Доселувањето на Албанците во Македонија

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Кој како освојувал такво име и ставал на територијата. Народот си бил и останал Македонски. Вам не ви е јасно што народ сте и што народ сте биле. Точно. Знаеш што сакаш во иднина. Во иднина ја посакувате “Голема Албанија“ и тоа не е тајна. За исполнување на таа цел тресите разно-разни глупости непоткрепени во ниеден сегмент. Како што Турците изградиле Џамија врз темелите на Црква (а таа изградена врз темелите на поранешен пагански храм) така и вие градите нација врз туѓи темели. Разликата е само во тоа што ако науката го признава туѓото - вие и туѓите темели ги присвојувате...
Лоша проценка пријателе, што јас сакам е многу далеку и премногу широко за твојот микрокосмос, а ти секогаш тргнуваш од сопствените вредности за да процениш нешто и некого, или појасно и поубаво сократовски кажано, во другиот го гледаш сопствениот лик. Не ми требе мене голема Албанија, тебе ти треба голема албанија, за да можеш да истражуваш, за инспирација, за спин глупости, за романтизам итн., мене не ми треба, секоја земја е татковина и голема (Албанија, Бугарија, Грција итн.) ако знаеш тоа да импрегнираш како воздухот во градите и крвта по вените..
Многу поетски, а се наоѓаме во територија на корумпираната наука на историјата - за жал.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Јас не ја измислив Голема Албанија. Цело време вашите ја заговараат. И сите твои написи се во интерес на истата. Јас многу добро знам кој сум и што сум и воопшто не сум фрустриран, само ти “скокаш“ сталн о кога ќе се каже вистината.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Јас не ја измислив Голема Албанија. Цело време вашите ја заговараат. И сите твои написи се во интерес на истата. Јас многу добро знам кој сум и што сум и воопшто не сум фрустриран, само ти “скокаш“ сталн о кога ќе се каже вистината.
А јас да не ја измислив голема Албанија?

R

Rigel Kent

Гостин
The southern half of Albania, the homeland of the Toscs, lies outside the Dinaric racial area in the strictest sense. The Toscs are dwellers in compact villages, wearers of pleated kilts like the Greeks, and frequent emigrants to other lands.
In Albania it is very easy to distinguish a Gheg; they have a racial hall-mark which is hard to define and easy to recognize; the Toscs are much less homogeneous.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
И сега шо ? Шо ќе ни кажиш со ова? Оти не разбирам шо е проблемот тука? Што е антропологија? Знајш ти?
Кој е антропологот што го кажува ова? Што означува ова? Историјатот на ова?

Ако некој наликува на Грците во организацијата на животот итн., тоа не значи дека е различен туку дека нечие влијание придонело да тоа биде така.

A шо е најлошо, што Гегите се едни од нај ДИНАРСКИТЕ народи, а Тоските не се. Знаеш што значи Dinaric?

R

Rigel Kent

Гостин
И сега шо ? Шо ќе ни кажиш со ова? Оти не разбирам шо е проблемот тука? Што е антропологија? Знајш ти?
Кој е антропологот што го кажува ова? Што означува ова? Историјатот на ова?

Ако некој наликува на Грците во организацијата на животот итн., тоа не значи дека е различен туку дека нечие влијание придонело да тоа биде така.

A шо е најлошо, што Гегите се едни од нај ДИНАРСКИТЕ народи, а Тоските не се. Знаеш што значи Dinaric?
Ova go najdov vo linkot sto ti go dade...
http://carnby.altervista.org/troe/12-13.htm

Prasanjeto e kako Gegite stanale dinarski narod ???

--- надополнето ---

Dobar del od Dinarcite ne se od brahikefalen kranijalen indeks ,tuku mezokefalen..ili t.n premin pomegju brahikefalen i dolikefalen.Za Gegite edinstveno mi pagja na pamet "mongrelized"

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Која е разликата е едно, а што тебе ти паѓа на памет е друго. Антрополошки разлики има и помеѓу Македонците и самите Македонци, Мијаците се различни од Брсјаците, а Брсјаците од Мариовците како што и Мариовците се различни од Мијаци итн.
Шо ќе докажиме со ова? Не разбирам која е целта? Провокација? Шо е целта?

Illyrians as Dorians
Carleton Stevens Coon claimed there was a connection between the Illyrians and the Dorians based on his anthropological analyses of the Albanian and Montenegrin population as well as the Sfakian population in Crete. Coon discovered that Montenegro and Albania is highly concentrated Illyrian racial zone and that the Sfakians are directly descended from Doric tribes that invaded Crete from the direction of Macedonia and Illyria. Moreover, he stated that Albanians, Montenegrins and Sfakians shared many similarities in stature, appearance, language, national costume, belligerent tendencies, tribal orders and vendettas.
http://www.summagallicana.it/lessico/c/Coon Carleton Stevens.htm

Вака мисли Кун, кога веќе мафтате со него. Но не се само тој.

Кога е и така, тогаш шо сака да кажи со ова?

The Montenegrins, who are the tallest people in Europe, live on a barren limestone mountain upland, where they, for centuries, succeeded in maintainingnheir Christianity and their freedom while surrounded by the Turks. They, like the northern Albanians, preserve their old exogamous clan organization, and their clan loyalties and feuds. They are linguistically Serbs, but there can be no question that they are to a large extent Slavicized Albanians; the cultural continuity between the two peoples is striking, the only real differences being those of language and religion. Although the Montenegrins are divided geographically into several sections, the racial differences between these are not great, and for the present purpose the Montenegrins will be dealt with as a whole. Where there are regional differences, the Old Montenegrins, who show the most extreme development in typically Montenegrin characters, will be referred to.126
Кој со кого е мешан и кој колку е МОНГРЕЛИЗЕД, ако воопшто знајш шо значи тој збор.

Ако има нешто нејасно кај Кун рецимо, тогаш оти Кун ги користи најмногу Албанците како пример за тоа што значи (Балкански) Динарец.

A Moslem Serb from Dibra, in Old Serbia. This Serb, like most of his countrymen, is tall, brunet, rather small-headed, and brachycephalic. It would appear that a brachycephalization of the "Pontic" Mediterranean type, shown on Plate 26, is involved.

An Albanian gendarme from Puka, in the center of the Gheg country. This individual, like many Albanians when dressed and coiffured in western European style, looks like a Frenchman.

An exaggeratedly tall, lean, and long-faced Dinaric from Klementi, the northernmost bairak of the tribe of Malsia ë Madhë. Northern Albania is probably the most highly Dinaricized country in Europe.

A blond Gheg from Zadrima; a classic Noric.

An extremely Dinaricized Zadrima Gheg; this individual may be considered an example of the ultimate in Dinaricization.

A Dinaric Greek of Epirote stock, from Gjinokaster in what is now Albania. Many Greeks, especially Epirotes, are Dinarics.

http://carnby.altervista.org/troe/p-39.htm

Значи Кун вика, не тропај глупости, и внимавај шо збораш, оти антропологијата е лоша работа.

А за најубо да видиш како одат работите ќе ти кажи Стипчевиќ:

R

Rigel Kent

Гостин
Znaci "mongrelized" Gegi, apsorbirale tolku tipovi na karakteristiki na razlicni rasi sto moze da se kaze deka e nova Dinarska rasa(vidoizmeneta).

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Znaci "mongrelized" Gegi, apsorbirale tolku tipovi na karakteristiki na razlicni rasi sto moze da se kaze deka e nova Dinarska rasa(vidoizmeneta).
Ова ти го кажваш или Карлетон Кун? Ако се мешавина, тогаш како Црногорците се Словенизирани Албанци? Тогаш Албанците би биле Албанзирани лкасјхдфкусадхфкусадх (РАСА).
Треба учење, многу учење.

R

Rigel Kent

Гостин
"Тогаш во Валона немаше Албанци.А ако имало некој , тој не упатувал ни поглед кон морето
камоли да се занимава со поморство.Албанците слегле во внатрешноста на Валона од албанските планини
во 17век.До тогаш 50%од населението било еврејско.Остатокот биле Грци ,Власи,Македонци,Срби и Турци."

--- надополнето ---

"Albancite nemaat pomorska i ribarska terminologija,
spored toa germanskiot akademik, prof. dr Gustav Vajgand dokazal deka Albancite ne se Iliri. Ova e eden od negovite 12 argumenti, koi su prevedeni, objaveni i prodiskutirani (pa i
usvoeni) od site naucnici vo svetot. I od samite albanski trezveni
naucnici, lingvisti, istoricari i akademici, kako sto se akademik, prof. dr
Ekrem Cabej, dr Ardian Klosi, Ardian Vebiu, Fatos Ljubonja."

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Ако си го читал Еќрем Чабеј, а не си го читал оти само копираш од глупости (значи се препознаваш насекаде), ќе знаеш дека тој чоек зборува за Албанците како народ кој што е во рестрикција а не во експанзија итн... Лингвистиката веќе да не праиме муабет. Глупави тролови како тебе ги вртат од форум на форум глупостите (и ова нервира бе дете).

R

Rigel Kent

Гостин
"Conclusion
[FONT=&quot]Albanian language is morphologically circassian language,with strong influences of Greek,Italian and Serbian.
Vlachs and Aromanians are true descendants of Illyrians.
Albanians(as nation)are caucasian people.
Original Illyrians were of mediterean and dinaric race.
Original Albanians were of Armenoid race.
Original Serbs were of nordic and baltic race.
Both Albanians and Serbs today are of dinaric/med,like Illyrians of ancient times.
Both Serbs and Albanians have some Illyrian blood in them.
Some surnames are not Slavic,but rather latin,like Macura=Mazzura,Kapisoda,Basara.
Others are slavicized latin Galovic=Gallo,Demajorovic=De Major.
Serbs and Albanians as nations cannot claim Illyrian ancestry.Only Vlachs and Aromanians can.
Serbs are defined as Slavs,Albanians as Lezgian.
Racially both Serbs and Albanians are balkan nations.
Center of Dinaric race is MONTENEGRO.And,no Montenegrins are not slavicized Albanians.Only Kuchi clan from Montenegro is from Albanian origin.
Ghegs are original circassian Albanians,while Tosks are albanized Greeks and Aromanians"
[/FONT]

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Поради тоа што не знаеш историја, и не знаеш како се движат историските аргументации, како се креира историско мнение, и поради тоа што пренесуваш од други форуми глупости лош левел на комуникација и егзалтација, со истото и навредуваш (не мене како припадник на нација туку како припадник на хомо сапиенс), избришав дел од она што го постирав, што и не заслужуваш да го видиш.

Продолжи со тоа дека Еќрем Чабеј зборува така, и дека Ардиан Клоси (кој не е историчар туку преведувач) зборува така, дека Фатос Љубоња како социолог и издавач зборува така, и за Ардиан Вебиу исто така педагог... Така детуле, терај ама внимавај шо постираш, на крај темата е за Македонија и доселувањето на Албанезите...

--- надополнето ---

"Conclusion
[FONT=&quot]Albanian language is morphologically circassian language,with strong influences of Greek,Italian and Serbian.
Vlachs and Aromanians are true descendants of Illyrians.
Albanians(as nation)are caucasian people.
Original Illyrians were of mediterean and dinaric race.
Original Albanians were of Armenoid race.
Original Serbs were of nordic and baltic race.
Both Albanians and Serbs today are of dinaric/med,like Illyrians of ancient times.
Both Serbs and Albanians have some Illyrian blood in them.
Some surnames are not Slavic,but rather latin,like Macura=Mazzura,Kapisoda,Basara.
Others are slavicized latin Galovic=Gallo,Demajorovic=De Major.
Serbs and Albanians as nations cannot claim Illyrian ancestry.Only Vlachs and Aromanians can.
Serbs are defined as Slavs,Albanians as Lezgian.
Racially both Serbs and Albanians are balkan nations.
Center of Dinaric race is MONTENEGRO.And,no Montenegrins are not slavicized Albanians.Only Kuchi clan from Montenegro is from Albanian origin.
Ghegs are original circassian Albanians,while Tosks are albanized Greeks and Aromanians"
[/FONT]
Гледаш дека провоцираш, и дека лепиш глупости, она што тебе ти одговара, патем тоа е и она што се дешаа на Балканот.
Хе, Ароманците биле Илири.

Кој е автор на глупостиве? Историски документ имаш? Кој го тврди ова?
http://www.stormfront.org/forum/t406492/ овие господа?

Дај еден документ да видиме каде Власите се споменуваат како Илири? Кое Илирско племе рецимо се нарекува Власи, Влав, Ароман, Цинцар...

Пошо ова ви е филм на вас Власите, и пред некој ден еден будала Влав ми зборуваше дека најстар народ, дека тие се божемните потомци на Македонците, дека Александар е Влав...

ДОКУМЕНТИ ИМАШ?

R

Rigel Kent

Гостин
Поради тоа што не знаеш историја, и не знаеш како се движат историските аргументации, како се креира историско мнение, и поради тоа што пренесуваш од други форуми глупости лош левел на комуникација и егзалтација, со истото и навредуваш (не мене како припадник на нација туку како припадник на хомо сапиенс), избришав дел од она што го постирав, што и не заслужуваш да го видиш.

Продолжи со тоа дека Еќрем Чабеј зборува така, и дека Ардиан Клоси (кој не е историчар туку преведувач) зборува така, дека Фатос Љубоња како социолог и издавач зборува така, и за Ардиан Вебиу исто така педагог... Така детуле, терај ама внимавај шо постираш, на крај темата е за Македонија и доселувањето на Албанезите...
Apsolutno zapazeno so prethodniot moj post.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Sporov e besmislen ko starosedelcite takanarecenite indijanci da dokazuvaat deka bile pred da gi istrebat belcite, sto ima vrska koj e vo pravo, drzavata i slobodata se izvojuva ako nekoj narod ne e sposoben da ja socuva nikakvo tkn istorisko pravo nema nisto da mu pomogne!

Kajgana Shop

На врв Bottom