Придонесот на религиите

• Креатор на темата Креатор на темата smart ass
  • Време на започнување Време на започнување

Мислите ли дека религиите придонесуваат за општеството??

• Да апсолутно

Гласови: 22 45,8%
  • НЕ догматски и отпорни кон промени

Гласови: 26 54,2%

• Вкупно гласачи
    48
Iako sum ateist sepak, da, smetam deka religijata pridonesuva za opstestvoto. Spored mene taa sluzi za splotuvanje na narodot i kolku tolku si ja vrsi rabotata.
A inace procitav megu prvite postovi deka luge za vreme na veligden se rasptnuvale na krst, toa za mene se sutraci koi ne go razbrale ona sto go propoveda "bog" i toa sto e napisano vo biblijata. Za niv iskreno i ne mi e zal isto kako i za onie koi vrsat samoubistvo, na isti kantar gi stavam!

Тоа потпаѓа под она `чудни биле патиштата` или `искушавање на верата` не оти е лош или осветољубив...
Барем така верниците тврдат...

nhe mace toa spaga pod: sudni se patistata na lugeto... za tie poplavi, za tie epidemii, za tie pozari i bla bla bla

Придонесува за манипулација од најдолниот вид шо можи чоечки покварен ум да ја смисли.
Јас сум верник,на свој начин,ама да ми дат сила има се оние забрадените по затвори да ги испикам.А и тие истрижаните од Запад,нив уште поќе.

Придонесува за манипулација од најдолниот вид шо можи чоечки покварен ум да ја смисли.
Јас сум верник,на свој начин,ама да ми дат сила има се оние забрадените по затвори да ги испикам.А и тие истрижаните од Запад,нив уште поќе.

Со ова и ти стануваш како нив. Остај ги нека пасат трева и да се кршат со јајца.

Iako sum ateist sepak, da, smetam deka religijata pridonesuva za opstestvoto. Spored mene taa sluzi za splotuvanje na narodot i kolku tolku si ja vrsi rabotata.
A inace procitav megu prvite postovi deka luge za vreme na veligden se rasptnuvale na krst, toa za mene se sutraci koi ne go razbrale ona sto go propoveda "bog" i toa sto e napisano vo biblijata. Za niv iskreno i ne mi e zal isto kako i za onie koi vrsat samoubistvo, na isti kantar gi stavam!

nhe mace toa spaga pod: sudni se patistata na lugeto... za tie poplavi, za tie epidemii, za tie pozari i bla bla bla

Жити се да не дојде ден да почнат верниците да ја следат библијата. поарно е вка кога сите ја фалат, а никој не ја прочитал. Не се гледаат ужасите кои се напишани во неа [како тоа дека децата кои се непослушни треба да бидат изнесени пред селските или градските порти и каменувани до смрт, или дека луѓето кои работат во недела треба да бидат изнесени пред градските или селските порти и да бидат каменувани до смрт, или дека ако чоек силува девица е ок ама ако го фатат на дело после мора да ја ожени...].

Хрисијанство (Католизам поточно)

Кој ја создаде религијата?
Зошто има свети војни?
Зошто има геноциди на неверници?
Кочење на развојот на човештвото?

Тоа што си го болдирал тука е одговорот во твоите 4 прашања. Одговорот е еден Луѓето.

1.Доколку (под предпоставка) Бог е вистинит ( а не вечна догма) апсолутно постои, тогаш проблемот не е во религијата туку во луѓето кои со векови погрешно ја практикуваат користејќи ја за стекнување материјални добра кои неминовно водат до апсолутна моќ, престиж, власт. Ова е злоупотреба на чистата мисла дури и да веруваме дека таа мисла - религијата е создадена од човекот.Затоа што верувам дека тој некој кој го создал култот на верување во божество или божества имал најдобра намера.
2. Светите војни - тоа e буквална злоупотреба на религијата од оние кои се сметаат за "представници и посланици" од Господ. Пример: православието го прогласило Св.Константин за светец император кој има убивано христијани. Според мене апсурд..
3. А човештвото ние мислиме дека сме развиени.Текничкотехнолошкиот развој е неминовен но дали тој не прави подобри луѓе во суштина или само по безчуствителни. Искрено Човештвото т.е. човечкото не е по напреднато од она што било. Вековите се поминати но суштината е иста. Само техниката и технологијата е се отидени напред. Војни и ден денес има, умираат од глад, болести милиони луѓе во светот и ништо не е сменето.

Жити се да не дојде ден да почнат верниците да ја следат библијата. поарно е вка кога сите ја фалат, а никој не ја прочитал. Не се гледаат ужасите кои се напишани во неа [како тоа дека децата кои се непослушни треба да бидат изнесени пред селските или градските порти и каменувани до смрт, или дека луѓето кои работат во недела треба да бидат изнесени пред градските или селските порти и да бидат каменувани до смрт, или дека ако чоек силува девица е ок ама ако го фатат на дело после мора да ја ожени...].

ТОЧНО.

ке бидеме Иран број 2

најмногу иновации и патенти за време на инквизицијата се машините за тортура.

најмногу иновации и патенти за време на инквизицијата се машините за тортура.

Јас не знам зошто викаат некој немало придонес од религијата. па еве гледаш се развивала технологијата.

А да не збориме за Вештерките од Салем. Да не била религијата сеа немаше да гледаме еден куп кул фимови за тоа како едни деца направија да се отепаат 21 и еден невин човек. Религијата немала придонеси глупости.

Да, а го заборави Хари Потер... Хммммм, веројатно токму тоа детиште ќе го спаси Светов.

Според мене, а и мислам дека е очигледно: Библијата е една книга за контрола на луѓето и ширење на идеологии од кои некои ќе си имаат ќар.

Факт е дека во библијата пишува многу убави нешта шо се на место, но сето тоа е само маска за да не се прикаже вистинската намера.

Крај краева повеќе од факт е дека секоја светска религија или секта е создадена за да врши контрола, во тие религии спаѓа и христијанството.

Онаа религија која продава надеж не е во ред. Тоа е само системна контрола и перење мозоци.

Дај брзо кажи ми каде не „перат„ мозоци, јас прв се пријавувам за тоа место...

Во паганството
Има место за сите богови секакви идеји облици нарави расположенија пригоди
Дојди ни

Касниш......
....од многу перење ткаенината излитува..така да оштетувањата се трајни.......:helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom