Зарем сме толку различни?

• Креатор на темата Креатор на темата Chapstick
  • Време на започнување Време на започнување

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Локација
Таму кај што нема Господ Бог
Пред некој ден читав во весник некои разлики меѓу момчињата и девојчињата.На пример момчињата можат и позади дрво да се олеснат а замислете тоа да го направи девојче??Или пак кога момчињата повеке менат партнерки тие се кул во очите на нивните врсници а ако девојчињата менат партнери почесто се нарекувааат со погрдни имиња.Не е фер зар не?Или пак мајката се навикнала нејзиниот син да седи цела ноќ на компјутерот играјки игри а ако тоа го направи девојче тогаш велат:Зар немала попаметна работа?Може и девојчињата да се интересираат за некоја компјутерска игра тоа не е само кај момчињата но ете тоа не се баш прифаќа од страна на родителите.Еве уште нешто:Moмчињата дома само јадат и спијат а домашните обврски ги избегнуваат и со оправдување "Зафатен сум" и сл.Е сега замислете девојче дома ништо да не раздигне само да јаде и да спие и остатокот од денот да гледа тв да седе на компјутерот или да е надвор со другарките.Незамисливо нели?Од друга страна пак ако девојчињата не знаат да готват можат да се оправдат дека мајка им не сака да се мачат а ако момчињата не знаат да сменат гума и слични машки работи се нарекуваат педери плачковци и слично.Или ако плачат момчињата се слабичи во очите на своите врсници.Нели не е фер?Што ги прави половите толку различни?Да чујам ваше мислење?

Oпштата ограниченост. Замислен кодекс на однесување. Глупости.
Сум присуствувал многупати кога другарки се олеснувале зад дрво, да не речам грмушка. :)
A, и премногу генерализираш. Исклучоци постојат во се поголем и поголем процент во горе дадените примери.

Не се нешто посебно различни, воглавно мислам дека сите треба да поседуваме исти права,но како што е она еден ќе кажи а и сите по него аааааааааааааааааа.
Се дешава ќе ми закачи брат ми бокс и после мама вика "машко е и плус поголем ќе го слушаш." Чекај малку ако е машко тоа значи дека треба да земи и да ме мава колку сака. Или тоа што викате, машко со повеќе женски е фраер,а женско со повеќе машки е курва.. Истото се случува само тоа го правиме како што рече вот, бидејќи сме ограничени со мислење и неможеме да размислуваме сами туку чекаме некој друг да ни каже..

Одговорот е во прашањето.

"Што ги прави половите толку различни?"

Секој пол (јужен,север од светот или магнетските полови) се спротивност. Па така е и со сфаќањата за една иста работа за двата пола. Од твоите наведени примери некои се застарени и во пракса не се такви но има кои уште држат вода.

па добра тема а кај нас уште од многу одамна работите се поделени на машки и женски а отсекогаш постоеле исклучоци а во иднина и нема работите да се делат на машки и женски

Па да сеуште ние женските не ги имаме истите права како машките и се надевам дека во иднина нема така да биде зошто и ние сме способни да размислуваме

Па да сеуште ние женските не ги имаме истите права како машките и се надевам дека во иднина нема така да биде зошто и ние сме способни да размислуваме

A што мислиш кој е поспособен за возење коли? Или кој е по способен грав да направи? Општо во народот се знае шо иде на женска страна шо на машка, затоа е поделбата, затоа што не сме исти, навидум не сме многу различни, ама разгледај ги стварите со кои женските повеке се бават, и стварите со кои машките повеке се бават. :)

Општо е познато дека женските треба да бидат домаќинки, т.е вредни моми да работат по дома. А за машките се знае, пиво, чипс утакмица.

Женските како пол се лишени од една страна, ама од друга имаат имаат предности, да речеме како шо напомена момата горе, неможат да се олеснат позади дрво, ама кога станува збор за ценкање, редици, глупости имаат повеке предност.

Има миљарда примери, таа разлика одсекогаш постоела и ке постои.

е ова најмногу го мразам. на вечер ако седи подолго време машко (зборувам за кај нас како е) на никого не му е чудно, се е во ред. а ако девојче си иде дома после полноќ тогаш сите: леле види ја кога си иде, сигурно скитала со мажи, ку*ва, бла бла. е ова стварно ми оди на живци незнам зошто ни самиот. кога од мене би зависело сите ќе бидат еднакви нема да има овој слушај го, оној слушај го.:uvo:

Некои фундаментални разлики помеѓу мажите и жените се биолошки и најмногу се однесуваат на тоа што и двата пола имаат различна структура на мозокот,но и различно го користат.
Жените имаат пофреквентна интеракција помеѓу левата и десната хемисфера на мозокот,додека мажите имаат поголема одвоеност на хемисферите,токму затоа жените имаат подобри вербални вештини и ја имаат интуицијата :bilokojzbor: ,а мажите ја имаат визуелната интелегенција.

Различните “навики“ на мажите и жените се објаснети преку различните улоги кои тие ги имале во текот на еволуцијата и иако животните услови се променети од тогаш па наваму,сепак двата пола дејствуваат според својата биолошка “програма“(што значи дека одредени работи никогаш нема да се променат без разлика на времето и местото).

Мажите настојуваат да одржат цврсто чувство на насока,да можат секогаш да го пронајдат патот до дома,додека жените повеќе забележуваат што се случува околу домот,можат да ја забележат промената на однесување на децата,промената на нивниот физички изглед итн.
Пример:кога влегуваат маж и жена во ресторан,мажот го бара знакот за излез,проценува дали постои одредена опасност и начини на бегство,жената пак ги забележува гостите и се интересира како тие се чувствуваат.

Мажите преферираат гласни звуци,цврсти поздравувања со рака и црвена боја и се подобри во решавање на технички проблеми.Жените имаат “поостри“ уши,употребуваат повеќе зборови кога зборуваат и се поуспешни во извршување на индивидуални задачи.

Сепак колку што има мажи и жени на планетава толку има и разлики помеѓу нив,а уште кога ќе се додаде фактот дека 20% од мажите имаат женски мозок и 10% од жените имаат машки мозок,сето тоа ги прави работите да бидат уште покомплицирани :збунето: .

Решение? НЕМА.

A што мислиш кој е поспособен за возење коли? Или кој е по способен грав да направи? Општо во народот се знае шо иде на женска страна шо на машка, затоа е поделбата, затоа што не сме исти, навидум не сме многу различни, ама разгледај ги стварите со кои женските повеке се бават, и стварите со кои машките повеке се бават. :)

Општо е познато дека женските треба да бидат домаќинки, т.е вредни моми да работат по дома. А за машките се знае, пиво, чипс утакмица.

Женските како пол се лишени од една страна, ама од друга имаат имаат предности, да речеме како шо напомена момата горе, неможат да се олеснат позади дрво, ама кога станува збор за ценкање, редици, глупости имаат повеке предност.

Има миљарда примери, таа разлика одсекогаш постоела и ке постои.

Е шо ако си женско и ај да те затворат дома само работи...Точно машките се посилни и уште постојат такви разлики меѓу машките и женските но ке дојде време кога ке се изедначат половите...

Е шо ако си женско и ај да те затворат дома само работи...Точно машките се посилни и уште постојат такви разлики меѓу машките и женските но ке дојде време кога ке се изедначат половите...

Едвај чекам кога жените ке работат во рудници...

Пред некој ден читав во весник некои разлики меѓу момчињата и девојчињата.На пример момчињата можат и позади дрво да се олеснат а замислете тоа да го направи девојче??Или пак кога момчињата повеке менат партнерки тие се кул во очите на нивните врсници а ако девојчињата менат партнери почесто се нарекувааат со погрдни имиња.Не е фер зар не?Или пак мајката се навикнала нејзиниот син да седи цела ноќ на компјутерот играјки игри а ако тоа го направи девојче тогаш велат:Зар немала попаметна работа?Може и девојчињата да се интересираат за некоја компјутерска игра тоа не е само кај момчињата но ете тоа не се баш прифаќа од страна на родителите.Еве уште нешто:Moмчињата дома само јадат и спијат а домашните обврски ги избегнуваат и со оправдување "Зафатен сум" и сл.Е сега замислете девојче дома ништо да не раздигне само да јаде и да спие и остатокот од денот да гледа тв да седе на компјутерот или да е надвор со другарките.Незамисливо нели?Од друга страна пак ако девојчињата не знаат да готват можат да се оправдат дека мајка им не сака да се мачат а ако момчињата не знаат да сменат гума и слични машки работи се нарекуваат педери плачковци и слично.Или ако плачат момчињата се слабичи во очите на своите врсници.Нели не е фер?Што ги прави половите толку различни?Да чујам ваше мислење?

Еден куп стереотипи на исто место.
Факт е дека кога дечкото мува 10 пички на вечер е фраер а кога девојката мува 10 момци на вечер е курва..
Шознам, сите го гледаат така, али ја не. Мене момак шо мува 10 цури у една вечер ми е тотален клошар. Прво, пошо не бира, и дудла кај стигне, па мора да мува и некоја грда само колку да мува. Второ, ако е прав фраер нека издржи со една иста поише од година дена, ако му држи гзот..

Коа сме кај компјутерските игри, да, момците почесто ги играат, али верувај ми има еден ТОН девојки што играат WoW по 5 саати на ден -.-

А, и трета ствар, да не звучам као шовинист. Ама сеа коа слушам мој другарки или братучетки, постари од мене, само шо се вработиле, нон-стоп мрчат колку им е тешко на работа, па неможеле се да постигнат, па неможеле ова, па неможеле она..
Чекај бе? Ја се борев за таа глупа "еднаквост", демек, ако работат и двајцата, еднакви се..сачувај боже, лечење комплекси... Шо? Егото не ви дозволува да бидете домаќинки? Сасвим океј ми е да се вработиш, ама барем немора да знаат сите комшии колку ти е тешко, пошо имаш и друг избор..

А, и трета ствар, да не звучам као шовинист. Ама сеа коа слушам мој другарки или братучетки, постари од мене, само шо се вработиле, нон-стоп мрчат колку им е тешко на работа, па неможеле се да постигнат, па неможеле ова, па неможеле она..
ако работат за 7-8 ооо денари месечно-тотално се во право........дај им по 500 евра ќе го дигнат г`зот хехе па никако не бидува

ако работат за 7-8 ооо денари месечно-тотално се во право........дај им по 500 евра ќе го дигнат г`зот хехе па никако не бидува

Како за нас, така и за нив.
А на нас од секогаш, барем на овие балкански простори, ни било должност да работиме. Мажот од секогаш бил тој што треба да носи леб/пари дома. Маж што не го прави тоа, не си ја врши должноста е распикуќа, а од друга страна жената никој не ја тера да се вработи, али затоа должноста и е да се грижи за домот. Колку што жениве у последниве 30 се имаат жалено дека им е претешко на работа [зборувам надвор од домот,што и не се сомневам дека е тешко со оглед дека коа ќе дојде дома треба ручек да напраи и деца да нарани], толку мажот се нема жалено од коа господ го напраил од глина..

* И да, знам дека зборот "обврска" е малце строг, ама врти сучи, ви одговарало или не, така е.

зошто сме толку различни...
едноставно бидејќи сме два различни пола- машко и женско
е сега јас тука малце ќе го бранам женскиот пол. зошто? бидејќи сме мнору подискриминирани од машкиот.
не е фер , ако девојче иде со повеќе машки е курва, а машкото е најголеми фраер у маало.
женското не смее да ја работи оваа работа машка е, а машкоите можат.
женското може да иде на работа и после кога ќе се врати да биде домаќинка и па да работи дома, а машките си идат од работа и одма да легнат.
жнските примерно е да си идат порано дома, а машките ги личи у пет сабајле.
жената треба да си ги гледа маките со менструација секој месец, бремена да носи бебе 9 месеци, а машките газот не ги боли...
е стварно не е фер:nenene::nenene::nenene::nenene:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom