Ќе се реновира ли некогаш "Матично"?

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.099
Веб-сајт
www.kajgana.com
Незнам како е ситуацијата по другите градови, но во Скопје од одамна постои проблем со објектите на матичните служби кои се катастрофа. Младоженците ги избегнуваат оние по општините бидејќи се ептен крш и го одбираат матичното во парк, кое исто така личи на крш, но за нијанса подобар крш. Од тука се јавува и проблемот да нема слободни термини за склопување брак, па треба да закажеш термин многу однапред.

Значи, освен проблемот со термините, бидејќи цело Скопје се венчава во еден објект, не личи објект со таква намена да биде во таква состојба. Заслужува многу повеќе.

Не се женам дури не го средат да личи на матична служба како во секоја нормална земја, а не барака со доградба и ентериер од времето на Ибе Паликуќа...башка и оркестарот пред Матично со стандард репертоар на "Зете мили зете" во 5-16 верзии...патетика, страшно, очајно...па кој сака да се жени денес уствари :icon_lol:

Ако ништо не е реновирано внатре откако сум се женел пред 20 години тогаш е стварно крш. Внатрешноста ми личеше на сала за проекција на европски аматерски филмови, јадно. А и надворешноста не кажува дека се дешава нешто весело, нешто што ќе ти го смени животот од корен. Барем да го префарбаа со повесели бои, да ставеа некој украс, вака е многу тмурно, како да треба таму да чекаш за документ за нива или комуналии. Ме асоцира на објект за развод. А и при паркирање зетот и невестата имаат ист приоритет, т.е. нивните коли се паркираат негде на улица, кај ќе се најде малу потаму :wink:...башка сега зонско, смс :)
Општинските не би ги ни коментирал, налик на сали за состаноци на КПЈ од 1956 (барем таа во Бутел), сепак Адамс фемили имаат подобар интериер.

башка и оркестарот пред Матично со стандард репертоар на "Зете мили зете" во 5-16 верзии
Фолклор :)

Абе сега ми кажа сестра ми - бараки било во Скопје матичното,мене не ми беше јасна темата :pos2:
Само ко ја ѕирна дури буричкав низ форумо се изгази од смеа.

Сум била во тоа во парк...и ако е тоа матично врв над сите други во Скопје немам зборови(заникаде,од времето на дедо ное), едноставно срамота!

Како и вообичаено ништо не се менува кај нас. Било така моите кога се венчавале, од тогаш ништо не се променило. Добро можеби има некоја пукнатина повеќе, фолклорот пред да влезеш се зголемува од ден за ден, внатре мириса на мувла и можеш да видиш трагови прокиснување...

Како што тргнало се си мислам дека во блиска иднина нема да се реновира :helou:

Бедно е во момент кога младоженцитее летаат на небото и замислуваат дека нивната венчавка е нешто што треба да изгледа како на филм, ваква бедотија да ги пречека уште на самиот старт од бракот. Или пак смислено некој можеби сака уште навреме да им даде на знаење дека во бракот ги чека сивило. :)
Шалата настрана, матично за пример е матичното во Велес. Се наоѓа во уметничка галерија каде што амбиентот и инвентарот кој е поставен таму наликува дека таму се крунисуваат цар и царица. Секоја чест на велешките млади брачни парови.

Кај и да е...До свадбите на нашите правнуци ќе се реновира ВАЉДА.
Само еднаш сум била и тоа пред десетина години и штом тогаш беше дупка, а од тогаш не е реновирано, можам само да замислам како изгледа сега:tapp:

катастрофа како надворешниот така и внатрешниот дел,облектите се стари повеке од 20 години и ништо од тогаш не е реновирано

Матично нема да се реновира за добро на младоженците. Веднаш да им биде јасно каде ке го подигаат семејството.

од како памтам дека идем по свадби до ден денес гледам иста слика, иста барака, исти столови исти фаци ист матичар.. незнам дали стварно некој ке превземе иницијатива за ова... стварно ако нишо повеќе барем нека се среди на лик ако нишо више мислам... незнам кој е надлежен за таа установа али ептен е забаталена.. ептен!

Матично ќе влезе во проектот Скопје 2018.

Дел е и од проектот 2014ка :)
Стариот Офицерски дом т.е новата Градска куќа ќе биде кабинетот на градоначалникот и ќе биде сместена новата матична служба.

Значи идеш на плоштад циганчиња свират, сватови играат орце, одат младенците у матично, искачаат од таму и одат 10 чекори и право во црква, па после фотографии со Александар, па на Вардар со мостовите и фонтаните и директива на славје во новиот хотел на плоштадот. :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom