Muzaki nitu bile od Saudiska Arabija, nitu bile ovcari i govedari, nomadi...
Shqiptarite pobrzo ke ja najdat Pesterata na Ali Baba,otkolku Albanopolis.
Prvite Arnauti
verojatno se doneseni od Sulejman Velicestveni. Пred toa, nikoj ne slusnal za Al-Arnauti, ama na Balkanov.
А pred toa пак, se spomnuvaat na KAVKAZ...
едит
Zbirno-pokraj Arapite koi se prvite t.n. Albanci naseleni vo Makedonija, od preosmansko vreme, vo nivno vreme se pojavuvaat Al Arnautite, koi gi poznavame pod imeto Gegi, i koi se jasno, pojasno zdravje, determinirani od modernava nauka, kako separativna populacija, i spored istoriskite zapisi+genetika, mozeme bez vlakno na jazikot da kazeme koi se Gegite.
Најверојатно а?
Синото(светло), како генетските анализи те доведоа до Арапите?
Барем ти абер немаш од генетика, и јавно ти признаа генетичари од врстата на Андреј Ланкашер и Стивен Брд.
Антропологијата не ја земаш за Гегите како релевантен извор?
Оти лоши се антрополозите во тој аспект.
Еве што лајна јадат.
Рецимо овоа...
The stature of the Geghs is extremely variable geographically. the tribes which touch Montenegro have means of 173 cm, and 174 cm ... On the south side of the Drin the means fall to 169 cm, and continues to the level of 167 cm, in Mati and Mirdita...Almost all of the Geghs are light-skinned'.
(Coon 1939 http://www.snpa.nordish.net/chapter-XII13.htm)
1.'At last I asked him on what he based his judgment, "Well" was the answer " look at my servant" The man turned out to be a characteristic Albanian - tall, handsome, and doubtless as honest and brave as his eyes were frank and fearless, while his whole bearing conveyed that suggestion of mingled courtesy and independence which makes the peculiar charm of his race' (BRAILSFORD 1903:223)
'Macedonia and its races' - http://kroraina.com/knigi/en/hb/hb_8_1.html
2. 'But here are men of distinction, tall, swarthy, proud in their carriage. These are Albanians with quilted white peticoats, black caps, silver-braced coats and a couple of revolvers stuck in the gridle.'
(FOSTER 1906:185) 'Pictures from the Balkans'
www.promacedonia.org/en/jf/jf_18.html
3. 'The Arnaouts or Albanese struck me forcibly by their resemblance to the Highlanders of Scotland'
BYRON 'Letters' 1.2.58
Не ти е доста? Или овие се Македонци Гегоизирани а? Да видиме шо викаат антрополозите за Македонците?
Седи не ме радуј, со твојата наука.
Ова сакаш да кажеш дека не е наука? Дали сакаш сам да се лажеш, лажеш некого, или можеби онака како што си знаеш со психата проблемите, манијачно компулзивен лик.
ИСЛАМОТ ВО ТУРЦИЈА Е ДОЈДЕН ПРЕД ДА ДОЈДАТ ТУРЦИТЕ, И ДОНЕСЕН ОД ИСТИТЕ ТУРЦИ НА КОИ ТОПИЈА ИМ ДАДЕ ИЗИМ ДА ВЛЕЗАТ! Сакаш помирисе сакаш не. Македонски проблем е тоа! Не се помирувате со реалноста!
И НЕ СО ВЕРОЈАТНО!
И според она што ти го напиша, не наоѓаат муслимани кај Гегите, туку тоа е по најуг. Ама не знаеш ни страни на светот, ни простирање на народите, а очито гегите ти се комплекс.
Абре аман чоек не биди смешен со овие тврдења.Дај кажи некој материјален доказ во Ох-рид за тоа албанско семејство Музака кое владеело.Уште утре одам да проверам.
И кажи ми некоја стара албанска фамилија од Ох-рид.
Сега ќе има трет нобеловец албанец, ќе отрие тајм машин, ќе отидеме и ќе видиме дека тие живееле.
Уште некој документ, барал.
Ти имаш документ да го побиеш тоа? Не. Ќути и пуши.
И во Франкфурт владеела фамилија Ротшилд,па значи ли тоа дека евреите се автохтоно население во Франкфурт?
И забораваш дека имаме живи сведоци(нешто многу појако и поверодостојно од документ) за преселбата на Косоварите во Македонија,и тоа само пред деценија,така да за Илири и автохтоност ке треба да останете уште еден милениум тука,за да успеете да излажете некого за автохтоноста
Ова е без веза, затоа што сепак Охрид си останува на Музаките кој не биле номади но биле рицари и кнезеви, Албански. Номадите биле оние на КАРАДАК, исто така албанци кои во лето живееле на планина, во зима на поле.
Јасно како ден, ама затоа коа се работи за наука, тоа не е добро да се праи на интернет, и на кајгана. Оти многу како вас, ќе испосерат се и сешто.
Ок дете Ај Одговори ми на некои прашања.
Од кој век се Албанците во Македонија?
Во кој делови живееле?
Кој јазик го говореле?
Кои им биле водачите? Кралеви итн
Каква им била материјлната култура? Уметност, керамика архитектура?
Дали се споменуваат КОНТИНУИРАНО СЕКОЈ ВЕК?
Дали има континуитете на нивната Материјана Култура (артефакти)?
Кои се Албанските топоними на Местата во Македонија и од кога датираат тие ако воопшто и постојат?
Сето ова на Теритиријата да денешна Р.Македонија не Елбасан.
Чекам.:wink:
Најран документ што покажува дека ЖИВЕЕЛЕ, а не дека се НАСЕЛИЛЕ е оној од 13 век, и сведоштвата на Музака за истото.
Другото е прашање на ономастика, лингивстина и ред други работи.
Sclavus/ Sclavenus – Ṣaqlab (Ṣiqlab, Ṣaqlāb), pl. Ṣaqāliba – Shtip, Shtiptar
Шо сакаше да кажиш со ова? Дека името го добиле поради тоа што живееле и потекнувале од Штип? Или
Ja fute kot?