Progressive Rock

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Мислам дека би постигнале еден консензус дека Thick As A Brick на Jethro Tull е еден од најдобрите прог албуми на сите времиња.
Thick As A Brick e мајка на концептуалните албуми! Би рекол можеби најдобриот ваков албум.
Интересна е приказната за него... Сите критичари го сметале Aqualung на Jethro Tull за концептуален албум, а всушност тоа за групата било "just a bunch of songs". Сепак, дури и денес Aqualung се смета за концепт албум...
Реакцијата на Ian Anderson била: „Добро, ако толку сакаат концептуален албум, ќе им го дадеме најдобриот концепт албум што може да се направи...“. Останатото е историја

Всушност, зашто да не направиме листа од најдобрите 5? Еве ги моите, по никаков редослед:

Wish You Were Here
In The Court Of The Crimson King
Thick As A Brick
Selling England By The Pound
Close To The Edge

Што мислите?
Во последно време многу го слушам Argus на Wishbone Ash. Прогласен е за албум на годината 1973, а знаеме колку плоден период е тоа и колку други големи албуми се издадени таа година, а сепак, овој бил „најалбум“. Мислам дека би можел да се вметне во тие твоите. :wink:

The King Will Come​

Член од
12 март 2007
Мислења
650
Поени од реакции
73
Мислам дека би постигнале еден консензус дека Thick As A Brick на Jethro Tull е еден од најдобрите прог албуми на сите времиња.
Всушност, зашто да не направиме листа од најдобрите 5? Еве ги моите, по никаков редослед:

Wish You Were Here
In The Court Of The Crimson King
Thick As A Brick
Selling England By The Pound
Close To The Edge

Што мислите?
Selling England By The Pound ме навлече на прог рок, после слушањето на тај албум ништо не беше исто, почнав да копам по прог рок историјата и до ден денес сум заглавен тамо, нема назад.
In The Court Of The Crimson King е меѓу првите прог албуми со ги иам чуено, сеуште еден од најдобрите прог рок албуми евер.
мојта листа би била нешто вака:
Genesis - NURSERY CRYME
Marillion - Script For A Jester's Tear / Fugazi
The Flower Kings - Stardust We Are
Porcupine Tree - In Absentia
Premiata Forneria Marconi - Storia di un minuto
King Crimson - In The Court Of The Crimson King
IQ - Dark Matter
Pink Floyd - The Wall

А

Антоние

Гостин
Thick As A Brick e мајка на концептуалните албуми! Би рекол можеби најдобриот ваков албум.
Интересна е приказната за него... Сите критичари го сметале Aqualung на Jethro Tull за концептуален албум, а всушност тоа за групата било "just a bunch of songs". Сепак, дури и денес Aqualung се смета за концепт албум...
Реакцијата на Ian Anderson била: „Добро, ако толку сакаат концептуален албум, ќе им го дадеме најдобриот концепт албум што може да се направи...“. Останатото е историја
Во последно време многу го слушам Argus на Wishbone Ash. Прогласен е за албум на годината 1973, а знаеме колку плоден период е тоа и колку други големи албуми се издадени таа година, а сепак, овој бил „најалбум“. Мислам дека би можел да се вметне во тие твоите. :wink:
Ian Anderson е едноставно ѕвер. Начинот на кој што ја поврзува флејтата со останатите рок елементи и вокалот со таква енергија, е нешто што допринесе многу за добивање на еден таков енергичен и совршен звук. Aqualung е исто така солиден албум (поготово само-насловената песна(Aqualung)), меѓутоа нели Thick As A Brick is where it is at!

Не сум ги разгледал многу Wishbone Ash меѓутоа дефинитивно ќе ги преслушам. Ако нешто може да те олабави во жештинава, тоа за мене е инструментална фузија од рок и џез елементи. Се разбира, хармонично синтетизирани :)

Selling England By The Pound ме навлече на прог рок, после слушањето на тај албум ништо не беше исто, почнав да копам по прог рок историјата и до ден денес сум заглавен тамо, нема назад.
In The Court Of The Crimson King е меѓу првите прог албуми со ги иам чуено, сеуште еден од најдобрите прог рок албуми евер.
мојта листа би била нешто вака:
Genesis - NURSERY CRYME
Marillion - Script For A Jester's Tear / Fugazi
The Flower Kings - Stardust We Are
Porcupine Tree - In Absentia
Premiata Forneria Marconi - Storia di un minuto
King Crimson - In The Court Of The Crimson King
IQ - Dark Matter
Pink Floyd - The Wall
Солидна листа. Многумина сметаат дека четвртата трака од In The Court Of The Crimson King (Moonchild) го има донекаде заебано албумот, меѓутоа ова не ми пречи многу, затоа што во целина албумот е masterpiece, например такви тапани и бубњар немам слушнато скоро нигде досега, или па начинот на кој што се усогласени саксот и lead гитарата...

Пред некое време го слушнав In Absentia. Прекрасен албум. Одма ми се допанда. Веднаш потоа го симнав Stupid Dream, и тој беше солиден. Мило ми е што постојат уште групи како Porcupine Tree кои што и ден денес создаваат вакви прогресивни рок творби. Premiata Forneria Marconi не сум ги слушнал до сега али звучат интересно... :)

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
Пред некое време го слушнав In Absentia. Прекрасен албум. Одма ми се допанда. Веднаш потоа го симнав Stupid Dream, и тој беше солиден. Мило ми е што постојат уште групи како Porcupine Tree кои што и ден денес создаваат вакви прогресивни рок творби. Premiata Forneria Marconi не сум ги слушнал до сега али звучат интересно... :)
Дур сме кај Porcupine, спушти ги и Lightbulb Sun и Deadwing. Овај вториов им е концепт албум, а двата се одлични.
Инаку In Absentia ми е омилен нивни. :)

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Ian Anderson е едноставно ѕвер. Начинот на кој што ја поврзува флејтата со останатите рок елементи и вокалот со таква енергија, е нешто што допринесе многу за добивање на еден таков енергичен и совршен звук. Aqualung е исто така солиден албум (поготово само-насловената песна(Aqualung)), меѓутоа нели Thick As A Brick is where it is at!

Не сум ги разгледал многу Wishbone Ash меѓутоа дефинитивно ќе ги преслушам. Ако нешто може да те олабави во жештинава, тоа за мене е инструментална фузија од рок и џез елементи. Се разбира, хармонично синтетизирани :)
Aqualung е исто така еден од најдобрите албуми од овој правец. Само мислев дека сакаш да правиме листа усклучиво на концептуални албуми, дури отпосле видов дека си напишал „прогрок албуми“. А како што рековме Aqualung не е таков албум, барем не бил планиран за таков, а каков излегол на крај, тоа е друго...

А во Wishbone Ash баш и немаш џез елементи, ако мислеше на тоа. Ако те тера на џез/рок фузија оди неколку страни наназад, имам ставано некои такви групи...

Солидна листа. Многумина сметаат дека четвртата трака од In The Court Of The Crimson King (Moonchild) го има донекаде заебано албумот, меѓутоа ова не ми пречи многу, затоа што во целина албумот е masterpiece, например такви тапани и бубњар немам слушнато скоро нигде досега, или па начинот на кој што се усогласени саксот и lead гитарата...
Искрено, никогаш не сум имал нерви да ја ислушам Moonchild, ама тоа не мора да значи дека го упропастува албумот. Останатите парчиња се доволно добри да надоместат. :)
А, и на крај краеви, не можат сите песни да бидат им бидат едноставно совршени. :wink:

--- надополнето ---

Овој албум едноставно мора да влезе во топ 5-те:

alex_death

To be or not to be!
Член од
10 октомври 2008
Мислења
583
Поени од реакции
90
Ај вака колку да не е темава на втора страна. :)
Еве нешто neo-prog. rock.

IQ - Sacred Sound
Прв дел:

Втор дел:

Porcupine Tree - Blackest Eyes

CroMkd

Someone
Член од
24 декември 2008
Мислења
114
Поени од реакции
35
Aardvark, незнам дали е спомнат до сега бендов тука.
психоделичен/прог рок, без гитара. многу ми се допаѓа употребата на hammond orgran-от.

