- Член од
- 13 јули 2006
- Мислења
- 15.573
- Поени од реакции
- 18.607
Градителу.Дан претера малце со воа милијардиве????:nesvest:
Изгледа откако почна да тргува девизи на FOREX се му е во милијарди :smir:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Градителу.Дан претера малце со воа милијардиве????:nesvest:
Целата работа е многу подлабока и покомплексна од обична политика.Ич не ми чуе :baeh: Не ме интересира политика, не ја мразам Грција, така да не ми смета ништо што е грчко :helou:
Незнам колку има проток на луѓе низ земјава во текот на годината,за да работат овие мотели,бензиски,ресторани.Освен летниот период,цела година ќе бројат минусно салдо.
Само производни капацитети и индустриски зони,ништо друго не е профитабилно за да се кренеме во позитивна зона.Урбанизирани парцели со поволности,се останато е минимален приход на ниво на држава.
Грција најголем инвеститор во Македонија
17.08.2009 09:53
Скопје
Грција е на врвот на листата на најголеми странски инвеститори во Македонија, пишува грчкиот весник „Македонија“, во текст под наслов „Грција „ја храни“ економијата на Скопје“.
Според истиот извор грчките инвестиции во Македонија изнесуваат милијарда евра, а во земјата работат 280 грчки компании, кои вработуваат околу 20 илјади луѓе.
Грција е и трет по големина надворешно трговски партнер на Македонија.
Весникот додава дека Атина на Скопје лани му обезбедила 936.007 американски долари за разни развојни програми.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=112670
Ми сметаат инвестициите,ама од друга страна тие луѓе се бизнисмени.Нив ги интересираат парите,бизнисот да оди како подмачкан...на никого од нив не им е тешко да рече "Македонија"...
Протокот треба да го создадеме сами.Не може да има обемен проток кога Македонија е означена како “црна точка“ на Балканот.Значи треба да се создадат услови за транзитен туризам кој по правило носи и најголем приход во оваа бранша низ целиот свет.Практично никој не размислува колку е скапо доколку му се овозможи присоен одмор и вистинско освежување на долгиот пат кон Егејот или кон Турција.
Од друга страна,практично никој нема ни да ја погледне нашата земја за потенцијална инвестиција кога ќе види таква пустелија окулу главниот собрајќаен крвоток,без тоалети и паркинзи,без мотели и одморалишта.Луѓето ќе бегаат како од ѓавол доколку не сториме ништо за подобрување на оваа инфраструктура.
А индустријализацијата како по правило доаѓа секогаш малку подоцна.
duplo off : da ne te znaev...ke pomislev...mocko...Maлце офф, ама по патиштава македонски, да ми простите, нема човек кај да се измоча...абе катастрофа...
Една Бугарија бе има на милион места убави „оази“ по патот каде може да се одмориш, да се измочаш...освежиш...
Тројно off:duplo off : da ne te znaev...ke pomislev...mocko...![]()
Ние како народ никогаш не би вложиле средства (ограничени,ако немаме вишок) во мотели и ресторани покрај транзитната зона,бидејќи протокот на луѓе е само во летниот период изразено.Сите 10 месеци ќе бидат со загуби,а во овие два не би се извадиле средства за да ги покријат.
Од друга страна државата неможе да гради такви капацитети.Инаку поентата ти е точна на муабетот дека ни се потребни вакви ствари за да не не гледаат како кромањонци останатите кој минуваат.
Мотелот кај Велес,голем капацитет пропадна,значи не се исплаќа за обичниот човек да инвестира.
Фино е сега што поделија парцели за бензиски,но не ги знам локациите.Колку толку ќе освежи.Јас би играла на средување на тој терен и осветлување.Слично како Грција.Цвеќиња,дрвца,осветлување,по некој монтажен објект кој би изгледал добро,а би работел само во лето,бензиски со кафетерии,ознаки по патот,билборди од Врело,Охрид и слично.
Од ништо нешто да направиме за да се средиме колку толку.Истото важи и за патот кон Охрид,сега кога Албанија ќе стане туристичка дестинација би се извадил денар плус,а и за Охрид има редовно гости.