МИРКА ВЕЛИНОВСКА ЗА ПРЕЦЕДАТЕЛ НА Р.МАКЕДОНИЈА

• Креатор на темата Креатор на темата BuSarCe
  • Време на започнување Време на започнување
Кој ја пишува македонската антиисторија?

Ако својот критички став слободно сум го изразувала во еднопартизмот, не гледам причина зошто сега, во демократија, би се стеснувала да критикувам појавни облици на наци-фашизам и неоколонијализам. Европа е во мојата агенда само како слободна и демократска. Никако како шовинистичка и ксенофобична

mirka[65].jpg

Мора да е многу гадно во „интелектуалниот“ камп на македонската квазилевица, штом по десетгодишни напори да ме маргинализира, токму мене, заедно со еминентни професори, доктори на науки, ме смести во промоторите на десната „антиисториска“ опција. Ние осуммина сме најновите виновници зашто на ресетираното друштво од Бихаќка никако да му тргне. Би сакала на авторот во македонскиот „Глобус“ да му ги разбистрам збрканите мисли за да направи разлика помеѓу конвертитство и поддршка на реформи, да открие што се принцип и интегритет, а што опортунизам и идолопоклонство, што се слобода и демократија, а што демократски централизам и тоталитарност.

На СДСМ и недостига политички идентитет. Таа хронично страда од недостиг на принципи: принцип е основна вистина или појдовна позиција која служи како темел за изградба на систем, уверувања и однесување. Ако една политичка партија отстапила од принципите (темелните вредности) на кои ја заснова политичката идеологија и ги жртвувала за дневните потреби и интереси, таа во очите на луѓето (консументите) станува политички шкарт. Во конкретниов случај, левица која од позиција на власт, нескрупулозно ги згази сите човечки и работнички права при приватизацијата во која целокупниот општествен имот го трансферираше на десетина директори, левица која мисли дека само таа има природно право да владее, левица која жестоко се бори против правото на својот народ да ја осознава, анализира, превреднува и слави интегрално сопствената историја, да има, како и секој друг народ во светот, свои национални митови, не може да очекува успех. Партија која не се потруди макар нешто да изгради, која 15 години немилосрдно го крчмеше наследството создадено од претходната генерација, која не умееше да прави реформи, која ниту еднаш не даде отчет за тоа како ги троши народните пари, која никогаш не го консултираше својот народ за државните и национални политики, е антиисториска. Антиисториско партиско јадро две децении се обидува транзицијата да ја претвори во траен политички систем што е по дефиниција антисистем.

Левица која 15 години тврдеше (а ние и верувавме) дека името е света работа и не го даваме, која тврдеше дека двојната формула е единствениот можен компромис, а времето работи за нас, не може да очекува да биде разбрана од својот народ кога пет години отворено заговара прифаќање на грчкиот диктат за обезименување на македонскиот народ, оти времето работело против нас. Одговорна партија никогаш не изјавува дека бланко ќе поддржи кое било име што ќе го договори „предавничката“ десница. Не повикува странска сила да го опамети народот што го нарекува македоноиден. Не кодоши во Коминтерната. Јас жестоко ги критикував ВМРО и Љупчо Георгиевски, зашто сметаше дека сме Бугари со говорна маана, узурпатори на бугарската историја, народ без национална самосвест и белег, па не гледам причина зошто не би го критикувала и СДСМ, кој денес го тврди истото кога вели дека мојата национална историја нема континуитет, дека сé почнало од 1991 година со нивната државотворност, дека било забегано да се подигаат споменици и да се гради во центарот на Скопје, дека немам право на комплетна историја и естетика сосе антика и барок. Ако Мицковски бара конвертитство, ќе мора да го насочи погледот кон себе и на оние на кои им служи. Оти јас ништо од своите темелни уверувања не сум променила.

Правото на национален идентитет, кој ми го симболизира името на државата, не го сметам за берзански артикал на кој му паднала пазарната вредност. Оти во Втората светска војна со крвта на цела една генерација, и левичари, и десничари, е изборено правото на Македонецот да има своја држава Македонија, за во неа и пред светот да биде она што е, за да не го интернираат во вагони или да го цивилизираат во конц-логори како што им прават на Ромите повторно. Не е мој проблем што СДСМ и по две децении од падот на Берлинскиот ѕид се однесува како хроничен рецидивист кому стравотно му недостига авторитарен центар на моќ и демократски централизам за да може да функционира. Затоа, како антизападен ерес ги доживува моите критики на двојните стандарди, на хипокризијата и лицемерието што се манифестираат во политиките на НАТО, ЕУ и на САД. Ако својот критички став слободно сум го изразувала во еднопартизмот, не гледам причина зошто сега, во демократија, би се стеснувала да критикувам појавни облици на наци-фашизам и неоколонијализам. Европа е во мојата агенда само како слободна и демократска. Никако како шовинистичка и ксенофобична. Кохабитација со таква ЕУ е по дефиниција злостор против човештвото и во таква историја е непристојно да се учествува.

А што се однесува до моето наводно десничарење, морам да кажам дека како и мнозинството Македонци, не можам, а да не видам дека актуелната влада, новата политичка генерација на десницата со многу полет, ентузијазам се нафати со тешки реформи за да ја извлече Македонија од друштвото на темни балкански вилаети. Зошто би ми пречело подигнатото самочувство, амбициите, еланот? Зошто да не ги признаам нејзините евидентни усилби како што и ги гледам и мааните. Напротив! Им се радувам од сé срце. Им посакувам успех зашто ќе биде национален. Камо среќа и СДСМ да го преземе политичка генерација со интегритет, знаења и полет! Интегритет имаат луѓе кои својот карактер и поведение ги засноваат на темелни принципи. Да го земам како пример Васил Мицковски. За да каже некому дека е конвертит или слуга, тој мора да ги наброи принципите што некој (јас) ги напуштил и да ги легитимира своите што во секоја пригода ги брани. Но Мицковски беше и остана мало опортунистче, кое мисли дека ако заигра тенис со американскиот амбасадор и му дозволи да го победи, по автоматизам ќе стане амбасадор на Македонија. Заради „принципот“ на мување на левакот од „Глобус“, пет години се м’кнев по судови соочена со поразителниот факт дека тој, како главен уредник на ПУЛС, фалсификувал патни налози. Замислете си го моето изненадување кога на суд видов туце „каса прими“ фактури на НИП „Нова Македонија“ на кои, со мое име и презиме како неприкосновена пропусница (зашто сум била блиска со шефот), а за измислени службени патувања на кои главниот уредник фиктивно ме испраќал со негов потпис, тој кеширал „народни пари“ од НИП и со неконвертибилните перјаници на денешен „Глобус“ јадел и пиел во скопските кафеани. Тој ли систем им го руши овој антисистем на кој јас му слугувам? Тој „систем“ во земјите на ЕУ се вика криминал и за такво дело се оди во затвор. Принципиелно! Се си мислам дека оние што се прогласуваат за историски спасители, ако се доберат уште еднаш до власт, ќе сторат сé да го реставрираат единствениот полусистем во кој виреат, а тој води кон никаде.

Автор: Мирка Велиновска

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=91010951439&id=13&prilog=0&setIzdanie=22079

Не ја гледам Мирка кај кловнот во емисија кога ќе отиде на друго место тогаш ќе видам па ќе коментирам.

Пред некој ден беше гостинка на една емисија на МТВ, баш на денот кога премиерот Груевски даваше отчет за сработеното откако е на власт. И емисијата беше по тој повод, таму беше и Латас од Сител и други новинати од Алсат М, Канал 5...Ставовите на Мирка се тие, во било која емисија да гостува секогаш го кажува истото, така да би гласал за неа доколку се кандидира за претседател или премиер на државата зошто да не, има ставови кои сметам дека се на место.

Уставниот суд врши антиреформски преврати

Со завчерашното укинување на законот за домување, судиите на Уставниот суд фактички ги легализираа овие убиства од колективна негрижа, давајќи и обележје на македонската државност како на варварска, асоцијална и аморална. Триста евра глоба од денес е еквивалент за човечки живот

mirka[66].jpg

Минатиот месец во една од скопските згради загина тринаесетгодишно девојче, кое стапнало на стаклен под на покривот од зградата, а тој се отворил под нејзините нозе. Веста ни беше уредно соопштена со анекс дека во истата батал-зграда, во истиот батал-влез, пред неколку години, на сличен начин загинал уште еден станар. И никому ништо!

Со завчерашното укинување на законот за домување, судиите на Уставниот суд фактички ги легализираа овие убиства од колективна негрижа, давајќи и обележје на македонската државност како на варварска, асоцијална и аморална.

Триста евра глоба од денес е еквивалент за човечки живот. Несреќните родители на она уште понесреќно дете, кое загуби живот поради ниската свест и неодговорноста на станарите и на државата, кои баталиле одговорност за амбиентот во кој живеат, сега можат да се тешат дека Уставниот суд ги ослободил од нечистата совест.

Оваа одлука доаѓа како јавен оглас до сите крадци, убијци, силувачи, мочачи, џанаци, крадачи на пошта, политички активисти слободно да си оперираат во ходниците на колективните живеалишта зашто уставните судии сметаат дека таквиот модел на организација е најсоодветен за македонската нација. Па, да. Оваа одлука не се разликува од онаа политичка по која е спроведена приватизацијата. Темелен принцип на двете е општественото, заедничкото е сечие и ничие и затоа може неограничено да се крчми, руши, краде. После, што се чудите што децата кои ние, вакви, ги “воспитуваме“ и кои живеат во држава со вакви институции, ги поганат спомениците, ги кршат уличните светилки, ги силуваат кантите за ѓубре. Со ваков принцип, кој катаден го потврдува низ свои одлуки Уставниот суд на Македонија, ние сме на чекор до „апсолутната слобода“. Сега и Стевче Јакимовски може да отвори шампањско и да прослави уште една „гооолема победа за Македонија“ како балканска вукоебина во која е опасно да минувате под зграда оти може да ве усмрти саксија во слободен пад, да ве избањаат со вода или кеса ѓубре. Мене навистина не ми треба поконкретен доказ за визијата на „транзиционистите“ што стојат зад овој и други слични проекти. Политичари и нивни помагачи што наоѓаат душевно задоволство Скопје, Прилеп, Битола, Тетово, Охрид да изгледаат како Харлем некогаш, Брикстон и слични европски супстандардни гета во кои е опасно да зацапате, ги мразат овој народ и оваа држава. Вакви операции прават мафијаши, кои преку криминализација и хаос вршат притисок врз жителите на одреден кварт да се иселат, да си ги продадат живеалиштата по неколкукратно пониски цени, за озлогласените градски дувла да прејдат во рацете на криминалци-„инвеститори“, кои потоа ќе ги „урбанизираат“ и ќе ги продадат по стопати повисоки цени.

Сите тие се добри и „одговорни“ луѓе, кои плачат над социјалната судбина на своите сограѓани, синдикалисти што се на платен список на партија и транзициони богаташи - муватори што се подготвени со протест да го бранат правото нечии чеда слободно да загинат во мрачните ходници, нечии родители, пријатели, гости да завршат живот во дупка од лифт што не дошол. Тие и со оваа уставна одлука се погрижија да ја зголемат разликата помеѓу Македонците и другите Европејци. Со еден потпис на неколку недостојни индивидуи успешно се врати самосвеста, која себе се доживува како „Македонче“ кое за ништо не го бива, кое воздивнува од завист кога ќе види како се живее таму, во светот.

Јас немам никакви дилеми дека овој состав на Уставниот суд има конкретна политичка агенда. Тој е ефикасна антиреформска алатка на една политичка банда што работи на одржување на транзицијата како политички систем. Во изминативе четири години тој непогрешливо ги уриваше главните реформи и промените што требаше Македонија да ја направат европска држава и квалитетно да ни го променат секојдневниот живот. И после, јас сум била евроскептик, а тие се евроентузијасти. Ви велам, не ги слушајте што зборуваат - гледајте што прават и сé ќе ви биде јасно.

Почна со реформите во даночната управа. Уставниот суд реши дека правото на транзиционите апаши, кои на криминален начин стекнале имот, тој имот да го задржат и оплодуваат е посилно од правото на обесштетување на државата и нејзините испљачкани граѓани. Уставниот суд не љуби морал, етика, вредности на кои учат религиите кога веќе општеството и политиката наметнуваат аморални стандарди. Затоа денес ги береме плодовите на таквата одлука кога ни јавуваат за малолетничка проституција и за угледни бизнис-консументи. Не нé стресува ни тоа што почнаа јавно да се „фукаат“. За да се загубат и срамот и образот не треба многу - само малку експертска помош од угледни институции чии одлуки не се коментирале!!! Уставниот суд ги оцени како неуставни и одлуките што требаше да ја стимулираат Македонија да го обновува својот човечки ресурс. Оти, бездетна Македонија не може да создава ни економија ни развој - а е осудена да изумре.

Видете луѓе кои дегени се судииве од неуставен !!!

Уставниот суд застана во одбрана и на корупцијата и митаџиите во здравството, оти реши дека е прекршување на човековото право ако на лекар фатен како прима мито му се одземе лиценца да работи.

Што е со моето човеково право само еднаш да ми ја наплаќаат услугата или мојот живот да не зависи од некој за кого Хипократ бил ординарна будала? Со тоа беше испратена недвосмислена двојна порака, која треба да виси во секоја лекарска ординација во јавното здравство наместо Хипократовата заклетва: едната до идните медицинари, дека корупцијата е озаконет етички стандард и, втората, до оние што се држат до чесноста и моралот, дека се непоправливи идиоти.

Има уште многу „проекти“ што ме наведуваат на заклучок дека нам ни е неопходна операција како во Турција. Таму ЕУ им испорача „бенчмарк“ за враќање на судството и армијата во цивилниот систем на државата, како услов за одмрзнување на закочените преговори за членство. Изгледа и ние ќе мора преку уставни промени да го ставиме Уставниот суд во рамките на еден единствен систем, оти почна да се однесува како „секуларен“ пучист. Или тоа, или да се донесе сериозен закон за лустрација, кој ќе ги истресе од гаќи и овие и идните кандидати за судии за да се расветлат сите темни ќошови на нивните професионални биографии - да се знае како ги минувале скалилата во своите кариери, кому сé и за што му должат услуги од ваков опасен вид, какви им се карактерните особини, што морал имаат, им фаќа ли црпката, свесни ли се за одговорноста што ја имаат.

Моето јавно прашање до сите во државава е до кога ќе прифаќаме да бидеме заложници на кадровските решенија на политички деструктивци што работат на упокојување на Македонија.

Автор: Мирка Велиновска

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=916101549544&id=13&prilog=0&setIzdanie=22085

Ако доктор е фатен со мито, тогаш одговара за митото. Нема логика да му се земе лиценцата кога тој завршил образование за таа струка. Тој не направил грешка во лечењето/дијагностицирањето/операцијата па да му се земе лиценцата, тој извршил криминал и само за криминалот треба да му се суди.

Имаш ли ти поима какви глупости трескаш?

Не станува збор за некој кардиолог стручњак на кого фамилијата му поклонува 5 илјади евра во знак на благодарност за спасениот живот на нивни ближен.

Правиме муабет за хирурзи/анестезилози кои одбиваат да го лекуваат пациент кој е на смртна постела (на кого животот му зависи од операцијата) доколку не добијат "соодветна парична надокнада".

Мирка Велиновска секој петок има колумна во Нова МАкедонија. Денеска насловот беше
Марш на референдум за враќање на еднопартискиот систем!

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=12101092187&id=13&prilog=0&setIzdanie=22154

Во колумната Мирка „бара“ враќање на еднопартискиот систем затоа што по дваесет години т.н. плурализам се уште главното мото на партиите е „еден е изборот“. Особено на двете партии кои владееја во последниве години кои постојано нагласуваат дека сте или со нас, или против нас.

Колумната е насочена повеќе кон СДСМ, но јас не гледам суштинска разлика меѓу нив и ВМРО-ДПМНЕ.

Вечерва Мирка е кај Миленко на гости, па ај да видиме шо ќе кажат.

Најгрдата и најглупата жена што постои во Македонија.Едноставно не можам да ја поднесам.
До вчера пикната в гз на Бранко,сега као нешто против него е,ебате...

Најгрдата и најглупата жена што постои во Македонија.Едноставно не можам да ја поднесам.

А зарем уште треба да биде со него?

Немам некое посебно мислење за женава, но за тој шо ја отворил само едно прашање: Добро кој те учеше македонски?

Ми се допаѓа каков однос има типкава према буквално секоја фаца во земјава. Човек без влакна на јазик и со отворен ум.

My vote is...YES!!!:back:

Добро де, и отповеќе подотворена уста за трачање:)

Потпишувам!!

Мирка засега е првото перо во Македонија. Им ја плеска вистината на сите во лице. Попара ја прави предавничката пета колона од типот на А1 телевизија, Геровски, Тања Милевска и слични животињи. Многу ми се бендисува како размислува и како зборува, со авторитет.

Дефинитвно би гласал за Мирка!!

Која е вредноста на Мирка.Тоа дека е добар аналитичар се должи на искуството кое го има во минатото и тоа како еден многуте прелажани од букетот на рози. Експерти и аналитичари еден куп ,после таксистите ова може да стане занимање број 1 во РМ. Само едно ја дели Мирка од сите други ,тоа е што е единствена особа која имала доблест да каже :да погрешив ,поверував во тоа и тоа . Големина е тоа ,знаеме дека не постои друг таков пример во новинарството ,а за политичарите и да не правиме моабет.Она се учеше и се научи на своите грешки ,затоа и ја бива сега.

мирка може и не е толку убава само незнам од кај ти е заклучукот дека е најглупа? наспроти.. мирка е далеку од глупава.. толку интелигентна жена без влакна на јазикот не сум видел. без разлика дали станува збора за општ муабет за политика за кодошење и така натаму.... кога пишува некоја колумна читни малце да видиш шо се пишува или ако некаде гостува не е лошо да ја пратиш емисијата да видиш што жена е мирка..

П.С мирка никогаш не би сакала да прифати функција претседател на држава. - ЗАШТО ? - па не е будала да си расипе и кариера и углед и ред други работи.. политиката е курва а мирка си е само една обична новинарка која нема влакна на јазикот !!!

мирка може и не е толку убава само незнам од кај ти е заклучукот дека е најглупа? наспроти.. мирка е далеку од глупава.. толку интелигентна жена без влакна на јазикот не сум видел. без разлика дали станува збора за општ муабет за политика за кодошење и така натаму.... кога пишува некоја колумна читни малце да видиш шо се пишува или ако некаде гостува не е лошо да ја пратиш емисијата да видиш што жена е мирка..

П.С мирка никогаш не би сакала да прифати функција претседател на држава. - ЗАШТО ? - па не е будала да си расипе и кариера и углед и ред други работи.. политиката е курва а мирка си е само една обична новинарка која нема влакна на јазикот !!!
Мирка не е најглупа ама е тежок експлотатор на шизофрените црти на карактерот на македонскиот народ .

Ја имам гледано и читано. Гаф до гаф секое случување кои оди контра вмро се толкува како напад на македонската држава и народот ( што е глупост) досиеата кои искочија тврдеше дека грците сакаат да не распараат(грците моментално не знаат кај им главата а кај гзот имаат криза од огромни размери ).
Веќе кога ќе отворам некоја нејзина колумна знам што ќе прочитам:
- ЕУ е лицемерна
- ЕУ се фашисти
- Грција сака да не распара
- сакаат да не обезличат
- параноја во која сите се против нас и ние сме многу значајни ( а не сме )

Бираат на што сакаат( тема со аргумент) овде во дебата можам да докажам и покажам дека самите си го прават на себе а Грција и Еу си тераат работа и не ги фермаат .
Почнувајќи од името , па се до последната колумна на Мирка :)

- ЕУ е лицемерна
- ЕУ се фашисти
- Грција сака да не распара
- сакаат да не обезличат
- параноја во која сите се против нас и ние сме многу значајни ( а не сме )
Осим последното, за другите не гледам дека греши. Па и последното...дали сме значајни, што толку инсистираат да смениме име, во нечие сценарио сме. Цел регион е значаен колку и другите региони...Впрочем, зашто се бламираа да прават војни, да бомбардираат, да влечат контејнери низ езерца, да пуштаат оружје и поддршка у инструктори, трчање како ненормални на Солајна, оној дебелиот американец (кој кршеше низ касарна)...?
За овие работи е сосем во право. Глупо е да се развива дискусија кога...само малку ќе провирите низ прозор, кога ќе контактирате со грци и ќе прочитате извештаи и информации од еу делегати и комесари.
овде во дебата можам да докажам и покажам
оф лелее, аман...дебата за тоа дека ни на состанок у Луксембург грците карши мене не ми даваат да ставам картичка со Македонија.
Ако она што го кажува не е вистина (иако и требаше време, а можда и друго за да смени страна)...да им веруваме тогаш на грците и бугарите, на сите други...само не на македонците.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom