Државата без пардон собира пари за буџетот

H

HITCH

Гостин
се казнуваат и затвораат дукани и за нјмали прекршоци, обично се удира по чесните и домакините додека сивите зони, пријателите и мокниците остануваат недопирливи...

турско, не европско....се надевам дека ке ја осетите неправдата некогаш кога ке бидете малце постари со семејство, кога ке дојде дебелиот умрсен инспектор ке ви стегне 22000 евра казна и ке ви го затвори дуканот за банална работа...бидејки пари требаат за рамковни полицајци и шалтерски паразити како што му направија на мој пријател.....
Знам што значи се убив од плаќање даноци и на крај ме казнија парично и со пломба на дуќан 15 дена за нешто за што имам уредна документација немаше за што да ме казнат ми залепија казна која некој друг треба да ја плати а не јас и да и јас и сестра ми сме со факултет и двете не сме вработени затоа што сме етнички Македонки па закон тука не ваи за нас на нас им текнува само кога им требаат пари годишно плаќаме даноци ко да имаме милиони евра а не како да вадиме мизерна плата мислат дека сите пари што ќе влезат в каса се за мене за трошење а не за роба нека повелат во западна Македонија да влезат во продавница и да им кажат дека се инспекција... туку за таму пу пу не важи ништо за нив се е рамковно нека појдат нека направат конторла колку продавници работат легално онака чисто колку да имаат претстава па после да ми се сликаат на тв дека остваруваат паќам за телевизија за во продавница а во продавницата немам телевизор УЖАС АЛО ЛУЃЕ РАЗБУДЕТЕ СЕ НЕМААТ МАКЕДОНЦИТЕ ВЕЌЕ ПАРИ БАРАЈТЕ ГИ И ДРУГИТЕ ГРАЃАНИ НА МАКЕДОНИЈА

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Ние се надеваме дека нема. Полнењето на државниот буџет моментално настанува (барем со новите закони за непушење, нефрлање отпадоци) заради исполнување на услови за влез во ЕУ. Кои нам како некоректни во зачувувањето на природата и почитувањето на регулативите воопшто, треба да не удрат по џебот. Мора да жртвуваш нешто за да добиеш нешто. Компромис. А ние сме научени со ,,врски" да ни ги кинат ливчињата од пајакот и сличните категории казни.
Новинарке не ме вади од кожа пред спиење, немаш додрини точки со реалноста ни ти ни некој во твојата бранша..еве ти два три реда па иди истражувај пред да пишуваш....

1.ТИЕ ШТО ГИ КИНАТ КАЗНИТЕ....УШТЕ ГИ КИНАТ....не само што ги кинат и тендери факаат, и одат напред, без бело влакно или брчка , без нервози, без мува да ги полази од закони казни пазарни економии...за нив нема закон , криза или зима....сфашташ, и сега и тогаш и пред тоа..истите се

2.Закони како нашиве нигде нема, двосмислени со право на толккување до месечината и назад, казни ко за шеици, спроведување само за Македонци, арачиново, тетово пластичарска улица...тоа ти се слободни царински зони....не бунарџик

3.во мегувреме додека ко куцам ова... чесни семсјтва МАКЕДОНЦИ ке завршуваат по ургентни центри, со одземени имоти и коли, пломби на врата, скршени сништа и плач, иднини на цели фамилии, непроспани ноки и истенчени нерви,.....

се за паразитон партиско-рамковен да цица и да се гои, да троши, да се мрси, да лока....само некој ден .....или ке пукне или ке пресуши....

Знам бе миличок знам.Веќе зборев за проблемов еве овде,некаде последните реченици:
http://forum.kajgana.com//showpost.php?p=3024363&postcount=15
во погрешен контекст ти го разбрав претходниот пост изгледа:smir:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
hmmm, vo shipatarski prodavnici......retko kade ne....fiskalna , tuku nekoe somnitelno paragonce dobivas..., ako epten insistiras...ova e FAKT...
....urbanizam i slicno ......mislena imenka, totalna uzurpacija na prostorot nevidena bilo kade vo moderniot svet....unistuvanje na okolinata..sekojdnevie....
....dali e toa uste edna metoda na devastiranje na Makedonija..neznam, no epten funkcionira...:)

H

HITCH

Гостин
Ние се надеваме дека нема. Полнењето на државниот буџет моментално настанува (барем со новите закони за непушење, нефрлање отпадоци) заради исполнување на услови за влез во ЕУ. Кои нам како некоректни во зачувувањето на природата и почитувањето на регулативите воопшто, треба да не удрат по џебот. Мора да жртвуваш нешто за да добиеш нешто. Компромис. А ние сме научени со ,,врски" да ни ги кинат ливчињата од пајакот и сличните категории казни.
Вас бе ве учат нешто на факулет? Знаете што се новинарски истражување? За каков компромис зборуваш ма? За какви казни за пушење или плукање или не знам погрешно паркирање зборуваш ма? Тоа се казни од по 50 до 100 евра јас ти зборувам за огромни казни. Ај вака ќе ти објаснам:

1. Казната почнува од 1000 евра па нагоре!!!
2. Фирмарина (лани плативме ни рекоа дека нема да се плаќа повеќе, АМА оваа година пак ни дојде честитка дека решението од лани не важело годинава пак треба да се плати)
3. Чудни закони за продавање на алкохол и каде треба да се чува пред 19 и после 19 (плативме 20 илјади денари, НИЕ како продавница која 20 илјади за пиво може да ги извади само ако продава пиво две години по 3 гајби на ден и ВЕРО, ТИНЕКС, РАМСТОР и др големи маркети кои имаат реално многу поголема заработувачка)
4. Плативме за телевизија не ми текнува сега како точно гласеше налогот, а ТЕЛЕВИЗОР ВО ПРОДАВНИЦАТА НЕМАМЕ!
5. Платив ДВЕ ТРЕЗОРСКИ ПРАЗНЕЊА! (што значи касата била на нула па јас како голем патриот треб да им речам дечки еве јас пошто едвај го крпам месецот земете пари од кај мене од сметка па кај пукло нек опали вие само јадете и пијте на моја сметка и ве молам појдете некаде во странтсво прошетајте се од седење да растегнете ноџиња)
6. Уредно плаќам придонеси, а кога ќе дојде инспекција им текнува на некоја нова дупка во законот за која сметководителот првпат слуша и лепат казни! (тоа функционира на следиов начин идеш прашуваш што треба да направиш за да отвориш продавница и има куп работи и кога ќе им речеш ова е се? тие ти викаат да ова е по сите нишани средуваш се тоа и кога ќе ти дојде инспекција чита стар закон чита нов закон и бидејќи никогаш не се софпаѓаат ти плаќаш казна затоа што тие кога ќе ти дојдат мора да им платиш за идењето и за наредбата за која уште на влез ти кажуваат ИЗВИНЕТЕ НЕ ПРАТИЈА ДА ВЕ КАЗНИМЕ! ИЗВИНЕТЕ ЗНАЕМЕ ДЕКА ЕДВАЈ КРПИТЕ КРАЈ СО КРАЈ АМА... НАРЕДБА СИ Е НАРЕДБА)
7. Земам роба исклучиво на фактура! (освен на кванташки за пипер, патлиџан не даваат фискални, а јас морам да издадам фискална сметка дека сум го продала производот за кој ниту јас не сум добила фискална ама јас ќе добијам казна а тие нема да добијат бидејќи нема кој да појде да ги казни и немам начин како да го книжам кога немам документ)
8. Се соочувам со нелојална конкуренција (под нелојална конкуренција мислам на тезги и на продавници кои не плаќаат ама баш ништо и кога ќе пројде инспекција не може да го казни затоа што нема на што да му напише казна и уште поинетерсна финта го затвора дуќанот и чека да помине инспекција ама пошто нема истакнато фирма нема како да го најдат па си одат)
Ако сето ова кое е ногу накратко кажано за тебе е компромис тогаш БРАВО!!! Искини ја дипломата не ти важи!

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Вас бе ве учат нешто на факулет? Знаете што се новинарски истражување? За каков компромис зборуваш ма? За какви казни за пушење или плукање или не знам погрешно паркирање зборуваш ма? Тоа се казни од по 50 до 100 евра јас ти зборувам за огромни казни. Ај вака ќе ти објаснам:

1. Казната почнува од 1000 евра па нагоре!!!
2. Фирмарина (лани плативме ни рекоа дека нема да се плаќа повеќе, АМА оваа година пак ни дојде честитка дека решението од лани не важело годинава пак треба да се плати)
3. Чудни закони за продавање на алкохол и каде треба да се чува пред 19 и после 19 (плативме 20 илјади денари, НИЕ како продавница која 20 илјади за пиво може да ги извади само ако продава пиво две години по 3 гајби на ден и ВЕРО, ТИНЕКС, РАМСТОР и др големи маркети кои имаат реално многу поголема заработувачка)
4. Плативме за телевизија не ми текнува сега како точно гласеше налогот, а ТЕЛЕВИЗОР ВО ПРОДАВНИЦАТА НЕМАМЕ!
5. Платив ДВЕ ТРЕЗОРСКИ ПРАЗНЕЊА! (што значи касата била на нула па јас како голем патриот треб да им речам дечки еве јас пошто едвај го крпам месецот земете пари од кај мене од сметка па кај пукло нек опали вие само јадете и пијте на моја сметка и ве молам појдете некаде во странтсво прошетајте се од седење да растегнете ноџиња)
6. Уредно плаќам придонеси, а кога ќе дојде инспекција им текнува на некоја нова дупка во законот за која сметководителот првпат слуша и лепат казни! (тоа функционира на следиов начин идеш прашуваш што треба да направиш за да отвориш продавница и има куп работи и кога ќе им речеш ова е се? тие ти викаат да ова е по сите нишани средуваш се тоа и кога ќе ти дојде инспекција чита стар закон чита нов закон и бидејќи никогаш не се софпаѓаат ти плаќаш казна затоа што тие кога ќе ти дојдат мора да им платиш за идењето и за наредбата за која уште на влез ти кажуваат ИЗВИНЕТЕ НЕ ПРАТИЈА ДА ВЕ КАЗНИМЕ! ИЗВИНЕТЕ ЗНАЕМЕ ДЕКА ЕДВАЈ КРПИТЕ КРАЈ СО КРАЈ АМА... НАРЕДБА СИ Е НАРЕДБА)
7. Земам роба исклучиво на фактура! (освен на кванташки за пипер, патлиџан не даваат фискални, а јас морам да издадам фискална сметка дека сум го продала производот за кој ниту јас не сум добила фискална ама јас ќе добијам казна а тие нема да добијат бидејќи нема кој да појде да ги казни и немам начин како да го книжам кога немам документ)
8. Се соочувам со нелојална конкуренција (под нелојална конкуренција мислам на тезги и на продавници кои не плаќаат ама баш ништо и кога ќе пројде инспекција не може да го казни затоа што нема на што да му напише казна и уште поинетерсна финта го затвора дуќанот и чека да помине инспекција ама пошто нема истакнато фирма нема како да го најдат па си одат)
Ако сето ова кое е ногу накратко кажано за тебе е компромис тогаш БРАВО!!! Искини ја дипломата не ти важи!
batali...na BUDZETSKA BUDALA U TRI GENERACII, takvo nesto ne mozes da i objasnis...:)

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Македонија е во рецесија, имаме пад на БДП, но владата утврди поголем предлог буџет за наредната година во однос на 2009. (3,4% предвидени поголеми приходи; 2,8% поголеми расходи). И сето ова од намалена економија. Како ли ќе ги соберат.:uvo:
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=115934

Ако се има во предвид дека во моментов задолженоста на државата преку записи изнесува 203,5 милиони евра, камтатите ќе паднат...кога?Но за каматите Гошев е крив.:kesa:
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=115806

H

HITCH

Гостин
Македонија е во рецесија, имаме пад на БДП, но владата утврди поголем предлог буџет за наредната година во однос на 2009. (3,4% предвидени поголеми приходи; 2,8% поголеми расходи). И сето ова од намалена економија. Како ли ќе ги соберат.:uvo:
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=115934

Ако се има во предвид дека во моментов задолженоста на државата преку записи изнесува 203,5 милиони евра, камтатите ќе паднат...кога?Но за каматите Гошев е крив.:kesa:
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=115806
А кога не бевме во рецесија па во Македонија беше рај за живеење. Не е важно дали е рецесија или не важно е што економистите реформатори затаија со идеи не е важно дали се од сојузот или дпмне важно затаија не барам јас кој е крив за мене сите се криви бидејќи никој не се замисли за идните генерации каков багаж ќе остави :jaj::jaj:

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Види, она за Гошев само се обидов да ја парафразирам владата, затоа што ја префрла топката кај Гошев.
А за другото.... Затоа што падна економијата би требало владата да го намали трошењето, а не да предвидува уште поголем буџет. Барем со задолженоста преку записи да се дојде на нула. Би требало тоа да биде врвен приоритет за да паднат каматите, кои што во моментот се најголем проблем. Поради ваквите камати постојано расте внатрешната задолженост. Секој на секого должи... Така мислам, но ако има некој поинакво мислење баш би сакал да го слушнам.

H

HITCH

Гостин
Види, она за Гошев само се обидов да ја парафразирам владата, затоа што ја префрла топката кај Гошев.
А за другото.... Затоа што падна економијата би требало владата да го намали трошењето, а не да предвидува уште поголем буџет. Барем со задолженоста преку записи да се дојде на нула. Би требало тоа да биде врвен приоритет за да паднат каматите, кои што во моментот се најголем проблем. Поради ваквите камати постојано расте внатрешната задолженост. Секој на секого должи... Така мислам, но ако има поинакво мислење баш би сакал да го слушнам.
Ова со записиве демек ај секаде го има во свет па некако ќе го подголтнам. АМА јас сепак мислам дека можевме и без записи и без заеми да куртулиме требаше добра прераспределба на средствата. Има доволно пари, ама луѓето не знаат што со парите! Ова ми испадна ко во Америка кога требаше да се даваат оние 700 милјарди долари за заживување на економијата а парите наместо онаму каде што треба отидоа на др места. Не викам дека сме Америка ама викам дека баш сега можеше да се направи добра прераспределба. Мене друг ми е проблемот кој на овие луѓе им води сметка по дома? Ако овие луѓе знаат дома каде им одат парите и на нивните работни места треба да се успешни.. Јас не чув ниту една паметна изјава ниту професори од факултет се јавија да кажат некој паметен збор ниту вистински експерти туку само се јавуваат луѓе кои од екомонија не знаат ниту Е а камо ли паметна дума да продумаат ама важно ги има по телевизии за да се сликаат. Чудни закони донесоа, а уште почудно ги спроведуваат а од паметните луѓе ниту збор :toe::toe:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Може што сакаме да си збориме за околу оправдано или неоправдано....
....ама останува фактот дека бричат ... и тоа на суво..:toe:

Член од
1 октомври 2009
Мислења
107
Поени од реакции
5
Dobro ima li nekoj da im kaze na tie abdali vo vlasta deka nesto ne cini.Nas vo Sr ne dotepaa,bratko,nema firma koj ne e kazneta a sivata ekonomija po ulucite cveta,se e zamreno,besparica e golema,do kaj ke ne odnese takva situacija,ednostavno ne znam,vie ste vo Sk,kaj vas mozebi e podobro,ama tuka...golem pesimist sum

