Само две можности

Член од
11 август 2008
Мислења
112
Поени од реакции
14
Верувам во тоа што го гледам.Засега не сум бил сведок на ништо понатприродно од направа која со огромна брзина обработува податоци без грешка(процесор:helou: доста натрпиродно ниеден човек не го стига)
Веруваш во постоењето на Александар Македонски Гоце Делчев Питу Гули? веруваш во постоењето на Von Neumann еден од првите конструктори на процесорот ??

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
Ето, јас не верувам во она кое го гледам, оти за да верувам во очигледен доказ, би требало да имам бааги проблеми со нервниот систем. Јас верувам во она кое не го гледам, согласно Господовите зборови.

Ти не можеш да видиш како работи било кој процесор, или?... Имаш таква моќ?
Многу добар пост Мики. Поентата е не да се верува во она што постои туку во она што не исполнува, Баунти. А тоа што не исполнува не доаѓа од сетилата, само наизглед.
Само во врска со верата во Исус, и тука постои замка, човек може себе и другите да ги лаже дека верува во Господ, но за да вистински веруваш во него треба всушност да бидеш како него, на свој начин.
Ако тоа го мислел тогаш тоа е во ред и најверојатно грешно се има изразено. Оти излегува дека ние што расудуваме по логика и по она што го гледаме, имаме нервни проблеми.

Г

Господ

Гостин
Веруваш во постоењето на Александар Македонски Гоце Делчев Питу Гули? веруваш во постоењето на Von Neumann еден од првите конструктори на процесорот ??

Од Ацко фотографии нема од Гоце Питу и Neumann има (или во далечната 1903 праеле монтажи на фотошоп)така да нивното постоење е докажано нели?
А сега дали на Neumann прв му текнало да гради процесор или ја украл идејата од некаде не знам.

S

smart ass

Гостин
.

Ти не можеш да видиш како работи било кој процесор, или?... Имаш таква моќ?
Туујј од ламби,до транзистори,па интегрални кола и процесори....МИКИ бе...аххх

Ето, јас не верувам во она кое го гледам, оти за да верувам во очигледен доказ, би требало да имам бааги проблеми со нервниот систем. Јас
Значи јас верувам во очигледен доказ,а и други...немој така,ова е навреда....не е христијански

верувам во она кое не го гледам, согласно Господовите зборови
Посочи каде бог конкретно рекол не верувај во она што го гледаш...патем имаме проблем тука,велиш им се јавуваат светците на некои индивидуи,нели достојни...Емиии нели не треба да веруваат иако ги видат,или тука господ се порекнува.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Многу добар пост Мики. Поентата е не да се верува во она што постои туку во она што не исполнува, Баунти. А тоа што не исполнува не доаѓа од сетилата, само наизглед.
Само во врска со верата во Исус, и тука постои замка, човек може себе и другите да ги лаже дека верува во Господ, но за да вистински веруваш во него треба всушност да бидеш како него, на свој начин.
Кон болтуваното:

Кул, целта од побожното живеење е токму тоа: да станеме слични со Христа, да се „охристовиме„, да се „обожиме„ (не да се „обожуваме„!), инаку како би биле Христови следбеници?

S

smart ass

Гостин
Ова значи да можеме да оживуваме мртви,и од вода вино,ракија,водка по можност да правиме,ако е така многу ќе се обожат.

ахх глеј...заро не повлекува збор а господ прави исклучок или???

Посочи каде бог конкретно рекол не верувај во она што го гледаш...патем имаме проблем тука,велиш им се јавуваат светците на некои индивидуи,нели достојни...Емиии нели не треба да веруваат иако ги видат,или тука господ се порекнува.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ево, читај:

„...Христос, Царот израелски, нека слезе сега од крстот, па да видиме и да поверуваме„. , Го хулеа и распнатите со Него....„. (Марко, 15.32).

Еве што бараат оние кои не веруваат: сакаат прво да видат!

Пази сега внимателно:

„...Исус му рече: „Тома, ти поверува затоа што Ме виде; блажени се оние кои не виделе а поверувале..„ (Јован, 20.29).

Дали ја гледаш разликата?

Ова значи да можеме да оживуваме мртви,и од вода вино,ракија,водка по можност да правиме,ако е така многу ќе се обожат.

ахх глеј...заро не повлекува збор а господ прави исклучок или???
Да се биде „охристовен„ ни случајно не значи и да се биде идентичен со Христа, оти на обичен смртник, тоа сеуште не му успеало! Но, Светиите се жив доказ дека тие успеале да се охристоват до состојба, со која можеле да лечат и да советуваат, (а Апостолите и да воскресуваат мртви) но не самите од себе, туку преку и со Христа Бога покрај себе.

S

smart ass

Гостин
А еве атеист не верува,ама не направил грев,или ако згрешил ете се покајал-како на вечниот суд,не можи никој да му оспори одбрана бидејќи судот е така со докази...значи атеистите немаат никаква вина во тоа што не веруваат во бога,а има и сиромашни атеисти кои страдаат и патат-блажени се и тие??

(а Апостолите и да воскресуваат мртви) но не самите од себе, туку преку и со Христа Бога покрај себе.
Апостолите биле луѓе:toe:

Како они можеле преку христа,дали станува збор за позајмување на моќи,манипулација со истите,или пак апостолите однапред знаеле??

Им посочил Исус негде конкретно дека во негово име ќе ги имаат тие моќи??

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А еве атеист не верува,ама не направил грев,или ако згрешил ете се покајал-како на вечниот суд,не можи никој да му оспори одбрана бидејќи судот е така со докази...значи атеистите немаат никаква вина во тоа што не веруваат во бога,а има и сиромашни атеисти кои страдаат и патат-блажени се и тие??

Апостолите биле луѓе:toe:

Како они можеле преку христа,дали станува збор за позајмување на моќи,манипулација со истите,или пак апостолите однапред знаеле??

Им посочил Исус негде конкретно дека во негово име ќе ги имаат тие моќи??
1. Самата помисла дека „јас нема сторено грев„ е грев по себе-нема човек кој не се родил, а да не сторил грев.

2. Атеистите самите себе се амнестираат од Судот и од Божјата волја и Заповедите, а Христос беше распнат за СИТЕ: и за тие кои веруваат и за тие кои не веруваат. „...Кој ќе поверува и се крсти, ќе биде спасен..„, вели Христос. Така, самоамнестијата ти е неупотреблива.

3. Блажени се само оние кои спаѓаат во Христово поимање за блаженстава-прочитај што вели Он во 9-те (10-те) блаженства. Сиромаштијата сама по себе не е блажена, туку е Божја промисла кон луѓето кои се сиромашни, а кои, ако ја прифатат својата сирмоаштија со трпение, тоа трпение може да им биде за спасение.

4. Апостолите биле луѓе-тоа дури и јас го велам.

5. Еве каде Христос ја предава дел од својата моќ врз Апостолите: „...Болни лекувајте, лепрозни очистувајте, мртви воскреснувајте, демони изгонувајте! Бесплатно добивте, бесплатно давајте!...„(Матеј 10.,8)

S

smart ass

Гостин
еве јас сум крстен,ама не верувам,значи имаме логички 0.5 а тоа се заокружува на 1-значи имам право на рајот??

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
еве јас сум крстен,ама не верувам,значи имаме логички 0.5 а тоа се заокружува на 1-значи имам право на рајот??
Православната Црква не вели дека крштевањето само по себе е влез во Рајот, оти Христос не бара само крштевање туку и верување во Него. Крштевањето само по себе, е само потенцијален билет за влез во Рајот: кој е крстен на мала возраст, има поголем потенцијал да поверува во Христа од оној кој не е крстен, иако лично познавам личности кои се крстија на нивни поодминати години.

А логиката е неупотреблива во верата: во верата важи логиката на духот а не логиката на умот. Да беше целата работа само во логиката, сега цел човечки род ќе веруваше во Христа. Логика имаа и Сократ и Платон, но тие со нивната логика достигнаа само до сознанието дека целата Вселена има свој Творец. Но тие мудрољубци никаде не пишуваа за контретниот Бог. Аристотел, на пример, вели дека „..се што е движено, иа и свој двигател, а прв двигател е Бог, кој самиот е неподвижен...„, Но, ни Аристотел, во целото свое мудрување, не вели дека тој Бог е Христос.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Само две можности

Има само две алтернативи, само две можности. Мораш или да Го примиш Исус или да Го одбиеш.

А кој го нуди него па или да го прифатиш или да го одбиеш.
Не можеш да кажеш при толкав голем избор на религии и вери дека имаш само две можности.
Можеш или да го прифатиш Алах или да го одбиеш
Можеш или да ја прифатиш Кришна или да ја одбиеш
Можеш или да го прифатиш Баал или да го одбиеш
Можеш или да го прифатиш Митра или да го одбиеш
Можеш или да ја прифатиш Аштатра или да ја одбиеш
Можеш или да го прифатиш Маниту или да го одбиеш
Можеш или да го прифатиш Буда или да го одбиеш
Можеш или да ја прифатиш Кришна или да ја одбиеш
Можеш или да го прифатиш Ахура Мазда или да го одбиеш
Можеш или да го прифатиш Јахве или да го одбиеш
Можеш или да ја прифатиш Хера или да ја одбиеш
Можеш или да го прифатиш Теутатес или да го одбиеш........

Има голем избор.

Г

Господ

Гостин
А ако прифатам еден значи дека автоматски ги одбивам другите така?
Пошто на пример христијанскиот бог проповеда апсолутизам демек он е једин и једини бог.Е сега дали ако го прифатам него дали ќе одам во неговиот рај или во пеколот на Алах,Буда,Баал...?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
„...Кој не е со Мене, против Мене е; и кој не собира со Мене, тој растура...„ (Матеј, 12.30).

Ајде Лет3, напни се и посочи, каде е третата можност?

Член од
18 август 2008
Мислења
680
Поени од реакции
34
Мешате работи.

Исус Христос нема никаква врска со еврејскиот стар завет - затоа и не го признаваат.

И да, не можеме да знаеме што рекол Исус бидејќи оние кои ја направиле Библијата,ја направиле 3 века по неговото раѓање.

Kajgana Shop

На врв Bottom