T

The Cryptkeeper

Гостин
Моментално ги слушам Bi Kyo Ran од (Јапонија) стилот потсеќа на Кинг Кримсон, чујте го "A violent music" доста моќен албум.

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Mike Oldfield

Мислам дека од сите членови кои напишале нешто на темава нема ни еден кој не го слушал Олдфилд. Во право сум нели?
Олдфилд е еден од најголемите музичари со кој сум се сретнал (не лично) воопшто. Генијалец! Во секоја смисла на зборот.
Човекот сам ја пишува, свири, снима и аранжира својата музика. Фали уште и омотите на албумите да ги прави сам.

Tubular Bells, неговото најпрепознатливо ремек-дело го компонира на негови 18 години. До ден денес останува меѓу најпродаваните албуми на сите времиња.
Од музичка гледна точка, во него содржи се` што вреди да се преслуша. Се си мислам дека ќе пукне од квалитет...

И арно ако беше само Tubular... Hergest Ridge, Ommadawn, Crises, Discovery... Па дури и новите. Единствено неговите експериментирања со електрониката можев да ги сварам.
Неговата оригиналност едноставно го прави привлечен...

Да не пишувам многу, како и неговото творештво, само музиката е доволна:

CroMkd

Someone
Член од
24 декември 2008
Мислења
114
Поени од реакции
35
Mike Oldfield

Мислам дека од сите членови кои напишале нешто на темава нема ни еден кој не го слушал Олдфилд. Во право сум нели?
Олдфилд е еден од најголемите музичари со кој сум се сретнал (не лично) воопшто. Генијалец! Во секоја смисла на зборот.
Човекот сам ја пишува, свири, снима и аранжира својата музика. Фали уште и омотите на албумите да ги прави сам.

Tubular Bells, неговото најпрепознатливо ремек-дело го компонира на негови 18 години. До ден денес останува меѓу најпродаваните албуми на сите времиња.
Од музичка гледна точка, во него содржи се` што вреди да се преслуша. Се си мислам дека ќе пукне од квалитет...

И арно ако беше само Tubular... Hergest Ridge, Ommadawn, Crises, Discovery... Па дури и новите. Единствено неговите експериментирања со електрониката можев да ги сварам.
Неговата оригиналност едноставно го прави привлечен...

Да не пишувам многу, како и неговото творештво, само музиката е доволна:

како бе да немаме слушнато за него, еден од најдобрите прог рок композитори е :)

Член од
12 март 2007
Мислења
650
Поени од реакции
73
@ Коловрт
Ние од вчера ли сме бре, секако дека иаме чуено за олдфилд и уште миљарда други прог имиња, а олдфилд е едно од поголемите имиња на прог рокот.. :)
туку, новиот албум на Quantum Fantay е коска, шекнав скрос, space/psychedelic progressive rock до совршенство, за фановите на Ozric Tentacles i Korai Orom melem e ovoa.
новиот на Pure Reason Revolution е малце тапа, почнаа ептен некако да затупуват со последните два албума, некако безидејно..
испадна и новиот на Lunatic Soul (проект на Mariusz DUDA од Riverside) онака ок е, малце поопуштена музика, доста поразлично од оноа шо го прави со Riverside, акустично повеќе

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
како бе да немаме слушнато за него, еден од најдобрите прог рок композитори е :)
@ Коловрт
Ние од вчера ли сме бре, секако дека иаме чуено за олдфилд и уште миљарда други прог имиња, а олдфилд е едно од поголемите имиња на прог рокот.. :)
Не реков дека нема некој чуено за Олдфилд. Реков нема некој кој го нема слушано. :wink:
Мислам дека има доста разлика.

CroMkd

Someone
Член од
24 декември 2008
Мислења
114
Поени од реакции
35
Не реков дека нема некој чуено за Олдфилд. Реков нема некој кој го нема слушано. :wink:
Мислам дека има доста разлика.
го имаме и слушнато, али нема везе, да не се караме сега за ова XD :Р

Kajgana Shop

На врв Bottom