- Член од
- 10 февруари 2008
- Мислења
- 845
- Поени од реакции
- 447
Сега сè ни објасни.It's simple...
... 1 = 1
... 0,99(9) = 0,99(9)
:back:
Сега сè ни објасни.It's simple...
... 1 = 1
... 0,99(9) = 0,99(9)
:back:
Горниот цитат е апсолутно точен.Возраст: 14 = 7мо одд :kesa:
Море остај тоа, сеа и кај нас сакале да праат.ех кај ојде младината денес ... никакво поштовање кон постар да се немало ... ц ц ц ... ах тој реакторо од чернобил шо ни напрај
Оти бе тресите глупости вака ко немате врска,дали ти можиш да си претставиш шо е број со децимала во период како 0.9(9).Кажи ми дали математички можиш да кажиш шо е тој број ?Горниот цитат е апсолутно точен.
1 може да се земе како апроксимација на 0,9(9), и ова се прави во случај кога има потреба од заокружување.
Башка, 0,9(9) е бесконечен, периодичен, децимален број значи е ирационален. 1 не е ирационален број. И сега еднакви се?
Секако дека не.
Милев на цитатот на тој што спред тебе има 14 години. Неговото мислење иако е кратко е сосем точно
ХАХАХХАахах значи ти со твојата констатација сакаш да кажеш дека некој кој добивал награди од државни натпревари по математика почнувајќи од основно, тресе глупости???Оти бе тресите глупости вака ко немате врска,дали ти можиш да си претставиш шо е број со децимала во период како 0.9(9).Кажи ми дали математички можиш да кажиш шо е тој број ?
Не се кљафти ко зелена,ич не ми е гајле на шо си добивала награди.ХАХАХХАахах значи ти со твојата констатација сакаш да кажеш дека некој кој добивал награди од државни натпревари по математика почнувајќи од основно, тресе глупости???
Значи, ја пошто сум неколку нивоа над тебе нема да те навредам туку ќе ти објаснам(барем ќе пробам).
0,9(9) е периодичен број.
Ја гледаш заградата? тоа ти означува дека 9 се повторува бесконечно многу пати. А тоа што позади запирката има броеви значи дека тој број е децимален. (ти ако сакаш можеш и како дропка да си го запишеш) Капираш???
Иначе добро ме насмеа мора да признаам.
0,9(9)=0,9999999999(деветката се повторува бесконечно многу пати)Грешно го поставив прашањето,дали знајш шо претставува тој број ?
E за ова ти зборев!Незнам шо ми стана почнав да се карам лично ја сфатив темата, тешко мене :kesa::kesa:
Ај пошто се фалиш дека си земала награди, не знам што не знам како, ке го сфатиш овој еден прост начин да запишеш периодичен број како дропка.Горниот цитат е апсолутно точен.
1 може да се земе како апроксимација на 0,9(9), и ова се прави во случај кога има потреба од заокружување.
Башка, 0,9(9) е бесконечен, периодичен, децимален број значи е ирационален. 1 не е ирационален број. И сега еднакви се?
Секако дека не.
Милев на цитатот на тој што спред тебе има 14 години. Неговото мислење иако е кратко е сосем точно
Со кое право?! алоооооооооооо :pos2::pos2::pos2:ХАХАХХАахах значи ти со твојата констатација сакаш да кажеш дека некој кој добивал награди од државни натпревари по математика почнувајќи од основно, тресе глупости???
Значи, ја пошто сум неколку нивоа над тебе нема да те навредам туку ќе ти објаснам(барем ќе пробам).
0,9(9) е периодичен број.
Ја гледаш заградата? тоа ти означува дека 9 се повторува бесконечно многу пати. А тоа што позади запирката има броеви значи дека тој број е децимален. (ти ако сакаш можеш и како дропка да си го запишеш) Капираш???
Иначе добро ме насмеа мора да признаам.
Бесконечен е во децималата ок, е како можи тогаш да не е рационален :kesa: ?0,9(9)=0,9999999999(деветката се повторува бесконечно многу пати)
и поради тоа се запишува во заграда. Тоа е пример за периодичен број.
Немој да ме тераш да помислам дека немаш познавања од елементарна математика, и да -не сакам со ова да те навредам.
и ја не се како што велиш кљафтам, едноставно смешно ми падна некој да не разбира основни нешта а се праи паметен. Сакав да ти објаснам, ама знаеш, некои луѓе едноставно....ај знаеш си
Не бе па ти,не беше толку за возраста колку за то шо кажа една реченица и жив останаE за ова ти зборев!
Можеби сум помал од вас... ама имам право на мислење.
Моето мислење беше, дека незнам зошто трошите време за да докажете на некој дека 0,99(9) = 1..ако намислил он дека е еднакво, нека е еднакво, негово мислење.... е тоа ми беше мислењето... и така.. XD
Вие одма со навреди :nenene:
Види ја мноу добро знам како се запишува периодичен број како дропка , не мораш да ми покажуваш ти, не е само овој начин туку можеш да искористиш и бесконечен геометриски ред.Ај пошто се фалиш дека си земала награди, не знам што не знам како, ке го сфатиш овој еден прост начин да запишеш периодичен број како дропка.
Земи да е :
0.9(9) = N
9.(9) = 10N
10 N - N = 9N = 9 // деветките што се повторуваат ке се скратат
N = 1
Ова се учи во основно или прва средно.
Повели и прочитај што има да каже светот во врска со ова:
http://en.wikipedia.org/wiki/0.999...
Сакав да ти покажам дека се еднакви и дека не си во право, а не да ти кажам да не се фалиш и слично. Фали си се, секоја чест, убаво си е тоа, ама признај си дека не си во право =)Башка, 0,9(9) е бесконечен, периодичен, децимален број значи е ирационален. 1 не е ирационален број. И сега еднакви се?
Секако дека не.
А како сакаш да кажам што е периодичен број на некој кој прв пат слуша за тоа??Со кое право?! алоооооооооооо :pos2::pos2::pos2:
Земи си ја наградата и избриши си го г*от!!! Така ќе бидеш штедлива и ќе заштедиш таолетна хартија, и пак ќе бидеш ново над другите, но сега по економичност!
(у врска со математиката која ни ја објасни -пиши нешто у врска со тоа како ти мислиш, а не како пишува у “математика за 5 одд.“)
Значи НЕ СЕ ФАЛАМ уште еднаш ќе кажам, ама како може некој кој не знае што е периодичен број да ми каже дека тресам зелени???Сакав да ти покажам дека се еднакви и дека не си во право, а не да ти кажам да не се фалиш и слично. Фали си се, секоја чест, убаво си е тоа, ама признај си дека не си во право =)