Што е Исус?

Што е Исус?

• Господ/Бог (Отецот)

Гласови: 14 3,6%
  • Божји Син (синот)

Гласови: 184 47,1%
  • Светиот Дух (гулабот)

Гласови: 6 1,5%
  • Божји Пратеник

Гласови: 82 21,0%
  • Нешто друго...

Гласови: 105 26,9%

• Вкупно гласачи
    391

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ете гледаш дека не знаеш ти реков јас... :wink: Ама ајде баш ме интересира твое мислење за тоа кој е Исус, ако не те мрзи да ми одговориш.
Глеам ја колку ти знаеш. Колку што знаеш да укажеш на тоа со кое не се согласуваш. Знаеш, друже, не се праи муабет со „Не е така“ или со „Не си у право“. Ако сакаш да имаш муабет, должен си да објасниш со што конкретно не се сложуваш. Така се прави муабет. Другото се канти како тропаат.

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
Историски, сите големи цивилизации забележале циклус на развој, подем, владеење и пад кој грубо се движи во периоди од по околу 2000 години. Секоја од тие цивилизации имала доминантна религија - сумерите, египјаните, римјаните, западната цивилизација (христијанството) денес (и при крај си е и таа).

Сите денешни митови некогаш биле славени како актуелни и вечни божества. Христијанството е некаде на крајот од својот циклус. За многумина (Исламот, атеистите) христијанството одамна е митологија. За оние кои сеуште веруваат во митот - за нив Исус сеуште е Бог. Ќе ви стане јасно, кај и да е...

Исус не е никако поразличен од останатите илјадници божества од човековата историја. Нема направено апсолутно ништо уникатно. Сите негови „чуда“ се веќе видени. Исус е компилација од претходни божества.
Леле во заблуда си многууу! Во тешка заблуда си! Реков јас, не можам да те натерам да веруваш во нешто во кое јас верувам, ни па ти можеш да ме натераш. Со ова за крајот на христијанството ме засмеа малце ама ок. Твое мислење.

--- надополнето ---

Глеам ја колку ти знаеш. Колку што знаеш да укажеш на тоа со кое не се согласуваш. Знаеш, друже, не се праи муабет со „Не е така“ или со „Не си у право“. Ако сакаш да имаш муабет, должен си да објасниш со што конкретно не се сложуваш. Така се прави муабет. Другото се канти како тропаат.
Пријателе искрено за мене ова ти што го зборуваш е како канти да тропаат, ама од почит го продолжувам разговоров.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Леле во заблуда си многууу! Во тешка заблуда си! Реков јас, не можам да те натерам да веруваш во нешто во кое јас верувам, ни па ти можеш да ме натераш. Со ова за крајот на христијанството ме засмеа малце ама ок. Твое мислење.

--- надополнето ---

Пријателе искрено за мене ова ти што го зборуваш е како канти да тропаат, ама од почит го продолжувам разговоров.
Во што е мојата заблуда?

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
Во што е мојата заблуда?
Прво НАЈГЛАВНАТА ЗАБЛУДА: религијата била еден циклус којшто траел околу 2000 години. Друго: како може сите митови да биле славени како актуелни и вечни божества? Апсурдно е тоа што го зборуваш! И што е тоа што за тебе треба да се направи уникатно за еден да биде почитуван како божество?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Прво НАЈГЛАВНАТА ЗАБЛУДА: религијата била еден циклус којшто траел околу 2000 години. Друго: како може сите митови да биле славени како актуелни и вечни божества? Апсурдно е тоа што го зборуваш! И што е тоа што за тебе треба да се направи уникатно за еден да биде почитуван како божество?
Тоа со циклусот, имаш интернет - провери си го.

Секоја митска фигура (Јупитер, Тор, Коескатцл, Митра, Кром...) во своето време, бил сметан за врховен Бог. Зарем не го знаеш ова?!?!

За да твојот Бог (Јахве, Исус, Господ, како сакаш) биде единствен и вистински, треба да е уникатен барем во нешто!!! Во што е уникатен јудео-христијанско-исламскиот Бог што ти го промовираш тука како единствениот вистински и различен од другите митови?

