na samiot pocetok samo da gi zamolam onie sto se grizat da ne se pisuva na ovoj podforum za politika ,da svatat konecno deka nema politika bez ekonomija ,i nema ekonomija bez politika,sekade e taka ,i zatoa ne bi trebalo da ne opomenuvaat ako na ekonomijata gledame od aspekt na politika.
mnogumina pisaa deka e dobro da se kaznuva i taka bilo sekade!
ama nie ne sme ni blisku do toj realen svet!
primer br 1 .vo pazaren inspektorat se podnesuvaat najgolem broj na prijavi koi voglavno bi trebalo da go reguliraat pravoto i od toj aspekt da ja sproveduvaat pravnata drzava .pred nekolku dena imav potreba i pojdov vo ovaa institucija.a tamu sto da vidam vo sekoja kancalarija se pusi .sto zarem za niv ne vazi zakonot za zabrana za pusenje vo javni ustanovi?ili samo mene nekoe vmrovsko direktorce ke mi zabranuva da pusam na rabotno mesto i toa za vreme na mojata so zakon utvrdena pauza?ama kade da se zalam?
primer br 2 .na A-1 tv odi reklama za vesnikot FOKUS .reklamata glasi vaka:SOKANTNO ,ANSAMBLOT TANEC ODI NA TURNEI SO PARI OD LIHVARI .
normalno neli ne veruvam vo celost na televizijata i go kupiv vesnikot za da procitam.
prikaznata od FOKUS odi vaka.ministerstvoto ne im prefrlilo pari za turnea ,pa zatoa zele pari od lihvari .podocna koga im dale od ministerstvoto pari ,gi vratile pozajmenite pari na lihvarite so ogromna kamata ,i so toa go prekrsile ZAKONOT .no i posle edna godina nikoj ne odgovaral za ovoj kriminal ,pa zatoa izjavata za vesnikot sto ja dale nadleznite vo ansamblot glasi vaka "ako treba nie pak ke go napravime istoto" (so drugi zborovi ,demek nie sme na vlast sto sakame ke pravime ),ne e bitno sto kamatata na lihvarite ja platile so budzetski pari ! a jas treba site budzetski davacki da gi platam na vreme i toa so moi pari sto sum gi zarabotila .zgora na se ako zadocnam ke mi pisat i nakoja kazna spored ZAKONITE vo drzavata.
i da ne dojde samo do nekoja zabuna da napomenam deka ovie greski ne gi pronasle onie sto se od SDSM ,tuku inspekciite sto se naznaceni od vmro. i zamislete posle edna godina nikoj ne gi goni zakonski ,ovie sto go prekrsile zakonot!
primer br 3. spored zakonite vo drzavata denovive se zatvoraat ucilista i gradinki vo koi ne se cisti toaletite ,a nikoj ne gi kaznuva nadleznive sto vo istite tie ucilista ,a i vo drugi ne kupile WC solji i kazancinja .i namesto da gi popravat toaletite vo ucilistata i gradinkite ovie vmrovcinjava kupuvaat APARATI za evidencija dali vrabotenite dosle na vreme na rabota? koj apsurd !!!! dali i na ali ahmeti mu VODAT EVIDENCIJA DALI I KOGA DOAGA NA RABOTA ??????
i posle ovie tri primeri,pak ke se najde nekoe plateno vmrovce da mi kaze deka ima pravo vlasta da gi sproveduva zakonite i da kaznuva?
i posle ova nekoj ke me ubeduva deka jas nemoze da pusam na mojata zakonska pauza vo kancalarijata za pauza ,demek so ovoj zakon sme poblisku do vlez vo EU I NATO !!! a sto e so zakonot za fiskalizacija na pazarite ,toj zakon ke se primenuva koga ke vlezeme vo EU ? pa zosto togas nemoze i nie pusacite da si pusime vo kancalariite se dodeka da vlezeme vo EU ,a koga ke vlezeme ke pocneme togas da go primenuvame zakonot za pusenje!!
i najgolemiot apsurd : so nasi pari se polni budzetot ,od tie pari se SUBVENCIONIRA proizvodstvoto na TUTUN vo drzavava ,a nie kaj placame tolku skapi cigari ,uste ni zabranuvaat da pusime ??? pa neli e popametno da se zabrani proizvodstvoto na TUTUN ,a ne da se zabrani pusenjeto ,a da se stimulira proizvodstvoto.