- Член од
- 26 март 2005
- Мислења
- 237
- Поени од реакции
- 94
Па види, јас знам да читам и читам, не ми треба некој да ми кажува што пишувале Полибиј, Птоломеј или Плиниј, кога јас самиот можам да ги прочитам. А кај тебе како е?Абе на телевизија саат време јадеше гомна НАЈСЛАВНИОТ илиролог на светот АЛЕКСАНДАР СТИПЧЕВИЌ!
Ти знаеш повеќе од него?
Јас не знам, а ти?
Како тој се повикува на Птоломеј, еве и други гледам на ТВ исто така, ај овие се Шќиптари, ами шо ќе праиме со стотици историчари во светот, кој го наоѓаат тој континуитет од Плиниј, Птоломеј(кој е најрелевантен бил географ), Полибиј кој исто така на истото место ги наоѓа, т.е. во Илирикум. Многу и не е битно дали во 2 век п.н.е. живееле во Либурнија па после 2-3 века се спуштиле подолу! Важно тука биле бе срце. Не дошле од пичке си материне. Тоа е тоа.
И што не било битно ? А? Староседелец на Македонија сакаш да си па дедо ти може и од Истра да е дошел. Е не може! Или си од тука или не си!
Не знам зошто ти изгледа тоа како провокација, ама и ти мене не ми изгледаш доволно искрен. Сакам да знам дали ја сметаш оваа земја, или дел од неа, ( не државата ) за Македонија или не. За што ќе спориме - кој е староседелец на Македонија или дали тука е Македонија и соодветно дали сте староседелци на таа земја што не е Македонија.Me vleces za jazik druzhe , ili edvaj cekas da padnam na takvo nesto ??
Vo taa kniga kaj sto postuvav , NE PISUVA IME NA DRZAVITE , kako sto rece Busanec ..
Sega i jas te prasuvam tebe , sto sme nie za tebe Starosedelci ili padnati od Mars ?
Бидејќи имам слушнато дека Албанците мислаат оти западниот дел на државата не е географска и историска Македонија, туку друга земја, затоа и те прашувам, ти што мислиш.
Инаку јас мислам дека староседелците во Македонија се само Македонците. Македонците се народот кој ја именувал таа земја и Македонија е родината на Македонците. Сите останати, и Албанците, се дојдени во различно историско време.
И да ти кажам искрено, долго време верував на енциклопедиите, дека сте Илири и староседелци на Балканот. Кога почнав сам да читам историски извори си го сменив мислењето. И се уште си го менувам, бидејќи постојано читам нови работи. Но сега сум наклонет на тезата дека вашата родина не е на Балканот.