Тито и Македониjа

Дали е Тито предавник или херој?

• Предавник

Гласови: 10 62,5%
  • Херој

Гласови: 6 37,5%

• Вкупно гласачи
    16
Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Само со таков КОМУНИСТИЧКИ режим Македонија ќе беше држава!

Тие што биле борци или "борци" за самостојна држава си го добивале заслуженото и она одамна кажаното: Со власт и со гас не се игра!

Се знаело што е почит,се знаело што е милиција,се знаело што е културно влевање страв.

Еве ќе ја оставиме на страна политиката,ќе напишам неколку редови за општото живеење и тоа што го знам што ми го кажувале моите родители.

Кога имало дрога,кога имало педери,кога имало криминал,корупција,мито...кога не се можело да се купи кола каква што сакаш,кога не можело да се појде на одмор каде што сакаш,кога немало да ти стигне плата на први????

Ова се само неколку работи за кои што тагуваат нашите родители,а моите богами не беа од тие што станаа преку ноќ директори и што фрлија фирми под стечај.Беа само едни луѓе што можеа со своите плати и играчки да ми купат и да ме носат на одмор и да се возам секоја година во различна кола и тоа од ПЛАТА!!!

На овај народ/стока само таков режим му треба,а не сега да се замилува некој копиљак дека го фатил господ за мадиња со тоа што татко му станал газда на фабрика преку ноќ. мене кур ме боли за идеалите и за идентитетот ако не живеам нормален живот што ретко кој го живее во државава.

Темава е доста обемна,зависи од кој аспект ги гледаш работите...Дали како спортист,музичар,пратеник,уличар,доктор,правник................За мене,арен бил чоекот или можда така ме воспитале да мислам,можда сум во тотална заблуда. :smir:

Далеку сум од комунист или ес де есовец,а богами немам ни муда да бидам Мирче Ацев или Методија Андонов.......револуционер не е заебанција!!!
Koj koli se vozea be drugar, kolku godini imas ti se citas sto zborvis, treba li pak da napomenam 2 milioni luge od Jugoslavia se iselia zasto mnogu ubavo im bese.

Jas rastev vo taa Jugoslavia i znam kolku bese bogata a ima tuka na forum decista od 18 godini sto ne bile rodeni vo toa vreme i serat kako vozele mercedesi pardon fica.

Член од
3 март 2008
Мислења
831
Поени од реакции
31
E ubavo stom si od Ohrid i stom mnogu znaes za Yugoslavia, kazi mi koj go napravi Ohrid grad od edno obicno selo za period od 50 godini? EMO,Struzanka,Boris Kidric,Oteks,Aerodrom 10tici fabriki i 100tici pretprijatija se izgradija vo taa zemja za koja tvrdis deka ja znaes i si rastel vo nea.Kolku se izgradija po 1990? NULA! Samo se izedoa od post-komunistickite svezi kapitalisti koi so kriminal gi opustosija fabrikite i gi dovedoa do nefunkcionalnost.

...kolku nevraboteni imase Ohrid vo 1980 a kolku imase po 90tite???Ajde strucnjak kazi mi.

A toa sto Ohrigjani si se rodeni Bugarofili, i sto bea progonuvani od strukturite na SFRJ da se iseluvaat po Avstralija toa e druga rabota.

Da ne imas rodnini vo Avstralija slucajno?

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Prvo, slobodno da ti ja ebam majkata za tvrdenjeto deka Ohridjani se bugarofili!

A sega moze da prodolzime.

Ajde ti kazi koj koli se vozea i mislis deka 2 miliona luge bea politicki begalci?
Ne be slepec, se lazes, siromastijata gi izbrka.
A sto se odnesuva za toa deka nekoj go napravil grad ajde sporedi go Ohrid denes i za vreme na Tito, ne moze da se napravi sporedba.
Ama kaj tebe filmot e skinat i nisto ne gledas podaleku od 1990, da ne da recam zalno nego pateticno, covek da te zali so gajda sirulska sto vikaat ohrigani.

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
E ubavo stom si od Ohrid i stom mnogu znaes za Yugoslavia, kazi mi koj go napravi Ohrid grad od edno obicno selo za period od 50 godini? EMO,Struzanka,Boris Kidric,Oteks,Aerodrom 10tici fabriki i 100tici pretprijatija se izgradija vo taa zemja za koja tvrdis deka ja znaes i si rastel vo nea.Kolku se izgradija po 1990? NULA! Samo se izedoa od post-komunistickite svezi kapitalisti koi so kriminal gi opustosija fabrikite i gi dovedoa do nefunkcionalnost.

...kolku nevraboteni imase Ohrid vo 1980 a kolku imase po 90tite???Ajde strucnjak kazi mi..

A toa sto Ohrigjani si se rodeni Bugarofili, i sto bea progonuvani od strukturite na SFRJ da se iseluvaat po Avstralija toa e druga rabota...

Da ne imas rodnini vo Avstralija slucajno??

стружанка во охрид?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Не се вреѓајте бе луѓе, полека.

Инаку Тито како и сите сите политичари беше морално дегутантна личност (Голи Оток, црвениот терор, политички прогони...) но за разлика од политичарите по 1991 на просториве на екс-СФРЈ имаше и кретивна жичка која допринесе за тоа да во Југославија се живее солидно.

Сега осеќам ќе има критика дека земал кредити ама и сегашниве земаат само без резултати (швајцарските сметки!?)

А ако разберете за морално исправен политичар праќајте порака по ПП со наслов WARNING за да не ме стрефи срце пред време...

Немам видено НЛО и не сум чул за морално неискварен политичар со други зборови...

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
2 milioni luge od Jugoslavia se iselia zasto mnogu ubavo im bese
Тоа му доаѓа околу 10% од населението, усташи, четници, домобрани, авантуристи, економски емигранти, политички гонети итн.

А интересно би било сега некој да ни ја приложи информацијата за бројката на иселени само од Македонија по 1991 година и причините поради тоа и податок колку се сезонски работници по странство (мада мислам дека економската емиграција многукратно ќе ги надмине сите други категории) па после да правиме споредби.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Апсолутно. И тоа за 18 години во споредба со 46 од СФРЈ.

Само би додал усташи,четници,белогардејци,домобрани...штета што не ги истребија сите, голема грешка.

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Odi ti vaka da im kazes vo Srbija i Hrvatska pa ke vidis kako ke pominis.

Ali pak ke napomenam , jas ne znam kolku godini imate i kade zivevte ama nekoj da mi kaze deka 2 miliona iseleni bili tie spomnatite ... ne e vo red.

Imase i takvi ama 90% bea teska siromastija sto gi isfrlija stapovite od niva i metak fatija i den denes ne sakaat nitu na odmor da se vratat.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Добро бе, батали ги тие, дај да збориме за ова денес што ни се случува, колку се иселени од Македонија последниве години, колку планираат тоа да го направат (а според некои тв прилози и разни анкети безмалку секој млад човек изјавува - ако можам веднаш после школувањето бегам надвор), и од кои причини бегаат од тука.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Odi ti vaka da im kazes vo Srbija i Hrvatska pa ke vidis kako ke pominis.
Ali pak ke napomenam , jas ne znam kolku godini imate i kade zivevte ama nekoj da mi kaze deka 2 miliona iseleni bili tie spomnatite ... ne e vo red. Imase i takvi ama 90% bea teska siromastija sto gi isfrlija stapovite od niva i metak fatija i den denes ne sakaat nitu na odmor da se vratat.
Повеќе од 2 милиони се иселени. Но и тоа е слабо према она што се одвива денес кога само визната бариера во овие 18 години беше препрека населението од Македонија да го снема од тука.

Точно е дека пред се беше економска емиграција како и секаде по светот што сите бегаат кај што е подобро.

А за Србија и Хрватска...па слушајте еве сите Срби и Хрвати на форумов ако ве има. Мислам дека Усташите и Четниците биле грешка на природата,рецесивен ген,атавизам некаков и сметам дека е штета што не ги истребиле сите. Тоа е мој став.

S

smart ass

Гостин
Добро бе, батали ги тие, дај да збориме за ова денес што ни се случува, колку се иселени од Македонија последниве години, колку планираат тоа да го направат (а според некои тв прилози и разни анкети безмалку секој млад човек изјавува...ако можам веднаш после школувањето бегам надвор), и од кои причини бегаат од тука.
Безперспективност.

Сведоци сме на Brain-Drain односно распаметување...излив на мозоци од државата,воглавно висококвалификувани кадри-кои спремни да го дадат својот придонес кон државата и општеството....не успеале бидејќи воглавно немале партиска книшка.

Јасна е работава,моралните вредности извитоперени. Читав за овој проблем во списание и тоа пред неколку години,тема беше баш во истото и анкетираа студенти - 80% изјавиле дека спас ќе бараат надвор од Македонија.

Е сега зошто е тоа така,кои се причините,не верувам младиве да се толку глупи па да не приметат што се случива.

Цитат:(група САФ)

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Добро бе, батали ги тие, дај да збориме за ова денес што ни се случува, колку се иселени од Македонија последниве години, колку планираат тоа да го направат (а според некои тв прилози и разни анкети безмалку секој млад човек изјавува...ако можам веднаш после школувањето бегам надвор), и од кои причини бегаат од тука.
Ova gore kazanoto jas go slusam uste vo vreme na Tito.

Nisto ne e novo, takov e mentalitetot. Kaj nas migracijata postoi poveke od 100 godini i sve se vrti okolu tie muabeti.

Ne rekov deka sega e sjajno ama da mi tvdi nekoj deka vo vreme na Tito cvetase, teska zabluda.

Член од
15 октомври 2009
Мислења
249
Поени од реакции
16
Тоа му доаѓа околу 10% од населението, усташи, четници, домобрани, авантуристи, економски емигранти, политички гонети итн.

А интересно би било сега некој да ни ја приложи информацијата за бројката на иселени само од Македонија по 1991 година и причините поради тоа и податок колку се сезонски работници по странство (мада мислам дека економската емиграција многукратно ќе ги надмине сите други категории) па после да правиме споредби.
Tака е, апсолутно те подржувам!

ТОА БИЛЕ четници усташи и разни дегени. :helou:

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Овие 2 милиони заминаа само 68-та во времето кога се отворија границита за во Германија и Австрија, значи 10% беа само 68-ма со репарациите у работна сила, а усташите и четниците и другите политички азиланти за Австралија и Јужна Америка беа многу порано, со нив можеби и до 20 % ќе догура.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Roni

последна опомена, ова не е мирц муабет, согласување со ставови се врши преку давање на репутација на следнава икона која стои во левиот долен агол .

Темава би требало да го третира односот на титовата политика и нејзиното влијание (позитивно/негативно) врз македонските интереси.

Можеме да набројуваме и да ставаме +/- па да сумираме резултат.

Kajgana Shop

На врв Bottom