Г

Господ

Гостин
Првото,токму така.Првите христијански текстови доаѓаат покасно,и тоа само Христа се спомнува и некоја негова збирштина.Тек покасно организирана религија.
Второто:Ти го дадов примерот за Озирис и линкот за Анубис,како уште се слави.Го прочита?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
А сепак,историски гледано паганските култури диференцираат,па дури и новите исто така. Која од каде на каде упатува?
http://www.differencebetween.net/miscellaneous/difference-between-sumerians-and-egyptians/
Се' што е добро и вистинито упатува кон Суштината на Вистината, Која Совршениот БОГ - за спасение на сите - Ја отелотвори во Исус Христос и во однос на Него се' останато е само бледа сенка! :helou:

Не сме баш најсигурни дека беше, со сигурност знаеме дека сега не е, а дали ќе дојде, јас искрено верувам дека нема. Исто и повеќето од луѓето на планетава.

Сиот пагански митос е ткаенината од која е скроен митот за последниот месија. ...уфф, чекај, не - претпоследниот. Мохамед беше последен, нели.
Јанлш си, но смееш и понатаму да (не)веруваш како што (не)веруваш!

Биди благословен! :helou:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556

„Ќе создадам маж и жена со исконски грев. Потоа ќе затруднам жена со себе како нејзино дете, за да можам да се родам. Кога ќе оживеам, ќе се убијам како жртва кон себе, за да ве спасам од гревот на кој јас самиот ве осудив! ТА-ДААА!!!“

Г

Господ

Гостин
Се' што е добро и вистинито упатува кон Суштината на Вистината, Која Совршениот БОГ - за спасение на сите - Ја отелотвори во Исус Христос и во однос на Него се' останато е само бледа сенка! :helou:
Да,но вистината зависи од нашата перцепција,од точка до точка на гледиште,исто и она што го согледуваме дека е добро.Кој ги знае денес точните зборови на Исус и кој како ги толкува?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Да.
Не сега,многу одамна.
Инквизиции,крстоносци,измами,страшни приказни сето тоа ублажено со "Љубовта Божја"...
И гледај,сеуште се слават.
http://www.fortunecity.com/roswell/druid/53/anurit.html
О пресветли Анубисе, главо песја, помогни ми да ја видам свелината, поведи ме на правиот пат и избави ме од лукавиот ...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.431
Поени од реакции
5.127
Исус денес преставува комерцијала, исто како и Мухамедчо, Буда (заспаниот) и многу други.

Член од
5 март 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
Исус е Божји Пратеник како што беа Нух а.с (Ное), Ибрахим а,с (Абрахам) Адем а.с (Адам) Муса а.с (Мојзеј) и Како што беше Мухаммед а.с нека е Мир и спас.
Па така Тука би прашал нешто.
Кој би мислел дека Исус е Бог нека Ми докаже со Факти?
Ако е Исус Бог Кој го Свори овој Свет?
Дали може некој кој се родил да биде Бог?
Единствено сите треба да знаеме дека Бог е Еден и единствен.
Бог е Аллах нема друг господар освен него.
Не е роден ниту ке се Роди,
Ниту пак некој на Него е сличен.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Исус е Божји Пратеник како што беа Нух а.с (Ное), Ибрахим а,с (Абрахам) Адем а.с (Адам) Муса а.с (Мојзеј) и Како што беше Мухаммед а.с нека е Мир и спас.
Па така Тука би прашал нешто.
Кој би мислел дека Исус е Бог нека Ми докаже со Факти?
Ако е Исус Бог Кој го Свори овој Свет?
Дали може некој кој се родил да биде Бог?
Единствено сите треба да знаеме дека Бог е Еден и единствен.
Бог е Аллах нема друг господар освен него.
Не е роден ниту ке се Роди,
Ниту пак некој на Него е сличен.
Каков бре Адам божји пратеник кога нели тој бил првиот човек?

п.с.Кој би мислел дека постои Аллах нека Ми докаже со Факти.

Kajgana Shop

На врв Bottom