Хрватската "Нова ТВ" и ОБН од Босна ќе ги исклучат

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
СОВЕТОТ ЗА РАДИОДИФУЗИЈА
Хрватската "Но­ва ТВ" ќе се исклучи
Штом ќе го добијат писменото известување од Советот за ра­ди­о­ди­фу­зи­ја, телевизиските оператори ќе ги исклучат ТВ Нова од Хрватска и ОБН од Босна и Херцеговина, зашто ги немаат обезбедено соодветните ав­тор­ски права за нивно реемитување во Македонија
Со­ве­тот за радиодифузија вчера побара од кабелските оператори од ИП те­ле­ви­зис­ки­те оператори да го прекинат реемитувањето на програмските сер­ви­си на ТВ Нова од Хрватска и ОБН од Босна и Херцеговина поради тоа што ги немаат обезбедено соодветните авторски права за нивно ре­е­ми­ту­ва­ње во Македонија.
Во Советот велат дека ова решение било донесено по обемните преговори со операторите на јавните комуникациски мрежи во Македонија и по кон­сул­та­ци­и­те со ТВ Нова и ОБН.
"И покрај изразената добра волја од Советот за радиодифузија,:pos2: и по сите до­пол­ни­тел­ни рокови, операторите не доставија договори со уредени ав­тор­ски права за реемитување на овие програмски сервиси. Советот за ра­ди­о­ди­фу­зи­ја го спроведува Законот за радиодифузната дејност во делот за заштита на авторските и сродните права. Во моментот кога опе­ра­то­ри­те на јавните комуникациски мрежи до нас ќе достават документ за уре­де­ни авторски права, ние веднаш овие канали ќе ги регистрираме во нивниот па­кет", вели Зоран Стефановски, директор на Советот за радиодифузија.
Ка­бел­ски­те оператори и "Македонски телеком" вчера изјавија дека ќе ја по­чи­ту­ва­ат одлуката на Советот.
"Че­ка­ме официјално да добиеме известување и штом ќе го добиеме, вед­наш ќе постапиме по барањето на Советот", велат операторите.
До­кол­ку телевизиските канали не бидат исклучени, Пазаришната ин­спек­ци­ја може да поднесе прекршочна пријава. Во Советот за радиодифузија ве­лат дека постапка против операторите можат да поведат и тие.
Спо­ред Законот за радиодифузната дејност, член 109, операторите на јав­ни­те комуникациски мрежи се должни да ги уредат авторските права за ре­е­ми­ту­ва­ње на програмските сервиси, без разлика дали станува збор за ана­лог­но или за дигитално реемитување, за да ги регистрира Советот нив­ни­те програмски пакети, и тие легално да можат да бидат реемитувани на те­ри­то­ри­ја­та на Македонија. (Р.Ф.)

http://www.vest.com.mk/?ItemID=F0AA3D70C59222428F917508D8319A54&arc=1

Член од
2 април 2009
Мислења
213
Поени од реакции
18
I so k*r ke gledame ?? Starci i kravi od nekoj zabegani sela u Mk na MTV ???

Gasam kablovska , pustam satelitska ..

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Алооо! Дај нека не зафркаваат. Нова даваат најдобри филмови, ако нашите телевизии не се способни да направат добра програма и имаат фрустрации, не значи дека треба да не принудуваат да ги гледаме!

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Абе убај филмој има на Нова,шо заебават и овие.

P

Princ

Гостин
Сепак не би ги обвинил од совет за радиоконтузија за ова. Нека обезбедат операторите дозвола за реемитување, и сите среќни.

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
da ne ima ova vrska so odlukata za neemituvanje prenosi od drugi fudbalski prvenstva na nacionalnite televizii za vreme na odigruvanje mecevi od makedonska liga, lugjevo gledaat spas vo obn za italijanska liga ili slucaJNO E ??

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
I so k*r ke gledame ?? Starci i kravi od nekoj zabegani sela u Mk na MTV ???

Gasam kablovska , pustam satelitska ..
Паметно, кврц на кабелската и купување сателитска- нит месечна претплата, нит овакви “луди“ ограничувања- а и поголем избор на програми- па нек се носат самите со себеси у....Само треба, макар половина од корисниците истово да го сторат , па и они да се освестат- инаку ВАКА може до недоглед да не подјебаваат кој како сака и кој кога стигне.Досега колку канали ни’ исклучија?????знаете ли, па останаа уште овие :uvo::uvo::uvo:

Браво, браво - убаво напредуваме навистина

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
da ne ima ova vrska so odlukata za neemituvanje prenosi od drugi fudbalski prvenstva na nacionalnite televizii za vreme na odigruvanje mecevi od makedonska liga, lugjevo gledaat spas vo obn za italijanska liga ili slucaJNO E ??
На Нова емитуваат фудбалски првенства?

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Малку е НОВА треба и ХТВ да ја изгасат па ептен да порасне квалитетот на кабелските.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
даваа англиско едно време
Ок.
Мада, подолг период, не сум приметила преноси на фудбалски првенства на Нова. Затоа мислам дека тие не се причината.
Како и да е, нека платат бе операторите.

И ок, нека ја тргнат ОБН. Али Нова, која заедно со ХРТ е еден од ретките квалитетни телевизии ако ги тргнат, не гледам разлог да имам више кабловска.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Алооо! Дај нека не зафркаваат. Нова даваат најдобри филмови, ако нашите телевизии не се способни да направат добра програма и имаат фрустрации, не значи дека треба да не принудуваат да ги гледаме!
Да не идат на ова Плати плус за да гледаш (Pay Per View)
ќе ни ги остават MEZZO и ТВ каналите АМАЗОН и КРТ:pos2:

Член од
16 август 2008
Мислења
3.293
Поени од реакции
637
На Нова емитуваат фудбалски првенства?
Да, ќе ја делат Лигата на Шампиони заедно со ХРТ.
Канал 5 беше најгласна да се исклучи ХРТ 2 заради нејзините права за Ф1, не се сомневам дека и сега замешала прсти.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Да, ќе ја делат Лигата на Шампиони заедно со ХРТ.
Канал 5 беше најгласна да се исклучи ХРТ 2 заради нејзините права за Ф1, не се сомневам дека и сега замешала прсти.
Значи, ипак за тоа се работи. И ќе биде исто ко со ХРТ 2. Ќе си плаќаш да гледаш.

Супер, сега ќе ги гледаме Велија, Стојменов и МТВ кое е заглавено негде у почетокот на '90-те.
Јеј

Kajgana Shop

На врв Bottom