SHANE
Др.Акула
- Член од
- 30 април 2008
- Мислења
- 1.453
- Поени од реакции
- 853
Naracija od Djibril(gabriel) na Muhamed a.s,recitacija od Muhamed a.s do negovite sledbenici.А како му слегол Куранот?
:smir:
Naracija od Djibril(gabriel) na Muhamed a.s,recitacija od Muhamed a.s do negovite sledbenici.А како му слегол Куранот?
Тие мои постови беа реакција на провокациите на Омер ...da procitav nekoj pameten post od tebe do sega ke ti odgovarav,vaka neka ti odgovori nekoj drug.Ne odgovaram nekogo,koj zivee da mu se smee na edna vera
ме интересираше како тоа „слегол“Naracija od Djibril(gabriel) na Muhamed a.s,recitacija od Muhamed a.s do negovite sledbenici.
:smir:
Nekoj se raga zdrav,nekoj ne.Toa ne zavisi od nas.Gledam ti si zdrav barem po racete,bidi blagodaren sto gi imas i pisi nesto pametno.Koa ke se najdes vo nevolja dlaboko vo tebe ke sakas da mu se molis nekomu za pomos,iako gledam deka si ateist,veruj ke dojdat mnogu denovi koga ke ti treba pomos od nadprirodna sila(Gospod).Znaes kako vikaat: Covekot ima 3 najdbori prijateli vo ovoj svet,denta koa ke bide pogreban 2 prijateli ke go ostavat: 1.Semejstvoto.2.Bogatstvoto,samo 1 ke ostane so nego-NEGOVITE DELA od ovoj svet.Prijatelski pozdravТие мои постови беа реакција на провокациите на Омер ...
како и да е ..
немораш ... а можеби и незнаеш
а смеењето мое и иронијата не е само кон Исламот туку и кон другите (можеби не си забележал) кои живеат во рамковниот договор наречен библија, кур-ан и останатите ...
ме интересираше како тоа „слегол“
Јас и ти на оваа тема ќе имаме доста работа, па затоа предлагам да одиме дел по дел, ајет по ајет додека не најдеме заедничка согласност.Мал вовед.
Кура́нот (Коран) (арап. أَلْقُرآن; Qur'ān) е света книга на Исламот, составена во писмен вид околу 650 година по време на калифот Осман.
Според исламската традиција тој е разделен на делови во продолжение на 23 години на пророкот Мухамед (570-632), од Алах. Мухамед бил на 40-годишна возраст кога во пештерата Хира, близу светиот град Мека, го слуша за прв пат гласот на Архангел Гаврил (Џибрил) кој му го откровува Куранот.
Да напоменам дека Кур-анот е напишан подоцна после библијата ...
Ќе започнам со една контрадикторност ... во текот на дискусиите ќе се надополнувам ...
затоа шо има мал милион контрадикторности во Кур-анот ...
Од што беше направен човекот?
Yusuf Ali: The similitude of Jesus before Allah is as that of Adam; He created him from dust, then said to him: "Be". And he was. [/SIZE])
First earth and then heaven [2:29]
Heaven and after that earth [79:27-30]
Можеби како холограм... (мала шала)и не ми кажавте како тоа Слегол Кур-анот ... затоа шо и за тоа има некои контрадикторности :smir:
Не се плаши, не јадам луѓе. За да имаме подобар увид ќе одиме еден по еден ајет, а потоа ќе ги собереме сите и ќе видиме дали воопшто постои контрадикција или не. Ова е нај фер и најнормална дискусија која што се води во научните кругови.In the name of thy Lord and Cherisher, who created -
created man, out of a mere clot of congealed blood.
-- Sura 96:1-2
It is he who has created man from water
-- Sura 25:54
And God has created every living creature from water.
-- Sura 24:45
We created man from sounding clay,
from mud moulded into shape.
-- Sura 15:26
Amongst his signs is this,
that he created you from dust.
-- Sura 30:20
God createth what He willeth:
When he hath decreed a plan,
He but saith to it, "Be," and it is!
-- Sura 3:47
Вода, глина, прашина, крв итн ... хм ...
И кој се тие НИЕ? во -- Sura 15:26?
И не е за разгледување еден по еден ајет ... еве пред нас неколку цитати ... објасни ми ја контрадикторноста во нив .. не еден по еден па да ми толкуваш и извртуваш како ти одговара ...
дали вода, крв, прашина се состојки ... ? ако е така зошто тоа не е никаде напишано во еден цитат?
и за Куранот .. како тоа слегол ?
Едит:
и ако тоа погоре се состојки ... тогаш зошто ова ...
Yusuf Ali: But does not man call to mind that We created him before out of nothing? (Qur'an 19:67)
Алејхис-селам (арапски) = Алалховиот мир и спас да е врз него. ( Се употребува после името на секој Божји Пратеник)Процедурално:
а.с - е кратенка од?
поштеди ме од лигавешници ... биди тој шо си .. јас кога сакам нешто да кажам на некој пишувам на форум онака како шо мислам .. за разлика од тебе кој пишува гревови на ППНе се плаши, не јадам луѓе. За да имаме подобар увид ќе одиме еден по еден ајет, а потоа ќе ги собереме сите и ќе видиме дали воопшто постои контрадикција или не. Ова е нај фер и најнормална дискусија која што се води во научните кругови.
Значи да повторам, ако тие целта да научиш нешто, тогаш не гледам никаков проблем да го прифатиш мојот понуден предлог на дискутирање, но ако намерата ти е нешто друго, тогаш пак не гледам јас причина да бидам дел од таа твоја намера.
Изјасни се што сакаш.
Не е можно и не биди оф топик. Во темата прашања за Исламот имаш цела една тема (пост ) за годините на Ајша, и тука се обработани и овие нарации и нивната веродостојност. Не сакам да се повторувам по незнам која пат за едни те исти прашања.Omer kako ke go objasnis ova?
Sahih Muslim Book 008, Number 3310:
'A'isha (Allah be pleased with her) reported: Allah's Apostle (may peace be upon him) married me when I was six years old, and I was admitted to his house when I was nine years old.
Ja omazil na 6 godini? Dali e ova mozno?
очекувано ... нарочно и те наведов за да одбереш дали ќе продолжиш или не ... те искушувам ... но не си вреден за искушението ... брзо се откажуваш и вероватно несакаш останатите да ја согледаат твојата вистина за твојата религија ...Ок, ќе те поштедам од моите лигавештини,и нема да продолжам со дискусија. Тоа е добар показател дека не си спремен да дискутираш.
:helou::helou::helou:
очекувано ... нарочно и те наведов за да одбереш дали ќе продолжиш или не ... те искушувам ... но не си вреден за искушението ... брзо се откажуваш и вероватно несакаш останатите да ја согледаат твојата вистина за твојата религија ...
повеќе те бива за иронии и потсемавања на другите религии ...
а на тема на која треба да го објасниш и подобриш впечатокот на останатите за твојата некако се губиш во филозофии
Со оглед дека одбегнуваш смирена и постепена дискусија со мене, повеќе од јасно е дека си еден од тие галамџиите кои ги опишува Кур'анот.Omer el Faruk напиша:Многумина од луѓето знаат дека Кур’анот не е човечки говор, туку Говор на Создателот на Земјата и небесата. Па вклештени во сопствениот пораз мислат дека излезот ќе го најдат, ако почнат да пишуваат против него, сакајќи на подмолни начини да ја извртат вистината, и да направат врева која ќе ја надмине неговата тивка, Божја ритмика и песна која умилно ги опива и привлекува срцата на луѓето.
“ Не слушајте го овој Кур’ан , туку правете врева за да го совладате!” ( Фуссилет:26)