Историјата е нешто што може да се манипулира многу лесно, колку е историјата подалечна толку повеќе простор за манипулација. Свесни сме дека денес се извртува историјата од 19 и 20 век а да не зборуваме за нешто од пред 2000 години.
Сепак постојат механизми кои ги користат сериозните историчари за објективно да ја истражат историјата. Некои од нив се: Барање изворни историски документи за настанот кој го истражуваат (т.е. документот да е што е можно поблиску до настанот што го опишува), времето поминато до првиот најден ракопис (библиографски текст), бројноста на историските документи, кредибилитетот на писателот/историчарот, неговата субјективност, дали тој бил емотивно инволвиран во настанот што го опишува (политички субјективен, националистички субјективен, верски, етнофилетистички) итн.
Истото се случува со тебе, ти си одлучил да веруваш дека Исус воскреснал, дека се случиле разни чудесии итн итн..твое право си е тоа. Сигурно да беше роден како муслиман ќе велеше дека Алах постоел и Мухамед имал волшебни моќи..
Не. Јас не сум се родил како христијанин, ниту пак моите ми пренеле таква религија. Јас сосема доброволно и своеглаво, откако ги испитав верите (вклучувајќи го и атеизмот) си одлучив да верувам во Хритос.
Ќе ти кажам една работа, црквата како институција постои за да го манипулира народот и таа воопшто не е спомената во Библијата.
Јас не верувам ниту во Римокатоличката црква, ниту во православните цркви, ниту во било која друга институционализирана квази-црква. Јас верувам во Христос и член сум на Христовата Црква која ја сочинуваат сите живи и починати верници кои искрено верувале во Христос.
Исус Христос имал девојка, Марија Магдалена. Таа била нормална девојка и си имала редовен секс со Исус
Од каде знаеш дека Исус бил во врска со Марија Магдалена? Ги виде како идат или онака од рекла-казала?
Сето тоа го има во Евангелијата на Марија Магдалена и Исус Христос кои не се изложени во јавноста туку се чуваат тајно во Ватикан (и некои луѓе успеале да дознаат што има во нив).
Ткн. „евангелие“ на Марија Магдалена е историски докажан фалсификат и тоа лесно се докажува. Ниту еден историчар не верува дека истото е напишано од Марија Магдалена. Тој текст (кој денес некој му го залепил насловот: евангелие по Марија Магдалена) воопшто нема ни структура на евангелие. Манускриптот датира од 5ти век (4 века по смртта на Марија Магдалена). Најдени се само 2 манускрипта. Текстот не е спомнат од ниту еден современ историчар, ниту пак е цитират некој дел од него од предходните христијани. Без никакви историски проучувања, со обично читање на текстот се забележува дека тоа е ефтин и лаички изработен фалсификат.
Наведи барем една причина зошто би верувал на овој документ од 5ти век, наспроти новозаветните документи од 1век од кои се најдени илјадници манускрипти на сите три континенти (Европа, Азија и Африка)?