Зошто атеистите немаат одговор на следниве прашања.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Prvo prasanjeto e glupo, aludira deka teistite imaat odgovor na istite, sto nemaat, imeno lugeto voopsto ne mozat da znaat mnogu nesta i zatoa i naucnoto znaenje poaga od aksiomi od stavovi od koi se poaga bez istite da se dokazuvaat bidejki sprotivnoto e tavtologija!

Член од
25 јануари 2007
Мислења
295
Поени од реакции
105
Право да ви кажам, просто им завидувам на вернициве, бидејќи имаат одговор на сите прашања, си им е убаво спакувано во книга, треба само да формулираат прашање а одговорот се знае каде е. Највероватно тоа е полесен начин да се мине низ животот.

S

Sagan

Гостин
10. Which came first--the chicken or the egg?
Јајцето е прво.
Многу влечуги се размножувале со јајца во време кога птиците не биле сеуште еволуирани.

Едит: Ах, веќе било одговорено... јаз’к.

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.373
Поени од реакции
4.904
Можеби ради тоа што не се замараат ?!?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Ако не го убијам јагнето, ќе порасне и ќе живее 20 години.

Не сакам да оставам линкови на неубави работи, за кои сум сигурна дека не се дозволени од оној кој ги створил живите суштества.

Затоа и највалканата свиња е духовно почиста од најголемиот верник. Искрена е со себе и со својот живот. А вие верувате во тоа што ви се допаѓа, а не во вистината.
И јагнето не живее 20 години, зависно од генетскиот потенцијал и условите на средината. Технички, фетус се нарекува кај животните, но истите фази се среќаваат и кај пченица, репка...со други поими. Се надевам знаеш што е генетски потенцијал, но не е битно во муабетот. Битно е што има миљон вакви теми и заправо никој не знае што е вистина (а можеби и знае, којзнае), а само се повикува на одредени извори. Од прашањата во првиот пост секој дава одговор како смета дека е правилно што можеби има делче од вистината, а можеби и не.

А вие верувате во тоа што ви се допаѓа, а не во вистината.
Која е вистината? Секој верува во тоа што му се допаѓа до одредени граници и со одредени критички осврт кон истото. За мене е исто фантазија да се држам до теоријата дека на почеток било ништо и одеднаш се создало се колку и библиските записи (кои 2 различни гледишта патем прашање е колку ги разбираме на ова ниво на развој). Што ако и двете (условно кажано) страни, и двете гледишта во крајна инстанца упатуваат кон едно и исто?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Која е вистината? Секој верува во тоа што му се допаѓа до одредени граници и со одредени критички осврт кон истото. За мене е исто фантазија да се држам до теоријата дека на почеток било ништо и одеднаш се создало се колку и библиските записи (кои 2 различни гледишта патем прашање е колку ги разбираме на ова ниво на развој). Што ако и двете (условно кажано) страни, и двете гледишта во крајна инстанца упатуваат кон едно и исто?
А зошто се ограничуваш само на тие 2 теории? Колу за волја на вистината Бинг-бенг (која не ја поддржувам во целост) теоријата и не вели баш дека е од ништо.

Ако имаш трпение погледај го видеово
Evolution of Life On Other Planets: Even the Gods Have Godse

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
А зошто се ограничуваш само на тие 2 теории? Колу за волја на вистината Бинг-бенг (која не ја поддржувам во целост) теоријата и не вели баш дека е од ништо.

Ако имаш трпение погледај го видеово
Evolution of Life On Other Planets: Even the Gods Have Godse
Не се две теории него поларизирани 2 гледишта (иако мислам дека ни се вештачки наметнати и по форуми и по други медиуми) со многу ограноци.

Што се однесува до видеото, често размислувам за развој на живот (она што значи како поим за нас) од други делови во други универзуми...затоа и велам дека библиските записи можеби не се конечни и единствено полноважни за земјата. Иако во преводите се споменува земјата, дали преводите се точни и дали за да населението во како што спомнав сегашниот ограничен развој на техничките науки, логиката, поимањето за паранормално...со еден збор ограниченоста на човековиот ум....заради такво нешто ни е претставена упростена и нам блиска верзија која можеме да ја сфатиме. Не знам, но мислам дека никој не знае...ни дека постои живот па тој живот е пренесен овде, ни дека не тргнало се оттука. Пак доаѓаме до истото -претпоставка и верување по слободна волја.

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Јас мислам дека Атеист нема одговор на прашање, се додека не најде одговор на прашање. Значи научно докажан одговор. А научно докажан одговор држи вода, значи видено е, чуено е, ако не си видел ке го поновиме експериментот и ке видиш ти вернику дека тоа е така.
Доколку Атеистот го нема одговорот на прашањето ондак можностите кај него се бекоснечни, или поедноставно кажано он не верува. Додека верникот си има книга издадена пред 2000 години и он си верува у тоа. Што е многу паметно! Верникот не се замара да размислува и да докажува и да жртвува поради тоа докажување. Си живее едноставно.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Јас мислам дека Атеист нема одговор на прашање, се додека не најде одговор на прашање. Значи научно докажан одговор. А научно докажан одговор држи вода, значи видено е, чуено е, ако не си видел ке го поновиме експериментот и ке видиш ти вернику дека тоа е така.
Доколку Атеистот го нема одговорот на прашањето ондак можностите кај него се бекоснечни, или поедноставно кажано он не верува. Додека верникот си има книга издадена пред 2000 години и он си верува у тоа. Што е многу паметно! Верникот не се замара да размислува и да докажува и да жртвува поради тоа докажување. Си живее едноставно.
Има еден проблем тука...сите во школите учиме она што ни го сервираат као една "научна вистина" -по сите погоре прашања, а дали е, никој на школо се нема побунето дека не е. Си ќутиме и си учиме.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
aj aj dosta vas gospod ne vi pomaga nie da vi pomogneme za da gospod ni dal zdravje kako ne kutete si koa ne vi pomaga gospod....

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
vaka gledav pred nekoe si vreme video debata vernik vs ateist i tipcevo ateistov si dosol na vreme vo prepolnata sala dodeka vernikov kasnel (mislam deka se rabotese za musliman) i ovoj pocna da kazuva deka deka se isplasil deka ne idel zatoa so ke go otepal so zborovi i ups se pojavuva vo momentov vernikov i mu vikat ateistov so kaznis da ne se isplasi i ovoj mu vikat ne sega ke ti objasnam zs. Citiram "koga idav navaka naidov na edna reka imase mn voda nemozev da ja preminam,odednas od vodava izleguvaa stici i samo se poklopuvaat i se pravi camec koj doajdza nakaj mene i jas se kacuvam i dojdov tuka" i tuka zavrsi debatata tolku od ateistov so e "pameten"......za oni koi ne ja svatija poentata (mora nekoj nesto posilno od nas da ne ima napraveno nemozeme da bideme od nisto ova so sme sega)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
vaka gledav pred nekoe si vreme video debata vernik vs ateist i tipcevo ateistov si dosol na vreme vo prepolnata sala dodeka vernikov kasnel (mislam deka se rabotese za musliman) i ovoj pocna da kazuva deka deka se isplasil deka ne idel zatoa so ke go otepal so zborovi i ups se pojavuva vo momentov vernikov i mu vikat ateistov so kaznis da ne se isplasi i ovoj mu vikat ne sega ke ti objasnam zs. Citiram "koga idav navaka naidov na edna reka imase mn voda nemozev da ja preminam,odednas od vodava izleguvaa stici i samo se poklopuvaat i se pravi camec koj doajdza nakaj mene i jas se kacuvam i dojdov tuka" i tuka zavrsi debatata tolku od ateistov so e "pameten"......za oni koi ne ja svatija poentata (mora nekoj nesto posilno od nas da ne ima napraveno nemozeme da bideme od nisto ova so sme sega)
Аеј, шо ни кажа сега... го искршил овај со зборови а? Цццц, да си иби веко, и во река и во штици... нема заебанци со дедо боже а? Уште непочнати го преебал со факти... а каде ја гледаше дебатата?

--- надополнето ---

Verata za prostite e vistina
za mudrite e laga
a za vlastite korisna!
(Koj bese?)
А бе кој и да бил во право бил. :)

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
Аеј, шо ни кажа сега... го искршил овај со зборови а? Цццц, да си иби веко, и во река и во штици... нема заебанци со дедо боже а? Уште непочнати го преебал со факти... а каде ја гледаше дебатата?

--- надополнето ---

А бе кој и да бил во право бил. :)
mislev ke ti e jasno ..... ateistov kako so go narekol tipcevo se zgazilo od smeenje i deka toa nemozi da e vistina a togas go prasa ovoj kako mozi togas svetov vaka sovrsen da e nastanat sam po sebe bez nekoj da go napravi pazi od nisto nesto (kupi prazna kesa stavija sokrija nekade mozi po nekoe si vreme ke najdes pati)

--- надополнето ---

na youtube imase mislam bosanski prevod ili neznam tocno srpski taka nes bese a go barav da go postiram ama niso

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
mislev ke ti e jasno ..... ateistov kako so go narekol tipcevo se zgazilo od smeenje i deka toa nemozi da e vistina a togas go prasa ovoj kako mozi togas svetov vaka sovrsen da e nastanat sam po sebe bez nekoj da go napravi pazi od nisto nesto (kupi prazna kesa stavija sokrija nekade mozi po nekoe si vreme ke najdes pati)
Светов е далеку од совршен.
Од ништо нешто не се прави - слободно ова ако знаеш може да го оспориш.

Kajgana Shop

На врв Bottom