Рамноправност, ама сепак не...

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување
Се сведува на: ако сакаш рамноправност, повели! Ако женско решило да биде ѕидар, кој и брани, нека биде... Не сум за усилена рамноправност. Што ќе ни е да ни постои како декрет? Нешто како американската декларација за независноста...

Бркај работа, биди што сакаш, ако те бива ќе биде очигледно нема потреба од полемизирање. Мене ми одговара да си бидам женско, без потреба да докажувам како знам да возам кипер и фрлам јадица на 20м бев задршка.

Во некој од постовите Трн имаше мала инсинуација дека феминистките се грди... Точно! Повеќето се, чест на исклучоците! Убавината на женскиот ум е да биде женски; нема граници.

Јас мислам дека се меша еднаквост и рамноправност.Неможеме да бидеме еднакви,мажите некаде имаат предност,во други ситуации жените.Балансот се поставува со поклопување на можностите и способностите.Рамноправноста е почит кон способностите и можностите на спротивниот пол и заеднички целосен успех.Без под и над.Не е феминизам да си го браниш ставот и полот,туку да го потцениш машкиот пол.
Патем сакам да прашам нешто...Што очекуват мажите да слушнат на темава?Попаметни сте,поснаодливи,поупорни,поиздржливи,потрпеливи....?

Јас мислам дека се меша еднаквост и рамноправност.Неможеме да бидеме еднакви,мажите некаде имаат предност,во други ситуации жените.Балансот се поставува со поклопување на можностите и способностите.Рамноправноста е почит кон способностите и можностите на спротивниот пол и заеднички целосен успех.Без под и над.Не е феминизам да си го браниш ставот и полот,туку да го потцениш машкиот пол.
Патем сакам да прашам нешто...Што очекуват мажите да слушнат на темава?Попаметни сте,поснаодливи,поупорни,поиздржливи,потрпеливи....?

Не е тоа поентата на темата. Поентата на темата како што кажав во првиот пост е да се изјаснат видувања особено од женски форумџики зошто е тој парадокс на едни теми да пишуваат за тоа дека жените се репресирани и треба да имаат авторитет а истите тие после пишуваат дека сакат машки поред кои сакаат да се осеќаат сигурно, згрижено па дури и во описите одат до таму да имаат и некој си благ страв од него. Ме мрзи сега ама ако треба и тоа ќе го направам чисто за ја доловам темата да извадам од едни исти форумџики мислења на неколку теми што благе везе немаат едно со друго. Демек јас сум способна, јас сум независна дрн дрн јариња а сакам мускулест дечко, строг, авторитативен и тука ставаат слики од Џејсон Статам кој изгледа на робијаш поред кој ќе се осеќам безбедна, сигурна стабилна и така натаму. Тоа е муабетот.

Рамноправност МОРА да има.
Не поднесувам изговори од типот “Се знае кој е главата на куќата... Се знае кој е маж дома... Со жената (или партнерот/партнерката) треба само строго, да се покаже заби... дрн дрн дрн...“

Во врска или брак, секој треба да биде рамноправен, со слободно изразена воља, со право на збор, со право да работи и допринесува за семејството, со право да избира и да биде избран, со право да се чуе сечиј глас и сечие мислење!

Сосотојбата засега не е таква, за жал, но тоа се највисоките вредности на човештвото, кои брзо ќе го срушат баналниот патријархат.

Ха ха ха каде тоа се посупешни жените?

@Out boy утре кога ќе работиш во фирма ќе му речеш на шефот
-Што има ти да ми се правиш газда?
Се знае дека шеф треба да има без разлика дали е тоа криминална банда,брод или семејство.
Мора да постои хирархија и секој треба да си го знае местото во истата.

Не е тоа поентата на темата. Поентата на темата како што кажав во првиот пост е да се изјаснат видувања особено од женски форумџики зошто е тој парадокс на едни теми да пишуваат за тоа дека жените се репресирани и треба да имаат авторитет а истите тие после пишуваат дека сакат машки поред кои сакаат да се осеќаат сигурно, згрижено па дури и во описите одат до таму да имаат и некој си благ страв од него. Ме мрзи сега ама ако треба и тоа ќе го направам чисто за ја доловам темата да извадам од едни исти форумџики мислења на неколку теми што благе везе немаат едно со друго. Демек јас сум способна, јас сум независна дрн дрн јариња а сакам мускулест дечко, строг, авторитативен и тука ставаат слики од Џејсон Статам кој изгледа на робијаш поред кој ќе се осеќам безбедна, сигурна стабилна и така натаму. Тоа е муабетот.
i mene istovo najveke mi e nejasno,na edna tema edno zboruvaat ,sakaat i pocituvaat,na druga tema nesto drugi(neretko i bas sprotivno od prethodnoto).
rabotava e sakame ramnopravnost ama samo koga ke mi odgovara,...da ne go spomenam tuka i razlicnoto percepiranje na terminot ramnopravnost.

Да,да од ова што пишуваш пожелно е и двете работи да се поседуваат-рамноправност,значи жената да има исти права како и мажот и од друга страна да знае како да направи жената да се осека заштитена и сигурна.
Тоа ти е како џек-пот.

Вие мажите,зарем не сакате жена ви да ве мази,гали,страстно да ве љуби... и пак да биде жена што ке знае да заработува и домакинка да биде?
Па,сакате нели?
И ние сакаме да сме рамноправни со мажот,и пак да имаме маж кој нуди сигурност и стабилност.
Нема ништо нејасно во тоа.

Жените се порамноправни од мажите
Жените имаат поголеми права имаат право да готват, чистат, перат, спростират, бришат, метат, плетат, везат, пазрауваат, раскреваат....

И нам мажите не ни смета да сме така обесправени.

Да,да од ова што пишуваш пожелно е и двете работи да се поседуваат-рамноправност,значи жената да има исти права како и мажот и од друга страна да знае како да направи жената да се осека заштитена и сигурна.
Тоа ти е како џек-пот.

Вие мажите,зарем не сакате жена ви да ве мази,гали,страстно да ве љуби... и пак да биде жена што ке знае да заработува и домакинка да биде?
Па,сакате нели?
И ние сакаме да сме рамноправни со мажот,и пак да имаме маж кој нуди сигурност и стабилност.
Нема ништо нејасно во тоа.

Јас сум човек што при општественото групирање верува во принципот на хиерархија. Ако вие во машко ја барате карактеристиката на заштитник тогаш по хиерархија тој е над вас и нема рамноправност. Еден секогаш е лидерот, свесно или несвесно, сакал тоа некој да го прифати или не. Постои компромис, рамноправност не.

Токму тоа и го пишував во првиот пост од темава.Бидејќи не сме еднакви,жените од мажите бараат одредени карактеристики,исто како што мажите бараат милост,нежност од жените.Во тој однос двата пола разменуваат карактеристики кои им се потребни и взаемно се надополнуваат.Рамноправноста доаѓа токму во поклопувањето на тие карактеристики и способности.Не е тоа никаква хиерархија,туку секој човек бара сигурност во партнерот,без разлика дали е маж и жена.Бидејќи на крајот од денот ти е потребен некој да те погали по глава и да каже дека се е во ред,нели:smir:
Зошто некои сакаат да бидат потчинети(или со твои зборови да им покаже каде им е местото) и мене ме интересира.Јас ниту сум таква особа,ниту некој може да ме потчини.А мускулест е прашање на вкус,а не на машкост.„Авторитетен“ е одлична карактеристика,која треба двајцата партнери да ја поседуваат.
И пак ќе повторам,секој обид за „над“ и „под“ носи до потценување или преценување.Во машки-женски однсои нема простор за тоа:smir:

Токму тоа и го пишував во првиот пост од темава.Бидејќи не сме еднакви,жените од мажите бараат одредени карактеристики,исто како што мажите бараат милост,нежност од жените.Во тој однос двата пола разменуваат карактеристики кои им се потребни и взаемно се надополнуваат.Рамноправноста доаѓа токму во поклопувањето на тие карактеристики и способности.Не е тоа никаква хиерархија,туку секој човек бара сигурност во партнерот,без разлика дали е маж и жена.Бидејќи на крајот од денот ти е потребен некој да те погали по глава и да каже дека се е во ред,нели:smir:
Зошто некои сакаат да бидат потчинети(или со твои зборови да им покаже каде им е местото) и мене ме интересира.Јас ниту сум таква особа,ниту некој може да ме потчини.А мускулест е прашање на вкус,а не на машкост.„Авторитетен“ е одлична карактеристика,која треба двајцата партнери да ја поседуваат.
И пак ќе повторам,секој обид за „над“ и „под“ носи до потценување или преценување.Во машки-женски однсои нема простор за тоа:smir:

Си работела во фирма?
Ти и шефот иста плата земате?

Си работела во фирма?
Ти и шефот иста плата земате?

А што ми е мене шефот?Спиеме во ист кревет?Се радуваме или тагуваме заедно?
Ако сакаш да доловиш хиерархија во работа и хиерархија дома,тоа значи твојата партнерка ти е девојка или вработена кај тебе за да те бацува и искажува нежности?

Јас сум човек што при општественото групирање верува во принципот на хиерархија. Ако вие во машко ја барате карактеристиката на заштитник тогаш по хиерархија тој е над вас и нема рамноправност. Еден секогаш е лидерот, свесно или несвесно, сакал тоа некој да го прифати или не. Постои компромис, рамноправност не.

каков е тој принцип на хиерархија??

инаку принципите постојат со една цел-да бидат побиени.

Како тоа жената барала заштитник во мажот мене тоа ми е чудно...па немам чуено жема да силува жена туку маж да силува жена...значи или мажот е заштитник или не го бидува,ако е второто тогаш хиерархијата опаѓа.

свеста е важна меѓусебното разбирање тоа е важно.

не мешам работи кои биолошки се предодредени на пример ете домашните за жената а мажот 200 метра во рудник подземја но мислам конкретно за врска да успее со авторитети не ја бидува:nenene:

Ха ха ха каде тоа се посупешни жените?
Сине пази што сереш али њу јорк тимес има издадено статија каде тврди дека 82 посто од отпуштените за време на рецесијата се мажи патем имаше превод од таа статија каде што пишува освен што како поефтина работна снага биле поатрактивни и поради цитирам:

Во својата нова книга, „Женска марка: Употреба на женски начин на размислување за успех во бизнисот“, Кетрин Капута пишува дека жените се, како што вели таа, предодредени за успех во кариерата.
„Тие се поинтуитивни и посочувствителни од повеќето мажи. Покажуваат подобри резултати на писмени и усмени тестови што може да се критични за распоредување и напредување на работа“. Капута заклучува дека тоа е така поради тоа што жените подобро слушаат од мажите, прашуваат повеќе и поставуваат подобри прашања, а посветуваат и поголема грижа во пишувањето. Но и затоа што жените, според неа, природно се подобри во поврзување со другите и ги чуваат пријателите што им ги штитат интересите на работното место.Ако сево ова е вистина и придонесува во нивниот опстанок на работа во периодот на рецесијата, тогаш тоа претставува радикална промена од деновите во кои мажите, со нивниот сериозен приод и нивното мото „работата доаѓа прво“, беа во мнозинство пред наводно емотивните жени на работа.

линк до темата :pipi:
каде стои и линк од дневник еден од подобрите дневни весници у Мк

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=40735

:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:
Види богати :pipi:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom