Регрутацијата на Македонците во Балканските војни

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Во Првата Балканскта војна имало

350.000 Турски војници (20.000 Македонци)
против
300.000 Бугарски (35.000 Македонци)
220.000 Српски (50.000 Македонци)
125.000 Грчки (25.000 Македонци)
50.000 Црногорски
Или
350.000 турски против 650.000 Христијански сојузнци од кои САМО (100.000 Македонци)

У превод Македонците небиле Апсолутно НИКАКОВ Фактор.
100 000 македонци Ви прават трета сила :tapp:....на равно со грците,понеке от црногорците...
Ако трети по сила не е фактор-здраве

Repus, не фалшификуваj податоци, лажго, и научи еднаш што е доброволец Македонец со коj командува Македонец бугарски офицер во склоп на бугарската армиjа!!!!

И србите даваха оружие,ама един дел се свртиха против нив,както рече Братот погоре :helou:
Зашто така се свртиле?!
Oни Победиле они станале Окупатори они имале востанија. :toe:

Но се уште това не обеснува зашто македонците со оружие не се свратиха против Бугариja во првата светска,во балканските воjни за да извоуват независна Македониja...
Не само против Бугарија,но и против Србија и Грција ...
Немањето на сопствената идеологија ,од која произлегува немање на сопствен центар на моќ,кој самостојно би координирал енергијата на македонската народна маса,била таа униформирана или не.
Немањето на сопствена идеологија во случајов произведува прифаќање на туѓи идеологии...
така ги думам фактите
Небитно каде сме ,но каде сакаме да стигнеме..и како да стигнеме до таму...
одсуство на како што би се рекло “know how’’концептот.А во тоа време отстранувањето на Делчев од историската сцена,одстранувањето на сите други носители на концептот на обединета и независна Македонија овозможува чист постор на немакедонците да спроведуваат интересите на Големите Сили.

Repus, не фалшификуваj податоци, лажго, и научи еднаш што е доброволец Македонец со коj командува Македонец бугарски офицер во склоп на бугарската армиjа!!!!
Имало имало и команданти и кај Србите Јован Бабунски, Илиќ, Петковиќ, Војвода Петко Гркот сите Македонци. Има и кај Грците тон.

100 000 македонци Ви прават трета сила :tapp:....на равно со грците,понеке от црногорците...
Ако трети по сила не е фактор-здраве
Се тепаат у прва
350.000 против 600.000
у Втора
600.000 против 1.100.000

ти имаш 100.000 војници од нерегуларна неформирна Армија поделена во 4 различни војски со туѓо оружје Фактор Х се вика тоа.
icon10.gif

над 100.000 Македонци

Кога и да читам за овој период ,неможам а да не ја спомнам избрзаноста на Илинденското востание односно прекрасно одиграната ролја на Бугарија и нејзините 14.000 штиха ,за неговата предвременост .

ама во Илинденското востание пострадаха, беа попилени баш екзархистките раjони. Истото како и во Балканските воjни 10 год. потоа, кога србоманството (и гркоманството) взеа врх, со наjбрутални средства. За теб, за вас как не-бугари на тоа мора просто да му се радувате. Значи колку по-лошо за "бугарашите", толку по-добре за вас, нели? Така само ние, бугарите, може да плачем за судбината на Илинденското и други настани. Ти не се секираj.

Да ти го &%@* тој Никола Карев,што пушка зел за да побегне ,тој Груев што предвреме лудило не го стигнало ...
и сите друзи по ред што рипнале како млади мајмуни...тогаш кога не било време за рипање....

Еј која војска ќе беше ...
и каква Македонија

а при теа калкулации каде колко Македонци били регрутирани во воjните, не забораваjте една друга статистика - едно 8000 од офицерите во бугарската армиjа (при тотален броj од 15000, или 13000 мислам) во 1912 г. се били од Мк. Т.е. се били родени, легално како турски/османски граг'ани, а дошли некак до Софиjа да учат со години офицерство. А по тоа време, при слабо развиеното, селско по характер општество, офицерството во Бг (и во Србиjа) е било цветот на нациите, врхот на општеството.

120_1.jpg

481. Офицерите и военните чиновници на Македоно-Одринското оп'лчение (1912-1913 год.) - The officers and military administrators of the Macedono-Adrianopоlean Militia (Legion) in the wars of 1912-1913 (p. 120)

Колко беха во Крушево и колко беха османлиите? 1:1?1:2?
Както ти реков 100 000 е баш исто толкова колкото имаха и грците 3 место по сила беха македонците со оружие во раце...
Факт нито един полк,нито едина девизиja,нито една армиja не се сврти против Бугариja.... Пак ти велам 70% от втора армиja са македонци.... македонци "окупатори" на Македониja.
А Грците след тези воjни имаха веке дупла териториja,a имаше истиот броj воjски колкото беха македонците....
Интересно што правеха македонци во бугаро-србската воjна от 1885?! Дали и тамо се бореха за независна македониja?!
Петко воjвода беше много далече от македонец,далеку и от Македониja...
Кој Македонци таму 2-3 забегани платеници :pos2: знам Македонци шо се бореа у Српско-Хрватските војни. Ти шо ги замислуваш Македонците 300 Спартанци и Леонидас сами против 1.500.000 војници од 7 држави во 2 Балканска војна.
А го знаеш она кога твоите непријатели се тепаат шо праиш ти?
.....:vozbud: Фаќаш сеир. Инаку 2/3-3/4 од Македонците се бореа против Бугарската армија во Балканските и светските војни.
За време на Втората Балканска војна од 600.000 луѓе под оружје во Бугарскта армија помалку од 30.000 биле етнички Македонци тоа ти е помалку од 5%. Јеби га Зошто Софијанците не се бореле од страната на Србите или Грците или Турците туку само Македонците....
Тоа ти е една од најголемите Бугарски Мистериии дете...
Кажи ми зошто да се борат и против кого во Балканските војни. Очигледни глеаш многу филмои со Чак Норис дете.

Баш ми е интересно што прават около 3000 македонци во србско-бугарската воjна?!

Одговорот на ова прашање ќе го добиеш ако отвориш нова тема во врска за Српско-Бугарската војна :helou:

баш ми е мене интересно што еден ист човек е сликан во кралска југословенска па во партизанска униформа....во грчка па партианска ноф униформа..дедо му па..во комитска..брат му во југословенска....

леле интересно до немај каде....

тоа што вие ретардираниот гнилеж на балканот намерно го голтате е РЕГРУТАЦИЈА...нема сакаѓ нејкеш..војска се служи во рамкте на државата во која си....

шутурко...албанците србите ромите и другите во македонската денешна или вашата бугарска војска ...регрутирани или на плата...не ги прави бугари или македонци...

Ако прочиташ темата тука-македонците во балканските воjни.
Тази воjна исто е балканска и пак прашам за македонци не забегувам нито нанометар от темата.... :helou:
Валкански Војни се двете војните од 1912-1913 а тоа ти е Српско-Бугарска од 1800 и некоја :helou:

баш ми е мене интересно што еден ист човек е сликан во кралска југословенска па во партизанска униформа....во грчка па партианска ноф униформа..дедо му па..во комитска..брат му во југословенска....

леле интересно до немај каде....
Лично jaс не сум видел такви слики,ако имаш ке ми биде интересно да ги поставиш...

Валкански Војни се двете војните од 1912-1913 а тоа ти е Српско-Бугарска од 1800 и некоја :helou:
Ке си дозволам да цитирам автора на темата-Братот
Уште првите ну меколко збора
Во Првата светска војна Македонија е подложна на нови окупации. Србија присилно регрутира 53.000 Македонци, Бугарија - 33.000, а Грција - 20.000.
Видливо е от авион дека става збор за воjни на Балканот,а не само Балканските воjни от 1912-1913...
Ако грешам,молам темата да се поправи заштото може да се толкува и во двата смисала.

Лично jaс не сум видел такви слики,ако имаш ке ми биде интересно да ги поставиш...

семејниот албум да не го сакаш...

еве колку гкупави се твоите/вашите тврдења

Tito%5B1%5D.jpg

Ликов на сликата можеш да го сретнеш во Австриска, Руска и југословенска униформа...

И?

не го сметам за Македонец, но те сметам тебе за Бугар (како навреда ти е тоа)

ти давам пример од истиот период како еден добро за вас познат србокомунист менувал униформи ко чорапи во разлика од околностите...без притоа да пагам во санстефански носталгии поврзувајки ја униформата со националноста..борбата а не униформата ја детерминира целта нацијата и земјата

значи да не ти го вадам семејниот албум или да не скенирам слики од спомен албуми накратко ти правам паралела..ако ти влезе добро..ако не ге гурнеме појако....

Не знам зашто сметаш дека за мен е навредливо да ми викат бугар
Истото е се едно jaс на тебе да ти викам маке.:toe: Това дека ти оптоваруваш тази дума со нешто негативно-твоj проблем.Ама аjде стига толкова офтопик...
Види да мениш чорапи добро,да те мобилизират насила-аjде може,ама баш трудно да идиш да учиш во военно училиште насила,па после да станеш генерал насила,па да ти дадат армиjaта на цела држава во рацете пак насила....
Се уште фали отговор на неколко прашаниja - зашто македонците не се бунтуваха и не правеха атентати во армиjaта на БГ?!Зашто не се сврти ни една девизиja против БГ?!Што правеха македонците во србско-бугарската воjна?За што се бореха?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom