Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не си баш во право,ние како народ сите би вложиле токму во мотели,ресторанти и супермаркети,крај транзинтните зони,дури и би позајмиле за таква инвестиција која брзо се враќа,ама проблемот е што ни една влада не продавала досега такво земјиште крај автопати,каде протокот на луѓе ќе се интензивира по укинувањето на визната бариера и еве веќе колку толку потсредените патишта,и во лето и во зимо.Па треба бе на секој странец или транзит турист најмалку по 50 евра да му земеме од продажба на сувенири,бижутерија,може и домашен рачно изработен накит,цела една мини-индустрија би пронашла своја егзистенција.Вака како што е автопатот Скопје-Гевгелија,транзитните туристи молат бога случајно да не им се расипе автомобилот или да имаат физиолошка потреба,зошто изгледа дека секој миг ќе бидат нападнати од оближните шипкарници,ѓубришта,и недефинирани споредни патеки.![]()
Ни јас.Јас лично не би вложила во објект кој функционира само два месеци,а ме јаде 10.
Визната бариера нас ќе не распушти по светот,а не странците кај нас да идат.Во ова можеш да вложиш доколку имаш бензиска пумпа,а само мотел да отвориш или ресторант,ако немаш свадби нема за леб да извадиш во текот на годината.Кај е струја,вода,вработени, даноци, патни трошоци,со десет денари за вц пресметај го есапот
Јас лично не би вложила во објект кој функционира само два месеци,а ме јаде 10.
Се разбира дека не им е тешко да речат Македонија е Грчка,ама не ни помислуваат да спомнат дека Македонија може да биде единствено Македонска.![]()
Богданци, Скопје. Вака пишува на малите плински боци дистрибуирани во малопродажната мрежа во Богданци. Ги грчката фабрика „Рапид гас“ од истиот град. Никаде на боците што екипата на А1 ги регистрираше на рафтовите во продавниците, не пишуваше „Произведено во Македонија“.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=96587
И јас мислам дека е најзапуштен нашиот патен правец.И јас сакам да има се по патот.Ако главниот проблем е во цената на земјиштето,тогаш слепци не водат.Сепак од моја гледна точка и еден денар да е,јас во таков капацитет не вложувам,бидејќи немам останати бизниси кој ќе ме покриваат.
Верувам,ама има прилично луѓе кој имаат останати бизниси и кој би вложиле,доколку се сигурни дека ќе ги добијат сите потребни дозволи.
Би ти ги навел примерите на патот Градско-Прилеп,кој зјајат изградени и по 10 години,заплеткани во лавиринтите на Македонската корумпирана администрација,без дозволи за работа.Една речиси завршена бензиска на Плетвар чии газди само за одобренија вложиле 500 000 евра кој не знам како ги заработиле(рака на срце),не може да почне со работа,како и неколку ресторани.Мислиш ли дека газдите на тие објекти биле будали што вложувале за да ги изградат?![]()
Тие не се будали,но имаат и други пари и други бизниси и перални за пари и слично.Со бензиска пумпа е во ред,ама само ресторант или мотел со броени пари во џебот незнам дали некој би отворил.
Од друга страна,практично никој нема ни да ја погледне нашата земја за потенцијална инвестиција кога ќе види таква пустелија окулу главниот собрајќаен крвоток,без тоалети и паркинзи,без мотели и одморалишта.Луѓето ќе бегаат како од ѓавол доколку не сториме ништо за подобрување на оваа инфраструктура.
А индустријализацијата како по правило доаѓа секогаш малку подоцна.
Супер си збориш ти, секоја чест.
Само што проблемот е во нашата свест, колку ќе се грижиме за сето тоа.
Му се моча на некој, ќе застане во ново изградено WC покрај автопатот, ол-инклузив вецето чисто, средено, и тој (сеа со извинење) ќе го извади и од километар ќе моча кај шо ќе може да му дофати рафалот, па дури и ќе остаи малце за на излагање да ја помоча кваката за да го заебе тој следен шо ќе иде у истово.
У паркон секоја недела корпи за ѓубре нови местат, за претходно, у сабота вечер индијанцине да ги искршат и после да свршаваат кога се фалат шо паметна работа напраиле.
Многу убоо си кажуваш ти, и сите Вие, само док тука :покажува_со_прс_накај_чело: у глава ни се сменат некои работи и додека не ни се изкачи свеста на некое повисоко ниво, нашава Македонија ќе си остане, како што рече, црна дупка.
Maлце офф, ама по патиштава македонски, да ми простите, нема човек кај да се измоча...абе катастрофа...
Една Бугарија бе има на милион места убави „оази“ по патот каде може да се одмориш, да се измочаш...освежиш...
Трошоците во Македонија не се којзнае колку големи, Србија е прескапа и затоа транспортерите бараат излез преку Албанија која е навистина ефтина за транзитирање.Види leandra,воглавном сум ги прошетал сите патни правци на Балканов и морам да кажам дека овој нашиов иако изгледа атрактивен поради својата геостартешка положба,многу е,ама ептен многу,запоставен,најзапоставен од сите вакви геостратешки патни правци.Знаеш ли колкав е трошокот на сите шпедитери доколку малку свртат преку Албанија или преку Бугарија упатени од Грчките пристаништа?Минимум 100 евра.Е па сега размисли кој е будала да ги даде тие 100 евра само за пат,кога може истите да ги потроши за сопствени потреби во крајпатните убаво уредени ресторантчиња и супермаркети?Нив за жал ги нема крај нашите патни правци,не од причини што никој не сака да инвестира,туку од причини дека само една дозвола за такво нешто може да достигне и до 1 милион евра,без гаранција дека ќе ги добиеш сите потребни документи за тој објект да профункционира.Во тоа е целата работа и за време на сите власти,односно безвластија во Македонија.![]()
Брат, прошетај малце повеќе и ќе видиш дека во секоја држава го има тој проблем, не мочаат во нужникот туку до него арно ама овде е полицијата која казнува, ако мочаш во тревата ќе добиеш казна до кој 50 евриња ама ако мочаш или какаш на асвалтот е тогаш следува доста поголема казна. Културата не е вродена туку се плашат сите од казните :pos2:Супер си збориш ти, секоја чест.
Само што проблемот е во нашата свест, колку ќе се грижиме за сето тоа.
Му се моча на некој, ќе застане во ново изградено WC покрај автопатот, ол-инклузив вецето чисто, средено, и тој (сеа со извинење) ќе го извади и од километар ќе моча кај шо ќе може да му дофати рафалот, па дури и ќе остаи малце за на излагање да ја помоча кваката за да го заебе тој следен шо ќе иде у истово.
У паркон секоја недела корпи за ѓубре нови местат, за претходно, у сабота вечер индијанцине да ги искршат и после да свршаваат кога се фалат шо паметна работа напраиле.
Многу убоо си кажуваш ти, и сите Вие, само док тука :покажува_со_прс_накај_чело: у глава ни се сменат некои работи и додека не ни се изкачи свеста на некое повисоко ниво, нашава Македонија ќе си остане, како што рече, црна дупка.