Воскреснатиот Исус и дванаесетмината апостоли

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
А му се јавил и на Павле
Тринаесетиот апостол (иден)
сега шо прајме!

оти фали тринаесетиот апостол (павле) ?!?

Не фали. И за него е кажано дека му се појавил Исус :)

"А најпосле ми се јави и мене како на недоносче." (Павле, Коринтјаните 15:8)

Парафразите се релевантни, директните цитати не ти се гледаат...?
Хух? Се убацив без аргументи, ептен длабоко навлезени сте во тоа дали се јавил не се јавил 13ти, 12ти....

Контрадикторно ми звучи самиот старт (од атеистичка страна) да треба да барам кој е 12тиот апостол што уствари ме прави мене верник и за апостолот се фаќам...

Почињам да си мењам (не)верничкиот статус од атеист во агностик...претеризам е целиов подфорум религија.

Толкувања на Библија...звучи познато?

Инаку, ова чисто информативно, која е поентата со полемикава околу 12-те апостоли?
Веројатно има момент на поентирање кој треба да се деси.
Кој е?

Muabetot e deka se javil na dvanajse apostoli otkako Juda e obesen, a pred zdrebanjeto za Mateja!

Iminja Corbadzi, pls!

Хух? Се убацив без аргументи, ептен длабоко навлезени сте во тоа дали се јавил не се јавил 13ти, 12ти....

Контрадикторно ми звучи самиот старт (од атеистичка страна) да треба да барам кој е 12тиот апостол што уствари ме прави мене верник и за апостолот се фаќам...

Почињам да си мењам (не)верничкиот статус од атеист во агностик...претеризам е целиов подфорум религија.
И ја не дискутирав околу тоа.

Самата тема е еден дебилизам и е сакам-кажам-незнам-речам.

Само интересно беше шо цитираше парафраза, а над твојот пост имаше директен цитат кој го изигнорира :)

Daj iminja konecno da doznaeme koi se dvanaesetminata za da bideme uznaeni!

1. Петар
2. Андреј
3. Јаков Заведеев
4. Јован Заведеев
5. Филип
6. Вартоломеј
7. Тома
8. Матеј цариникот
9. Јаков Алфеев
10. Тадеј
11. Симон Кананит
12. Матиј

Muabetot e deka se javil na dvanajse apostoli otkako Juda e obesen, a pred zdrebanjeto za Mateja!

Iminja Corbadzi, pls!

Рецимо не ги прецизира имињата.

Што онда?
Како поентирате со тој момент?

Тоа ми е прашањето.

Не фали. И за него е кажано дека му се појавил Исус :)

"А најпосле ми се јави и мене како на недоносче." (Павле, Коринтјаните 15:8)

Значи ако му се јави на Матеј тој аутоматски (иако не пиши во библијатта така) треба да се вброи во апостоли пошто некое време во иднина него ќе го одбереле за апостол, а кога ќе му се јави на Павле кој исто така во иднина ќе биде избран за апостол, тој не треба да биди вброен во апостолите. За него не важи......

Еј дали приметваш како се заплеткуваш?

Него дај озбилно, еве Исус воскреснал и оди да му се јави на апостолите дека ете се исполнило тоа што го зацртал Бог, влегва во собата Исус ко ќе види 12 апостоли. А знае дека еден од нив не треба да е тука пошто го предал и се обесил.
кој е тој мистериозниот апостол?
Матеј го избираат после тој настан за апостол, павле уште покасно станува апостол.

кој е дванаесетиот апостол кога Исус се покажал??

Инаку, ова чисто информативно, која е поентата со полемикава околу 12-те апостоли?

Некој немал работа, па земал да си игра со буквите од Библијатаа :)

И ја не дискутирав околу тоа.

Сама тема е еден дебилизам и е сакам-кажам-незнам-речам.

Само интересно беше шо цитираше параффраза, а над твојот пост имаше директен цитат кој го изигнорира :)
Ја дур пишував се постирало тоа..не го видов...

1. Петар
2. Андреј
3. Јаков Заведеев
4. Јован Заведеев
5. Филип
6. Вартоломеј
7. Тома
8. Матеј цариникот
9. Јаков Алфеев
10. Тадеј
11. Симон Кананит
12. Матиј

Ти фалат Јуда и Павле

Значи ако му се јави на Матеј тој аутоматски (иако не пиши во библијатта така) треба да се вброи во апостоли пошто некое време во иднина него ќе го одбереле за апостол, а кога ќе му се јави на Павле кој исто така во иднина ќе биде избран за апостол, тој не треба да биди вброен во апостолите. За него не важи......

Не те разбирам. Дај среди си ги мислите. Изгледа ти си тој што се заплеткува.

Него дај озбилно, еве Исус воскреснал и оди да му се јави на апостолите дека ете се исполнило тоа што го зацртал Бог, влегва во собата Исус ко ќе види 12 апостоли.

Тоа ти велиш, но Библијата не вели дека кога Исус влегол во собата видел 12 офијацијализирани апостоли.

кој е дванаесетиот апостол кога Исус се покажал??

Матиј.

Ти фалат Јуда и Павле

Не ми фалат. Garfield ме праша само за имињата на Дванаесетте апостоли, а не за сите апостоли чиј број е многу поголем.

Mene licno, iako trgnav so sarkasticen pristap kon apologetiziranjata na Miki1, si segobiev so nego i zdrebanjeto (koe seuste mi e blizu do umot kako princip za biranje apostol, kako da biraat klasen rakovoditel), otkako se pojavi Corbadzijata, me zaintrigira tocno da mi se pojasni diskrepancata okolu dvanaesetteminA prvenci isusovi!
Za razlika od Miki1, Corbadzijata ima poiscrpno znaenje i ne e nepismen!
Zatoa Ada moja, ako gledas, baram objasnenie bez drvikurenja i sarkazam!

Corbadzi, Let3 ima sopstveno ubeduvanje i motiv, mojot e sledniot:

1. Sakam da mi se objasni kontradikccjata okolu dvanaesettemina.

2. Sakam da mi se dolovi zosto, o zosto pobogu e upotrebena zdrepka, koga sebira prvenec bozji mesto da ima cudesie!?
Kaj Mojsej gorat dzbunoj! Isus lekuva slepi, ulogai, leprozni itn!

Sso ripcinja i nekolku veknicki najaduva tolpi, i slicni cudesija!
Zosto tuka nema bozjo cudesie tuku komardzilak? Oti frlanjeto zdreb e svoevidna kocka!

Pls, objasnenia, bez kontradiktorni izjavi!

Sakam da bidam uznaen!

P.s moram da se
prokurtasacam
sea!
Apostolstvoto moralo da
bide oficijalizirano ili sho e sea
poentava na paushalizacija?

1. Чорбаџијата ги дава делумно одговорите.

2. Толкувањето на Библијата е нешто што со векови нејзини познавачи го прават и не е дефинитивен/финиширан процес.

3. Зошто Џедаите се појавуваат во таков идиотски блокбастер и стануваат квази-религија?
Одговори ми, просветли ме (небулозноста на прашањето е на ова ниво...мада моето има и некој основа).

Не те разбирам. Дај среди си ги мислите. Изгледа ти си тој што се заплеткува.

Према Библијата, Исус воскреснал и му се јавил на Кифа (према некои цркви тоа е свети Петар према МПЦ не се знае кој е - така вели Мики), и на дванаесетмината (према некои библии на единаесетмината). Под тој назив (дванаесете) се подразбираат апостолите.

Према Библијата Јуда, едниот од апостолите, се обесил пред Исус да воскресне.

Према Библијата Матеј е избран за апостол многу подоцна, значи откако Исус веќе се појавил пред апостолите. Значи во време на појавувањето Матеј не бил апостол.

Ова е се спрема библијата. Јас не спорам дека Матеј станал апостол, али тој станал откако Исус се покажал.

Прашањето е едноставно, биле 11 апостоли како Исус можел да му се прикаже на 12. Кој е тој прекубројниот?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom