Бугарија сака со сите сили да го оцрни македонскиот имиџ

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Јас мислам дека врз нас се случува едно лудило.За да добиеме поткрепа за влез во ЕУ треба да бидеме тоа што не сме,да внимаваме со некоја запирка да не навредиме некој,да мислиме како други ни кажат значи комплетно да се самооткажеме.Би сакал да се даде пример која земја во Европа требаше да се разобличи сама себе за дас биде сметана за европска и неагресивна? Ова веке премногу

Ова е и причината што ја мразам европската унија,можеме ние и без неа.

Незнам какво имаше предвид за Турциja,но ако сакаш пиши на ПП,да ти обесна.
Относно се друго се вели дека нема прецизна анализа.Това е става,само можеш да го прочиташ.

Еве на што мислев:
В б'лгарското становиште се подчертава, че е недопустимо една д'ржава, којато се стреми да стане член на НАТО и ЕС......

значи за нас не е дозволено да пишуваме работи за кои имаме аргументи и со тоа само сме покажувале дека сеуште живееме во времето на студената војна, а за вас е дозволено да пишувате работи за кои ги правеле Турците тука на времето.Дали е тоа доказ дека и вие живеете во времето на студената војна?!Која логика е ова на вашиов медиум јас не знам, очекував нешто поиздржано да напишеле.
Јас би напишал на крајот на нивната вест:
"Со свој камен по своја глава"

Ова е и причината што ја мразам европската унија,можеме ние и без неа.
Не ја мрази ЕУ ние сме природно географски културошки Европа.Но оние наши соседи кои сега членови ако сакаат утре ке ни побараат сите македонци да го смениме полот,бидејки тој член на ЕУ може што сака да бара.А можеби не е европски сега сите да бидеме пона што сме по пол

Низ дискусииве се провлекува една тенденција на психолошка пропаганда дека ние македонците сме примитивци,радикали,шизофреничари кои сите ги мразат,дека всушност нас сите не сакаат но ние одбиваме,дека не знаеме што е добро а што лошо,....

Не ја мрази ЕУ ние сме природно географски културошки Европа.Но оние наши соседи кои сега членови ако сакаат утре ке ни побараат сите македонци да го смениме полот,бидејки тој член на ЕУ може што сака да бара.А можеби не е европски сега сите да бидеме пона што сме по пол

Да ние сме во европа но не ни треба никаква европска унија.

Еве на што мислев:

значи за нас не е дозволено да пишуваме работи за кои имаме аргументи, а за вас е дозволено да пишувате работи за кои ги правеле Турците тука на времето, иако и самите знаете дека Турција се стреми да стане држава членка на ЕУ?!
Која логика е ова на вашиов медиум јас не знам, очекував нешто поиздржано да напишеле.
Јас би напишал на крајот на нивната вест:
"Со свој камен по своја глава"
Чекаj да почнеме едно по едно.Прво да ми кажеш какво БГ е написала за Турциja и турците во минатото,което не е верно и уште повеке дека са използвани и податоци от турските архиви,които беха продадени на БГ?БГ не е направила заклучоци на база само на нашите архиви,а и на други држави, во случаja податоци на турските.Дали МАНУ прочита чуждите архиви преди да напише това или нешто друго?
Амбасадата сака строго научен анализ и да се видат и чуждите архиви,а не да се прават заклучоци врз едни архиви само.

no comment

По однос на болдот:не знам и не сум уверен дека сме некоја виша раса,единствено што знам е дека сите ние,балканските народи и држави го имаме комплексот на мали нацијки,а не нации.Објективно гледано тоа и сме:нацијки!:toe:

Ете тоа е проблемот. Послаби сме, бидејќи сме разделени. На нашето Народно Собрание има натпис: "С'единението прави силата". Чул сум дека баба Ванга е казала дека ќе тр'гнем напред кога балканските лидери се соберат на една маса и се разберат. Сепак, за таа цел историјата треба да остане историја а не политика. Енциклопедијата треба да е вистинска енциклопедија - без политика.

Што има написaнo во Енциклопедијата покажува какво иднина сакате да градите, бидејќи децата ви ќе учат од неа.

Кој има корист од поделбата и до кој обем ќе вршиме поделба? На групи од по 20 луѓе ли? :smir: Таа и кинеската армија се дели на помали групи од по милион .... Да се чудиш и да се маеш овие Кинези ако беа Б'лгари и Македонци ....:nenene:

Јас мислам дека врз нас се случува едно лудило.За да добиеме поткрепа за влез во ЕУ треба да бидеме тоа што не сме,да внимаваме со некоја запирка да не навредиме некој,да мислиме како други ни кажат значи комплетно да се самооткажеме.Би сакал да се даде пример која земја во Европа требаше да се разобличи сама себе за дас биде сметана за европска и неагресивна? Ова веке премногу
Само да спомена на нас например ни беше вметнато да не зборуваме за турско робство,заштото имаше и такви ставове,не от сите но от некои среди.ЕУ посака да се използвува и препорача иго,заштото робство во деjствителност не е имало во Отоманската империja.Имаше предлог и за присуствие,но беше jaросно одбит от научните среди.Затова ЕУ се меши и во науката понекога.

Чекаj да почнеме едно по едно.Прво да ми кажеш какво БГ е написала за Турциja и турците во минатото,което не е верно и БГ не е направила заклучоци на база само на нашите архиви,а и на други држави, во случаja податоци на турските.Дали МАНУ прочита чуждите архиви преди да напише това или нешто друго?
Амбасадата сака строго научен анализ и да се видат и чуждите архиви,а не да се прават заклучоци врз едни архиви само.

Нема проблем, да те прашам дали во школо ве учеа за теророт и злосторствата на Турците врз бугарскиот народ?
Што се однесува до болдираното, пример број еден; дали ти знаеш од каде се знае за злосторствата на Бугарите тука, (еве ќе ги земам за најконкретен пример убиствата на бугарската фашистичка војска) дали знаеш од каде се знае за тоа?

Ете тоа е проблемот. Послаби сме, бидејќи сме разделени. На нашето Народно Собрание има натпис: "С'единението прави силата". Чул сум дека баба Ванга е казала дека ќе тр'гнем напред кога балканските лидери се соберат на една маса и се разберат. Сепак, за таа цел историјата треба да остане историја а не политика. Енциклопедијата треба да е вистинска енциклопедија - без политика.

Што има написaнo во Енциклопедијата покажува какво иднина сакате да градите, бидејќи децата ви ќе учат од неа.

Кој има корист од поделбата и до кој обем ќе вршиме поделба? На групи од по 20 луѓе ли? :smir: Таа и кинеската армија се дели на помали групи од по милион .... Да се чудиш и да се маеш овие Кинези ако беа Б'лгари и Македонци ....:nenene:
Делумно се сложувам но...што ке учат бугарските деца од книгите на БАН? Дека македонците се вештачка нација со испран мозок? Како бугарските деца утре ке ги почитуваат соседите македонци,дали се почитува некој е испран мозок? Понатака дали македонската амбасада или некоја друга ги има анализирано бугарските енциклопедии пред Бугарија да влезе во ЕУ? Понатака дела на МАНУ БАН САНУ не треба да го коментираат амбасади ами стручна јавност.Но тоа е ние сме тие што треба да влеземе во ЕУ и сега од нас може да се бара кој што сака,да не анализираат како сакаат/

Нема проблем, да те прашам дали во школо ве учеа за теророт и злосторствата на Турците врз бугарскиот народ?
Што се однесува до болдираното, пример број еден; дали ти знаеш од каде се знае за злосторствата на Бугарите тука, (еве ќе ги земам за најконкретен пример убиствата на бугарската фашистичка војска) дали знаеш од каде се знае за тоа?
Да учили сме за нешта,които са били факти,без да се префрла границата на факта со емоциите,заштото ако се запрашаш во един клас може да има деца турци.Како ке приемат те факта дека зборуваме за нивните деди?Точно затова сме споменували факти,без емоции,без навреди и квалификации,каквито сега ти правиш ком бугарската фашистичка воjска.Заштото ако гледаме от историческа гледна точка,бугарската воjска се би по боjните полета и против истите тези германци,които ти им викаш фашисти.Точно против такви квалификации се протестира.

Само да спомена на нас например ни беше вметнато да не зборуваме за турско робство,заштото имаше и такви ставове,не от сите но от некои среди.ЕУ посака да се използвува и препорача иго,заштото робство во деjствителност не е имало во Отоманската империja.Имаше предлог и за присуствие,но беше jaросно одбит от научните среди.Затова ЕУ се меши и во науката понекога.
Можеби ЕУ дава насоки предлози,но не и соседите да ви интервенираат во научни институции,медиуми,во се.Тоа е за мене еден перфиден притисок аха ако не постапите вака ке ви го отежниме патот за ЕУ...Бугарската историографска наука тври дека Грција извршила геноцид врз бугарите во егејска Македонија.Требаше ли Грција да рече со таков речник не се влегува во ЕУ речник од Студената војна?

Знаеш ли - има разлика ако едните ги учат "овие са ви браќа", а другите - "овие са цигани и татари, најголем непријател" ...

:nenene:

Делумно се сложувам но...што ке учат бугарските деца од книгите на БАН? Дека македонците се вештачка нација со испран мозок? Како бугарските деца утре ке ги почитуваат соседите македонци,дали се почитува некој е испран мозок? Понатака дали македонската амбасада или некоја друга ги има анализирано бугарските енциклопедии пред Бугарија да влезе во ЕУ? Понатака дела на МАНУ БАН САНУ не треба да го коментираат амбасади ами стручна јавност.Но тоа е ние сме тие што треба да влеземе во ЕУ и сега од нас може да се бара кој што сака,да не анализираат како сакаат/
Децата не читат книги на БАН.БАН е академично издание и не издава учебници.

Можеби ЕУ дава насоки предлози,но не и соседите да ви интервенираат во научни институции,медиуми,во се.Тоа е за мене еден перфиден притисок аха ако не постапите вака ке ви го отежниме патот за ЕУ...Бугарската историографска наука тври дека Грција извршила геноцид врз бугарите во егејска Македонија.Требаше ли Грција да рече со таков речник не се влегува во ЕУ речник од Студената војна?
Грциja и БГ имаха подпишен договор прво за изселване,второ по време на социализма,дека се остава во историjaта и нема да се користjaт тези работи за политичка изгода.Както си видел ни БГ,ни ГР е претендирала по това прашане за геноцид или каквото и да е.Нас договора ни спаси просто,коjто беше подпишам некаде по време на социализма,ако не се лажам и преди това договора за изселването на бежанците.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom