деца жени на секое одговорно работно место

Kajgana Shop

На врв Bottom