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Бричат како Целе во Солунски патрдии :icon_lol::

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
А за другото.... Затоа што падна економијата би требало владата да го намали трошењето, а не да предвидува уште поголем буџет.
Незнам дали ни трена нова тема по ова прашање,но економијата е поврзан циклус така да можеме во секоја тема за се и сешто да зборуваме.
Владата предвидува буџет 3,4% поголем за 2010.Владата свесно со никакви резерви,даноци со пад од 10%,пад на индустриско производство и невработеност која иде над 40% влегува во проектот поголем буџет.Кој не слуша нас што им зборуваме,ние сме безгласна буква за нив,обични смртници кои мрчат.Влегуваме во четврта година на експанзивна (троши додека има,позајмувај кога ќе нема) фискална политика.Што добивме?Што ќе добиеме?кој ова ќе го плати?Кога ќе прекинат со ова?До кога ќе плаќаме високи камати?До кога ќе им плаќаме циркуси пред очи?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па сите ние сме смртници нели?Ќе престанеме со плаќање кога сите ќе умреме,или мислите дека властиве и за таму ќе пронајдат некаков нов начин за да ни ги земат “парите“,преку нашите представници кој ќе останат живи на земјава?:smir:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
Фирмарина се плаќа секоја година HITCH. Заеб**цијата е што е огромна сума, без разлика дали е мала или голема фирма и уште една сопка што не зависи ниту од промет ниту од приходи...од ништо. Ако беше малку поинаку поставено сето ова (процентуално плаќање и помала фирмарина) ќе беше добро пошто големите фирми кои имаат глас у јавност, групации, здруженија...кои имаат моќ да разбрануваат, ќе се побунеа и можда ќе притискаа на влада. Вака му е гајле за помалите фирми пошто за него 8 илјади (толку мислам дека е) е ништо во споредба со прометот (и профитот). Јбг, маќеа. Истото е и со радиодифузна такса според број на вработени...ма еден куп непазарни давачки и услови.
До кога ќе им плаќаме циркуси пред очи?
Се додека им се може Леандра. Се додека не профункционираат синдикати, групации, здруженија, моќ на менување на правните акти, регулативи, висина на вакви издатоци...пад на министер ради несоодветни одливи од стопанството, казни...мислам се до тогаш ќе мора да се бори секоја фирма која работи нормално (без протекции). Челниците на овие погоре се ујдисани па од нив не може да се очекува да се блокира на пример продажба на некои производи или услуги (а со цел притисок на влада и оставка на министер, ко што е редот). Ај кажи ми од кога министер кај нас не поднел оставка за погрешна проекција или лошо реализиран проект, дали се десило такво нешто? Јок, ниту за Свидмилк, ниту за пректите во земјоделството, ниту за Агроберзата, ниту за погрешните макроекономски проценки и проекции. Знаеш колку пропаднати проекти има во земјоделството (не знам ниту пример за добар проект, можда има)? И ниеден министер не одговараше, а сите го плаќаме тоа преку вакви давачки (фирмите и граѓаните).

А за тоа време битпазар, зелен пазар, јаја паша, дивите налик на кванташки пазари (као тој у Бутел и Чаир)...и сличните си тргаат ќар...и од држава и од приватници и од граѓаните. Као што беше со струјата.

Па сите ние сме смртници нели?Ќе престанеме со плаќање кога сите ќе умреме,или мислите дека властиве и за таму ќе пронајдат некаков нов начин за да ни ги земат “парите“,преку нашите представници кој ќе останат живи на земјава?:smir:
Не бе АБЦ, плаќа чоек и после умирачка, индиректно преку роднините. Као полномошно му доаѓа инаку ќе го селат гробот и починатиот...не се надај дека после тој безвезен чин нема да плаќаме :)

Kajgana Shop

На врв Bottom