СУГС Раде Јовчевски - Корчагин

DracevoTheCity

Чиста Македонија !
Член од
7 ноември 2008
Мислења
8.662
Поени од реакции
9.983
^ Да се надоврзам на постов погоре.
Во некоја од училниците,не ми текнува точно која, има напишано : Знам дека касно ви кажувам, али се заебавте што се запишавте тука ! :pos:

Не шала настрана, не е така страшно ко што го прават сите. Чим ја успеав 3 години да прогурам, на пат сум и 4та да ја пројдам, секој може да успее. :)

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
абе ако у основно сум учела француски морам у средно ПАК?
Не мораш, но подобро е да го избереш јазикот што веќе си го учела.

луѓе, апел од мене до наредните генерации: БЕГАЈТЕ ШТО ПОДАЛЕКУ ОД КОРЧАГИН! IT'S GOING TO BECOME YOUR WORST NIGHTMARE! I'VE WARNED YOU ALL...
Ај немој вака! Поради овие заплашувања квалитетот се намалува и многу полуматуранти имаат уплав од упис во Корчагин. Дури и квотите почнаа да не се исполнуваат... За уписи полуматурантите гледаат каде се фини професорите, каде попуштаат, каде можат со врски да се пикнат, каде ќе можат да се ладат преку цела година а успехот да им биде константа... Постови од типот бегај тука кожа дерат, ние умираме од маки, живот немаме, прават лоша реклама на школото!
Вредноста на Корчагин ќе ја осетите кога ќе се запишете на факултет. Без разлика каде и да одите понатаму, подобро сте потковани со знаење од било кое друго школо кај нас. Двојката што ќе ја добиеш во РЈК за некои школи е 5! 3 пати сме први на матура, првенци на државни натпревари, први на ранг листи на факултети, големи фаци се поранешни Корчагинци... Треба да се гордеете што сте во таа група, а не да се жалите!

S

Sheldon Cooper

Гостин
Не мораш, но подобро е да го избереш јазикот што веќе си го учела.

Ај немој вака! Поради овие заплашувања квалитетот се намалува и многу полуматуранти имаат уплав од упис во Корчагин. Дури и квотите почнаа да не се исполнуваат... За уписи полуматурантите гледаат каде се фини професорите, каде попуштаат, каде можат со врски да се пикнат, каде ќе можат да се ладат преку цела година а успехот да им биде константа... Постови од типот бегај тука кожа дерат, ние умираме од маки, живот немаме, прават лоша реклама на школото!
Вредноста на Корчагин ќе ја осетите кога ќе се запишете на факултет. Без разлика каде и да одите понатаму, подобро сте потковани со знаење од било кое друго школо кај нас. Двојката што ќе ја добиеш во РЈК за некои школи е 5! 3 пати сме први на матура, првенци на државни натпревари, први на ранг листи на факултети, големи фаци се поранешни Корчагинци... Треба да се гордеете што сте во таа група, а не да се жалите!
Јане, животна грешка ми е што отидов во ова школо :) Се каам што се упишав (добро сеа има и позитивни работи а тоа се луѓето што ги запознав меѓу кои и ти), иначе мене ми се паднаа најлошите професори у смисла предавање и оценување...тебе можда ти предавала Пацка ама другите ти биле боза, како и да е кој сака да учи и да стане нешто ќе може да стане и во Карев или Орце а притоа да не ги трпи неправдите во Корчагин.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Јане, животна грешка ми е што отидов во ова школо :) Се каам што се упишав (добро сеа има и позитивни работи а тоа се луѓето што ги запознав меѓу кои и ти), иначе мене ми се паднаа најлошите професори у смисла предавање и оценување...тебе можда ти предавала Пацка ама другите ти биле боза, како и да е кој сака да учи и да стане нешто ќе може да стане и во Карев или Орце а притоа да не ги трпи неправдите во Корчагин.
Верувај, секаде, каде и да одиш ќе има неправди. Секаде ќе има подлизувачи, врски, поклонување оцени на лепе очи, очајно молење за оцена плус, плачење,... Никаде не е идеално. Критериум за лош професор зависи од ученик до ученик. Мене искрено, во прво време Пацка ми претставуваше поим за нешто најлошо на свет. Но, јас сум еден од ретките што ја знам малку понадвор од наставата и знам дека е комплетно поинаква личност (строгоста е авторитет, лошото кај неа е што свесно навредува)... Тој што го сметав на лош професор веќе не е таму, а другиот уште предава и врши тортура врз учениците. Има професори што лечат фрустрации, комплекси од детство, семејни проблеми, а страдаат учениците. Тоа се само моменти кога се каеш што си во таа џунгла, но, веќе кажав, вистинската вредност допрва ќе ја дознавате/ме. Матурант што излегува од РЈК е многу пати подобро подготвен за понатаму од било кој друг матурант! Без разлика дали е 5.00 или 2.00. Ако беше за да се поминат лежерно тие 4 години, Корчагин не е идеалното место. :)

Член од
13 декември 2008
Мислења
1.085
Поени од реакции
156
оваа година пак на 24-ти ви е матура ? :)

DracevoTheCity

Чиста Македонија !
Член од
7 ноември 2008
Мислења
8.662
Поени од реакции
9.983
^Даа да. У недела сега.
Ќе биде превртување. :)

Член од
7 декември 2009
Мислења
47
Поени од реакции
3
ima li nekoj sto zavrsil 2005 ? damnesno vreme e znam :)

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
брат грешка си, ти си у придобивка со самото тоа што си опкружен со талентирани суштества за разлика од други школи кај што може останеш духовно примитивен. Јас да бев во моша место во рјк ќе бев најголем багабонт, секој ден тепачки ќе имав, зошо не можам да поднесам мн некој да се фура насилнички околу мене. Исто така на социјален план ќе бев на мн ниско ниво. Во какво опкружување си така се развиваш многу голем удел има тоа во животот, тоа се "критични" години

moni <3 real

ти никад нема да влезеш.
Член од
27 јуни 2009
Мислења
1.466
Поени од реакции
667
Драчево ова ти е од многу возбуда :)
простено ти е :pos:
Аххх ајде нека дојде више неделааа ... со душа чекам:vozbud:
мераци ќе бидеее :)

DracevoTheCity

Чиста Македонија !
Член од
7 ноември 2008
Мислења
8.662
Поени од реакции
9.983
Матура и пол ! :)
Глаава цел ден ми фрка после овие 2 турбо дена без спиење скоро, али нема везе. Одличен провод стварно.

Член од
15 јуни 2011
Мислења
2
Поени од реакции
5
Еве една реална слика за Корчагин:
Корчагин не е ни најмалку такво училиште како што го претставуваат и како што го замислуваат. Сосема е исто како и другите, во ништо не се разликува освен во тоа што досега привлекуваше подобри ученици, па заради тоа и покажа подобри резултати. Инаку, оценувањето не е воопшто строго. Кај се чуло просек 4,20 да биде строг? Кај се чуло да има по 10 одлични со 5,00, а 20 одлични. Корчагин е училиште каде што владеат врските и каде што се поправаат оцени без око да им трепне на професорите. Тие професори, кои што се занесувале преку целата година на крај ги исправаат оцените на жими мајка, не се свесни дека со тоа ги повредуваат учениците кои со труд си ја добиле заслужената оцена. Дури и тие професори што се декларираат како строги (физика, хемија...) на крај ги зголемуваат оцените. Единствено, реалноста си ја задржуваат на полугодие, но полугодието никој не го гледа. На крај, веќе има надуени петки и четворки (поготово после совет, а советот во училиштата личи на пазар). Оние ученици, коишто пак немале врски (мал број се тие) ИЛИ заслужено си ги добиле оцените ИЛИ си останале со позаслужени оцени (некогаш ќе им текне на професорите да им поправат на истите кога ќе поправаат на врскаџиите). Најтрагично е дека покрај опоменувањата преку целата година, на крај оцените се ДУВААТ ко ништо, ко само петките да биле оцени, ко само тие да се најважни. Самите професори си го погазуваат својот збор. Па, како тие професори утре ќе можат да излезат пред одличните ученици ?!?! Единствена пореална професорка што има останато е биологија, но кога ќе си отиде и таа, за година-две, Корчагин ќе почне да пропаѓа и пропаѓа, да тоне и тоне и никогаш веќе нема да се поврати. Затоа уште сега наликува на основните училишта, онаму каде што се тепаат за подобри оцени, онаму каде што нема никакви правила, каде што наставниците се изложени на притисок од секаков вид ... и на крај се вели дека Корчагин било најстрого. Тоа се само еден куп лаги, лаги и лаги.

Член од
15 јуни 2011
Мислења
2
Поени од реакции
5
Еве и една анализа од моја страна за дел од професорите во РЈ-К:​
1. Роска Јовановиќ (македонски јазик и литература): на овој час има некоја интерактивна настава што не е по моја желба, ама во ред, става чудни оцени (2 на 3 на 2 со ѕвезда) на писмени, а на крај става петки од ракав ... значи, оди од крајност во крајност ...​
2. Мирјана Димитрова (математика) - професор на кој му ја злоупотребуваат неговата добрина, а бара онолку колку што предал (и тогаш кога предава а она зборува, а канти тропаат, исто е!!!)​
3. Географија (Весна Томовска) , која го наследи познатиот Личков - сите и препишуваат на писмени, а и лесно ја наговорија за подобри оцени, што Личков ги ставаше без проблем...​
4. Историја (Дарко Билбиловски) кој ја наследи проф. Станка - почна добро, предаваше, правеше планчиња, беше и реален колку од толку, а заврши со дискусии неповрзани со историјата и петки за секое дете...​
5. Биологија (Павлина Крстевска) - супер си ја врши својата работа, максимално гледа да биде реална, можеше да смали малку со критиките, а сите критики и се на место ...​
6. Физика (Глобочка) - предава добро, ама според многумина на досаден начин ... За оценување е ѓоамити реална, ама и кај неа поминуваат многу врски па 2ки станале 5ки ... А тоа укажува на нешто друго ... џабе ја правата строга ...​
7. Хемија (Геческа) - предава добро, ама ем што дава тестови од лански генерации, ем попушта многу ... А ај тоа, ама и на тие тестови да се вадат единици ... не можам да сфатам ... Софрониевска се прави демек е построга, ама се виде таа работа на крај...​
8. Лаура (музичка уметност) - греота, ама сама си е виновна ... кој знае да смири ученици ќе смири ...​

Член од
16 август 2008
Мислења
3.293
Поени од реакции
637
1. Географија (Весна Томовска) , која го наследи познатиот Личков - сите и препишуваат на писмени, а и лесно ја наговорија за подобри оцени, што Личков ги ставаше без проблем...​
2. Историја (Дарко Билбиловски) кој ја наследи проф. Станка - почна добро, предаваше, правеше планчиња, беше и реален колку од толку, а заврши со дискусии неповрзани со историјата и петки за секое дете...​
3. Биологија (Павлина Крстевска) - супер си ја врши својата работа, максимално гледа да биде реална, можеше да смали малку со критиките, а сите критики и се на место ...​
1. Многу лошо предава, ама бар е коректна за оцени.
2. Немам коментар.
3. Воопшто не ми се допаѓа како карактер (на некои часови е ептен добра и сите се смееме, на други часови е благо речено УЖАСНА, оди баш од крајност во крајност), ама не можам да кажам дека не се труди да предава како што треба. Што е најинтересно, на крај година гледа на секого да му извади што подобра оцена, иако преку цела година на сите им прави кошмари.

Kajgana Shop

На врв Bottom