- Член од
- 27 ноември 2009
- Мислења
- 31
- Поени од реакции
- 0
Дај боже да паднат,ама се сомневам!Едно пунто како женомобил нема да ми дојде лошо.
Меѓународната дозвола не важи во матичната земја, исклучиво има важност во странство. Мораш да ја носиш македонската или ако во меѓувреме ја замена со словенска.Малце off topic едно прашање.
Вака,на пример јас студирам во Словенија имам меѓународна возачка дозвола издадена од тука (АМСМ), имам купено словенско авто и тамо можам да го возам. Дали може тоа авто да го возам и тука, со меѓународната возачка?
Возачката нема врска со тоа чие е возилото. Значи, прво, возилото на кој е регистрирано? На тебе? На некој трет?Малце off topic едно прашање.
Вака,на пример јас студирам во Словенија имам меѓународна возачка дозвола издадена од тука (АМСМ), имам купено словенско авто и тамо можам да го возам. Дали може тоа авто да го возам и тука, со меѓународната возачка?
Денес за Мерцедес Е200 да го увезеш, би требало да платиш околу 2.000 евра акциза, 100 евра хомологација, 100 евра А-тест, царина по каталог, 18% данок и се на се на стандарднарта цена тоа ќе ти дојде 5.000-5.500 евра трошоци сосе регистрација.Пример ако намалат цените (акцизите и ддв-то) колку ќе кошта пример Мерцедес Е 200 кој на mobile.de од 2003 година чини околу 15.000 евра, да го префрлиш на наши таблици.
Ако може споредба денес како е икако би требало да биде
Извини нешто не ми е јасно.Возачката нема врска со тоа чие е возилото. Значи, прво, возилото на кој е регистрирано? На тебе? На некој трет?
Ако е она првото, имаш дозвола да го извадиш од државата и зелен картон? Ако имаш, слободно вози го. Ако немаш... земаш Македонски пасош, си вадиш ЦОЛ таблици и можеш да го возиш на твое име, така ги носат возилата од Германија за Македонија.
Ако е она второто, ти треба дозвола за управување на туѓо возило во странство.
Ако не е на твое име - не може да ја брмчиш со ниеден документ.Извини нешто не ми е јасно.
Значи вака, јас имам словенско полномоштво за авотото(бидејќи е пренесено на татко ми). Имам зелен картон, немам словенска дозвола (зошто ми дозволуваат во словенија да возам со македонскава 1 година). Сега може ли да го дојдам во македонија со оваа авото? Зошто знам лани ги земаа автата на бугарски табли на оние што возе со полномоштво.
Фала.
Сега испаѓа дека возилото е на име на татко ти, а ти во Словенија го управуваш со полномошно? Е тоа во Македонија повеќе не важи, т.е. неможеш така да го возиш бидејќи така ги возеа Бугарските коли тие што немаа пасоши, па се сети државата да го укине законот. Така да само таткоти може да го донесе и управува возилото во Македонија.Извини нешто не ми е јасно.
Значи вака, јас имам словенско полномоштво за авотото(бидејќи е пренесено на татко ми). Имам зелен картон, немам словенска дозвола (зошто ми дозволуваат во словенија да возам со македонскава 1 година). Сега може ли да го дојдам во македонија со оваа авото? Зошто знам лани ги земаа автата на бугарски табли на оние што возе со полномоштво.
Фала.