Македонскиот јазик

• Креатор на темата Креатор на темата Милојко
  • Време на започнување Време на започнување

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Moже ли некој да ми објасни како настанал Македонскиот јазик односно неговата денешна форма. Листам во подфорумот Историја и често сретнувам натписи и документи со кој наводно се докажува нешто Македонско но јазикот е далеку од Македонски

6334_1193271267626_1103747184_30584927_928846_n.jpg

Ова на све личи само на Македонски не личи.

Многу би ме занимало кога за прв пат Македонскиот јазик ја добива формата која денес ја користиме.

се збрале комшии наши насушни да ни метат у наш двор а нивниот ѓубре колку сакаш,одете лечете се,посебно МИлован............а да си го опните по еднаш онака чисто за да знаеме дека сте заедно:pos2:

побош тема нема поставено одамна ...
на се личело само на Македонски не личело :tapp:
одете фрлете се од камен мост и двајцата ...
и пред да отварате овакви теми едуцирајте се ...

Moже ли некој да ми објасни како настанал Македонскиот јазик односно неговата денешна форма. Листам во подфорумот Историја и често сретнувам натписи и документи со кој наводно се докажува нешто Македонско но јазикот е далеку од Македонски

Многу би ме занимало кога за прв пат Македонскиот јазик ја добива формата која денес ја користиме.

1945 години е стандардизиран,ти сакаш да прашаш за модерниот македонски јазик.А ова на текстот е бугарски стандарден јазик,документ на ВМРО,на тој јазик биле напишани сите документи од ВМРО.Бил земен за јазик на литературата и стандарден јазик на македонците од 1870тите наваму,во отсуство на наш стандарден јазик и ставени под избор меѓу грчки училишта и бугарски.
Македонски стандарден јазик од то време и да се трудиш да најдиш не постои таква работа во то време,се шо е пишано на македонски е на македонските дијалекти,а сите официјални документи на бугарски.

ццц :nenene: не ја неможам овде да седам не јас не можам неписмени да читам. и мене да ти кажам искрено ''многу би ме занимало'':tapp:

1945 години е стандардизиран,ти сакаш да прашаш за модерниот македонски јазик.А ова на текстот е бугарски стандарден јазик,документ на ВМРО,на тој јазик биле напишани сите документи од ВМРО.Бил земен за јазик на литературата и стандарден јазик на македонците од 1870тите наваму,во отсуство на наш стандарден јазик и ставени под избор меѓу грчки училишта и бугарски.
Македонски стандарден јазик од то време и да се трудиш да најдиш не постои таква работа во то време,се шо е пишано на македонски е на македонските дијалекти,а сите официјални документи на бугарски.

Епа тоа ме занима, како настанала денешната форма. Чисто информативно, немам никаква друга намера. Ме интересира кога доаѓа до формирање на Македонскиот литературен јазик и кој го направил тоа ?

побош тема нема поставено одамна ...
на се личело само на Македонски не личело :tapp:
одете фрлете се од камен мост и двајцата ...
и пред да отварате овакви теми едуцирајте се ...

Сакаш да кажеш дека Македонски и Бугарски јазик се исти ?

Кој од кој настанал ?

Или еве пример. доколку во тој документ погоре се збори дека е некој си македонски манифест зашто не е пишан на литературен македонски јазик ?/

Епа тоа ме занима, како настанала денешната форма. Чисто информативно, немам никаква друга намера. Ме интересира кога доаѓа до формирање на Македонскиот литературен јазик и кој го направил тоа ?

Веќе околу 45’та кога се осеќаше оти ќе се создава Македонска држава,беа ангажирани експерти за да го решат прашањето за македонскиот јазик.И се формираја неколку јазични комисии после ослободувањето,а и пред то се користеше форма на народен говор на официјалните средби(секој си тераше на својот дијалект).
И на комисите се реши да се стандардизира централното говорно подрачје,тоест линијата Битола-Прилеп-Велес.
За азбуката имаше многу контроверзии ама то не е важно сега.
Инаку ваквите документи да не те бунат,напишани се на бугарски јазик,говорниот македонски нема врска со то.

Сакаш да кажеш дека Македонски и Бугарски јазик се исти ?

Кој од кој настанал ?
епа вака да ти кажам прво луѓето се разбирале со у и му,бее,рикање викање. после настанале првите јазици гејски,словенски.....македонскиот јазик потекнува од словенскиот јазик,бугарскиот јазик потекнува од словенскиот,српскиот исто така и затоа се и слични.
размисли малку не само да се прашувало:pos2:

Или еве пример. доколку во тој документ погоре се збори дека е некој си македонски манифест зашто не е пишан на литературен македонски јазик ?/

Таков не постоел,литературен бил бугарски,единствен јазик учен во училиштата.

значи, македонски говорен =/= бугарски стандарден и ѕирни го мојот погорен пост.

Веднага ти отговарам.Това е чист бугарски jaзик,а днешниот македонски jaзик бива кодифициран на 16 Маj 1945 година.
Уште по интересно е дека некои от решениjaта на АСНОМ са напишани со букви,които ги нема во днешниот македонски jaзик.Еве например Македониja са ja пишували така - Македонија.Jaзик-јазик и така натаму.
Много е интересно да се сравнат сите словенски jaзици и македонскиот.
Еве ти и акта от АСНОМ:
Убаво се види,дека некои букви ги е немало на машината и са допишани на рака.
Reshenie_na_ASNOM_za_mak_azbuka.jpg

Таков не постоел,литературен бил бугарски,единствен јазик учен во училиштата.

значи, македонски говорен =/= бугарски стандарден и ѕирни го мојот погорен пост.
И сега от това можем наполно свободно да речем-хората зборували на jaзик донекаде различен от jaзика на коjто са пишували документите си.
Интересно е зашто во минатото не им е требало кодифициране на това което зборуват,а са користели бугарски стандартен.

абе ова србоманиве и бугарофиливе многу паметни бреее :tapp::tapp:
се знаат за сите само за нив не знаат ... :tapp:

татари ... остајте Македонскиот јазик ... најдете си ги вашите корени прво .. Аспарух од кај дошол?
http://en.wikipedia.org/wiki/Tatarstan еве од тука почнете ...
и од денеска натаму навечер пред легнување крстете се и помолете се за Македонците кои ви дадоа писмо и јазик
а за одродените Македонци ... ќе дое ден ќе се свестите :toe:

Интересно е зашто во минатото не им е требало кодифициране на това което зборуват,а са користели бугарски стандартен.

Оти го учеле на училишче :toe:

абе ова србоманиве и бугарофиливе многу паметни бреее :tapp::tapp:
се знаат за сите само за нив не знаат ... :tapp:

татари ... остајте Македонскиот јазик ... најдете си ги вашите корени прво .. Аспарух од кај дошол?
http://en.wikipedia.org/wiki/Tatarstan еве од тука почнете ...
и од денеска натаму навечер пред легнување крстете се и помолете се за Македонците кои ви дадоа писмо и јазик
а за одродените Македонци ... ќе дое ден ќе се свестите :toe:
Това по темата е?Само за твоja информациja,Аспарух не е целиja бугарски народ :helou:
Убаво е да отговориш зашто македонците преди 1945 година не им е требало кодифициране на този jaзик,коjто зборуват,а точно во 1945 решили.Зашто врз акта на АСНОМ некои букви са допишани на рака и зашто се користи буквата ј ,коjaто днес ja нема во македонската азбука? Не мислиш ли дека това са прашаниja по темата и много поинтересни от това за Аспарух?

Оти го учеле на училишче :toe:
Ке ме извиниш,но учили и србски и грчки во школата.От 1918 до 1941 са учили србски.Во Егеjска македониja са учили Грчки.
Бугарските школа ги нема след 1913,за малце во 1915-1918 и после чак во 1941 година отново.
А можно е да се рече дека официалниот бугарски е бил наjбизак до говорниот им jaзик и затова са го користели во документите си?Или е нешто друго?

Това по темата е?Само за твоja информациja,Аспарух не е целиja бугарски народ :helou:
Убаво е да отговориш зашто македонците преди 1945 година не им е требало кодифициране на този jaзик,коjто зборуват,а точно во 1945 решили.Зашто врз акта на АСНОМ некои букви са допишани на рака и зашто се користи буквата ј ,коjaто днес ja нема во македонската азбука? Не мислиш ли дека това са прашаниja по темата и много поинтересни от това за Аспарух?

Ке ме извиниш,но учили и србски и грчки во школата.От 1918 до 1941 са учили србски.Во Егеjска македониja са учили Грчки.
Бугарските школа ги нема след 1913,за малце во 1915-1918 и после чак во 1941 година отново.

од денеска натаму навечер пред легнување крстете се и помолете се за Македонците кои ви дадоа писмо и јазик
а за одродените Македонци ... ќе дое ден ќе се свестите

Аспарух ги донел татрските племиња на овие простори ... :toe:
да не се срамиш од него или ??
прифати ја вистината :toe:

и како шо ве бива за копање по историја земи прокопај малце и тука http://en.wikipedia.org/wiki/Tatarstan ...

и да те потсетам
од денеска натаму навечер пред легнување крстете се и помолете се за Македонците кои ви дадоа писмо и јазик
а за одродените Македонци ... ќе дое ден ќе се свестите

Кој одел в српски школи :toe:,а главно револуционерите,сите членој на организацијата се школовале во егзархиски школи,а од 1918 веќе бил утврден како официјален јазик на организацијата.
Ама после 45та години збораме за создавање на држава Македонија,зошто би го користеле источнобугарското наречје за официјален јазик на државата ?Оти е стандардизирано 50 години пред нашиот јазик ? :toe:,за то помалце вреден и поселски е ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom