Се радикализира барањето за албанскиот јазик

• Креатор на темата Креатор на темата kIRe9
  • Време на започнување Време на започнување

kIRe9

OK. u'r right
Член од
4 март 2009
Мислења
1.419
Поени од реакции
73
Политичките фактори на Албанците на два месеци пред оценката од Брисел ги радикализираат барањата.

ДПА се заканува со бојкот на Собранието, ДУИ признава - законот за јазици е фаличен и се залагаат за комплетна употреба на албанскиот во Законодавниот дом.

Ние не сме декор како партијата на Селмани. Опасна игра е власта да проектира албанска партија, вели координаторот на ДПА по средбата со спикерот Велјановски. Ова им штети на меѓунационалните односи и на евроинтеграциите на Македонија.

„Ако вака се продолжи, ние ќе оцениме дека нашето учество во Собранието е беспредметно“, рече Имер Алиу, ДПА.

Тодор Пендаров, портпарол на претседателот на Собранието

Реагираат зошто десет месеци Законодавно правната комисија молчи и не доставува автентично толкување на Законот за амнестија за четирите хашки случаи.

Чекавме мислење од Владата, вели претседателот на Комисијата Благородна Дулиќ, не знае дали Велјановски претходно има испратено барање до Владата.

„Претседателот денеска побара од претседателот на надлежната комисија ургентно да се обрати до Владата за да го добие тоа автентично тумачење“, изјави Тодор Пендаров, портпарол на претседателот на Собранието.

ДУИ со прашање до ДПА зошто кога без власт не изготвија закон за јазиците, туку една година, велат откако е донесен законот.

Бојкот и уцени не прифаќаат, но по лидерската се премислија, сега јазикот треба да биде регулиран во Законот за Собрание.

Ермира Мехмети, ДУИ

„Што се однесува до правото на употреба на албанскиот во Собранието, мислам дека нема никаква дилема, законот којшто е усвоен минатата година тоа го гарантира или го предвидува како право. Комплетна двојазичност“, вели Ермира Мехмети, ДУИ.

Законот за јазици, како дел од европските услови се донесе со комплетна согласност на ДУИ и за тоа се фалеа.

ВМРО-ДПМНЕ, вели Силвана Бонева, не гледа потреба од вметнување на ова прашање и во Законот за Собрание.

Партиски функционер на владејачката партија за А1 вели, не знае дали ова може да предизвика несогласувања на релацијата Груевски - Ахмети, но ставот на ДУИ за комплетна двојазичност во Собранието значи федерализација на Македонија.

извор: А1 телевизија

Ова се глупости на ДПА шо на мое чудење не се прифатени ни од Албанците во МК.

albanec od од tetovo на 28.07.2009 во 14:32 напиша: ovie od DPA se kako deca deneska ostanale bez pari i sega samo sakat nesto od vladata

sram da vie DPA !!!!!!!!!!
alban од tetovo на 28.07.2009 во 14:45 напиша: DPA sega ushte ednash ja potvrdi svojata neseriosnost i nemanje politicki kredibilitet kaj glasacite albanci zoshto i ti mallku pratenici shto gi imaat se zemeni so manipullacija na izborite vo 2008 god pa sega ke ni se pravi zashtitnik na albanskiot interes , da e taka ke bide za pozdrav takviot realen potek no se somnevam, neli da ne ima nekakov drug interes neli da go vrati izgubeniot rejting kaj gllasacite albanci, pozdrav do a1
Mersiha од Gostivar на 28.07.2009 во 14:58 напиша: Preteruvate!A zasto toa pravo ne go pobarate vo Grcija ili Svajcarija?Ili tamu ne ve smetaat za luge i nesmeete da pisnete, zatoa sto policijata tamu raboti so polna parea blagodarejkji na vas!Makedoncite i premnogu vi dadoa, mislam deka treba malku da imate obziri i prema Makedoncite i da bidete blagodarni za toa sto vi go dadoa.Zatoa sto nitu edno malcinstvo vo svetot, vo nitu edna drzava nema tolkavi prava kako Vas vo Makedonija.
Safet од Nerezi на 28.07.2009 во 18:57 напиша: А македонскиот службен во цела Албанија
:pos2:

dobro prvite dvajca od gorniot post imaat pravo...a ova poslednata nema da ja komentiram bidejki nema da ne vodi nikade osven raspravija!

Da DPA sakaat da go vratat rejtingot pa sega pravat vaka...da bea navistina zainteresirani za ova prasanje ke go baraa dodeka bea vo vlast zatoa sto mnogu e lesno da zboruvash koga si vo opozicija...koga bea tie vo vlast ne mozea usta da otvoraat od Gruevski bidejki site znaeme kako vlegoa vo togasnata vlada.

Za DPA samo kamdzik za mavanje treba drugo nisto:tapp:

Tachi e dudlac na mafijasite:pusk:

Едно заборавате или нејќете да го потенцирате а тоа е дека по 2001 според Уставот на РМ суверенитетот се дели со албанскиот народ.
Второ дека не ја сакате оваа земја и затоа ќе си одите од неа од 2010 со визната либерализација исто постапувате како што им викате ако не ја сакате оваа земја идете си од неа, значи вие си идете од РМ затоа што не ја сакате??????!!

Едно заборавате или нејќете да го потенцирате а тоа е дека по 2001 според Уставот на РМ суверенитетот се дели со албанскиот народ.
Второ дека не ја сакате оваа земја и затоа ќе си одите од неа од 2010 со визната либерализација исто постапувате како што им викате ако не ја сакате оваа земја идете си од неа, значи вие си идете од РМ затоа што не ја сакате??????!!

Albancite mnogu poodamna si imaat otideno od drzavata, ne cekale vizna liberalizacija, znaci na tie sto im bilo okoto da zarabotat nadvor od drzavava veke toa go storile, sea viznata liberalizacija ke bide za vas, za sto se nadevaam deka od sea ponataka nema da si pobarate bugarski pasosi:toe:. Koj znae ke si pocekame da vidime!:smir:

Albancite mnogu poodamna si imaat otideno od drzavata, ne cekale vizna liberalizacija, znaci na tie sto im bilo okoto da zarabotat nadvor od drzavava veke toa go storile, sea viznata liberalizacija ke bide za vas, za sto se nadevaam deka od sea ponataka nema da si pobarate bugarski pasosi:toe:. Koj znae ke si pocekame da vidime!:smir:

Чуму визна либерализација со македонски стандард? Кога ќе се подобри куповната моќ и воопшто стандардот на Македонецот, дури тогаш ќе можат да се почувствуваат благодетите од таа фамозна визна либерализација. Дотогаш и Балканот ќе ни биде "странство".
За пасошите: било-поминало, трендот е драстично намален и кај и да е целосно ќе спласне.

Политика си е политика , некој е дудлач, некој педер, некој мафијаш, едниствено јас што сакам е да напредува Македонија! НАТО па ЕВРОПА...
...nihilista ни ти не си свесен што сакаш да кажеш со тој пос! или сакаш само да бидеш во центарот на вниманијето!
Албанец се додека е жив нема да ја напушти Македонија!
Не можам да осудувам дека нема да ја напуштат Македонија, а верувај ми дека тоа само преку време ке биде!
А дека вие тоа го направивте од памти век, Македонија ја фатил поплава со коли со Булгарски таблички. тоа докажува дека?
Кој сега ја напуштил државата според твојата интелегенција и патриотизам?
Мора друже тој закон да се имплементира!

Некои Makedonci im викаат на албанците:
ако не ја сакате оваа земја идете си од неа!
а истите тие (Македонци) ќе си идат од оваа земја во потрага по подобар живот
да ли тоа значи дека не ја сакаат оваа земја?
Тоа ми беше поентата.

со самото тоа што албанците не си живеат во својата земја туку во соседна(инаку оддалечена не повеќе од 100 км) а притоа никој не ги тера само покажуваат колку тие си ја сакаат земјата... од Х причини дошле тука и сеа... имаат 2 држави и ПАК се во македонија... хмммммммм... би прашал зошто... не ми е намерата да се карам ама ете... зошто...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom