Дали од Јануари 2010 ќе паднат цените на автомобилите?

Член од
27 ноември 2009
Мислења
31
Поени од реакции
0
Дај боже да паднат,ама се сомневам!Едно пунто како женомобил нема да ми дојде лошо.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Пример ако намалат цените (акцизите и ддв-то) колку ќе кошта пример Мерцедес Е 200 кој на mobile.de од 2003 година чини околу 15.000 евра, да го префрлиш на наши таблици.

Ако може споредба денес како е икако би требало да биде

Член од
3 јануари 2008
Мислења
39
Поени од реакции
1
Малце off topic едно прашање.

Вака,на пример јас студирам во Словенија имам меѓународна возачка дозвола издадена од тука (АМСМ), имам купено словенско авто и тамо можам да го возам. Дали може тоа авто да го возам и тука, со меѓународната возачка?

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.211
Поени од реакции
12.187

Вака,на пример јас студирам во Словенија имам меѓународна возачка дозвола издадена од тука (АМСМ), имам купено словенско авто и тамо можам да го возам. Дали може тоа авто да го возам и тука, со меѓународната возачка?
Меѓународната дозвола не важи во матичната земја, исклучиво има важност во странство. Мораш да ја носиш македонската или ако во меѓувреме ја замена со словенска.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689

Возачката нема врска со тоа чие е возилото. Значи, прво, возилото на кој е регистрирано? На тебе? На некој трет?

Ако е она првото, имаш дозвола да го извадиш од државата и зелен картон? Ако имаш, слободно вози го. Ако немаш... земаш Македонски пасош, си вадиш ЦОЛ таблици и можеш да го возиш на твое име, така ги носат возилата од Германија за Македонија.

Ако е она второто, ти треба дозвола за управување на туѓо возило во странство.

Пример ако намалат цените (акцизите и ддв-то) колку ќе кошта пример Мерцедес Е 200 кој на mobile.de од 2003 година чини околу 15.000 евра, да го префрлиш на наши таблици.

Ако може споредба денес како е икако би требало да биде
Денес за Мерцедес Е200 да го увезеш, би требало да платиш околу 2.000 евра акциза, 100 евра хомологација, 100 евра А-тест, царина по каталог, 18% данок и се на се на стандарднарта цена тоа ќе ти дојде 5.000-5.500 евра трошоци сосе регистрација.

Е сега, колку би се намалила цената за увоз е прашање (од што ќе се откажиме или намалиме), меѓутоа доволно е да се откаже државата од акцизата за возилото да биде упола поефтино и исплатливо за увоз.

M

Mario Gómez

Гостин
Абе остај колите, барем нека паднат цените на зелените картони. Многу се скапи за наши услови.

Член од
3 јануари 2008
Мислења
39
Поени од реакции
1
Возачката нема врска со тоа чие е возилото. Значи, прво, возилото на кој е регистрирано? На тебе? На некој трет?

Ако е она првото, имаш дозвола да го извадиш од државата и зелен картон? Ако имаш, слободно вози го. Ако немаш... земаш Македонски пасош, си вадиш ЦОЛ таблици и можеш да го возиш на твое име, така ги носат возилата од Германија за Македонија.

Ако е она второто, ти треба дозвола за управување на туѓо возило во странство.
Извини нешто не ми е јасно.
Значи вака, јас имам словенско полномоштво за авотото(бидејќи е пренесено на татко ми). Имам зелен картон, немам словенска дозвола (зошто ми дозволуваат во словенија да возам со македонскава 1 година). Сега може ли да го дојдам во македонија со оваа авото? Зошто знам лани ги земаа автата на бугарски табли на оние што возе со полномоштво.

Фала.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.211
Поени од реакции
12.187
Значи вака, јас имам словенско полномоштво за авотото(бидејќи е пренесено на татко ми). Имам зелен картон, немам словенска дозвола (зошто ми дозволуваат во словенија да возам со македонскава 1 година). Сега може ли да го дојдам во македонија со оваа авото? Зошто знам лани ги земаа автата на бугарски табли на оние што возе со полномоштво.

Фала.
Ако не е на твое име - не може да ја брмчиш со ниеден документ.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689

Фала.
Сега испаѓа дека возилото е на име на татко ти, а ти во Словенија го управуваш со полномошно? Е тоа во Македонија повеќе не важи, т.е. неможеш така да го возиш бидејќи така ги возеа Бугарските коли тие што немаа пасоши, па се сети државата да го укине законот. Така да само таткоти може да го донесе и управува возилото во Македонија.

mamba

UNITED MACEDONIA
Член од
13 декември 2009
Мислења
93
Поени од реакции
3
uvoz na kola

Vo srbija uste minatata kola gi namalija davackite za uvoz na koli a sega od nova godina ke se namalat davackite za uste 70 posto taka da dosta ke ima razlika, a kaj nas bi trebalo da padnat cenite bidejki dogovorot sto go imame potpisamo so evropskata unija za priblizuvane mora da gi ukineme bidejki treba da se vospostavi bezcarinski sistem toj dogovor e potpisan vo 2001 godina a sekoja godina treba da se ukinuvaat carnskite davacki za 10 posto taka za 10 (2011) godini treba da ima uvoz na stoka bez carina.
Za novi koli poevtini se vo stranstvo na primer Peugeot 206 plus vo Italija novo e 7 500 evra kaj nas istoto vozilo e okolu 12000 evra pa razmisli dali se isti ceni, plus vo stranstvo imas popusti na postarite modeli sto ne se prodadeni i dosta dobri popusti, jas vi preporacuvan pocekajte da pomine januari pa kupuvajte kola.

Член од
30 јули 2007
Мислења
1.391
Поени од реакции
86
50 отсто пониска царина за увоз на автомобили
Од 1 јануари 2010 година се намалува царината за увоз на нови, но и на стари возила и тоа за 50 отсто. Царинските давачки за нови возила во моментов изнесуваат 2 отсто од вредноста на возилото, а за стари 4 отсто. Од јануари тие се преполовуваат и ќе изнесуваат 1 отсто за нов, односно 2 отсто за половен автомобил.
За илустрација, доколку се увезе од ЕУ половно возило опел корса (произведен 2008 година), со доказ за преференцијално потекло, од 1.200 кубика и вредност од 10.000 евра давачките се следни: годинава на име на царински давачки ќе се платат 4 проценти, данок од 18 отсто и акциза во вредност од 250 евра или вкупно 2.567 евра. В година вкупно за ова возило на име на сите овие давачки ќе треба да се платат 2.330 евра.

mamba

UNITED MACEDONIA
Член од
13 декември 2009
Мислења
93
Поени од реакции
3
Mnogu ke ni gi namalat davackite za uvoz na koli cuti ke zastedime, sram da im e, smesni sumi. Pa ne ke sme vozele koli na stranski tabli. Vo Albanija e pusten uvozot vo Crna gora, vo Srbija dosta se namaleni davackite a nie koga treba da se nesto plaka prvi go voveduvame ama ako treba nesto da se ukine da ne se plaka e toa tesko.

Член од
17 септември 2008
Мислења
822
Поени од реакции
19
Немојте за намалување да зборите, треба да ја штитиме нашата автомобилска индустрија, нашите автомобилски фабрики. Или ги штитиме локалните моќници односно дилерите на автомобили, срамота. Најскапи коли, најскапа регистрација, најскап зелен картон, најмали плати:smir: Ќе не цицаат до последниот ден додека можат.

Kajgana Shop

На врв Bottom