Замислете свет без Бог

• Креатор на темата Креатор на темата kat.<3
  • Време на започнување Време на започнување
...Нема бог!...Во тој свет живеам од коа знам за себе:helou:

Si[M]onA;3081265 напиша:
...Нема бог!...Во тој свет живеам од коа знам за себе:helou:

кога ке ти дојди најтешкото нешто во животот ке речиш : "Те молам господе помогни ми ако постојш"... зошто сите кога им е најтешко бараат помош од Бог?! Да веруваш во Бог не значи да веруваш во религија, не значи дека треба да одиш по цркви/џамии, ти си веруваш сам за себе. Јас сум роден христијанин, а и ти претпоставувам си родена христијанка и до пред да почни твојот тинејџерски поглед на светот ти си живеела со христијанскиот Бог, затоа што како прво си крстена во црква, најмалку барем 50 пати имаш посетено црква или манастир ( за време на голем празник, свадби, крштевки.... ) и се кладам дека твоите дома имаат барем една икона или што и да е свето. Сепак... живееш во свет каде што постои Бог

кога ке ти дојди најтешкото нешто во животот ке речиш : "Те молам господе помогни ми ако постојш"... зошто сите кога им е најтешко бараат помош од Бог?!
Дека надежда умира последна. Кога ништо во што стварно веруваш нема да ти остане, ќе го повикаш и она во кое не веруваш, колку да се потсмириш.

Бог е надеж. Без него во светот немаше да има надеж и немше да се надеваме дека утре ќе биде подобро

:smir:
според мене тоа е бог. Јас не верувам во христијанскиот бог, но никогаш не реков дека сум атеист затоа што верувам во себе, а нели во секој од нас постои Бог, што значи пак јас верувам во Бог

:smir:
според мене тоа е бог. Јас не верувам во христијанскиот бог, но никогаш не реков дека сум атеист затоа што верувам во себе, а нели во секој од нас постои Бог, што значи пак јас верувам во Бог
Епа Будист си тогаш ;) да знаеш :)

кога ке ти дојди најтешкото нешто во животот ке речиш : "Те молам господе помогни ми ако постојш"... зошто сите кога им е најтешко бараат помош од Бог?! Да веруваш во Бог не значи да веруваш во религија, не значи дека треба да одиш по цркви/џамии, ти си веруваш сам за себе. Јас сум роден христијанин, а и ти претпоставувам си родена христијанка и до пред да почни твојот тинејџерски поглед на светот ти си живеела со христијанскиот Бог, затоа што како прво си крстена во црква, најмалку барем 50 пати имаш посетено црква или манастир ( за време на голем празник, свадби, крштевки.... ) и се кладам дека твоите дома имаат барем една икона или што и да е свето. Сепак... живееш во свет каде што постои Бог

хаха ... колку глупа теорија
Ја како мал можеби некад ќе кажев “господе помогни ми“, ама откога заклучив дека нема аир од тоа, гледам сам да си се изборам за тоа. Роден сум христијанин, моите веруваат јас не - и помирени се со тоа. Имам влезено во црква затоа што моите ќе ме фателе за рака и ќе ме внеселе кога не сум знаел што црква и зашто служи. Се возам во кола која не ја измислил бог, ни некој кој рекол господе помогни ми да ја измислам. Седам пред компј. за кој можам да го кажам истото. Ито така и за мобилните телефони. Дури луѓето отидоа во вселената, без да речат господе однеси ме тамо. Да не набројувам даље. Помири се ... теоријава што ја постираше не држи вода! Сепак ... живееш во свет каде што луѓето измислиле Бог!:smir:

хаха ... колку глупа теорија
Ја како мал можеби некад ќе кажев “господе помогни ми“, ама откога заклучив дека нема аир од тоа, гледам сам да си се изборам за тоа. Роден сум христијанин, моите веруваат јас не - и помирени се со тоа. Имам влезено во црква затоа што моите ќе ме фателе за рака и ќе ме внеселе кога не сум знаел што црква и зашто служи. Се возам во кола која не ја измислил бог, ни некој кој рекол господе помогни ми да ја измислам. Седам пред компј. за кој можам да го кажам истото. Ито така и за мобилните телефони. Дури луѓето отидоа во вселената, без да речат господе однеси ме тамо. Да не набројувам даље. Помири се ... теоријава што ја постираше не држи вода! Сепак ... живееш во свет каде што луѓето измислиле Бог!:smir:

Имаш право.... а на крајот испаѓа дека си ти Совршениот. Сопред твоја логика ( која ја почитувам, затоа што почитувам секакво мислење ) луѓето измислиле Бог. А знаеш зошто? Бидејќи имале потреба. Не само за да ги сватат некои закони на физиката туку и за да постигнат внатрешен мир. Ако ти успеваш да се справиш со најголемата задача пред тебе без да речиш еднаш ( народски : "ај боже поможи" ), или пак кога ти се случува најголемата катастрофа во твојот живо, ако ти не се запрашаш зошто Бог така те искушува.... тогаш ти се восхитувам затоа што ти си посдигнал Совршенство:toe:

Имаш право.... а на крајот испаѓа дека си ти Совршениот. Сопред твоја логика ( која ја почитувам, затоа што почитувам секакво мислење ) луѓето измислиле Бог. А знаеш зошто? Бидејќи имале потреба. Не само за да ги сватат некои закони на физиката туку и за да постигнат внатрешен мир. Ако ти успеваш да се справиш со најголемата задача пред тебе без да речиш еднаш ( народски : "ај боже поможи" ), или пак кога ти се случува најголемата катастрофа во твојот живо, ако ти не се запрашаш зошто Бог така те искушува.... тогаш ти се восхитувам затоа што ти си посдигнал Совршенство:toe:

Не .... луѓето го измислиле бог за полесно да го контролираат светот. Ти како не крадеш, ако не лажеш итн., тие те контролираат и ти праат шо сакаат, а ти накрај испаѓаш глупавиот. Не велам дека е убаво да крадеш и да лажеш и да убиваш и нз шо, не викам е мн полошо лошо некој да ја злоуоптребува твојата добрина. Шо демек оние шо ја наметнуваат религијата никогаш не лажат??? или некад не украле нешто??? Демек не те изкористуваат??? Парите шо ги даваш у црква кај идат??? кај господ??? Жими тавото. Кај нив на сметка. Како тоа црквата да нема пари да го поправи бигорски??? милиони се оставаат по црквите секој ден! Каде идат тие пари, за потребите на црквата???? хахахаха ако се лажеме ... да. Ете затоа они те тераат да веруваш!
И ти ако речеш ај боже поможи, демек ќе ти помогне??? Ај фрли се од зграда и додека паѓаш речи боже помогни ми цел живот верував во тебе!

Не .... луѓето го измислиле бог за полесно да го контролираат светот. Ти како не крадеш, ако не лажеш итн., тие те контролираат и ти праат шо сакаат, а ти накрај испаѓаш глупавиот. Не велам дека е убаво да крадеш и да лажеш и да убиваш и нз шо, не викам е мн полошо лошо некој да ја злоуоптребува твојата добрина. Шо демек оние шо ја наметнуваат религијата никогаш не лажат??? или некад не украле нешто??? Демек не те изкористуваат??? Парите шо ги даваш у црква кај идат??? кај господ??? Жими тавото. Кај нив на сметка. Како тоа црквата да нема пари да го поправи бигорски??? милиони се оставаат по црквите секој ден! Каде идат тие пари, за потребите на црквата???? хахахаха ако се лажеме ... да. Ете затоа они те тераат да веруваш!
И ти ако речеш ај боже поможи, демек ќе ти помогне??? Ај фрли се од зграда и додека паѓаш речи боже помогни ми цел живот верував во тебе!

ама оти не ме сваќаш и секогаш се фаќаш за еден глупав пример. Ај ти ко не веруваш во Бог фрли се од зграда па да видиме ти како ќе се спасиш?! И јас ќе умрам и ти ќе умриш. Тоа е факт и глупав пример од твоја страна. Ти не веруваш за црвата, ти не веруваш во попот, ти веруваш за себе. Ти како верник, не си задолжен да плаќаш пари во цркви и да плаќаш попови да ти крстат вода таму незнам шо. За манастирот Бигорски пошто го спомна а не сакав натаму да оди темава... секој хуман човек и секој патриот во душата ќе даде пари да се обнови тој манастир а знаеш си сам зошто. Тука веќе не се работи за верник или неверник. Уште еднаш да ти напоменам. Не верувам во црква, не верувам во поп, јас верувам во Бог онаков каков што јас си го сваќам. Важно спаѓам во верник. Ако ти не веруваш во ништо па ти си безнадежен бе човеку разбираш? Да веруваш е да се надеваш. Ти не си свесен дека веруваш. Надежта последна умира. Ти ако немаш никаква вера, немаш ни надеш и ти си празна, мртва душа брат.....

KAko ke znaeme za dobro ako ne postoi DOBRiOT? A zosto da cineme dobro ako ne postoi Bog? Se protivete na Bozjite zakoni, demek za los se... Ami i vo opstestvoto postojat zakoni... i ako ne postoi zakon ke psotoi opst nered, zasto jas bi imla neograniceno pravo i sloboda, a i ti isto, i jas moze so moeto nepgraniceno parvo i sloboda da gi narusam tvoite... Kako? jas na primer si gi koristam moite prava i slobodi i sakam da ja imam tvojata kuka, zena... i bez zakon kako ke se regulira toa?
Aj, frli se od zgrada... ami i ti isto kako koga gavolot go iskusuvase Isus mu rece :
5 Тогаш ѓаволот го одведе во Светиот Град, Го постави на крилото на Храмот,
6 и Му рече: „Ако си Божји Син, фрли се долу; зашто е напишано: ‘Ќе им заповеда на Своите ангели за Тебе, и ќе Те носат на раце, за да не Си ја удриш ногата на камен.’
7 Исус му рече: „Напишано е повторно: ‘Не искушувај Го Господа, твојот Бог’!” (matej 4)
Da, Bog vetil deka ke ne cuva...ama toa ne znaci deka treba da go iskusuvame Bog. Imam mnogu slucki kade ne sum ni znael vo kakvi opasnosti sum bil (otposle doznav) a sam Bog me zastitil... Ama aj ja sega ke recam Boze ke ripnam vo ogan ne davaj da se izgoram, toa e zloupotreba.
I ne znaci deka ako "nekoj", makar svestenik se narekol, crkva ili pop ako ne e zivee kako sto treba deka toa znaci deka Bog e vinoven ili deka hristijanskoto ucenje ne cini. Znam deka se ocekuva deka onie koi se narekuvaat "sluziteli" deka treba da se primer, no za zal, najgleom procent na nasite "sluziteli" se profisionalci i nisto poveke, mnogumina od niv ne ni veruvaat (mozebi) vo Bog.
No, ne e fer da recam deka se takvi site! Vistina e deka postojat takvi, no ne site. Mzoebi poveke primeri si naidel na takvi, koi "zloupotrebuvaat" kako sto velis, no jas poznavam mnogu posveteni hristijani i "sluziteli" hristijanski.
Ne znaci deka zasto lugeto se "losi", deka Bog ne postoi.

Ako sakate da dadete pari za Boga, ne mora da gi davate na popovei i za crkvi i manastiri (se toa e dobro, da se pravat manastiri i obnovuvaat, ama prioritetite...)
MAtej 25
34 Тогаш Царот ќе им рече на оние од десната страна: ‘Дојдете, благословени од Мојот Татко, и примете го во наследство Царството, кое ви е приготвено од создавањето на светот!
35 Зашто огладнев и Ми дадовте да јадам; ожеднев и Ме напоивте; бев странец и Ме примивте;
36 бев гол и Ме облековте; бев болен и Ме посетивте; бев во темница и дојдовте при Мене.’
37 Тогаш праведниците ќе Му одговорат и речат: ‘Господи, кога Те видовме гладен и Те нахранивме; или жеден и Те напоивме?
38 Кога Те видовме како странец и Те примивме? Или гол и Те облековме?
39 Кога те видовме болен или во темница и дојдовме при Тебе?
40 А Царот ќе им одговори: ‘Вистина ви велам, доколку му направивте на еден од овие Мои најмали браќа, Мене Ми направивте.’
Ako sakate za Boga da addete nekoja para, a nemate ideja kako...Togas otvorete na potforumot humanitarni akcii i pomos, pa ke najdete mnogu idei. I tie pari direktno vo dzebot na Bog odat, bidete sigurni!

спомни си за бог
и бог ке си спомне за тебе
бог нема потреба од нас
него ние од него
затоа го измисливме
гледај низ светот
и низ историјата
зар нема различни
представи за бог
зар тоа не кажува
дека човекот го створи бог?

Апсолутно Будистички пристап.

Нема ништо со „Нечестивиот“.

Не сум будист, али интересна релегија е и вика СЕ Е ВО НАЈДОБАР МОЖЕН РЕД!

„...и живееме во најдобриот од сите можни универзуми“ Кандид, Волтер, 1759.
;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom