"Македонски словени" - "Славомакедонци"?

R

Rigel Kent

Гостин
Абе искрено, не сум јас задолжен постојано да ви одговарам, поубаво неможам да ти објаснам.

Ти дадов и Руски извори кои истово што јас ти го пишав го велат.

Освен да се повторувам, друго неможам.

Едноставно ти си избрал еден правец, колку и да лејм, колку и да ти го потопив досега, што и да ти приложам како аргумент, ти не си способен тоа да го прифатиш, бидејќи твојата цел не е да дискутираме, да констатираш дека има и друга алтернатива од онаа која ти ја пласирале југословенските учебници, туку си имаш некоја налудничава тврдоглавост да контрираш на темава.

А генетски барем, доколку сакаш така да играш, тогаш од старт си изгорен.

Во врска со Скандинавците, прочитај од кого научиле да градат тврдини и кога.

Јас за беспари учител не биѓем.

Вака сега за да се утврди точност на некоја хипотеза се спротивставуваат сите аргументи .Верувам дека и ти наполно не си уверен во секој сегмент од хипотезата.Прашањата се како една насока како да ја раздробиме хипотезава и да се објаснат сите слабости.
А за генетички можеме да дебатираме иако хаплогрупите не одредуваат етнитети сепак Венетите која хаплогрупа ја имаат ??

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ајде размисли што ме прашуваш.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Вака сега за да се утврди точност на некоја хипотеза се спротивставуваат сите аргументи .Верувам дека и ти наполно не си уверен во секој сегмент од хипотезата.Прашањата се како една насока како да ја раздробиме хипотезава и да се објаснат сите слабости.
А за генетички можеме да дебатираме иако хаплогрупите не одредуваат етнитети сепак Венетите која хаплогрупа ја имаат ??
ве читам ај викам остај .. братот знае да му објасни ... ама ти таа па таа ...
имам дадено мое размислување по темава ама ај пак да кажам нешто ...

постојат хипотези и хипотези ... епа другар Словените и преселбата е теорија општо прифатена и НИКОГАШ недокажана .... мака мачат сите историчари археолози да ја докажат ... па еве почнаа и да ја побиваат ..
и сега покрај сите тие кои се обидувале да ја докажат (не успеале и останала теорија за преселбите) ти најде да кажуваш дека е така ...

запамти ... Словени - политички термин за ословување од страна на трети народи кон друга група народи со исти, слични култури кои пак се составени од повеќе различни ентитети .... исто како во денешно време Американец (кои пак се од африканско, мексиканско, шпанско и какво ли ти не потекло), или пак Балканец уште подобро...

и да те прашам ... кога Америка или ЕУ се обраќа кон Балканските држави .. дали мислат за некој посебен ентитет или ... на Балканов донекаде повеќето имаме слична култура, јазик, менталитет, но не сме еден народ нели ...

така и Словените ... не постоеле како народ посебен ... туку како назив кој се користел за да окарактеризира група на народи ... - политички термин :toe:

толку е едноставно

ПС: ти задкарпатски си ? :tv:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Им се извинувам на админите, меѓутоа ќе направам исклучок и ќе вметнам малку генетско образложување:

As man has migrated around the world over time, these haplogroups can be used to trace their paths. This is incredibly useful and is an extra tool used alongside archaeological and linguistic data.

Because some haplotypes (from STR tests) are found to be common within particular haplogroups, it is very often possible to make a prediction of what your haplogroup is from your haplotype.

Where it becomes interesting for genealogists is that they can gain some insight into their very ’deep’ ancestry – i.e. Thousands of years ago – of their direct paternal ancestors.

For example, when it comes to Europe, the haplogroups observed can be broadly split into two groups, Palaeolithic and Neolithic.

The Neanderthals would have died out around 14,000 years ago leaving the nomadic hunter-gatherer Cro-Magnon (modern man) to pursue the animals of the time. Due to the cold and the need for food, the populations of the day waited the ice age out in the three locations shown on the map. These were the Iberian Peninsula, the Balkans and the Ukraine.

If we fast forward to 12,000 years ago (Map 2), the ice has retreated and the land has become much more supportive to life.

The three groups of humans had taken refuge for so long that their DNA had naturally picked up mutations, and consequently can be defined into different haplogroups.
As they spread from these refuges, Haplogroups R1b, I and R1a propagated across Europe.

- Haplogroup R1b is common on the western Atlantic coast as far as Scotland.
- Haplogroup I is common across central Europe and up into Scandinavia.
- Haplogroup R1a is common in eastern Europe and has also spread across into central Asia and as far as India and Pakistan.

These three major haplogroups account for approx 80% of Europe's present-day population.

These Neolithic haplogroups came in several waves over time and are found predominantly along the Mediterranean coast. Around 20% of the present-day population are from these Neolithic haplogroups.

Source: http://www.dnaheritage.com/masterclass2.asp

...

WORLD HAPLOGROUPS

Дали сега ти е малку поубедлива теоријата која се мачам да ти ја објаснам?

R

Rigel Kent

Гостин

zelenovo J
rozevovo I
sinovo E3b

Bratot Risite imaat dominantno R1a znaci tie ne se Veneti-Sloveni?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Магицен, не се потребни еден милион слики.

Ниту можеш да докажеш нешто конкретно. Самиот си свесен дека со застапеноста на групите и нивното означување како вакви или онакви нема ништо да постигнеме.

Сите групи се скоро секаде присутни. Меѓутоа тие не ја дефинираат историјата.

Во Македонија откриен најстариот жител на Балканот!!!

R

Rigel Kent

Гостин
Магицен, не се потребни еден милион слики.

Ниту можеш да докажеш нешто конкретно. Самиот си свесен дека со застапеноста на групите и нивното означување како вакви или онакви нема ништо да постигнеме.

Сите групи се скоро секаде присутни. Меѓутоа тие не ја дефинираат историјата.
Znam site narodi vo Balkanot se izmesani no nekade ostanala homogena masa na primer Hercegovina , a na sever odreden del na Rusija

Mislam deka vo Ermenija bese otkrien najstariot ako ne se lazam

Член од
17 јули 2008
Мислења
126
Поени од реакции
10

А мене токму тоа и ми беше поентата и затоа го спомнав.
Дека кај нашиот најголем преродбеник, темата за Античките Македонци е отсутна. Наместо тоа Мисирков постојано спомнува дека сме Словени. Изгледа човекот бил луд( незнаел дека ние сме потомците на Александар иако бил роден во древниот Македонски град Пела) и денес треба ние да го прогласиме за слепец.
Незнам зашто проба да ја смениш темата. Мислеше дека ке заборавам зошто сум го спомнал Мисирков?!!:tapp:

Очигледно имаш навика да избрзуваш со заклучоци и со тоа да ги правиш твоите постови небитни и залудни. Од каде ти дојде идејата дека нема да се согласам со тоа што си го напишал за Мисирков?
Токму тоа што ти го напиша е всушност поентата на Мисирков во книгата( си успеал да сватиш по 10 пати читање). Не гледам причина зашто јас би го негирал тоа. Меѓутоа ако се вратиш на мојот претходен пост ке видиш дека мене не ми е поентата да докажувам дали Македонците се нов народ или не( може и тоа да го разглабаме, не е проблем) Мене поентата ми беше дека тој како наш најголем преродбеник воопшто ги нема спомнато Античките Македонци.

Жити се, кај ги напишал тие работи те молам и јас да прочитам!! Еве покажи ми кај напишал дека он е роден во Пела, престолнината на великиот Александар Македонски. И после тоа покажи ми кај напишал дека во меморијата на Македонците најдлавоко се врежани имињата на Александар Македонски... Само нормално ке ми треба линк за да и ја прочитам. Сигурно нема да ти биде тешко да ги најдеш штом си го читал Мисирков по 10 пати.
Дали и колку сум го читал Мисирков, фала богу, не е твоја работа. Инаку, ако ти се образуваш исклучиво од интернет и википедија, па ти требаат „линков“ за да научиш нешто, некој видиш чита и книги.
Крсте Петков Мисирков:

Во 1900 година Рускиот етнолог, лингвист П. А. Лавров е испратен во „експедиција“ во Македонија, при што случајно на бродот од Одеса за Солун се сретнува со К.П. Мисирков, кој оди за родниот Постол, упатен на здравствена рехабилитација. Еве, меѓу другото, што запишал Лавров за средбата:

„Отправившис в прошлом году из Одессы в путешествие по Македонии мы
встретились на параходе Русского општества с студентом С-Петербургского Университета Мисирковым, македонцем родом из села Постол, древнеј Пели ...“

Архива Руссијској Академии Наук, ф. 284, оп. 1, д, 76, лл 3-3 об.

А од личниот дневник на Крсте Петков Мисирков:

„Јас сум син на селанц од село Постол (по турски Алаклисе) што се наоѓа врз урнатините на древна Пела, Ениџевардарска каза, солунска околија...„

21.1.1903 година, од Дневникот на Крсте Петков Мисирков

И Блаже ристовски ќе запише за Мисирков:

„К.П. Мисирков никогаш, кога зборува за родното село или за родниот крај, не пропушта да спомене дека на тоа место била престолнината на Александар Македонски, Пела. Тоа е всушност традицијата што ја носи од генерациите на своите претходници. Токму во нивната нива била Алекснадровата палата и сигурно сите случајно ископани останки по полето ги потсетувале на славното минато. Таа опсесија Крсте ќе ја носи до крајот на животот.“

Блаже Ристовски, Крсте Мисирков нови истражувања и сознанија, Матица Македонска, Скопје, 2000

И на крајот Крсте Мисирков за весникот Илинден, во својата статија Крали Марко, 1923-та:

„Крали Марко е син и гордост на македонија и еден од тројцата велики завојувачи, што го разнесоа името на својата земја далеку од нејзините предели:
-Александар Македонски ја разнесе славата на Македонија до средноазиските реки Аму-Дарија, Сир-Дарија, како и до Индија и индискиот океан;
- Свети Кирил и Методиј го разнесоа македонското слово и писмо меѓу сите словенски народи;
- Крали Марко ги потчини под своја власт и под власта на македонската муза сите народни певци и народи на Балканскиот Полуостров, во тој бој и самите вас, потомците на неговите заколнати непријатели...“

К. Мисирков, Крали Марко, весник Илинден, III, 12, Софија, 25.III.1923, 2.

Инаку, јас не реков дека Мисирков не пишувал за македонски словени, исто како што пишувал и за македонски бугари, дури и за македонски срби, иако ти посакуваш да сум рекол така. Затоа потенцирав „бил славист образуван во Петроград, и неможел поинаку да пишува и повторно реков, тој си ја завршил својата работа во свое време и тоа добро ја завршил, сега ние имаме нова борба. АМА СЕ ПОВИКУВАЛ И НА ДРЕВНО МАКЕДОНСКОТО МИНАТО. Дури се обидувал на русите да им докаже дека името „Словене“, или „Славјане“ потекнува од Македонија, за што бил силно критикуван од руските слависти. (претпоставувам и за ова ќе бараш линк)?

Ај да пробам со твои збориви да ти објаснам. Доволно е да си просечно интелегентен за да сватиш дека Македонскиот етнички иденититет почнал да се формира во 19 век и во времето на Мисирков сеуште мака мачел со странските пропаганди. Неможеме ние да зборуваме за некој си цврст Македонски идентитет во тоа време, а да знаеме дека поголемиот дел од населението посетувале Српски,Бугарски или Грчки школи( истото важи и за црквите). Зар некој Македонец би го пратил своето дете во Бугарско школо да го учат дека е Бугар? Каде ви е паметот бе луѓе? Во тоа време Македонецот не ни знаел што е етнички идентитет. Затоа има записи кои зборуваат за татко кои децата си ги пратил во 3 различни школи(еден во Српско, еден во Грчко, еден во Бугарско). Е токму поради таа поделба во Македонија( како резултат на пропагандите) Мисирков повикува на обединување и воздигнување на Македонското пред се. Се надевам ме свати. Ако не оди погледај ги изводите од Елис Исландс од почетокот на 20-ти век( каде што емигрантите од Македонија се регистрирале при доаѓањето во САД) и погледни колку од нив се идентификувале како Срби, колку како Македонци, колку како Бугари и колку како Грци. Да си ги погледнал ке си свател каква каша постоела во Македонија во поглед на идентитетот.
Видиш, момче (или повеќе ти се допаѓа „златен“) тоа и ми беше целта со потенцирањето на Мисирков. Да почнеш да анализираш и да извлекуваш заклучоци (што очигледно знаеш да го направиш). Знаеш да си го толкуваш 19-ти век како ти одговара, ама за 6-7-ми ти е затворен умот. Како те научија во 5-то одделение, така ти тука ни го прераскажуваш.

Значи во Македонија крајот на 19 и почеток на 20-ти век било општа калакурница, ама ти си извлекуваш заклучоци кои одат на твојата воденица, нели?
А македонскиот етнички идентитет (во денешна смисла на зборот) започнал да се формира со обидите на Кирил Пејчиновиќ да го одвои „македонското наречје“ како посебен јазик, со обидите за возобновување на Охридската архиепископија во 60 и 70-тите години од 19-ти век, со кревањето на Кресненското востание (кое можеби е многу позначајно од Илинденското) и со идејата за Автономна Македонија.

И сега, бидејки видовме дека знаеш да анализираш (да ствараш свои теории и да филозофираш) почни да се враќаш наназад.
Ќе го сретнеш правилникот на Кресненското востание (кое ако го прочиташ во детали, ќе видиш дека е всушност устав кој уредува посебен државно-правен субјект), во кој се повикуваат „МАКЕДОНЦИТЕ ДА СЕ ДИГНАТ КАКО ФАЛАНГИТЕ НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ“.
Ќе го сретнеш Димитар Македонски кој објаснува дека во Македонија преовладува ставот дека „земјата не се отворила да ги голтне древните македонци“.
Па ќе ги сретнеш Миладиновци, кои се исто така „Петроградски пулени“ (барем Константин) со нивните „пробугарски“ и „панславистички“ идеи, ама во расправа со грци ќе истакнат „НИЕ СМЕ ГО ИМЛЕ АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ“.
Па ќе дојдеш до Карпош војвода и пребеганото население во Австро-унгарија и Украина (Матковски, Македонскиот полк).
Па ќе наидеш на указот на цар Душан (во двете најстари копии, едната е ми се чини во Софија) се прогласува за Македонски цар (меѓу другото).
Да не правиме муабет за Пулевски, за записите по македонските фрески, по светите книги по манастирите. Премногу се среќава името МАКЕДОНЦИ. Ама многу често со тоа македонци доаѓа и сеќавањато на „древна македонија“.
Ајде сега обиди се самиот да „го отвориш умот“ и за 6-ти век, па земи протарашкај малку, да најдеш и тогаш македонци (ќе ги најдеш, биди сигурен), ама не застанувај тука. Тука, ќе мора малку да се помачиш, бидејки очигледно тука ти запира видикот, затоа што кога ќе ти се спомне 6-ти век одма се вртиш накај мочуриштата зад Карпатите.
Ако успееш да се ослободиш од Карпатите, ќе видиш македонци уште мнооогу поназад. А теориите дека некој некого претопил, па се измешале, едните го зеле јазикот, а другите името, едниве им дале на другите носии, а ги зеле од нив занаетите и тн. се смешни. Па не е ова пазар бе, стокова размена. Колку ти мене, толку ја тебе, по договор, а?

И ако не се замараш со античка Македонија и немаш проблем со тоа, бидејќи знаеш дека си Македонец (ама немаш врска со древните македонци), што кој мој бараш на форум историја, да расправаш за теми кои не те интерисираат?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
R

Rigel Kent

Гостин

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
^ Давенички последни обиди...

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
Монти, доколку си кадарен да го сфатиш сето ова што досега го напишав, нема да бараш по 100ти пат да ти се објаснува.

Игри со термини, ништо повеќе.

Народот или племињата кои биле познати како Венети, се рашириле низ Европа, почнувајќи од Балканот. Тоа не бил еден бран во кој ја запоседнале цела Европа туку процес кој траел векови.

Венетите- Фригијците/Бријците - Етрурците се сродни племиња кои ја населувале територијата на денешна Македонија, а подоцна се придвижувале кон централна Европа.

Од таму божицата Бсефа/Веста на македонска територија, уште пред да стане позната како римска божица.

Венетите, со текот на вековите го зафатиле пределот меѓу Алпите и Волга, Балтик и Егеј.

Затоа во различните временски периоди, разните патеписци/историчари го спомнуваат нивното име во сите делови на тоа пространство.

Тие Венети, дури од 6 век почнуваат да бидат познати како Словени, а тоа пред се благодарение на Византијската терминологија.

Затоа ти се чини турли-тава целава работа.

Ант. Македонци потекнуваат од тие Венети, за кои подоцна влегува во употреба друг термин- Словени, со повеќе политичко значење.

Малку луѓе ги знаат врските и неможе од некој што не седнал да прочита, да очекуваме да ги дефинира истите. Па затоа малодушно е ти да ја гледаш шансата за некаква контрадикција и да протнуваш тези на дисконтинуитет.

Некој едноставно разбира, а некој не. Толку му дал Господ.

Затоа и Русите од 8 век се сметале за потомци на Александар, затоа и Хрватите се сметаат за Илири и сл.
Чекај, чекај сега малку. Значи Античките Македонци биле всушност Венети, а Венетите во 6 век биле преименувани во Словени. Тие живееле на Балканот и пред 6-тиот век, но се иселиле северно и потоа во 6-тиот век повторно се вратиле во Македонија?
Ај сеа да поставиме неколку прашања околу твојава теорија.

1.Кој историчари или археолози ја застапуваат тезата дека Античките Македонци се дел од Венетите, а потоа и дека всушност Словените се Венети?? Најблиску до ова тврдење е Курта но тој никогаш не тврдел дека Венетите се Антички Македонци ниту пак дека живееле во Македонија.

2. Кој ја подржуваат тезата дека всушност имало преселба на Античките Македонци( Венети) на север кон Балтикот??

3. Како ке ја објасниш топографијата во Македонија по 5-6 век?? Како ке го објасниш преименувањето од Лихнида во Охрид? Тесалоники во Солун? Што се случило знаеш? Или ке ми пишуваш сега за богот Перун и за генетика?:pipi:

За почеток се доволни овие прашања!! Ако ти е тешко овие едноставни прашања да ги одговориш тогаш ова што го тврдиш неможам ни да го наречам ``теорија``, а камо ли пак сериозна теорија.:toe:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Чекај, чекај сега малку. Значи Античките Македонци биле всушност Венети, а Венетите во 6 век биле преименувани во Словени. Тие живееле на Балканот и пред 6-тиот век, но се иселиле северно и потоа во 6-тиот век повторно се вратиле во Македонија?
Ај сеа да поставиме неколку прашања околу твојава теорија.

1.Кој историчари или археолози ја застапуваат тезата дека Античките Македонци се дел од Венетите, а потоа и дека всушност Словените се Венети?? Најблиску до ова тврдење е Курта но тој никогаш не тврдел дека Венетите се Антички Македонци ниту пак дека живееле во Македонија.

2. Кој ја подржуваат тезата дека всушност имало преселба на Античките Македонци( Венети) на север кон Балтикот??

3. Како ке ја објасниш топографијата во Македонија по 5-6 век?? Како ке го објасниш преименувањето од Лихнида во Охрид? Тесалоники во Солун? Што се случило знаеш? Или ке ми пишуваш сега за богот Перун и за генетика?:pipi:

За почеток се доволни овие прашања!! Ако ти е тешко овие едноставни прашања да ги одговориш тогаш ова што го тврдиш неможам ни да го наречам ``теорија``, а камо ли пак сериозна теорија.:toe:
Држи се до тоа што сум го напишал, а не интерпретирај ме произволно за да можеш да си составиш контра позиција.

Многу детално и опширно се трудам да објаснувам, затоа такви мини-теории не прифаќам како мои бидејќи кога некој ќе те прочита повеќе од јасно е дека ќе добие искривен впечаток за она што јас го пишувам на неколку страни.

Без манипулирање.

1. Сите историчари, потврдено низ многубројни наоди.

Квинтиј Руф пишува дека Венетите своевремено биле составен дел од војската на Александар Македонски во походот кон Мала Азија.

Познато е дека античката македонска војска носела бригиски, т.е. фригиски капи.

На балканскиот простор бригиската популација била населена на неколку значајни пунктови, од Тракија преку Македонија до јужна Албанија, но според податоците што ни ги оставиле историчарите на антиката, дознаваме дека Бригите преминале дури и на Апенинскиот Полуостров и на Сицилија. (Paus. V, 25,6)

Култот на Магна Матер потекнува од Пафлагонија или денешна Ана-долија (Ана-Мајка).
Овој култ бил најсилен во Македонија. Култот на Ма забележан единствено во Македонија, Кападокија и Понт.

За Ма само во Воден се најдени повеќе од 30 манумисиски натписи а една од само трите досега пронајдени вотивни плочки е од с. Претор кај Ресен (Н. Проева, La deesse cappadosienne Ma et son culte en Macedoine ЖА XXXIII/2, 1983, p. 119-244; Ead, LIMC VI/1, p. 330/31, VI/2, 169/70, 1993, s. v. Ma)

Очигледно станува збор за старо, со текот на времето запоставено домородно (бригиско-македонско) божество со истоветни својства, што се оживеани по походот на Александар III Македонски на исток, зашто во религиската сфера има мода и помодарство.

(Др. Наде Проева – Студиии за античките Македонци, стр. 172-173)

2.

Тит Ливиј во книгата “Ab Urbe condita”, раскажува за Тројанецот Атенор под чие водство Венетите се пробиваат низ Балканот и стигаат во северна Италија, заземајќи ја.

Совпаѓањето на имињата Енети-Венети натерало голем број автори на истражувања, чии заклучоци покажале дека тоа е старо индоевропско име кое со миграциите од егејските преселби било разнесено на поширокиот медитерански простор. (R. Katičić, 1977, 14-20, види 177)

Кај Плиниј стои дека според Катон, Венетите потекнуваат од тројанската лоза. (Plin. Nat. Hist. 3,130)

Непот вели дека пафлагонскитe Енети биле тројански сојузници, коишто, доаѓајќи на Јадран, се нарекле Венети. (Nepos, Plin. Nat. Hist. 6,5)

Пронаоѓањето на етрурската божица Бсефа/Веста во Македонија која датира неколку векови пред истата да стане и “Римска“ божица, говори за преселбата на Етрурците во Италија.

Топонимите од Етрурците и Венетите се задржале до ден денес во Италија.

А за да дојдат до Италија и Централна европа, тие морале да пројдат првин низ Балканот.
За што сведочат археолошките наоди.

Тоа не била типична миграција, во еден бран, туку постепено населување на северните пространства кое траело со векови.

" The surmised 'Slavic migration' is full of inconsistencies. There is no 'northern Slavic language', it is rather only a variant of the southern Slavic... The first metallurgic cultures in the Balkans are Slavic... and connected with Anatolia... Slavic presence in the territory, nearly identical to the one occupied by them today, exists ever since the Stone Age... The Slavs have (together with the Greeks and other Balkan peoples developed agriculture... agriculturally mixed economy, typically European, which later enabled the birth of the Greek, Etruscan, and Latin urbanism. Germanic peoples adopted agriculture from the Slavs... The Balkans is one of the rare regions in which a real and true settlement of human groups coming from Anatolia is proven...]. ..."

(Mario Alinei, Origini delle lingue d’Europa, Vol. I: La teoria della continuità, Il Mulino, Bologna, 1996)

3.

Не е срамота да не знаеш, срамота е да не сакаш да научиш.

Во Егејска Македонија притока на Бистрица е реката Венетика.

Воден исто така има Венетско потекло.

Проблемот се јавува во употребата на Коинето, а подоцна Латинското писмо.

За етимолошките толкувања најдобро е да се повикаме на лингвиста со познавање на историјата.

Од оние примери кои што ги знаеме, како на пример античката тракиско-пеонско-македонска област Стримион, која подоцна е позната и како Астраион, под Римско се нарекува Тивериопол на Латински, а подоцна повторно Струмион-Струмјани-Струма-Струмица итн.

Солун е скратена верзија на Тесалоники односно Салоники како што е познато, ТЕ-САЛОН-ИКИ = Солун.

Скопје на пр. во доцната антика се споменува како Скупи.

Многу градови заникнале, а на нивно место настанувале нови. Затоа никаде не стои правило дека мора да го носат истото име.

СЛОВЕНСКИ ТОПОНИМИ НА БАЛКАНУ ПРЕ ДОЛАСКА КЕЛТА
Из књиге Павела Ј. Шафарика ''Порекло Словена''

И само за тебе :helou:, повторно историјата во контекст на генетиката:

Haplogrоup I1b

The undifferentiated subclade of Haplogroup I1b (or I1b*) is centered in the Balkans, where its founders may have taken refuge from the Ice Age. After the Ice Age, I1b* spread into Eastern Europe...

I1b Haplotype #2

This haplotype exhibits its highest European frequencies in Poland, Macedonia and Italy. There are also hits in Sweden and Saxony.

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
Дали и колку сум го читал Мисирков, фала богу, не е твоја работа.
Ти беше тој кој се фалеше дека го прочитал Мисирков 10 пати.
Сега ни кажуваш дека не е наша работа колку пати си го читал.:tapp:

Инаку, ако ти се образуваш исклучиво од интернет и википедија, па ти требаат „линков“ за да научиш нешто, некој видиш чита и книги.
Крсте Петков Мисирков:

Во 1900 година Рускиот етнолог, лингвист П. А. Лавров е испратен во „експедиција“ во Македонија, при што случајно на бродот од Одеса за Солун се сретнува со К.П. Мисирков, кој оди за родниот Постол, упатен на здравствена рехабилитација. Еве, меѓу другото, што запишал Лавров за средбата:

„Отправившис в прошлом году из Одессы в путешествие по Македонии мы
встретились на параходе Русского општества с студентом С-Петербургского Университета Мисирковым, македонцем родом из села Постол, древнеј Пели ...“

Архива Руссијској Академии Наук, ф. 284, оп. 1, д, 76, лл 3-3 об.
Не бе златен не се образувам од линкови, само по природа сум недоверлив. Еве ти велиш дека ова напишаново погоре е од Архива Руссијској Академии Наук, ф. 284, оп. 1, д, 76, лл 3-3 об.
И сега јас треба да ти поверувам дека ти си бил во Руската Архива и си го прочитал ова?:tapp: Нормално дека не. Бидејки одговорот е не, тогаш од каде си го прочитал ова? Имаш ли некаков линк за да го потврдиш ова или било што тврдиш?

А патем и да знаел Мисирков дека живеел во Древната Пела, тоа не значи дека се чувствувал како потомок на Античките Македонци. Исто како што Турците што знаат дека живеат околу Троја не значи дека мислат дека се Тројанците.:tapp:

А од личниот дневник на Крсте Петков Мисирков:

„Јас сум син на селанц од село Постол (по турски Алаклисе) што се наоѓа врз урнатините на древна Пела, Ениџевардарска каза, солунска околија...„

21.1.1903 година, од Дневникот на Крсте Петков Мисирков

И Блаже ристовски ќе запише за Мисирков:

„К.П. Мисирков никогаш, кога зборува за родното село или за родниот крај, не пропушта да спомене дека на тоа место била престолнината на Александар Македонски, Пела. Тоа е всушност традицијата што ја носи од генерациите на своите претходници. Токму во нивната нива била Алекснадровата палата и сигурно сите случајно ископани останки по полето ги потсетувале на славното минато. Таа опсесија Крсте ќе ја носи до крајот на животот.“

Блаже Ристовски, Крсте Мисирков нови истражувања и сознанија, Матица Македонска, Скопје, 2000

И на крајот Крсте Мисирков за весникот Илинден, во својата статија Крали Марко, 1923-та:

„Крали Марко е син и гордост на македонија и еден од тројцата велики завојувачи, што го разнесоа името на својата земја далеку од нејзините предели:
-Александар Македонски ја разнесе славата на Македонија до средноазиските реки Аму-Дарија, Сир-Дарија, како и до Индија и индискиот океан;
- Свети Кирил и Методиј го разнесоа македонското слово и писмо меѓу сите словенски народи;
- Крали Марко ги потчини под своја власт и под власта на македонската муза сите народни певци и народи на Балканскиот Полуостров, во тој бој и самите вас, потомците на неговите заколнати непријатели...“

К. Мисирков, Крали Марко, весник Илинден, III, 12, Софија, 25.III.1923, 2.
Повторно произлегува прашањето од каде ти и изваденово? Пак ли треба да ти веруваме дека ти го имаш прочитано весникот Илинден издаден на 25.3. 1923 година? :pos2: Мора да бидеш малку посериозен кога даваш вакви извадоци.:smir: Еве например јас кога тврдам нешто тоа можам да го докажам. Кога велев дека Мисирков нема ништо напишано за Античките Македонци во книгата ,,За Македонцките работи`` ти ја презентирав целата книга за ти и сите други да се уверите.
http://www.misirkov.org/kpm_zmr_mak.htm

То од друга страна презентираш работи кои се тотално НЕДОВЕРЛИВИ.
Пази и јас можам да кажам дека Мисирков напишал дека сме потомци на Египјаните и да речам дека тоа го напишал во весникот Цариград издаден во 1901 бр 172, стр 28. Ама како ке го потврдам тоа ако не можам да го презентирам весникот.:tapp: Се ке остане на едно празно тврдење.

Инаку, јас не реков дека Мисирков не пишувал за македонски словени, исто како што пишувал и за македонски бугари, дури и за македонски срби, иако ти посакуваш да сум рекол така. Затоа потенцирав „бил славист образуван во Петроград, и неможел поинаку да пишува и повторно реков, тој си ја завршил својата работа во свое време и тоа добро ја завршил, сега ние имаме нова борба. АМА СЕ ПОВИКУВАЛ И НА ДРЕВНО МАКЕДОНСКОТО МИНАТО. Дури се обидувал на русите да им докаже дека името „Словене“, или „Славјане“ потекнува од Македонија, за што бил силно критикуван од руските слависти. (претпоставувам и за ова ќе бараш линк)?
Искрено би барал, ама што кога би било залудно. Изгледа ти си навикнат да дебатираш со фиктивни извадоци, извадоци кои не можат да се потврдат и докажат. Разбирам дека така е полесно, во секој момент можеш да си напишен нешто и да тврдиш дека тоа е всушност напишано од Мисирков, Рајко Жинзифов, Миладонови итн. Треба само да измислиш само некоја референца од типот ``Германски музеј-Нирнберг, втора врата - лево, документ бр 7`` и ете решен е проблемот.:vozbud:

Видиш, момче (или повеќе ти се допаѓа „златен“) тоа и ми беше целта со потенцирањето на Мисирков. Да почнеш да анализираш и да извлекуваш заклучоци (што очигледно знаеш да го направиш). Знаеш да си го толкуваш 19-ти век како ти одговара, ама за 6-7-ми ти е затворен умот. Како те научија во 5-то одделение, така ти тука ни го прераскажуваш.
Ти многу бргу ги забораваш работите бе!! Не беше ти тој кој го потенцираше Мисирков!! Јас го потенцирав како најголем преродбеник кој ја појаснува историјата на Македонскиот народ, а никаде во таа историја не ги спомнува Античките Македонци, со исклучок на твоите недоверливи ``презентации`` кои и стварно да биле напишани од Мисирков, се долги 2 реченици. Ејјјј да пишуваш историја за Македонскиот народ и да напишеш 2 реченици за Античките Македонци, ,,нашите славни предци``. Треба да си идиот да не сватиш дека Мисирков воопшто не ги чувствувал како такви.

А македонскиот етнички идентитет (во денешна смисла на зборот) започнал да се формира со обидите на Кирил Пејчиновиќ да го одвои „македонското наречје“ како посебен јазик
Погрешно!! Прочитај го Фридман и ке сватиш дека Македонското наречје е одвоено од останатите Словенски како резултат на изборот на Бугарите нивниот литературен јазик да биде на источно Бугарскиот диалект.
http://www.seelrc.org:8080/grammar/mainframe.jsp?nLanguageID=3

By the mid-nineteenth century, a struggle over the dialectal base of the emerging
vernacular literary language became manifest. Two principal literary centres arose: One in
northeastern Bulgaria and the other in southwestern Macedonia. Macedonian intellectuals

envisioned a Bulgarian literary language based on Macedonian dialects or a Macedo-Bulgarian dialectal compromise. Bulgarians, however, insisted that their Eastern standard be adopted without compromise. This period was marked by considerable struggles and polemics over the publication and use of textbooks with Macedonian dialectal bases.

Запази дека Фриедман е многу про-Македонски настроен.:smir:. Притоа во текстов можеш да прочиташ и кога словените се дојдени и дали јазиците на Античките Македонци и Словените се исти.

И сега, бидејки видовме дека знаеш да анализираш (да ствараш свои теории и да филозофираш) почни да се враќаш наназад.
Ќе го сретнеш правилникот на Кресненското востание (кое ако го прочиташ во детали, ќе видиш дека е всушност устав кој уредува посебен државно-правен субјект), во кој се повикуваат „МАКЕДОНЦИТЕ ДА СЕ ДИГНАТ КАКО ФАЛАНГИТЕ НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ“.
Ќе го сретнеш Димитар Македонски кој објаснува дека во Македонија преовладува ставот дека „земјата не се отворила да ги голтне древните македонци“.
Па ќе ги сретнеш Миладиновци, кои се исто така „Петроградски пулени“ (барем Константин) со нивните „пробугарски“ и „панславистички“ идеи, ама во расправа со грци ќе истакнат „НИЕ СМЕ ГО ИМЛЕ АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ“.
Па ќе дојдеш до Карпош војвода и пребеганото население во Австро-унгарија и Украина (Матковски, Македонскиот полк).
Па ќе наидеш на указот на цар Душан (во двете најстари копии, едната е ми се чини во Софија) се прогласува за Македонски цар (меѓу другото).
Да не правиме муабет за Пулевски, за записите по македонските фрески, по светите книги по манастирите. Премногу се среќава името МАКЕДОНЦИ. Ама многу често со тоа македонци доаѓа и сеќавањато на „древна македонија“.
Ајде сега обиди се самиот да „го отвориш умот“ и за 6-ти век, па земи протарашкај малку, да најдеш и тогаш македонци (ќе ги најдеш, биди сигурен), ама не застанувај тука. Тука, ќе мора малку да се помачиш, бидејки очигледно тука ти запира видикот, затоа што кога ќе ти се спомне 6-ти век одма се вртиш накај мочуриштата зад Карпатите.
Ако успееш да се ослободиш од Карпатите, ќе видиш македонци уште мнооогу поназад. А теориите дека некој некого претопил, па се измешале, едните го зеле јазикот, а другите името, едниве им дале на другите носии, а ги зеле од нив занаетите и тн. се смешни. Па не е ова пазар бе, стокова размена. Колку ти мене, толку ја тебе, по договор, а?
Незнам дали ова да го квалификувам како трагедија или комедија. Границата е премногу тенка.
Ти златен се обидуваш да протнеш теза за континуитет на Македонскиот народ низ вековите преку Австриско писмо, документ од Руската архива од 17 век, печат на Кресненското востание, указот на цар Душан и други дубиозни документи кои си немаат никаква врска со континуитет и одвоеност на еден народ. За континуитет и одвоеност можеме да збориме кога би имале различен јазик во 11,12,13 век и потоа( а сме го немале, зашто сме пишувале на Црковно-Словенски како и останатите), различна култура( очигледно сме ја немале затоа што секаде сме идентификувани како раја,Словени, дури и Бугари), различна држава(сме ја немале, освен ако Самоиловото царство кое траело 30 години не го сметаш за континуитет), различна религија( која исто не сме ја имале) итн. Така да можеби теориите со Украинскиот полк(преку кој сакаш да покажеш контнуитет) тука ке ти поминат, но на некое посериозно место ке бидат исмеани.:kesa:

А околу Словените и нивното населување можеби ке сакаш да прочиташ што мисли еден Македонски автор од Егејска Македонија, професор на унверзитетот во Торонто, а со доплома и од Универзитетот во Стенфорд.
http://www.hooverpress.org/contributorinfo.cfm?ContribID=343

Еве погледни си сам.
http://books.google.com/books?id=hE5PxJjrI8AC&pg=PA19&dq=Macedonians+slavs#v=onepage&q=Macedonians%20slavs&f=false
Од страна 19 па натамо читкај си и образовај се.

И ако не се замараш со античка Македонија и немаш проблем со тоа, бидејќи знаеш дека си Македонец (ама немаш врска со древните македонци), што кој мој бараш на форум историја, да расправаш за теми кои не те интерисираат?
Ако не успеа да прочиташ насловот на темава на која дебатираме е
Македонски словени-Славомакедонци. Темава не е за Античка Македонија.:tapp: Мене на такви теми нема да ме најдеш, премногу ми се небитни.

Kajgana Shop

На врв Bottom