Доселувањето на Албанците во Македонија

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ова е само ПОКУС пат да ве "убедам" дека датите со кои реферираат некои академици, не се точни, еве и постари.

Инаку секако дека постоела албанија за време на антиката.

Таму каде што ја пронаоѓа Птоломеј, ја наоѓа и Полибиј 4 век.

Нема покус и подолг пат, има пат на разумот и пат на шизофренија.

Темата е доселувањето на Албанците во Македонија, меѓутоа залута номадски кај нивното потекло.

Пред 14 век немало никакво автохтоно Албанско население на територија на Македонија.
Случајни номади кои трагале по пасишта не се никаков аргумент, меѓутоа токму по силата на убедување си ги мериме.
Да си ја интерпретираш етногенезата базирајќи ги своите наоди врз номади е не само смешно туку и космички глупаво.

Спомнувајќи ги Полибиј кој го препишал Птоломеј, а притоа игнорирајќи ги останатите алтернативни извори кои датираат пред и за нивно време и кои се повеќебројни, ја потенцира слабоста и тенденциозноста во албанската модерна историографија.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Спомнувајќи ги Полибиј кој го препишал Птоломеј, а притоа игнорирајќи ги останатите алтернативни извори кои датираат пред и за нивно време и кои се повеќебројни, ја потенцира слабоста и тенденциозноста во албанската модерна историографија.
Птоломеј и Полибиј ги лоцираат на Балкан таму каде што и ден денес живеат.

За тебе останатите се алтернатива не за мене!

13 век е Охрид!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Имаш темата за Потеклото на Албанците.

Не бев удостоен со одговор на ниту една од референците кои ви ги побиваат толкувањата.

За да прифатиш нешто како факт, обично се водиш од повеќе извори, а не со селекција на тие што ти одговараат.

Историска анемија се вика вашиот феномен.

Птоломеј и Полибиј ги лоцираат на Балкан таму каде што и ден денес живеат.

За тебе останатите се алтернатива не за мене!

13 век е Охрид!

Лага. Ти дадов многу поконретен извор.

А овчарите-номади од ОКОЛИНАТА на Охрид не претставуваат автохтон народ.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Пази еј се спомнуваат некојси ојлевци-дојлевци номади Албанци од Охрид(без конкретен број) и одма тоа значело автохтон народ.Брее ова албанскава логика е интересна.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Имаш темата за Потеклото на Албанците.

Не бев удостоен со одговор на ниту една од референците кои ви ги побиваат толкувањата.

За да прифатиш нешто како факт, обично се водиш од повеќе извори, а не со селекција на тие што ти одговараат.

Историска анемија се вика вашиот феномен.

Лага. Ти дадов многу поконретен извор.

А овчарите-номади од ОКОЛИНАТА на Охрид не претставуваат автохтон народ.
Добро интернет историчару оти не разбираш дека и античките Птоломеј и Полибиј само ги евидентираат тие народи кои живеат на Балкан, кои до ден денешен суштествуваат тука.

Шо се буниш. Има Албанија Кафказ, има Албанија Балкан, има Албанија Франција!

Сите си остануваат таму каде што се, ти смета Полибиј?

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Мислам дека сме сите живи и не толку стари, да знаеме како ВО МОМЕНТОВ се одвива доселувањето во Ченто, Карпош итн итн...многу добро ги знаеме и градовите местата и топонимите за кој тврдат декА ЏАНАМ биле Албански..проблемот е што сите до еден се Македонски, и тука и отаде границата државна.

ај уште малку, па ке станете автохтони германци:pos2:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Добро интернет историчару оти не разбираш дека и античките Птоломеј и Полибиј само ги евидентираат тие народи кои живеат на Балкан, кои до ден денешен суштествуваат тука.

Шо се буниш. Има Албанија Кафказ, има Албанија Балкан, има Албанија Франција!

Сите си остануваат таму каде што се, ти смета Полибиј?
Да не се повторувам која е темата.

A

anaveno

Гостин
more..more...
Elbasan vo 13 vek?
pa,Elbasan e IZGRADEN DURI OD TURCITE (OD SKOPJANI ODNESENI OD TURCITE TAMU)...

Shqipot citira nesto...
Ptolemy wrote that it was the town of the Eordaei tribe, who later migrated to Macedonia.
kakvi Shqiptari (iljiri)?:vozbud:

sigurno tuka ucestvuvale i mnogumina od Shqipot

plus..Albanci imeto e od 19 vek..
kade Albanci vo 13 vek?

nekoi avtori preteruvaat...zatoa ovie azdisuvaat...
kamo original grcki/latinski tekst?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Анавено, целта на Пикасо е да ја дефокусира во тема за потеклото.

Нека се задржиме на оваа тема само за присуството на “Албанците“ на денешнава територија на Македонија.

A

anaveno

Гостин
Eve koj se doselil vo Elbasan
http://www.metmuseum.org/toah/ho/06/eusb/ho_17.190.1673-1712.htm
http://maps.google.com/maps?hl=en&q=vrap albania&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl
p.s...
Каран бил син на Аристодамид и бил потомок од седмо колено од Темен (иако во некои книги е спомнат како "син на Темен", како што е книгата "Кралевите на античка Македонија и нивните монети во Република Македонија" од авторите Виктор Лилчич и Никола Шелдаров, Скопје, 1994, стр. 28, но и во други книги).
Личноста на Каран е спомната во неколку антички легенди. Тој дошол во Орестида (македонска област) за да му помогне на локалниот кнез во борбата против соседниот кнез на областа Еордаја, кој се викал Кисеј.
Каран ја поразил војската на Кисеј и на неговата територија основал град.

Before the first Olympiad, Caranus was moved by ambition to collect forces from the Argives and from the rest of the Peloponnese, in order to lead an army into the territory of the Macedonians. At that time the king of the Orestae was at war with his neighbours, the Eordaei, and he called on Caranus to come to his aid, promising to give him half of his territory in return, if the Orestae were successful. The king kept his promise, and Caranus took possession of the territory; he reigned there for 30 years, until he died in old age. He was succeeded by his son Coenus, who was king for 28 years.
Chronicon (Eusebius)

kakov Shqip bre?

aj neka ni kaze Piccaso za J1* od Yemen i Oman koj go imaat Shqipot vo MK?
dali Teuta bila od ova pleme?

barem okolu 25.000 Shqip od MK denes se direktni potomci na Bannu Ghassan....

dali okolu 50.000 Albanci vo MK koi se J2B2 se direktni potomci na nekoi Kurdi?
Znaeme koj mozel da gi donese ovie.....

prasanje do Piccasoo...
dali BERBERI VO MK IMA OTKOGA DOJDOA ONIE SO BERBERSKIOT GEN VO MK?:vozbud:

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
1. како Турски јатаци, башибозук, ИСЛАМИЗИРАНИ уживаат права и спроведуваат терор врз христијанското население, доделена им е земја

2.Тито, за да ги ослабне позициите на Србија дава автономија права и додатоци како никаде на друго место, претворајки ја Југославија во Инкубатор - осило за Албанците.

3.САД, повторно искористени за спроведување на своите военополитички интереси Албанците доагаат до уште една експанзија....

За какво староседелство може да збориме кога ДЕНЕС ги имаме фактите етапите и експанзијата на Албанците...со палење цркви не се станува староседелц.:helou:

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Хехехехехех

Еве генетика фативме...

И тоа кој? Типот кој цел живот тврди и се спротиставува на научната светска јавност!

Гего миртитите биле идјоти пресели од турците, а нивните скелети и нивните глави измерени од сите светски антрополози кажуваат сосема различни ствари.
Или поинаку, да ви кажем, дека тие се едни од најстарите народи на овој полуостров и дека не се доселиле никад таму.
Колку кај Гегите е R1a ? Или како ќе испадне дека Гегите се баш Македонците Шќиптаризирани?

Братот ја сфаќа поентата, и не сака да игра на подолги стази! А така ќе се игра при секоја експертиза, оти вашите славни академици си даваат автоголови со самото тоа што претендираат и се повикуваат на Славјанското потекло, кое пред 7 век нема никакви ама баш никакви авторсва на балканот!
Значи да не испадне дека шќипот живеел на овие простори и славјаните го набркале, па после како знаел се враќал назад!

Инаку Матија не се наоѓа во Македонија?

И анавено бе дете, кога бе ќе разбериш дека хаплогрупа нема врска со нации и националности.

Како ќе ми објасниш ти мене 50% од Индијците носат R1a ? Оти бе се прајш глуп со сила?

A

anaveno

Гостин

neznam koj go izbrisal ova prethodno,koj go interesira,moze da si pobara na gugl
http://www.google.com/search?hl=en&ei=8I67StiOBYevlAehjKjFDQ&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=haplogroup+e&spell=1
Y-chromosomal evidence of the cultural diffusion of agriculture in southeast Europe.pdf
taze e 2008..mozebi zatoa MANU ne vmetnal fusnota....
neka se znae od kade ima "BERBERI" VO MK
barem za ovie moze da kazeme deka se dojdeni ne bas taka odamna...

I NEZNAM NA KOGO MU SMETA DA SE SPOJAT ISTORIJA(BANU GHASSAN)+GENI(BANU GHASSAN I DRUGI)-ARHEOLOGIJA ZA AL

Kajgana Shop

На врв Bottom