Воскреснатиот Исус и дванаесетмината апостоли

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Не те разбирам. Дај среди си ги мислите. Изгледа ти си тој што се заплеткува.
11 апостоли плус еден неофицијален апостол= 11 апостоли плус еден неофицијален апостол

11 апостоли плус еден неофицијален апостол плус Павле неофицијален апостол= 11 апостоли плус еден неофицијален апостол плус Павле неофицијален апостол

11 апостоли плус еден неофицијален апостол плус Павле неофицијален апостол плус Јуда мртов апостол= 11 апостоли плус еден неофицијален апостол плус Павле неофицијален апостол плус Јуда мртов апостол

11 апостоли плус еден неофицијален апостол плус Павле неофицијален апостол плус Јуда мртов апостол плус неодреден број независни набљудувачи= 11 апостоли плус еден неофицијален апостол плус Павле неофицијален апостол плус Јуда мртов апостол плус неодреден број независни набљудувачи
....

Никако да испаднат 12 апостоли. А ти не си заплеткан.

1. Чорбаџијата ги дава делумно одговорите.

2. Толкувањето на Библијата е нешто што со векови нејзини познавачи го прават и не е дефинитивен/финиширан процес.

3. Зошто Џедаите се појавуваат во таков идиотски блокбастер и стануваат квази-религија?
Одговори ми, просветли ме (небулозноста на прашањето е на ова ниво...мада моето има и некој основа).
Te drposue maabetof?

Ima na temata za
dzedaite ubavo objasmenie deka ne e od filmot, tuku deka imeto nesrekno se odomakinuva za najstariot pat do splotuvanje so silata!

Corbadzijatae vo nebranko ako ne moze celosen odgovor da dade!

Adule. Da sibes, ama zestoka si ponekad!

Кога сериозно се дискутира за Библијата, се даваат конкретни стихови и цитати и се посочува изданието (поради различните нумерирња) за која конфесија е издадено и сл.

Лет 3 има една Библија ко извор и го споменува Мики, без никаква директна референца, Гарфилд не се ни труди поконкретен да биде, или да створи илузија дека конкретно се користи со Библијата во полемикава, а барате конкретни одговори.

Смешни сте више ебаго.
ОЗбилно, ме орасположивте чак.

И НАЈВАЖНОТО

Немате поента ебаве тоа :)

Oнака, и 10 ипол да се, небитно.
Мислам нишо не докажувате, посочувате итн.

Иначе сте слушнале за поимот религиски атеиста...Онака фанатик+атеист?

Te drposue maabetof?

Ima na temata za
dzedaite ubavo objasmenie deka ne e od filmot, tuku deka imeto nesrekno se odomakinuva za najstariot pat do splotuvanje so silata!

Corbadzijatae vo nebranko ako ne moze celosen odgovor da dade!

Adule. Da sibes, ama zestoka si ponekad!

Википедија друго вика.

А, пошо и вие сте релевантни толкувачи на Библија ко Википедија на севкупното знаење, за мене останува дека Џедаите се измислица на кретенски амерички филм, и имам директни референци во таа виртуелна енциклопедија тоа да го докажам.

И сеа?

Garo pokonkreten ne ni moze da bide!

Prasa, odgovor jok!

Не бе друже.

Извади Библиите, стаи наочарчиња, и читај...католичка, православна, евангелистичка, адвентистичка итд. компарирај ги и најди си одговор кој за не знам кој кур ти е битен, и онака која е поентата од истиот.

А, не вака, без директни референци солиш памет.
Усоталом со Википедија тоа беше соодветен пример.

Лет 3 има една Библија ко извор и го споменува Мики, без никаква директна референца, Гарфилд не се ни труди поконкретен да биде, или да створи илузија дека конкретно се користи со Библијата во полемикава, а барате конкретни одговори.

Лет 3 има библија од МПЦ, има библија во превод на Константинов, има Библија во превод на Вук стефановиќ караџиќ, има библија во превод на Бакотиќ.

Во библијата на караџиќ и МПЦ стои дека му се јавил на Кифа па на единаесете, во библиите на Бакотиќ и Константинов дека му се јавил на Кифа и дванаесетте.

Во латинскиот превод на библијата (Вулгата) стои дека му се јавил на единаесетте, во грчкиот превод на Библијата стои дека му се јавил на дванаесетте (интересно дека православните преводи го земаат западниот превод (Вулгата) а не источниот (грчкиот) - али то е друга тема

Мики (кој вели за себе дека ги знае и познава ставовите на православието, поточно на МПЦ) тврди (ако сакаш и цитат же ти дадам) дека Кифа не се знае кој е и не е докажано дека е Петар, то се негови зборови)

Али да не се расплинуваме,
Кој е дванаесетиот апостол на кого Исус му се јавил кога му се појавил на апостолите?

Лет 3 има библија од МПЦ, има библија во превод на Константинов, има Библија во превод на Вук стефановиќ караџиќ, има библија во превод на Бакотиќ.

Во библијата на караџиќ и МПЦ стои дека му се јавил на Кифа па на единаесете, во библиите на Бакотиќ и Константинов дека му се јавил на Кифа и дванаесетте.

Во латинскиот превод на библијата (Вулгата) стои дека му се јавил на единаесетте, во грчкиот превод на Библијата стои дека му се јавил на дванаесетте (интересно дека православните преводи го земаат западниот превод (Вулгата) а не источниот (грчкиот) - али то е друга тема

Мики (кој вели за себе дека ги знае и познава ставовите на православието, поточно на МПЦ) тврди (ако сакаш и цитат же ти дадам) дека Кифа не се знае кој е и не е докажано дека е Петар, то се негови зборови)

Али да не се расплинуваме,
Кој е дванаесетиот апостол на кого Исус му се јавил кога му се појавил на апостолите?
Според Ден Браун, Марија Магдалена.

Озбилно, читајќи Библија, воопшто не сум се фокусирала на тоа дали се 10 ипол, 11 и 12 ипол апостоли на кои Исус им се обзнанил, затоа што суштински не менува ништо, ниту има суштинско значение.
Поинаку, сега во моментов врска неам по тоа прашање, а не ми се отвара ниту Библијата за да докажувам, т.е игнорантна сум.

Од друга страна пак, ти сосема пристојно и соодветно ги приложи различните интерпретации (поздрав за тоа) од што станува евидентно дека се работи за разлика во толкувања која може да биде од разно разна причина (како што шизмата, и различното толкување на Светото Тројство и Светите Тајни помеѓу православците и католиците се всушност политички мотивирани).

Поинаку, тука навлегуваш во областа на толкувачки свештенски исветовни расправи...И тоа е во ред, сосема валидно прашање..Но нелогичен ми е тонот кој се провејува низ темава, односно кој алудира дека преку 11 или 12 апостоли се поентира некако против Библијата или религијата како суштина.
И затоа и всушност се вмешав на темава.

Према Библијата Матеј е избран за апостол многу подоцна, значи откако Исус веќе се појавил пред апостолите. Значи во време на појавувањето Матеј не бил апостол.

Матиј, а не Матеј.

Зошто правите од игла локомотива? Павле вели:

"Зашто, ви го предадов најнапред она, што го бев и примил: дека Христос умре за нашите гревови, според Писмата, и дека е погребан и дека воскресна на третиот ден, според Писмата; дека му се јави на Кифа, после на Дванаесетте. Потоа им се јави еднаш на повеќе од пет стотини браќа, од кои повеќето се живи до денес, а некои - починаа. Потоа му се јави на Јакова, па тогаш на сите апостоли. А најпосле ми се јави и мене како на недоносче."
(1 Коринтјаните 15:3-8)

Исус му се објавил и на Матиј. Гледано од перспективата на времето кога Павле го пишува ова послание (шеесетите години), воопшто е неважно тоа што Матиј во моментот на Христовото објавување не бил официјален апостол, туку станал апостол неколку дена подоцна.
Едноставно за Павле, а и за црквата во Коринт, воопшто не било важно тоа што Матиј сеуште не бил избран за апостол во Христовото објавување. Павле воопшто не ја зачнува таа тема. Павле вели дека Исус им се објавил на Дванаесеттмината. Дали е тоа точно? Точно е. Тоа што Матиј не бил официјално избран за апостол во моментот на Христовото појавување, тоа не го негира фактот дека Исус му се јавил и Нему т.е. на Дванаесеттмината.

Павле не се замарал со буквализам и ситничарење како што тоа вие го правите на форумов. Дванаесеттмината си биле дванаесеттмина и тие така биле познати низ првите цркви без разлика што тие неколку дена во својата неколкугодишна историја не биле 12, туку 11.
А дури и вие што ситничарите и буквално со лупа ги испитувате буквите во Библијата, дури и за вас тука нема простор за потсмевање, затоа што како што реков, Павле не вели „Дванаесеттмината апостоли“, туку вели само „Дванаесеттмината“ :) Ако одиме со ситничарење и буквализам, тогаш да одиме до крај, а не само селективно.
Кој разбра разбира, кој не разбра Господ да му поможи.

Павле не се замарал со буквализам и ситничарење како што тоа вие го правите на форумов. Дванаесеттмината си биле дванаесеттмина и тие така биле познати низ првите цркви без разлика што тие неколку дена во својата неколкугодишна историја не биле 12, туку 11.
А дури и вие што ситничарите и буквално со лупа ги испитувате буквите во Библијата, дури и за вас тука нема простор за потсмевање, затоа што како што реков, Павле не вели „Дванаесеттмината апостоли“, туку вели само „Дванаесеттмината“ :) Ако одиме со ситничарење и буквализам, тогаш да одиме до крај, а не само селективно.
Во случај да промакне.

Razbrano!
Sega, aj objasni mi go monumentalniot moment so zdrebanjeto kako nacin za odreduvanje prvenec Isusov?
Zosto e cin na kocka, a ne cudesie kako se ostanato!
Matij e izbran so takse maash, a Pavle ne!
Toa mi e slednoto prasanje!
Zosto sistemot na zdrebanje e primenet mesto cudesie i zosto ne e primenet kaj Pavle?

Матиј, а не Матеј.

Зошто правите од игла локомотива? Павле вели:

"Зашто, ви го предадов најнапред она, што го бев и примил: дека Христос умре за нашите гревови, според Писмата, и дека е погребан и дека воскресна на третиот ден, според Писмата; дека му се јави на Кифа, после на Дванаесетте. Потоа им се јави еднаш на повеќе од пет стотини браќа, од кои повеќето се живи до денес, а некои - починаа. Потоа му се јави на Јакова, па тогаш на сите апостоли. А најпосле ми се јави и мене како на недоносче."
(1 Коринтјаните 15:3-8)

Исус му се објавил и на Матиј. Гледано од перспективата на времето кога Павле го пишува ова послание (шеесетите години), воопшто е неважно тоа што Матиј во моментот на Христовото објавување не бил официјален апостол, туку станал апостол неколку дена подоцна.
Едноставно за Павле, а и за црквата во Коринт, воопшто не било важно тоа што Матиј сеуште не бил избран за апостол во Христовото објавување. Павле воопшто не ја зачнува таа тема. Павле вели дека Исус им се објавил на Дванаесеттмината. Дали е тоа точно? Точно е. Тоа што Матиј не бил официјално избран за апостол во моментот на Христовото појавување, тоа не го негира фактот дека Исус му се јавил и Нему т.е. на Дванаесеттмината.

А бе да збораме за некоја збирка прикаски или некој роман и да речиме ете писателот згрешил, се збунил.... побркал работи... не е толку битно

Зошто се викаат СВЕТИ писма?
Ваљда се пишувани под вдаховение на светиот дух. Ваљда Павле не пишел она што се сеќавал или побркал на стари години или подзаборавил да каже...... Некој го водел во тоа пишување. Е сега ако тој што го водел згрешил или побркал или напишал нешто што не е битно..... то е друга прикаска

Во случај да промакне.

Непромакнато е!

Razbrano!
Sega, aj objasni mi go monumentalniot moment so zdrebanjeto kako nacin za odreduvanje prvenec Isusov?
Zosto e cin na kocka, a ne cudesie kako se ostanato!
Matij e izbran so takse maash, a Pavle ne!
Toa mi e slednoto prasanje!
Zosto sistemot na zdrebanje e primenet mesto cudesie i zosto ne e primenet kaj Pavle?

Чекам одговор, исцрпен, кохерентен!

smart ass, ти си оф-топик. Следниот пат те моалм прочитај го насловот на темата пред да пишуваш на неа.

Избришан е!
Терај со договор на моето клучно прашање!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom