Automatism vs. Free Will

• Креатор на темата Креатор на темата dedanoe
  • Време на започнување Време на започнување

dedanoe

As sum A ss um
Член од
3 ноември 2008
Мислења
312
Поени од реакции
7
Веб-сајт
sites.google.com
so site prirodni zakoni okolu nas dali postoi slobodna volja ili sme site na vakov ili onakov nachin prirodni avtomati? izborot e golem ako pred izbiranjeto imame golema ponuda na opcii ama sepak posle izborot sogleduvame deka sme izbrale samo eden od site mozni. koga imash samo eden izbor TAO e avtomatizam? shto mislite vie...

Според мене, доколку постои избор и свесност за него тогаш нема автоматизам.Всушност, се додека постои свесно размислување нема автоматизам.Не ми е јасно на која основа го споредуваш автоматизмот со слободната воља??
Автоматизам представува стекнати навики кои се извршуваат без размислување,механички активности...
И да имаш само еден избор, што сметам дека е невозможно тоа не би било автоматизам се додека сме свесни што избираме.

jas sum svesen za silata na zemjina gravitacija ama sepak po avtomatizam i dopushtam da me vozi... TAO mi e edini izbor?? mislam deka svesnosta ne e znachajna tuka.

Многу работи работиме по автоматизам и сами си создаваме автоматски машинерии кои го вршат тој процес, пример одењето потоа возењето велосипед и автомобил се далеку од нашето свесно когнитивно размислување, или просто кажано стануваме насабајле и одиме на нозе и немаме некое си длабоко филозовско мислење во врска со тоа.
Е сега лошо е ако дозволиме машинериите да управуваат со нас повеќе или помалку, а не ние да управуваме со нив повеќе или помалку. Пример дали имате забележано како една иста личност со денови го повторува еден ист муабет иако тој не кореспондира со реалноста, тогаш гледаме машинера во акција која се повторува како дежа ву се додека личноста не ја прекине таа машинерија, и ако е способна да го стори тоа т.е. воспостави одредена контрола врз таа машинерија. Автоматизмот е дел од нас кој што треба да е потчинет на нашата воља, лошо е кога ќе ја изгубиме контролата над него и ние и нашата слободна воља е потчинета на тој автоматизам. Тогаш нема слободно размислување, нема свесност, нема реалност, туку како роботи повторуваме одредени научени акции...

so site prirodni zakoni okolu nas dali postoi slobodna volja ili sme site na vakov ili onakov nachin prirodni avtomati? izborot e golem ako pred izbiranjeto imame golema ponuda na opcii ama sepak posle izborot sogleduvame deka sme izbrale samo eden od site mozni. koga imash samo eden izbor TAO e avtomatizam? shto mislite vie...

природни овие закони деданое....една опција е природна,иманентна-без ралика колку можни и да се две и д се 100000 сепак една е избрана.

Според мене, доколку постои избор и свесност за него тогаш нема автоматизам.Всушност, се додека постои свесно размислување нема автоматизам.Не ми е јасно на која основа го споредуваш автоматизмот со слободната воља??
Автоматизам представува стекнати навики кои се извршуваат без размислување,механички активности...
И да имаш само еден избор, што сметам дека е невозможно тоа не би било автоматизам се додека сме свесни што избираме.

деданое најверојатно мисли на динамичен механизам всушност свесното размислување многумина се обидуваат да ни го трансформираат во автоматизам....а можеби и е ништо чудно.

Многу работи работиме по автоматизам и сами си создаваме автоматски машинерии кои го вршат тој процес, пример одењето потоа возењето велосипед и автомобил се далеку од нашето свесно когнитивно размислување, или просто кажано стануваме насабајле и одиме на нозе и немаме некое си длабоко филозовско мислење во врска со тоа.
Е сега лошо е ако дозволиме машинериите да управуваат со нас повеќе или помалку, а не ние да управуваме со нив повеќе или помалку. Пример дали имате забележано како една иста личност со денови го повторува еден ист муабет иако тој не кореспондира со реалноста, тогаш гледаме машинера во акција која се повторува како дежа ву се додека личноста не ја прекине таа машинерија, и ако е способна да го стори тоа т.е. воспостави одредена контрола врз таа машинерија. Автоматизмот е дел од нас кој што треба да е потчинет на нашата воља, лошо е кога ќе ја изгубиме контролата над него и ние и нашата слободна воља е потчинета на тој автоматизам. Тогаш нема слободно размислување, нема свесност, нема реалност, туку како роботи повторуваме одредени научени акции...

не ми е јасно нее нееееее дефинитивно посебно филозофското гледиште кога стануваме сабајле

не ми е јасно нее нееееее дефинитивно посебно филозофското гледиште кога стануваме сабајле

Па стануваш насабајле и одиш, тоа на повеќето од нас ни доаѓа природно затоа што сме го научиле како мали и е под нашето свесно внимание или управување. Едноставно не размислуваме како се оди оти се оди зошто се оди, стануваме и одиме :toe:.

za mene avtomatizmot e povekje od ocigleden i opravdan oti na najelementarno nivo seto postoechko tao e sistem, hierarhija na materijalni tocki koi se rakovodeni od samo eden zakon a toa e zakonot za lost. sakam da znam kako chovekot doshol na idea deka izbor sepak postoi, sho vsushnost znachi da se ima izbor, pod koi okolnosti se ima izbor i ostalo... samiot naslov e svoevidno prashanje na izbor: avtomatizam ili ili izbor? EDIT: ushe eno pitanje: ako lugjeto imaat izbor limaat li izbor i materijalnite tocki ili izborot e privilegija samo na lugjeto?

Човекот е роб на навики. Колку и да се тешиме дека правиме работи по своја волја, сепак правиме само она кое мораме и ни е дозволено, или во најдобар случај, она кое потсвеста не навикнала да го правиме.
Автомати сме, машини, роботи... дури и модерното доаѓање до секс е по шаблон.

Пред некој ден начекав периоден систем на елементите закачен на ѕидот на еден амфитеатар. И ми стана интересно да ги читам имињата на елементите , кога еден мој колега рече .....замисли , се што постои на светов е направено од ова , и СЕ можеш да го разложиш на овие елементи.

Ако сите тие елементи се послушни на законите во природата и секогаш се оденсуваат онака како што им е наметнато(Акција-Реакција).Тогаш зошто нашите мисли би отстапувале од таа шема , кога нашите мисли не се ништо повеќе од хемиски реакции и електрични полнења и празнења.

Прво треба да се разгледа колку е можно човек да е слободен.
Слобода ечовек може да прави тоа што сака да прави.
А пак синоним на автоматизмот е нужноста.
По ова логично е слободно да е она што не е нужно, што значи кога имате избор меѓу две работи да изберете една, далеку сте од слободни, нужно е да изберете нешто. Ако се земат примерите од погоре, пред се стануваме рано насабјле бидејќи мораме нели (секоја чест на исклучоците). Тргувајќи од овде, ебате слободата шо ја имаме, односно немаме. Човек нема време да е слободен, а и кога има време е ограничен со избори.

Некоја комбинација од овие две работи е она што го оформува општеството да биде она што е денес.
Некои работи, сакале ние или не, едноставно се одвиваат по одреден редослед, според нешто кое е претходно одредено. Од тука следува дека до некаде човекот е автоматизирана единка.
Меѓутоа, напредокот на општеството од минатото па до денес дава на јасно знаење дека човекот до некаде функционира и сам по себе. Free-will-от кој се споменува во воведот на темата е она што ги созадало големите револуции, огромните пронајдоци и подвизите.
Она што го прави човекот - човек, е комбинацијата од овие две работи

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom